Busworld 2019: Volvo Buses

Busworld 2019: Volvo Buses

Autobusi.NET iz Brisela: Predstavljanje serijske verzije zglobnog električnog autobusa Volvo 7900 Electric Articulated i 15-metarske verzije turističkog autobusa Volvo 9700 su glavni aduti švedskog proizvođača Volvo Buses u Briselu. Volvo 9900 osvojio dve nagrade na sajmu.

Posle prototipnih primeraka koji su ispitivani na linijama u Geteborgu, Volvo Buses je na ovogodišnjem sajmu Busworld novinarima upriličio otkrivanje konačne serijske varijante, koja je doduše već predstavljena na UITP samitu u Stokholmu juna ove godine. I dok je Volvo 7900 Electric Articulated čekao na svoj trenutak ispod 18 metara duge zavese, direktor kompanije Volvo Buses, Hokan Agneval se pohvalio da je Volvo Buses pionir u proizvodnji elektrifikovanih autobusa i da je prvi takav predstavljen još pre 10 godina.

busworld2019_autobusiNET_banner

Kliknite na logo da posetite naše prijatelje:

 otokar_logo euroglass-logo

Ono čime se Volvo Buses posebno hvali su niski troškovi ovog autobusa koji idu uz njegov visok kapacitet. Sa mestom za 150 putnika, njegova potrošnja energije je do 80% manja u odnosu na dizel autobus istog kapaciteta, navode u Volvou. Za potencijalne kupce koji žele da zakorače u „električnu budućnost“ posebno može da bude interesantna solucija tipa „ključ u ruke“. Gospodin Agneval je objasnio da je moguće za utvrđenu cenu kilometra uvrstiti Volvo 7900 Electric Articulated u vozni park bez kupovine! Održavanje i popravke vozila, kao i održavanje baterija i obuka vozača su uključeni u cenu. Uz to se Volvo Buses može pobrinuti i za upravljanje čitavim poduhvatom od simulacije vožnje na određenoj liniji do postavljanja infrastrukture za punjenje.

Foto: Saša Conić

Volvo 7900 Electric Articulated čeka na otkrivanje. Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Zavesa je upravo pala! Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Volvo 7900 Electric Articulated je dostupan tržištu u dve dužinske varijante, od 18 i 18,7 metara. Može da poveze do 150 putnika, a pokreću ga dvostruki eletromotori sa dvobrzinskim menjačem. Maksimalna snaga je 2×200 kW, a maksimalni obrtni momenat iznosi 31 kNm. Koristi litijum-jonske baterije kapaciteta 396 kWh. Kada je u pitanju punjenje baterija, ovaj autobus ima mogućnost brzog punjenja na liniji (OppCharge) i priključenja na mrežu dok je parkiran u garaži (Combo2/CCS).

Vozilo se u garaži dopunjuje putem Combo2/CCS punjača. Foto: Saša Conić

Vozilo se u garaži dopunjuje putem Combo2/CCS punjača.
Foto: Saša Conić

Nije potrebno mnogo govoriti da je Volvo Buses vodio računa o sigurnosti i komforu putnika. Ulaskom u ovaj niskopodni autobus se stiče osećaj da prostranosti i dobre osvetljenosti, sedišta su i više nego udobna za kratke realcije, a rukohvati se nalaze baš tamo gde ih očekujete.

Foto: Saša Conić

Svetli enterijer Volvo 7900 Electric Articulated. Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Mesta za 150 putnika. Foto: Saša Conić

Vozač ima dobro organizovano i udobno radno mesto sa instrumentima intuitivno raspoređenim. Ono što na prvi pogled ne može da se vidi su napredni sistemi asistencije vozaču, kao što su Safety Zone Management koji ne dozvoljava prekoračenje utvrđene brzine i Pedestrian & Cyclist Detection System koji upozorava vozača ukoliko se pojavi rizik od sudara sa pešakom ili biciklistom.

Vozačka kabina Volvo 7900 Electric Articulated. Foto: Saša Conić

Vozačka kabina Volvo 7900 Electric Articulated. Foto: Saša Conić

Radno mesto vozača u Volvo maniru. Foto: Saša Conić

Radno mesto vozača u Volvo maniru. Foto: Saša Conić

Na ovom sajmu je najavljeno i poboljšanje kod hibridnih autobusa, jer će oni sada biti u mogućnosti da voze u električnom režimu i do brzine od 50 km/h, umesto 20 km/h kao do sad. Kao njihovu veliku prednost, proizvođač navodi veliku uštedu u potrošnji goriva (40% u odnosu na običan dizel autobus) i što ovaj elektrifikovani autobus ne zahteva nikakvu infrastrukturu za punjenje električnom energijom, s obzirom da je autobus generiše sam preko malog dizel motora i putem rekuperacije energije nastale prilikom kočenja.

Kada su u pitanju turistički autobusi, Volvo Buses je u Brisel došao sa modelima Volvo 9700 i Volvo 9900 koji su svoju premijeru imali 2018. godine. Ipak, novinarima na Busworldu je premijerno prikazana varijanta Volvo 9700 dužine 15 metara. Ovaj troosovinski autobus može da primi ukupno 65 putnika, a njegovu atraktivnost je posebno pojačala njegova dodatna oprema za teške nordijske uslove u vidu dodatnih svetala iznad vetrobrana i zaštitnih mrežica preko farova.

Volvo 9700 dužine 15 metara. Foto: Saša Conić

Volvo 9700 dužine 15 metara. Foto: Saša Conić

Volvo 9700 sa opremom za surove nordijske uslove. Foto: Saša Conić

Volvo 9700 sa opremom za surove nordijske uslove. Foto: Saša Conić

Radno mesto vozača u Volvo 9700. Foto: Saša Conić

Radno mesto vozača u Volvo 9700. Foto: Saša Conić

Volvo Buses sada nudi i druge varijante putničkih vrata, kao što su zadnja vrata iza zadnje osovine. Uz to je moguće postavljanje i toaleta na zadnji kraj autobusa. Na ovaj način se dobija i drugačiji raspored sedenja sa većom preglednošću, ali se oslobađa i veći prostor za prtljag između osovina. Nudi se i varijanta prednjih vrata sa otvaranjem ka unutra, što je posebno korisno zimi kada se na trotoarima nalaze nanosi snega ili druge prepreke.

Volvo 9700 dužine 13 metara. Foto: Saša Conić

Volvo 9700 dužine 13 metara. Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Volvo 9700 je dostupan u dužinama od 12, 13, 14 i 15 metara. Visok je 3,65 metara, a pokreće ga 11-litarski dizel motor od 430 ili 460 KS. Ovaj jači može da koristi i biodizel kao pogonsko gorivo. Menjač je standardni automatizovani I-Shift.

Volvo-ova perjanica Volvo 9900 je u Briselu osvojila Veliku nagradu za turistički autobus (Grand Award Coach) za odličan dizajn, održavanje, kvalitet vožnje, komfor i ubrzanje. Pasivan i aktivan automatizovani protivpožarni sistem, sistem crne kutije i zona apsorpcije energije kod vozača i osvetljenje putničkih vrata su stavke koje su opredelile žiri da Volvo odlikuje još jednom sa nagradom za bezbednost Safety Label Coach.

Volvo 9900 odneo brojne nagrade! Foto: Saša Conić

Volvo 9900 odneo brojne nagrade! Foto: Saša Conić

Volvo 9900 se nudi u dužinama od 12, 13 i 14 metara, sa pogonom istim kao u Volvo 9700, a krasi ga avangardni dizajn prozora koji prati konstrukciju poda u nagibu, što putnicima daje doživljaj sedenja u bioskopu. Oba modela su odnela nagrade Sustainable Bus Award 2019 za održivi autobus godine, kao i nagradu za dizajn Red Dot Award 2019.

Saša Conić, dipl.ing.
Urednik

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica