Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.
Odgovori

Arhiviranje slika--(Vasa Licna arhiva)

Ned Nov 08, 2009 2:42 pm

Kako da napravite vašu ličnu arhivu slika buseva koje ste Vi slikali ili preuzeli sa foruma ili drugih web stranica.E kolege forumaši, pošto svako sakuplja slike autobusa, kojih ja imam zanima me da li vi sakupljate slike i koliko ih imate u vašoj ličnoj arhivi?
Evo kakvo je stanje kod mene i pokazaćui vam kako sam ja to rešio,takodje me zanima vaše neko resenje.Ideje oko arhiviranja.Svaki savet i ideja su dobro došli.Pa da krenemo redom...

*Imam 26 132 slika u u 335 foldera ili ti 7.19GB

* Od toga su :
-PREVOZNICI: 13 299 slika u 220 Foldera ili ti 3.90GB

-PROIZVODJAČI: 10 698 slika u 97 Foldera ili 2.77GB

-KAMIONI : 2 135 slika u 15 Foldera ili ti 526MB

I na kraju
-NEOBJAVLJENE SLIKE(slike koje jos nisam okačio):
1 062 slike u 17 Foldera ili ti 2.39GB

A evo i slikovito:
ARHIVA:
Image

Prevoznici
Image

Proizvodjaci:
Image

Kamioni:
Image

Eto toliko od mene za sad.Da cujem vas,sta vi kazete na sve ovo,neka ideja...savet...?!

Re: ARHIVIRANJE SLIKA--(Vasa Licna ARHIVA)

Ned Nov 08, 2009 2:52 pm

Odlicno si ti ovo uradio, sve ti je pod konac, dok su sve moje slike razbacane po kompu, moracu i ja podhitno da ih ovako sredim ;)

Re: ARHIVIRANJE SLIKA--(Vasa Licna ARHIVA)

Ned Nov 08, 2009 2:55 pm

PEX je napisao:Odlicno si ti ovo uradio, sve ti je pod konac, dok su sve moje slike razbacane po kompu, moracu i ja podhitno da ih ovako sredim ;)

I kod mene je bilo razbacano.Totalni haos.Jedan dan mi prekipelo seo sam odvojio 2 sata i doveo sve na svoje mesto.Lakse mi ovako,bolje se snalazim sa ogromnim brojem slika...

Ned Nov 08, 2009 3:03 pm

25GB fotki

Ned Nov 08, 2009 3:05 pm

Sashco je napisao:25GB fotki

Oooo kolega svaka ti cast....:)Neka ideja o arhiviranju,ako moze da se vidi,napises nesto?

Ned Nov 08, 2009 3:51 pm

Moja arhiva je dosta manja, inace imam samo slike koje sam ja napravio i na kompu u Foci imam oko 1500 slika koje su podijeljene u nekoliko foldera, to su:
-BiH
-Srbija
-Crna Gora
-Ostale zemlje
-GSP Novi Sad
-GRAS Sarajevo
-Gradski prevoz u Banja Luci
-Kamioni
a imam i jedan folder za ostale koje ne mogu da svrstam ni u jedan drugi. Za potrebe slikanja dok sam u Novom Sadu sam kupio jedan USB od 4GB i za sad imam na njemu 618 slika autobusa. Jos da napisem da naziv svake slike sadrzi ime prevoznika, garazni broj vozla i broj slike sa foto aparata pa imam npr: Lasta 9018 IMG_3925 ili Autoprevoz Banja Luka 1070 IMG_3626...
A evo Aleks da napisem kako sam napravio arhivu slika auta jer je ta arhiva daleko veca(uglavnom slike sa interneta), tu sam sve podijelio po proizvodjacima, zatim sam u okviru proizvodjaca ako imam vise slika napravio dva foldera, novi modeli i stari modeli, jedino kod Volkswagena imam vise foldera jer imam bas mnogo slika, tu sam podijelio po modelima, zatim u okviru foldera npr. Passat imam i folder Tuning, a posto imam mnogo slika Golfova podijelio sam i po generacijama i okviru svake generacije imam jos i folder Tuning

Ned Nov 08, 2009 3:54 pm

Mnogo je lakse kad je sve sredjeno pod konac.Tacno znas sta si okacio,sta nisi.Svaki prevoznik ili tip auta,kamiona ima svoju temu i nema lutanja i razbacivanja po HDu...

Ned Nov 08, 2009 4:09 pm

Kako sam u pocetku imao manji ali prepun HDD morao sam da rezem cim nakupim dovoljno materijala za pun DVD, pa su fotke klasirane po prevoznicima i proizvodjacima sto je ujedno i najbolji nacin.

Ned Nov 08, 2009 5:40 pm

E svaka čast Aleksa. Drago mi je kad vidim ovako neko da drži do urednosti, a ne kad dođem kod nekoga on onda prvo 2 sata traži to po disku da bi mi pokazao.

I meni je tako bio haos do unazad par godina i muzika, slike, video, sve bilo po raznim folderima. Sad sam sve to sredio na sčilan način na koji si i ti. Mada ja nemam toliko slika imam oko 2 GB, ali zamo muzike ima 70GB. :D 35 GB je sređeno, upisani tagovi, žanr (za one koje znam godina i album) i složeno u foldere po abecednom redu.

P.S. Da li se vi bojite da vam ne crnke HDD i sve ode u pm. A rezanje na DVD nije ni to rešenje jer i oni nisu vječnog trajanja. :roll:

Ned Nov 08, 2009 5:44 pm

Ja imam 2500 slika u kompjuteru jel imam malo mesta. Na flesu imam vise od 3000 slika. Poredjani su po proizvodjacima.

Ned Nov 08, 2009 5:49 pm

Ima jos jedna sitnica oko tog arhiviranja.A to je velicina slike,tj kolko je slika teska.Obicno kad slikam mojim digitalcem posle prebacivanja slika bude teska od 2 do 3.6MB.E sad nasao sam resenje i za to.Prosto u Paint pa na Edit pa na Save.I od 3.6 MB ostane 500kb ili mozete u Photoshopu pa ih sacuvate na ono dugmence Save for Web onda fotka bude jos manja od 50 -100kb.Dobro resenje zar ne,a i ustedite na prostoru?!

A sto se tice crkavanja,pa ako mu je sudjeno da crkne neka crkne ja tu nista nemogu.Ko ima vremena moze sve to da prereze i skloni na stranu.

Ned Nov 08, 2009 10:21 pm

Aleks_BGD je napisao:Ima jos jedna sitnica oko tog arhiviranja.A to je velicina slike,tj kolko je slika teska.Obicno kad slikam mojim digitalcem posle prebacivanja slika bude teska od 2 do 3.6MB.E sad nasao sam resenje i za to.Prosto u Paint pa na Edit pa na Save.I od 3.6 MB ostane 500kb ili mozete u Photoshopu pa ih sacuvate na ono dugmence Save for Web onda fotka bude jos manja od 50 -100kb.Dobro resenje zar ne,a i ustedite na prostoru?!

Jeste da stedis na prostoru ali i nepovratno i drasticno obaras kvalitet fotografije. 500kb moze ali za rezoluciju od najvise 1024x768. Na vecim rezolucijama tako ubijas detalje...
Svaku fotografiju ostavljam u originalnoj rezoluciji osim ako je greskom ne obrisem (kao neke skoro).

Pon Nov 09, 2009 9:05 am

Bolje ti je rešenje od toga da uzmeš veći HDD. 1 TB je 7k din Western Digital, jedan od najboljih trenutno na tržištu. To i nije mnogo s obzirom koliko dobijaš memorije, a slike ti zadržavaju svoj kvalitet i ne treba da se cimaš oko PS-a.

Pon Nov 09, 2009 10:27 am

500 GB je sasvim dovoljno... 3,5-4 hiljada dinara...

Trenutno imam 1,1 GB slika, ali da napomenem da su to samo slike sa HDD-a. Imam još 5CD-ova slika i jedan DVD. :D

Pon Nov 09, 2009 10:54 am

Ja imam drugačiji metod. Sve svoje slike (ne samo autobusa) ređam hronološki. Imam folder koji se zove "DIGITAL" koji sadrži fotografije koje sam ja napravio koji je podeljen u podfoldere po godinama (od 2002. do 2009.). Svaki ovaj podfolder sadrži pod-podfoldere u kojem se nalaze fotografije. Naziv pod-podfoldera počinje sa godinom, pa mesecom i danom i završava se opisom.

Npr. "2009-01-03 Neobus Isporuka Citta SLF"

Ovim načinom obeležavanja, folderi se sami ređaju hronološki i laki su za pretraživanje. :)

Inače, sve slike su u originalnoj rezoluciji, većina je 4.000 px.
Odgovori