105 HIBRIDNIH VDL CITEA ZA DE LIJN

105 HIBRIDNIH VDL CITEA ZA DE LIJN

Belgijski prevoznik De Lijn je naručio 105 hibridnih autobusa Citea od kompanije VDL Bus & Coach. Isporuka je predviđena za jesen.

Belgijski putnički prevoznik De Lijn je naručio ukupno 105 autobusa tipa VDL Citea SLF-120 Hybrid od kompanije VDL Bus & Coach. Autobusi su namenjeni prevozu putnika u nekoliko gradova u Flandriji, a predviđeno je da se isporuče tokom jeseni 2014. godine. Novi autobusi sa inovativnom tehnologijom će smanjiti potrošnju goriva i doprineti očuvanju životne sredine.

vdl_citea_hybrid_de_lijn2

VDL Citea SLF-120 Hybrid je serijski hibridni autobus nove generacije u kojem su primenjene nove tehnologije. Vozila za De Lijn su opremljena serijskim hibridnim sistemom kompanije Siemens (ELFA) i Euro 6 dizel motorom Cummins zapremine 4,5 litara. Pogonsku osovinu pokreće elektromotor za kojeg struja dolazi ili iz baterija ili iz dizel generatora. Kada je dizel motor u pogonu, on takođe dopunjava baterije. Pored toga, energija prikupljena prilikom kočenja se takođe koristi za dopunjavanje baterija. Pakovanje baterija može da obezbedi 17 kWh energije, tako da je radijus kretanja samo pomoću baterije prilično velik. I pored velike obezbeđene autonomije, baterije imaju dovoljan kapacitet da napajaju pomoćne uređaje strujom (kompresor, servo upravljača, vrata, klima uređaj, itd.).

Hibridni autobusi Citea za De Lijn su opremljeni start-stop sistemom. Ovaj sistem isključuje dizel motor na stanicama i svaki put kada je autobus u mirovanju, a vozač svako kretanje započinje isključivo pomoću električne energije. Ovo znači da autobus u tim momentima odaje 0% zagađenja. Pored toga, i ne manje važno, ekološki aspekt se ogleda i u manjem nivou buke koju ovaj autobus proizvodi. U zonama gde radi dizel motor, brzina se održava na konstantim niskim obrtajima, pa je i nivo buke sveden na minimum. Postignute su značajne uštede u potrošnji goriva, i to čak 30-35% u odnosu na isti dizel autobus. Kako su baterije montirane na krov i pošto je povećanje mase svedeno na minimum, jedva da postoji uticaj na kapacitet vozila. U hibridne autobuse Citea za De Lijn je ugrađeno 25 standardnih sedišta i 5 preklopnih. Ukupan kapacitet je 95 putnika. Niskopodna konstrukcija olakšava ulazak i izlazak iz autobusa, naročito korisnicima invalidskih i dečijih kolica.

vdl_citea_hybrid_de_lijn1

V.V.M. De Lijn je komercijalno ime flamanskog javnog prevoznika za gradski i regionalni autobuski prevoz i tramvajski prevoz u Flandriji. De Lijn je posvećen pružanju kvalitetnog javnog prevoza, po meri putnika, pri čemu se veoma vodi računa o tačnosti, pouzdanosti i brzoj usluzi sa dovoljnim kapacitetom, frekvencijom i sigurnošću. O svemu ovome vodi računa oko 10.000 radnika, od kojih je 7.500 zaposleno u kompaniji V.V.M. De Lijn. Preostalih 2.500 radi za autobuske prevoznike koji svoje usluge obezbeđuju za De Lijn.

VDL Bus & Coach Serbia d.o.o. Beograd
Gandijeva 99D  | 11070 | Beograd | Srbija
Telefon +381 (0)11 21 66 525 | Fax +381 (0)11 31 89 760
www.vdlbuscoach.rs

Descargar musica