5 VDL Citea Electric za Minster

5 VDL Citea Electric za Minster

VDL Bus & Coach je isporučio 5 električnih solo autobusa gradskom prevozniku u nemačkom gradu Minster. Vozila isporučena u okviru projekata SEB i ZeEUS su subvencionisana da podstaknu korišćenje ekološkog javnog prevoza sa nultom emisijom izduvnih gasova.

U četvrtak 23. aprila, VDL Bus & Coach je isporučio 5 solo električnih autobusa tipa Citea Electric gradskom prevozniku iz Minstera – Stadtwerke Münster. Jedno vozilo je isporučeno u okviru SEB projekta (sistem brzog punjenja za autobuse u javnom prevozu), koje je subvencionisalo nemačko Ministarstvo za obrazovanje i istraživanja. Ostala 4 autobusa Citea su deo ZeEUS projekta (Zero Emission Urban Bus System) i njih je subvencionisala Evropska Komisija u koordinaciji sa UITP. Električna mobilnost predstavlja veoma važan korak napred u razvoju javnog prevoza. Gradski električni autobus doprinosi čistijoj životnoj sredini, manjoj potrošnji energije i tišem i zdravijem okruženju. Za potrebe oba projekta, nove Citee Electric će se ispitivati duži period. To će doneti vredne praktične informacije o radu sistema električnih autobusa u urbanim sredinama.

vdl_citea_electric_muenster1

VDL Citea Electric za Minster ima ugrađen sistem brzog punjenja na krovu autobusa. Njega je razvio Institut za fluidne pogone IFAS Univerziteta za tehnologiju iz Ahena. Sistem se sastoji od robotske ruke koja se automatski spušta iz stanične nadstrešice i uspostavlja kontakt sa sistemom punjenja autobusa. Ovim sistemom se može dopuniti do 500 kW snage u roku od 4-6 minuta. Firma Pintsch Bamag je razvila elekroniku za ovaj sistem. Citea za SEB projekat ima baterije Hoppecke. Citee za ZeEUS projekat su opremljene baterijama Microvast. Svih 5 električnih autobusa će raditi na liniji 14, koja će po planu postati potpuno električna. Sistemi za brzo punjenje su locirani na dve krajnje stanice. Dodatna stanica za punjenje se nalazi u garaži prevoznika.

vdl_citea_electric_muenster2

VDL Citea Electric je potpuno elektrificirana varijanta niskopodnog modela Citea SLF dužine 12 metara. Izborom različitih električnih pogonskih sistema i pakovanja baterija može se dobiti optimalna kombinacija za svaki način korišćenja, bez posledica po komfor ili unutrašnji raspored i pristup. Citea Electric je jedinstvena po tome što je moguće prilagođavanje njene konfiguracije prema kompletnim zahtevima i željama svakog pojedinačnog kupca.

VDLSerbia_logo

VDL Bus & Coach Serbia d.o.o. Beograd
Gandijeva 99D | 11070 | Beograd | Srbija
Telefon +381 (0)11 21 66 525 | Fax +381 (0)11 31 89 760
www.vdlbuscoach.rs

Descargar musica