Električni Tesla kao gradski prevoz u Las Vegasu

Električni Tesla kao gradski prevoz u Las Vegasu

Kompanija „Shift“ je za uvođenje novog inteligentnog sistema javnog prevoza nabavila 100 električnih automobila marke Tesla.

U Las Vegasu, SAD, kompanija Shift pokreće novi inteligentni sistem masovnog privatnog prevoza, piše Washington Post. Kretanje kroz grad bi bilo mnogo jednostavnije kada bi svaki bicikl, automobil i autobus bili povezani u jedan inteligentni sistem koji bi automatski odlučivao koji vid prevoza treba da koristi pešak da bi prešao od tačke A do tačke B. Međutim, uvođenje kompletnog sistema je preambiciozno za gradsku vlast.

tesla_shift2tesla_shift1

Stoga, 13 miliona dolara investicija je bilo neophodno komapniji Shift da uvede sistem prevoza 21. veka. Za kompaniju se odmah pročulo čim je kupila 100 automobila Tesla i obelodanila namere da konkuriše klasičnom gradskom prevozu, kao i aplikaciji Uber koja povezuje individulane vozače i putnike.

Ideja vodilja za Shift je da većini građana nije bitno vozilo koje ih vozi od tačke A do tačke B, dokle god ih ono tamo odveze brzo i jeftino. U tom smislu, Shift je osmislio da flota privatnih bicikala, malih smart automobila, Tesla i drugih vozila po izboru bude „razbacana“ po centru grada. Kompanija garantuje da će korisnicima biti dostupan najefikasniji vid prevoza u roku od 5 minuta od pokretanja aplikacije.

U demo videu za Washington Post je objašnjeno kako se sistem koristi. Čim se ukuca željena destinacija, sistem pretražuje opcije i na kraju odabira Teslu. Električni automobil je odabran jer na destinciji kompanija ima nekoliko rezervisanih parking mesta i dovoljno je daleko da je vožnja automobilom brža nego biciklom.

Kako je objasnio Zach Ware, direktor kompanije Shift, radi se o jednostavnoj računici. „Gde ste + gde želite da idete + kako želite da idete (kola/bus/bicikl) = vid prevoza sa kojim vas spajamo. Ta odluka je zasnovana na faktorima kao što su rastojanje koje predviđamo da ćete preći, vaši prethodni obrasci kretanja ili naša predviđanja vaših potreba tokom putovanja.“
(Foto Shift)

Descargar musica