Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.
Odgovori

Ukinuta KABOTAZA opasno za linije ka BiH...

Ned Feb 20, 2011 6:02 am

Ako se je vec pisalo i ima teme nek je mod brise!

Koliko znam ya Makeddoniju je bila ranije kabotaza ukinuta, ne znam za Hrvatsku, ALI EVO SAD JE UKINUTA za BiH! Ne valja...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... -69881.php

Ned Feb 20, 2011 2:06 pm

Negase a što ne valja . Ka makedoniji nije ukinuta kabotaža .

Ned Feb 20, 2011 5:46 pm

Kakav idiotizam. Joj kako bi motku pa protjero sve te pametnjakoviće iz fotelja. :evil:
Ako sam dobro shvatio ja sad kad putujem iz Doboja za Novi Sad mogu samo da se vozim Teslić Prevozom i Bosnaexpres-om?
A šta će autobus Bosnaexpres-a kada dođe u Novi Sad, mora se vratiti za Doboj prazan?
Više ne znaju šta će od dosade po sastancima pa onda izmišljaju gluposti.

Ned Feb 20, 2011 6:25 pm

Jesi procitao komentar ispod teksta?

Ned Feb 20, 2011 6:54 pm

Iosis je napisao:Kakav idiotizam. Joj kako bi motku pa protjero sve te pametnjakoviće iz fotelja. :evil:
Ako sam dobro shvatio ja sad kad putujem iz Doboja za Novi Sad mogu samo da se vozim Teslić Prevozom i Bosnaexpres-om?
A šta će autobus Bosnaexpres-a kada dođe u Novi Sad, mora se vratiti za Doboj prazan?
Više ne znaju šta će od dosade po sastancima pa onda izmišljaju gluposti.

Nisi ti to razumio, ti sad ne mozes putovati iz NS npr do Rume ili iz Bijeljine do Doboja, tj moras uci u Srbiji i izaci u BiH.
Ali ni to se bas ne postuje, npr cuo sam da se iz Bijeljine za Banja Luku ne moze Lastom, ali moze APBL???
Nije mi jasno kakve veze ima da li je Lasta ili APBL, ako je linija BG-BL??? Osim ako APBL nije prijavio dvije linije, npr BG-Bijeljina i Bijeljina-BL

Ned Feb 20, 2011 7:00 pm

Na primer, ako imate liniju Tuzla-Zvornik-Ruma-Novi Sad:

1. Prevoznik ste iz RS/BiH:
Smete da kupite putnike iz Bosne za Srbiju. U Srbiji ne smete, npr. od Rume do Novog Sada. U povratku smete da kupite putnike na svim stanicama ali ih ne možete ostavljati na stanicama u istoj zemlji (Novi Sad-Ruma npr.) ali smete da vozite putnike na relaciji Ruma-Zvornik. Za Zvornik-Tuzla nisam siguran.

2. Prevoznik ste iz Srbije
Smete da kupite putnike iz Srbije za Bosnu. U Bosni ne smete da ih kupite u Zvorniku da idu ka Tuzli. U povratku možete da kupite putnike na svim stanicama ali ne u Tuzli za Zvornik. Za Ruma-Novi Sad nisam siguran.

Nadam se da sam objasnio, i da sam tačno objasnio.

Ned Feb 20, 2011 7:32 pm

Sloba je napisao:Na primer, ako imate liniju Tuzla-Zvornik-Ruma-Novi Sad:

1. Prevoznik ste iz RS/BiH:
Smete da kupite putnike iz Bosne za Srbiju. U Srbiji ne smete, npr. od Rume do Novog Sada. U povratku smete da kupite putnike na svim stanicama ali ih ne možete ostavljati na stanicama u istoj zemlji (Novi Sad-Ruma npr.) ali smete da vozite putnike na relaciji Ruma-Zvornik. Za Zvornik-Tuzla nisam siguran.

Smete da kupite putnike iz Srbije za Bosnu. U Bosni ne smete da ih kupite u Zvorniku da idu ka Tuzli. U povratku možete da kupite putnike na svim stanicama ali ne u Tuzli za Zvornik. Za Ruma-Novi Sad nisam siguran.

odluka je GROZNAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaa :evil: ja vise neznam kako da komentarisem te gluposti koje se donose

Ned Feb 20, 2011 7:40 pm

Odluka je grozna, nemogu više koristiti polaske prevoznika iz BIH/RS koje sam do skoro koristio u velikoj meri kad idem za BG.

Ned Feb 20, 2011 9:53 pm

Sloba je napisao:Na primer, ako imate liniju Tuzla-Zvornik-Ruma-Novi Sad:

Naš prevoznik sme da prima i istovara putnike u srbiji .

Mada kada se pročita ćlanak iz kurira ništa nije jasno .

Dva studenta (recimo iz Bijeljine) čekaju u Banja Luci bus da bi došli kući. Na autobusku stanicu dolazi Lastin bus. Jedan od njih se odjedanput obradova i rece:
"Sad kad se zavalim u ovaj bus ima da zaspim i da se ne budim do BN."
A drugi će na to, onako razočarano prisjećajući se udobnih putovanja u pomenutim autobusima, i uz kiseo osmjeh (on inače zna šta je kabotaža):
"Ovaj autobus ćemo moći samo da ispratimo pogledom i eventualno ako imaš želju možeš da mu mašeš."
Prvi će na to onako iznenadjeno:
"O čemu ti pričaš?"
Drugi:
"Kabotaža brate."
Sve ostalo će vam se već samo reći kad se nadjete u ovakvoj situaciji

http://vukajlija.com/kabotaza/269832

Ned Feb 20, 2011 10:11 pm

ma niđe veze...

Ned Feb 20, 2011 11:55 pm

E sad mi je jasno, ali nisam promjenio mišljenje. IDIOTIZAM VELIKI!!! I dalje bi ih udarao mot'kom! Pošto imam druga iz Doboja, studira u Bijeljini i znači da bi išli zajedno od Bijeljine do Doboja, kad idem iz Novog Sada ja moram izaći u Bjeljini i čekati neki drugi bus.
:roll:

Pon Feb 21, 2011 12:30 am

Iosis je napisao:E sad mi je jasno, ali nisam promjenio mišljenje. IDIOTIZAM VELIKI!!! I dalje bi ih udarao mot'kom! Pošto imam druga iz Doboja, studira u Bijeljini i znači da bi išli zajedno od Bijeljine do Doboja, kad idem iz Novog Sada ja moram izaći u Bjeljini i čekati neki drugi bus.
:roll:

Po meni je to cista glupost, ali sad sta da se radi kad neko ko nije vican tome odredjuje da bude tako. Koga od prevoznika iz BiH uhvate da kupi na teritoriji Srbije putnike moze da bude gadno, isto je i u drugom slucaju sa prevoznicima iz Srbije u BiH. :evil:

Pon Feb 21, 2011 12:54 am

Pravo kabotaze je institut medjunarodnog prava i primenjuje se na sve vidove transporta i na sve vrste saobracaja (drumski, vazdusni, vodeni). Za one koji ne znaju, svaka drzava potpisnica odredjenog medjunarodnog sporazuma mora svoje propise da uredi tako da budu u skladu sa medjunarodnim, tako da je sve to posledica uskladjivanja medjunarodnih pravila sa domacim!
Primer prava kabotaze u avio saobracaju: Avion Turskog avio prevoznika leti na liniji Berlin-Beograd-Nis-Istambul. Kada sleti na Beogradski aerodrom sme da pokupi samo putnike koji idu do Istambula. Nikako ne sme da pokupi putnike koji zele da idu iz Beograda do Nisa iako po redu letenja slece u Nis!Ako neko zeli iz Beograda da avionom putuje do Nisa, moze putovati samo Srpskim avio prevoznikom i nijednim drugim! Prosto pravilo koje se primenjuje svuda u svetu nekoliko decenija!

Inace cilj kabotaze jeste zastita domacih prevoznika na taj nacin sto zakon zabranjuje stranim prevoznicima da prevoze putnike unutar granica jedne zemlje! Lepo je sloba to gore objasnio.

Pon Feb 21, 2011 9:07 am

shakal je napisao:Pravo kabotaze je institut medjunarodnog prava i primenjuje se na sve vidove transporta i na sve vrste saobracaja (drumski, vazdusni, vodeni). Za one koji ne znaju, svaka drzava potpisnica odredjenog medjunarodnog sporazuma mora svoje propise da uredi tako da budu u skladu sa medjunarodnim, tako da je sve to posledica uskladjivanja medjunarodnih pravila sa domacim!
Primer prava kabotaze u avio saobracaju: Avion Turskog avio prevoznika leti na liniji Berlin-Beograd-Nis-Istambul. Kada sleti na Beogradski aerodrom sme da pokupi samo putnike koji idu do Istambula. Nikako ne sme da pokupi putnike koji zele da idu iz Beograda do Nisa iako po redu letenja slece u Nis!Ako neko zeli iz Beograda da avionom putuje do Nisa, moze putovati samo Srpskim avio prevoznikom i nijednim drugim! Prosto pravilo koje se primenjuje svuda u svetu nekoliko decenija!

Inace cilj kabotaze jeste zastita domacih prevoznika na taj nacin sto zakon zabranjuje stranim prevoznicima da prevoze putnike unutar granica jedne zemlje! Lepo je sloba to gore objasnio.

Znaci cazmatrans na liniji Nis :arrow: Beograd :arrow: Zagreb iz Nisa mozete u autobus samo ako idete do Zagreba a do Bg-a morate drugim.Meni nisu jasne te firme zasto se ne bune,jer moze se desiti da na ovom primeru od jednog do drugog mesta u drugoj zemlji idu prazni a ja sam vise za konkurenciju,pa nek putuje kosa kim hoce jer je glupo da izgoris toliko gorivo a da nesmes da uzmes neku paru

Pon Feb 21, 2011 9:59 am

Bolje da se ti prevoznici izbore kvalitetom voznog parka i kvalitetom usluge pa bi imali putnike i posla. Znam da drug koji je u Bijeljini do Doboja ide često Lastom koja je na liniji Beogad - Doboj jer ima dobre autobuse, a ostali su kaže prilično loši.
Ako već žele da zaštite domaće firme, zašto pobogu ona dozvoljavaju uvoz kojekakvih proizvoda koji i sami možemo da proizvedemo.
To su neke političke igrarije... :evil:
Odgovori