AUTOBUSKA KARTA U NOVOM SADU PUTEM SMS PORUKA

AUTOBUSKA KARTA U NOVOM SADU PUTEM SMS PORUKA

Novosadsko Gradsko saobraćajno preduzeće biće uključeno u Evropski projekat za istraživanje, razvoj i inovacije “Mobiwallet” (mobilni novčanik) koji će omogućiti plaćanje karte mobilnim telefonom.

JGSP "Novi Sad" Iveco CitelisProjekat podrazumeva izradu jedinstvene naplatne platforme za sva gradska prevozna sredstva, javna i privatna, što će omogućiti putnicima ne smo plaćanje putem bilo kog pamentnog (smart) telefona, već i pristup specijalnim ponudama. Na stotine putnika će učestvovati u pilot projektu “mobilni novčanik”, a njihovi komentari će se prikupljati i analizirati radi provere da li primenjena tehnološka rešenja odgovaraju njihovim potrebama. Zahvaljujući upotrebi najmodernijih tehnologija, ovaj pionirski projekat će svaki pametan telefon, koji je povezan na internet, pretvoriti u sredstvo plaćanja po minimalnoj ceni – piše između ostalog u u Evropskom projektu.

Portparolka GSP-a Snežana Jaković kaže za “Dnevnik” da će u Novom Sadu dve autobuske linije biti uključene u ovaj projekat. “Predviđeno je da na autobuskim stanicama ili geografskim lokacijama budu postavljeni stikeri koji će koristiti 2D kod ili AP optičku validaciju. Tako će “mobilni novčanik” omogućiti putniku da izabere trasu korišćenja pametnog telefena. Biće, na primer, dovoljno da se uslika 2D kod i da se na prikazanoj mreži linija odabere najbolja putna opcija”, objašnjava Jaković.

Jedinstveni sistem za prikupljanje uplata i platforma za upravljanje biće kreirani u okviru projekta i integrisaće nekoliko sistema, koje će koristiti različiti prevoznici, a to će omogućiti mobilno plaćanje autobuskih karata, metroa, taksija i tramvaja, iznajmljivanja javnih bicikala, pa čak i parkinga i kontrolisanih parking zona za motocikliste. Građani će u pokretu moći da dopune svoja sredstva na mobilnom telefonu i da pristupe infomacijama o uslugama u javnom prevozu. Uz “mobilni novčanik” stvoriće se jedinstven sistem gradskog prevoza, s posebnim akcentom na potrebe putnika.

Novo rešenje će sadržati određene alatke, kao što su razne aplikacije, koje će građanima omogućiti da unapred planiraju putovanja, dobiju specijalne popuste i ponude, rezervišu i plate mesta na gradskim parkiralištima … navodi se u Evropskom projektu. Projekat se budžetom od 4,3 miliona evra finansira se iz Okvirnog programa EU za inovacije i konkurentnost (CIP), dok će multinacionalna konsultanska i tehnološka korporacija “Indra” uraditi četiri pilot studije, radi testiranja rešenja i to za Novi Sad, Firencu, Santander i regiju Vest Midlands.

Tekst: 021.rs
Foto: Saša Conić, Autobusi.NET

Comments

  1. annette says:

    no english?

Descargar musica