Logo

Simulacije letenja

Sve rasprave o virtualnom svetu autobusa.

Postod Iosis » Uto Jun 09, 2009 6:58 pm

Samo da vas obavjestim da sam danas zavrsio prvi let i najvaznije uspjesan let sa Airbus A380. Letio sam iz Pariza za Moskvu. Bilo se ____ oko sletanja bez palice ali sam se nekako izborio sa tastaturom. :lol:
UPOZORENJE ZA REČNIK!
Moderator Sloba
Toliko laži oko jedne mačke...
Ako si vozač, uvjek si kriv, bez obzira na pravila...
Iosis
Član

Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 2:37 pm

Sponzor

Postod sanos_a » Pet Jun 12, 2009 3:19 pm

moze li neko da mi kaze neki osnovni komandi za tastaturu na flight simulator 2004.
Poslednji put menjao Sloba dana Pet Avg 24, 2012 10:01 am, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Cenzura: uklanjanje piraterije
Image
Prof. Dr. Sanos Avtobusovski redoven profesor na univerzitetot AUTOBUSI.NET
sanos_a
Član

Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 11:40 am

Postod Iosis » Pet Jun 12, 2009 10:44 pm

Pa ovakom osnovne komande su ti:

F1 je da gas stavis na nulu, fakticki nema ga, radi na leru :)
F2 je postepeno oduzimanje gasa ili kod mlaznih aviona kada je na 0 ide u rikverc
F3 je postepeno dodavanje gasa
F4 je max gas

Upravljanje:

Na strelice samo moras malo vjezbat mnogo je teze nego na dzojstik

G je uvlacenje tockova

Kada si u kokpitu sa shift+enter ili backspace pomjeras se gore dole.

Ukljucivanje auto pilota je na Z, ali moras ga prije toga nastimat.

Kada uzmes kameru van aviona sa shift + enter (backspace) pomjeras kameru dole gore, a kad stisnes ctrl+shift+enter(backspace) onda pomjeras kameru lijevo desno.

Flapsove ili zakrilca sa F6 dizes, a sa F7 spustas.

Imas jos opcija kada stisnes alt pa pojavit ce ti se na vrhu linija na kojoj ce ti biti file, aircraft itd.

Eh zamalo da zaboravim, ako uzmes neki dugi let da ne cekas po 12 sati stisnes R pa onda sa + i - ubrzavas i usporavas vrjeme.

A ako neznas bas oko sletanja i upravljanja avionom imas tu skolu na kojoj ce ti lijepo objasnit kako sta treba da radis. Ja sam tu naucio sletanje, a kasnije ga samo uvjezbavas.
Poslednji put menjao Sloba dana Pet Avg 24, 2012 10:01 am, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Cenzura: uklanjanje piraterije
Iosis
Član

Postod sanos_a » Pet Jun 12, 2009 10:55 pm

iosis puno ti hvala za ovih info
Image
Prof. Dr. Sanos Avtobusovski redoven profesor na univerzitetot AUTOBUSI.NET
sanos_a
Član

Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 11:40 am

Postod Sloba » Ned Avg 15, 2010 1:19 pm

Da podignemo temu iz mrtvih:
Evo male reportaže sa mog leta Beograd-Tivat.

Putnici ulaze na gejtu A4:
Image
Image
Image

Nakon pushback-a sam trebao da sačekam Cessnu da se parkira na gate A3:
Image
Image

Nakon poletanja, pogled na beogradski aerodrom:
Image

Pogled na podgorički aerodrom, Skadarsko jezero i na Jadransko more:
Image
Image
Image

Prilaz Tivtu, report runway in sight:
Image

Cleared to land:
Image

I samo sletanje:
Image
Image
Image

Pakriran na gate 7:
Image

P.S. Na prilazu sam zaboravio da ugasim autothrottle pa sam promašio pistu za oko 50 metara. :x
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod alexandargh » Ned Avg 15, 2010 1:32 pm

Ja sam probao da letim, ne konkretno u ovom simulatoru i sve što sam uspeo je da srušim avion posle poletanja. A baš bih voleo da probam ovaj, iako vidim da je grafika bezveze malo. :?

Zna li neko nešto o Flight X Simulatoru? On bi trebao da ima podršku za Windows 7. :roll:
Korisnikov avatar
alexandargh
Član

Pridružio se: Uto Jun 08, 2010 11:36 pm

Postod Sloba » Ned Avg 15, 2010 2:04 pm

Flight Simulator X je trenutno najnovija verzija FS koja je izašla ja mislim 2008. godine. Grafika je malo bolja ali mislim da je previše zahtevan za ono malo što pruža.
FS 2004 je sasvim dobar i podržava Windows 7. Da ne podržava, ne biste vi imali ove slike. :wink:
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod alexandargh » Ned Avg 15, 2010 2:16 pm

Sloba je napisao:Flight Simulator X je trenutno najnovija verzija FS koja je izašla ja mislim 2008. godine. Grafika je malo bolja ali mislim da je previše zahtevan za ono malo što pruža.
FS 2004 je sasvim dobar i podržava Windows 7. Da ne podržava, ne biste vi imali ove slike. :wink:

Zaboravih da i ti imaš Windows 7. :roll:
Previše zahtevan? Ne kontam samo zašto su toliko ogromne igrice, koliko otprilike zauzimaju?
Korisnikov avatar
alexandargh
Član

Postod Sloba » Ned Avg 15, 2010 2:23 pm

FS2004 oko 4 GB kad se instalira. FSX oko 8-10 GB kao download. Verovatno zauzme više nakon instalacije.

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod alexandargh » Ned Avg 15, 2010 2:27 pm

Sloba je napisao:FS2004 oko 4 GB kad se instalira. FSX oko 8-10 GB kao download. Verovatno zauzme više nakon instalacije.

I ode mi hard. :roll:
Prilično je glupo baciti 10 gb na igru koju ne znaš da igraš. Mislim da ću sačekati bolji bus simulator. :D
Korisnikov avatar
alexandargh
Član

Postod Sloba » Ned Avg 22, 2010 4:32 pm

Evo slika sa leta iz Soluna (Makedonia) za Prevezu (Aktion)
Pogled na Halkidiki: :)
Image

Zalazak sunca na predivnom grčkom nebu:
Image
Image
Image
Image

Jonsko more i večernji prilaz Prevezi čije su piste postavljene kao na nosač aviona, sa obe strane je more! :D
Image
Image
Image

Taksiranje i parkiranje:
Image
Image
Image

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Sloba » Uto Avg 24, 2010 8:41 pm

Za današnji let, povratak naših turista sa Jonskog mora iz gradića Preveza, sam uzeo Airbus A 321:
Image
Image

Doviđenja, Preveza!
Image

Gust saobraćaj na grčkom nebu:
Image

Mlaz iz mog Airbusa:
Image

Pogled na Ohridsko jezero iz aviona:
Image

747 na veoma maloj razdaljini!
Image
Image

Skoplje i aerodrom u Skoplju:
Image

Približavamo se Beogradu uz poglede na južnu Srbiju:
Image
Image
Image
Image
Image

Beograd, glavni grad:
Image
Image

Cleared to land:
Image

Izravnavamo se prema pisti:
Image

Touchdown:
Image
Image

Taksiranje na gejt A2:
Image
Image

Gde smo se parkirali, ugasili motore, otvorili vrata i pustili putnike da izađu:
Image
Image

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod FR1GTS » Uto Avg 24, 2010 9:07 pm

Odlicno Slobo,mene za*ebava to sto nemam palicu,jer je mnogo tesko na keyboard...Ali kupicu,pa cemo na MP :)
FR1GTS
Član

Pridružio se: Uto Jun 15, 2010 11:58 am

Postod Sloba » Uto Avg 24, 2010 9:17 pm

Da, veoma je zeznuto sa tastaturom.
Dobar joystick možeš naći po ceni ne manjoj od 1000 dinara, ali moj recimo ima osim upravljanja, 8 dugmića, throttle regulator i rotiranje točka na točkićima a imam i view hat. :)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Iosis » Uto Avg 24, 2010 10:22 pm

MA nije baš ni sa tastataturom teško.
Samo što nekidan moj FS sa sve laptopom izletio kroz prozor!
Let Tivat - Beograd, sve let ljepo ide, i sletanje katastrofa. Prvo me nije dobro naveo na pistu, mašio 30° u desno. E ajde to i nekako prođe ispravim nanišanim pistu, spuštam se lagano, smanjujem brzinu sve uredno. I već kad treba da dodirnem pistu dignem nos da bi dodirno prvo stajnim točkovima tada se avion poče da se diže iako sam bio brizinu spustio na 120 čvorova, ukljulena vazdušna kočnica. I umjesto da sletim na pistu sletim na travu pored piste. E tad zamalo nije odletio kroz prozor.
Iosis
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Simulatori