Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.
Odgovori

Podrzite nasu fabriku autobusa i pomozite!!! www.ikarbus.org

Ned Jul 26, 2009 9:52 pm

Evo ovako mozda je neko i upucen u problem IKARBUS-a desava se nesto slicno kao sto je bilo i u nasoj ZASTAVI! Oformljen sajt na kome mozete potpisati peticiju www.ikarbus.org nadam se da ce vas se sto vise odazvati inace sajt brani interese radnika!!!! Tako da sto vise nas potpise peticiju bicemo podrska i radnicima i fabrici. Do veceras izlazi prvi oficijelni tekst! Ajde ljudi da probamo da spasimo jos jednu domacu fabriku autoindustrije!
Poslednji put menjao petza dana Ned Jul 26, 2009 9:56 pm, izmenjena samo jedanput

Ned Jul 26, 2009 9:55 pm

Izasao je i prvi tekst tako da se mozete bolje upoznati sa situacijom u fabrici. Apelujem jos jednom treba da skupimo jos vise ljudi da potpisu peticiju ,kako bi to mogli da dostavimo ministru Dinkicu jer je i sam zaslusam ovakvom stanju u ovom preduzecu!!! Hvala ljudi jos jednom!!!

Ned Jul 26, 2009 10:42 pm

Mislim da veliku ulogu u sadašnjoj lošoj situaciji imaju ti isti radnici. Zašto? Pa zato jer su ćutali dok su iz ikara izlazili sve lošiji busevi,dok je njihov diša leteo po aziji i uzimao debele pare svi su ćutali , sindikat im je služio za zimnicu i letovanje (isto kao i u gsp) i nije ih bilo briga jer je plata bila redovna. Sad kad je sve otišlo u q.., para nema, posla takođe jer su izgubili monopol a nisu konkurentni (jer malo pravih radnika nosi na grbači zabušante i gomilu mastiljara) traže se pare od države tj poreza tj ostalih građana da bi se isplatile zarade (ljudi ipak imaju porodice koje treba da žive) ali šta posle? Da li je u planu da se nastavi proizvodnja i pod kojim uslovima,ili neka preorjentacija na drugu delatnost ili se nadate da kao zastava nekada svako malo dobijete neku donaciju? Još jednom nemojte misliti da imam nešto protiv radnika ikarbusa, ali neradnici i lopovi u njemu su doveli do ove situacije a niko (bar javno da bi svi znali) nije radio ništa da to spreči.

Ned Jul 26, 2009 10:54 pm

choksi je napisao:Mislim da veliku ulogu u sadašnjoj lošoj situaciji imaju ti isti radnici. Zašto? Pa zato jer su ćutali dok su iz ikara izlazili sve lošiji busevi,dok je njihov diša leteo po aziji i uzimao debele pare svi su ćutali , sindikat im je služio za zimnicu i letovanje (isto kao i u gsp) i nije ih bilo briga jer je plata bila redovna. Sad kad je sve otišlo u q.., para nema, posla takođe jer su izgubili monopol a nisu konkurentni (jer malo pravih radnika nosi na grbači zabušante i gomilu mastiljara) traže se pare od države tj poreza tj ostalih građana da bi se isplatile zarade (ljudi ipak imaju porodice koje treba da žive) ali šta posle? Da li je u planu da se nastavi proizvodnja i pod kojim uslovima,ili neka preorjentacija na drugu delatnost ili se nadate da kao zastava nekada svako malo dobijete neku donaciju? Još jednom nemojte misliti da imam nešto protiv radnika ikarbusa, ali neradnici i lopovi u njemu su doveli do ove situacije a niko (bar javno da bi svi znali) nije radio ništa da to spreči.

E pa to je ona standardna slika u nasoj drzavi obecavaju kule i gradove i sta ce jadni radnici cute i nadaju se dok ne dodje do neceg ovakvog! Ali sta cemo pokusajmo da spasimo fabriku ,kakvi dasu nasi su!!!!

Pon Jul 27, 2009 6:06 am

Podrzavam radnike i nadam se da ce uspeti da se izbore za sebe i svoja prava ali slazem se sa Choksijem, trebalo je fabriku spasavati ranije!!! Ikarbus je drzavno cedo koje je dugo godina zivelo na drzavnoj infuziji, dok su od svega najvecu korist imali profiteri u samoj fabrici i njihovi mentori u politickim strukturama! Lepo je bilo dok su dobijali poslove na namestenim tenderima za gsp i dok su radili vozila za privatnike koji su skupo placali isfusarena vozila jer su verovali da ce na principu "kupujmo domace" lakse dobiti posao! Svaki pokusaj proboja na nova trzista se zavrsio katastrofalno, od vracenih prototipova N serije iz Rusije, preko blamiranja sa vozilima za gsp u Novom Sadu pa do propadanja posla sa Italijanima! Kada je raspisan tender za prodaju fabrike, trebalo se zapitati zasto za nju nije bio zainteresovan niko ko nesto znaci u autobuskoj industriji!? Medijska masinerija je, zastupajuci interese politickih i fabrickih profitera plasirala price o razvoju, perspektivama, koraku sa Evropom, vozilima koja zadovoljavaju najstroze standarde, a u sustini, Ikarbus je , pravio skupa i nekvalitetna vozila, sa N serijom kao vrhuncem i na kraju je pao u ruke nekakvog sumnjivog Ruskog kapitala i evo gde je stigao! Sada se svi hvataju za glavu ali kasno je. Drzava je Ikarbus pustila niz vodu i ko zna gde ce ga ta voda odneti!? Gradonacelnik Beograda je rekao da u naredne dve godine nece kupovati autobuse za gsp, znaci nema namestenih poslova za Ikarbus, Lasta je vec pocela sa nabavkom vozila drugih proizvodjaca, privatnici su relativno mirni jos par godina, novih trzista nema i tu se krug zatvara! I da se fabrika "spasi", za koga ce ona da pravi autobuse??? Ako nema drzavnog vetra u ledja, nema ni njih! Dok su se drugi trudili da napreduju oni su uzivali u privilegijama i monopolu. Sada se situacije promenila a najgore je u svemu sto ce ceh platiti radnici i njihove porodice...

Pon Jul 27, 2009 12:30 pm

Da se ne ponavljamo, u potpunosti delim misljenje Choksija i Milosa, mislim da su oni dovoljno dobro i slikovito objasnili kako i zasto je doslo do ove sadasnje situacije.
Za kvalitet i konkurentnost na trzistu je suvisno i pricati bilo sta, dovoljno je dobra slika to sto se domaci prevoznici radije opredeljuju da kupe nekog tamo Kineskog King Long-a nego Ikarbus...
Zalosno je to sto se na kraju (kao i uvek) sve slomi preko kicme obicnog radnika na cijim su ledjima sve vreme parazitirali oni koji su najzasluzniji za propast.

Pon Jul 27, 2009 9:36 pm

Evo jedna situacija,
Moj otac je radio u jednoj drzavnoj firmi, pa kasnije postao privatnik.
Ta firma u kojoj je otac radio a i 20 posto zaposlenih u gradu, izdvajalo je mesecno od svoje plate solidarnost za novootvorenu tada fabriku u Backoj Palanci. Naravno ova koja je davala pomoc( i vecina ostalih u Palanci ) je propala i naravno ni jedan radnik nije dobio ni jednu jedinu akciju, moj otac je kao privatnik uplatio poreza i doprinosa za 3 dvosdobna stana drzavi. Za svoj sav radni staz u drustvenim preduzecima nije dobio ni jednog dinara! Ovi iz subvencionisane fabrike sada dobijaju akcije i kupuju stanove ne jedan nego i vise komada! E to je realnost u ovoj drzavi. Pola Fabrika finansiraju vredni radnici, a ostala polovina su neradnici za koje i JA a i Vi gospodo radimo. Moji bliski rodjaci su upravo otisli na racun firme u banju, sluzbenim kolima?! Ko je to platio,MI!!! Pa brate jel ja radim da bi neko isao za dzabe u firmino odmaraliste!! Sramota. Mogao bih ja o ovoj temi dosta , ali mislim da shvatate poentu. U vreme nemastine,i krize drzavne sluzbe kupuju SUperbe i Passate i Audije! Iz prakse a i pouzdano znam da se u 70% tih automobila nikad nevoze vise nego vozaci i jedna eventualno 2 osobe. Za cega ce im onda tako skupa i velika vozila! Pa naravno da bi razvozili i vozikali porodicu i familiju o nasem trosku>>>> E ljudi, da mi daju vlast 10 dana, svi bi dobili po Zastavu 10 max.
TAkve su nam i Fabrike. Svaka cast svakom radniku i svacijoj porodici, ali niko nije kukao kad se dobro zivelo na racun drugih. Ne kazem da su svi takvi, ali treba da se bore pa kako bude.
Resenje je LOPOVIMA uzeti svu imovinu, izbaciti ih gole i bose za primer na ulicu ( bukvalno ) prodati svu imovinu pa u jedan fond. Od tih para pomagati onome za koga ima sanse. ZA koga nema, ne trositi pare. I gotovo

Pon Jul 27, 2009 11:19 pm

Slazem se sa Jozom ,zato su u petak radnici Ikarbusa pokupili direktorima kljuceve od sluzbenih vozila popisali kilometrazu i zapecatili kljuceve ,dok su gospoda direktori otisli kuci peske zajedno sa vlasnicima iz Rusije!!!

Pon Jul 27, 2009 11:23 pm

I ja sam ih podržao i ne želim da se "ugasi" tvornica autobusa kao što se to desilo kod nas u Hrvatskoj a rijeć je o Eurobusu. Najpoznatiji bus im je Volvo AV120.

Pon Jul 27, 2009 11:27 pm

petza je napisao:Slazem se sa Jozom ,zato su u petak radnici Ikarbusa pokupili direktorima kljuceve od sluzbenih vozila popisali kilometrazu i zapecatili kljuceve ,dok su gospoda direktori otisli kuci peske zajedno sa vlasnicima iz Rusije!!!

Vec sam jedanput rekao.Fabrika treba da se vrati u drzavne ruke,ili da je kupi neko ko ce da ulozi u nju i da napravi nesto sto ce biti korisno i nama a i njima,pa makar i pravila kinski DING DONG i ostala Sr.....a.Mi da se vozimo u dobrim,klimatizovanim vozilima a oni da imaju dobru platu.A te kojekave seljacine od direktora koje su dosle sa neke cuke,kao i tzv biznismene iz Rusije treba najuriti za sva vremena.Pa ne da da su braca Rusi nego da su i Bog i batina.Takav olos i shljam nam NE TREBA!!!!!

Uto Jul 28, 2009 12:23 am

petza je napisao:Slazem se sa Jozom ,zato su u petak radnici Ikarbusa pokupili direktorima kljuceve od sluzbenih vozila popisali kilometrazu i zapecatili kljuceve ,dok su gospoda direktori otisli kuci peske zajedno sa vlasnicima iz Rusije!!!

E to je prvi korak, motkama ih oterati i odmah sud u ruke i uzeti im i gaće. Pa nek kradu kod sebe kuci bagra, zato mi nemamo plate i posla jer takvi kradu. A sta kaze drzava, posto verovatno nije ispunjen ugovor kada je privatizovana firma.

Polako, eno ga i cika Mile iz Backe Topole ce da ladi 3 godine

Uto Jul 28, 2009 12:28 am

Najbolje da ode u "drzavne ruke" pa da opet "poreski obveznici" finansiraju "propale projekte"!!!!!Vec sam, pre godinu dana pricao o tome da sam posetio fabriku zbog pucanja "kifle" na NOVOM "IK-107", i vec rekao da je tamo bilo RASULO-nije se znalo ko sta radi, gde je ciji alat, zasto dolazi do kvarova....I to sam mogao da razumem, nemotivisanost, male plate, drzavno preduzece-NIKOME NE ODGOVARAS....Ali nisam mogao da razumem-zasto se nisu pobunili kada je doslo do privatizacije???I "pticama na grani" je jasno da je "Ikarbus"-u i tada, i sad potreban STRATESKI PARTNER, renomirana kompanija koja ce svojim kvalitetnim proizvodima i naprednom tehnologijom uz nasu jeftiniju radnu snagu uspeti da napravi kvalitetan i, u smislu cena konkurentan proizvod koji ce"otvoriti vrata" drugih trzista...Ovako se jedno "politicko preduzece", u kojem je dovodjeno rukovodstvo po "partijskoj liniji", politickom odlukom, PRODALO ZA MALE PARE(ali sto nas izgleda ne treba cuditi-uzmimo "NIS" kao primer :wink: ), kompaniji sa vrlo malo referenci u poslu, nepoznatoj javnosti, i "agonija" je mogla, i morala da pocne...Na sve to kad se doda i ova velika kriza...
Potpisnik sam peticije, i ako mislim da je zakasnila, treba traziti da se sto pre RASKINE STETNA PRIVATIZACIJA,ponuditi firmu na tender, a ujedno i ostvariti kontakte za kompanijama koje su u stanju da ulazu u modernizaciju proizvodnje, i vide svoju sansu u povoljnom trgovinskom aranzmanu nase zemlje sa RF, na opstu korist i dobrobit!

Uto Jul 28, 2009 12:38 am

Svaka cast lepo receno. Meni recimo nije jasno, evo u poslednje vreme se pokazalo da je velika ekspanzija malih autobusa. Sve to dolazi iz Turske. Ja neverujem da mi nemozemo da napravimo kvalitetniji autobus od Turaka. Ne zbog autobusa, nego zbog pameti. Mislim da " znamo" da budemo pametniji od njih. Treba prvo trzistu ponuditi nesto sto je solidno, brzo se proda, pa pogledajte koliko je minibusa samo proizvedeno u Turskoj, i koji ide na ista trzista na koja mozemo i mi da izvozimo. Zasto se kod nas nebi proizvodilo nesto poput. Isuzua, Prestij, Opalin, ....Evo bas smo spomenuli da je Risticev Mercedes skup( 100.000E). Evo ovi gore nabrojani kostaju bar 30% manje u Turskoj. Ne verujum da ga mi nebi od slicnih komponenti napravili za slicne pare.
Mali Ikarbus 107 je bio odlican projekat koji eto nije zaziveo, a garantujem da je bio kvalitetan i pouzdan da bi se prodavao ko alva.

Uto Jul 28, 2009 1:21 am

Aleks_BGD je napisao:

Vec sam jedanput rekao.Fabrika treba da se vrati u drzavne ruke,ili da je kupi neko ko ce da ulozi u nju i da napravi nesto sto ce biti korisno i nama a i njima,pa makar i pravila kinski DING DONG i ostala Sr.....a.Mi da se vozimo u dobrim,klimatizovanim vozilima a oni da imaju dobru platu.A te kojekave seljacine od direktora koje su dosle sa neke cuke,kao i tzv biznismene iz Rusije treba najuriti za sva vremena.Pa ne da da su braca Rusi nego da su i Bog i batina.Takav olos i shljam nam NE TREBA!!!!!

Tačno, slažem se donekle.
Ikarbus nikada više ne bi semeo da bude državna firma, jer bi onda opet bilo nameštnih tendera.
Neka je kupi neki ozbiljni kupac (Mercedes, MAN...).

Čet Jul 30, 2009 8:07 am

Bilo kako bilo sad nemamo vremena za raspravu i gubljenje vremena oko svadja nego je vreme da se slozimo oko podrske. :evil: :evil: :evil: Podrzavam radnike IKARBUS-a i sve one OSTALE RADNIKE U OVOJ ZEMLJI koji su izgradili preduzeca i firme a sad su ili u slicnoj situaciji ili u jos goroj,pa koliko god bili oni krivi ili ne,sad je SVIMA NAMA najpotrebnija podrska. :idea: :evil: :wink:
Odgovori