Logo

Voznja po ledu i snijegu

Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.

Re: Voznja po ledu i snijegu

Postod Kassbohrer » Uto Dec 18, 2012 6:38 pm

branik je napisao:Nisam napisao, zaboravio sam. Iskustvo je sa eskortom koji je nosio 175/70 13 i fiestom na 175/65 14. Kod vecih vozila i dimenzija guma situacija je drugacija. Slazem se da na toj velicini slabije odgovara zadatku.

Pa i meni se čini da kod većih i težih vozila brže se troši i gubi svojstva i vintera i prima :?
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Sponzor

Postod arandjelovic » Uto Dec 18, 2012 7:56 pm

Koliko vidim Wintera se kod nas masovno vozi, naravno zbog pristupacne cene a ima i solidan kvalitet. Vidim da je koriste i na vecim i skupljim automobilima a jednom prilikom kad sam radio reglazu kod poznatog automobiliste Franja Kuncera on mi je licno preporucio tu gumu.
Mercedes-Benz... The best or nothing!
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 11:09 pm

Postod miham » Uto Dec 18, 2012 8:55 pm

pa zato sto jedno najmanje 85% ljudi nema para da kupi neke kvalitetnije gume,odnosno skuplje..rijetko ko kupuje michelin,bridgestone,continental,toyo i slicne..jednostavno za cijenu jedne ove dobre gume mozes da kupis 2 kako ih ja zovem socijalne gume tipa tigar,sava i slicno..ja sam za ovu zimu kupio 2 gume marke mentor..! to je valjda bivsa fabrika trayal guma,koliko sam cuo..imaju dosta "mesa" i sva je na kockice,tj. krampone,mozda je neko imao priliku da ih vidi/koristi..isti taj dizajn sare ima u nekom od starih casopisa koje ste izbacili na forum,ima reklama za tadasnji trayal..ista guma..dvije gume dimenzija 185/65 R 14 sa montazom i balansiranjem sam platio 92€..extra gaze snijeg,prezadovoljan sam sa njima..sa tigrovim gumama sam imao losa iskustva,kako ljetnjim,tako i zimskim,dok je sava eskimo za mene top guma,najbolja od svih ovih low budget guma..
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod arandjelovic » Uto Dec 18, 2012 9:34 pm

Nisam znao da vise nije Trayal nego Mentor, te sto si ti kupio su verovatno model M200, odnosno bivsi Trayal T200. Sadasnji model Mentor M250A neodoljivo podseca na Tigar Hitris, na prvi pogled imate utisak da se radi o istoj gumi jer imaju skoro identicnu asimetricnu saru. Ranije sam slusao price da su Tigrove gume dosta bolje od Trayalovih, sada ne znam kakva je situacija. Ja sam imao par letnjih guma Nankang Sport NS-1 koje sam uzeo tada pre 3-4 godine po 36e po komadu u Castellani, znace Miham...
Mercedes-Benz... The best or nothing!
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 11:09 pm

Postod miham » Uto Dec 18, 2012 10:05 pm

ma kod nas su ljudi poceli da stavljaju nalivane tj. protektirane gume na automobile,do te mjere je doslo ili da kupuju polovne gume..dobro je i dok se kupuju i mentor i tigar i sava..na kamione i autobuse je jos manji broj onih koji kupuju nove gume,svi protektirane..e stvarno za autobuse svi kupuju nove prednje gume,to stoji..od 300 do 500€ komad..protektirana je 185€,a ako imas tvoju gumu na koju ce da se "nalije" protekt onda je 140€..
miham
Mehaničar

Postod branik » Sre Dec 19, 2012 12:07 am

strasno je sto ljudi na kola stavljaju protektirane i napred iako je to, ne samo zabranjeno, vec i opasno. Sta ako se u krivini razlepi i spadne protekt traka?
Uglavnom kupuiju 2, stavljaju na vucne tockove, ali kod najveceg broja automobila to su i upravljacki tockovi. Zato je bolje da kupe nove, pa makar i kineske, turske...
Da nije taj preimenovani trajal iz vremena kad je neka bugarska firma gazdovala u Krusevcu?
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod djole » Sre Dec 19, 2012 1:28 am

Meni rodjak rece da ima neka Trajalova zimska guma i da je mnogo dobra, samo sto se brzo trosi u poredjenju sa Winterom
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod miham » Sre Dec 19, 2012 7:40 am

nemam pojma,koliko su mi objasnili u radnji(sad koliko je to tacno nemam pojma) neka americka firma je valjda kupila trayal i preimenovala ga..ma ljudi su izreda placali protektirane za auto po 25€ nedje u Sarajevo,u Podgorici su bile 33€..za 10€ razlike imas novu gumu.. ljudi se zaebavaju previse ili je takvo vrijeme doslo da se mora krpit'..
miham
Mehaničar

Postod miham » Sre Dec 19, 2012 7:45 am

miham
Mehaničar

Postod djole » Sre Dec 19, 2012 10:26 am

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod Nibus-ja » Sre Dec 19, 2012 3:17 pm

arandjelovic je napisao:Nisam znao da vise nije Trayal nego Mentor, te sto si ti kupio su verovatno model M200, odnosno bivsi Trayal T200. Sadasnji model Mentor M250A neodoljivo podseca na Tigar Hitris, na prvi pogled imate utisak da se radi o istoj gumi jer imaju skoro identicnu asimetricnu saru. Ranije sam slusao price da su Tigrove gume dosta bolje od Trayalovih, sada ne znam kakva je situacija. Ja sam imao par letnjih guma Nankang Sport NS-1 koje sam uzeo tada pre 3-4 godine po 36e po komadu u Castellani, znace Miham...

И јесу тигрове гуме биле некад и то много боље од трајалових, рецимо тигар је знао одмах да повуче и гребе док је трајал гума умела да се укопа у снег, то се виђало раније на нечишћеним деоницама пута

branik je napisao:strasno je sto ljudi na kola stavljaju protektirane i napred iako je to, ne samo zabranjeno, vec i opasno. Sta ako se u krivini razlepi i spadne protekt traka?
Uglavnom kupuiju 2, stavljaju na vucne tockove, ali kod najveceg broja automobila to su i upravljacki tockovi. Zato je bolje da kupe nove, pa makar i kineske, turske...
Da nije taj preimenovani trajal iz vremena kad je neka bugarska firma gazdovala u Krusevcu?

Није, трајал је пре годину или две купила нека америчка позната компанија, а то са бугарима је било раније па су раскинули уговор трајалци, а ти исти бугари су купили и ВУЛКАН НИШ :evil:
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod branik » Sre Dec 19, 2012 4:05 pm

Cooper tyres.
Ima i ova guma - arctica, tek nekoliko zima postoji.
Image

Uploaded with ImageShack.us
branik
Profesionalni vozač

Postod branik » Sub Jan 19, 2013 9:09 pm

branik
Profesionalni vozač

Postod branik » Pet Feb 22, 2013 6:00 am

Ове зиме није било пуно прилике за вожњу по снегу. Сликано у четвртак поподне у околини Ужица, а онда исто место неколико сати касније у супротном смеру по правој мећави. Пада влажан снег који се страшно клиза, без обзира на врсту зимских гума, посебно при поласку из места и заустављању. Много је воде у њему и канали на гуми су њоме попуњени а куда је точак прошао остаје лед. Нисам скоро возио по клизавијем путу.

http://img37.imageshack.us/img37/6889/f ... ja0449.jpg

http://img560.imageshack.us/img560/9737 ... ja0456.jpg

http://img254.imageshack.us/img254/4514 ... ja0455.jpg
branik
Profesionalni vozač

Postod petar leskovac » Pet Feb 22, 2013 1:21 pm

prava zimska idila na prvoj :)
_____________________________________________________________________________________Image
Korisnikov avatar
petar leskovac
Član

Pridružio se: Čet Mar 22, 2012 7:44 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Autobusi generalno