Logo

Online planeri putovanja

Sve teme vezane za bilo šta. Samo ime kaže :)

Online planeri putovanja

Postod Nemke92 » Pon Jan 19, 2015 1:24 am

Otvaram ovu temu jer smatram da je sve aktuelnija kod nas i da će tek biti u budućnosti. Sajtovi za redove vožnje i planiranje putovanja su veoma korisni i dosta popularni u inostranstvu, a nisu novost ni kod nas, mislim da bi bilo korisno da prodiskutujemo o ovome. :)

Kod nas trenutno postoje tri planera putovanja i pretraživača redova vožnje, i voleo bih da čujem šta ostali forumaši misle o njima, da li koristite domaće journey planere, da li ste koristili inostrane, i po čemu se naši i strani razlikuju kao i da li imate neke sugestije ili kritike na osnovu vaših iskustava... :D

Po mom mišljenju predmet teme su sajtovi:
http://www.polazak.com

balkanviator.com

redvoznje.net

Koji je po vašem mišljenju najbolji i zašto :?: :D
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Pridružio se: Pet Avg 23, 2013 2:12 am

Online planeri putovanja

Sponzor

Re: Online planeri putovanja

Postod Fipi 494 » Uto Jan 20, 2015 3:26 am

Kada negde putujem , ili neko od drustva kada me zove da ide negde, ja udjem na sajt BASa i tu pronadjem sve sto mi treba, nasao sam im do sada samo 2 greske i jedina moja zamerka je sto ne pise cena karata.
http://www.polazak.com je isto jedan od preciznih sajtova ;)
Setra S 431DT :)
Korisnikov avatar
Fipi 494
Otpravnik

Pridružio se: Čet Jul 18, 2013 1:37 pm

Postod Nemke92 » Uto Jan 20, 2015 1:25 pm

Fipi, hvala ti na saradnji u oživljavanju teme! :lol:

Da, i BAS je isto dosta često korišćen sajt. Međutim, po mom mišljenju postoje neke stvari u kojima taj sajt zaostaje za specijalizovanim sajtovima za redove vožnje. Kad si već spomenuo BAS i http://www.polazak.com iskoristiću ih za upoređivanje... :D

Pre svega, na BAS-u su ograničeni na redove vožnje samo za i iz Beograda, a i isključivo na autobuski prevoz.
Image

Dok Polazak.com na primer od nedavno ima redove vožnje BG:VOZ-a i domaće i međunarodne linije Železnica Srbije koje možeš da kombinuješ sa polascima autobusa. Takođe, sajt Beogradske autobuske stanice je dosta zastareo, kako vizuelno tako i po opcijama koje nudi. Osim toga, činjenica je da nemaju svi gradovi dovoljno upotrebljive sajtove autobuskih stanica. Tu uskaču planeri putovanja poput http://www.polazak.com, jer na takvim sajtovima imaš i redove vožnje za sve gradove, a i stanične dnevnike, koji su u ovom konkretnom slučaju napravljeni po uzoru na aerodromske displeje:
Image

Što se pouzdanosti podataka tiče, bar za Polazak mogu da ti garantujem da ozbiljan tim ljudi radi svakodnevno na njihovom ažuriranju i praćenju. :wink:

Još jedna stvar koja odvaja specijalizovane sajtove od staničnih jesu i dodatne opcije, konkretno www.polazak.com nudi da odabereš da li hoćeš rezultate sa presedanjima ili direktno, da biraš tačno vreme kad želiš da putuješ, umesto da tražiš po tabeli polazak koji ti odgovara, a i pregled svih prevoznika sa kontaktima, što BAS čini mi se nema. To su neke finese, ali u takvim stvarima stanični sajtovi ne mogu da prate planere putovanja. :)
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod Sloba » Uto Jan 20, 2015 8:55 pm

Zanimljiva tema, pa hajde da odgovorim :)

Polazak je uradio neverovatnu stvar i zaista je pionir u tom svetu u Srbiji koji i dalje napreduje! Ja bih jedino na ovoj tabli napravio mogućnost ekspanzije kolona sa prevoznikom, dolaznom stanicom i tome slično ali verujem da će tim na tome da radi! :wink:

Sajt koji je jako dobar za ceo svet jeste Rome2Rio koji vam osim autobusa i vozova daje opciju letenja, trajekta a uz datume i ispisuje cene karata. :)

http://www.rome2rio.com/
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Nemke92 » Uto Jan 20, 2015 9:19 pm

Hvala na podršci, Slobo! Stvarno bih voleo da tema zaživi, tako da mi je drago što ti se sviđa... :D

Prostora za napredovanje ima i na Polazak.com, ali kao što i sam kažeš sajt je živ i konstantno se razvija, tako da će i to što si naveo sigurno doći na red. ;) Do tada se te informacije koje si spomenuo mogu naći u detaljima svakog polaska (itinerer) koji se dobijaju kad se klikne na rezultat pretrage.

Rome2Rio je jako ozbiljan globalni projekat, koji treba da bude benchmark za mnoge. Mogu samo da zamislim kakav posao stoji iza prikupljanja podataka za sva moguća prevozna sredstva za toliko stotina zemalja, i još toliko kompanija. Posebno mi je zanimljivo što u bazi imaju čak i kamile kao prevozna sredstva! :lol:

Cena karata, što se kod nas (nažalost) izdvaja kao najbitnija kategorija za putnike, je ovde jako teška misija, jer tu ima stalnih promena, besmislenih poslovnih tajni i slično, ali i to će se valjda promeniti... :)
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod NemanjaLip » Sre Jan 21, 2015 1:02 am

Na BAS-ovom sajtu je oznacen Beograd zato sto se svi polasci odvijaju sa BAS-a
A da je najbolji sajt polazak.com
A sto se tice vozova imas na Androidima aplikacju Zeleznice Srbije
NemanjaLip
Član

Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 6:24 pm

Postod Nemke92 » Sre Jan 21, 2015 1:23 am

Ne osporavam razlog zašto je naznačen Beograd, to se podrazumeva. :) Sajt je vlasništvo Beogradske autobuske stanice i servisira sopstvenu stanicu, to je normalno, ali baš to ističem kao manu. Iako je dosta precizan, mada zastareo, prikazuje samo dolaske i polaske sa BAS-a, a zanemaruje polaske sa Lastine stanice i slično, kojih ima dosta, posebno prigradskih, i slično...

Zato su bitni i korisni planeri putovanja, pre svega nepristrasni su, ne favorizuju ni jednog prevoznika i ni jednu autobusku stanicu u Srbiji. I daju ti najobjektivnije i što je potpunije moguće informacije o svim linijama iz svih gradova... :)

Znam za aplikaciju Železnica Srbije, ona je isto dosta popularna koliko vidim, mada je nisam koristio. Vozove imaš i na Polazak.com, i to je, koliko ja znam, jedini planer putovanja u Srbiji koji ima redove vožnje i buseva i železnice na jednom mestu. Postoji i aplikacija za Android, i na njoj kao na sajtu imaš autobuse (prigrad, međugrad, međunarodne), BG:VOZ i ostale linije Železnica Srbije:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ted.polazak&hl=sr
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod NemanjaLip » Sre Jan 21, 2015 12:36 pm

Za tu aplikacuju nisam znao ali posluice nekad
NemanjaLip
Član

Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 6:24 pm

Postod Nemke92 » Sre Jan 21, 2015 6:04 pm

Verujem da hoće... :wink:

Ako si je instalirao, isprobaj je malo pa napiši utiske ovde! :)
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod djole » Sre Jan 21, 2015 7:11 pm

Ja sam dosta koristio dok sam bio u Vroclavu ovaj sajt http://jakdojade.pl/Welcome.jsp?locale=en. Ima bazu podataka za nekoliko gradova, a najbolje ga možete testirati na primeru nekog većeg grada (Vroclav, Varšava..). Ima pretragu po nazivu ulice, stanice, onda po kliku na samu mapu. Ponudi različite kombinacije sa presedanjem, direktno, pešačenje itd. Red vožnje je u minut tačan, može bukvalno da se navija sat po tome kad dolazi prevoz. I Beč ima sličan ali ne tako dobar (po meni) route planner http://www.wienerlinien.at/eportal2/ep/channelView.do/pageTypeId/66533/channelId/-48703.Isto je tačan u minut :). U ostalim evropskim gradovima nisam imao priliku da koristim prevoz ali pretpostavljam da je ovako nešto standard.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod Sloba » Sre Jan 21, 2015 9:55 pm

Da li postoji aplikacija za Polazak za Windows Phone?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Nemke92 » Čet Jan 22, 2015 1:00 am

Za sada ne postoji... Mada Windows Phone postaje sve popularniji, ja ga lično koristim i prezadovoljan sam! Tako da sam uveren da će uskoro biti spremna i verzija za WP :wink:
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod Nemke92 » Čet Jan 22, 2015 1:17 am

@djole, za sada nisam imao prilike da posetim ni jedan od gradova koje pokrivaju ove aplikacije, ali svakako nameravam, i tvoji linkovi će definitivno iću u bookmark za tu priliku! :D Hvala ti na dopuni teme!

Meni se isto čini da je ovo standard za sve veće evropske gradove, i to je jako korisno. Vidim da su sajtovi na više jezika, i dosta su pregledni i pogodni za korišćenje. Ovo samo pokazuje da je, da se grubo izrazim, posedovanje informacija o kretanju javnog prevoza takođe javno dobro, i da ne treba da bude naplaćivano kao kod nas (za nekvalitetnu uslugu btw :mrgreen: ). Bus Plus je, koliko god ga mnogi kritikovali značajan korak ka razvoju ovakve platforme i u Beogradu. A kad dobijemo i metro, imaćemo i pravi razlog za korišćenje ovakvih gradskih planera putovanja... :D

Do tada, ostaju nam ovi aktuelni za prigradsko-međugradsko-međunarodne polaske... :D
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Postod kovacnuno » Čet Jan 22, 2015 3:57 pm

Sad provjeravam na polazak.com liniju Beograd-Foca, stavili su dva polaska od kojih jedan ne saobraca vec jedno 3 godine, a 2 koja redovno idu nisu stavili, takodje NS-Zlatibor su stavili dva viska. Dobra je zamisao ali steta sto izgleda ima dosta pogresnih podataka.
Korisnikov avatar
kovacnuno
Član

Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:09 pm

Postod Nemke92 » Čet Jan 22, 2015 4:51 pm

U principu, problem je što kod nas prevoznici dosta često menjaju neke redove vožnje, a nemaju obavezu da to prijave. I onda se ako niko od putnika ne prijavi promenu provuku takvi propusti.

Možeš da pošalješ mail sa nazivom prevoznika i linijom koja je pogrešna na info@polazak.com, to je mail za prijavu grešaka, siguran sam da će ispraviti brzo... :) Prema mom iskustvu Polazak.com se dosta trudi da gaji odnos sa korisnicima i podstiče ljude da javljaju za sve greške koje vide. Trenutno mislim da je to jedini način da se što brže ispravljaju propusti.
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Sledeća

Povratak na Pricaonica