Logo

Fotoaparati

Sve teme vezane za bilo šta. Samo ime kaže :)

Re: Fotoaparati

Postod arandjelovic » Pon Okt 21, 2013 4:19 pm

Мислим да нећеш направити ни најмању грешку ако купиш Фујифилм. Не може бити лош када долази из Јапана.
Пре неколико година када су били актуелни фотоапарати са 4-5 мегапиксела, користио сам на сајму аутомобила Фујифилм са, сада већ смешних, 3,2 мегапиксела и Панасоник са 6 мегапиксела. Веровали или не, када сам пребацио слике на комп, неке су боље испале са Фуџијем него са Панасоником који има више пиксела. Фуџи има доста добро усклађене боје и фотографије имају природни изглед. Такође има добро урађену црвену боју која је иначе карактеристична по томе што се тешко слика.
Mercedes-Benz... The best or nothing!
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 11:09 pm

Sponzor

Postod MILE » Pon Okt 21, 2013 5:45 pm

Baš tako, odlične slike, ja sam koristio Fujifilm skoro 4 godine i bio sam prezadovoljan, na kraju mu je stradao okidač jer mi je ispao iz džepa :(
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod djole » Pon Okt 21, 2013 8:08 pm

Ja imam neki Fuji, relativno nov model, kompaktan za u dzep. 14 mpx cini mi se, isao sam logikom da za te pare (12ak hiljada) ne moze biti velika razlika izmedju modela i proizvodjaca tako da sam bez nekog raspitivanja pazario Fujia i pokajao se. Malo noviji mobilni pravi bolje fotke od onog krsa. Jedna od retkih situacija da sam se zeznuo sa tehnikom
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod sremacns » Pon Nov 04, 2013 6:20 pm

Dragi moji drugari znam da pratite moj rad na forumu i facebooku pa tim povodom rešio sam da poboljšam svoj radi i samoga sebe počastim jednim fotoaparatom :mrgreen: . Ako sve bude kako treba u januaru ću imati na rasplaganju iznos oko 100 eura skromno ili ne ...veliki broj slika nastao je telefonima http://www.phonekade.com/uf/classifieds ... image3.jpg 3,2 mpx a sada trenutno http://www.kupitel.com/my-images/big/93 ... d+crna.jpg 5 mpx . Zanima me vaše mišljenje da imate 100 eura kakav aparat bi ste uzeli ?
Tražio sam po netu i ovaj OLIMPUS mi nekako zapao za oko ....šta vi mislite o tome ?
http://www.winwin.rs/foto-oprema/digita ... -crna.html
Korisnikov avatar
sremacns
Član

Pridružio se: Čet Nov 17, 2011 8:01 pm

Postod becks89 » Uto Nov 05, 2013 11:15 am

arandjelovic je napisao:Мислим да нећеш направити ни најмању грешку ако купиш Фујифилм. Не може бити лош када долази из Јапана.
Пре неколико година када су били актуелни фотоапарати са 4-5 мегапиксела, користио сам на сајму аутомобила Фујифилм са, сада већ смешних, 3,2 мегапиксела и Панасоник са 6 мегапиксела. Веровали или не, када сам пребацио слике на комп, неке су боље испале са Фуџијем него са Панасоником који има више пиксела. Фуџи има доста добро усклађене боје и фотографије имају природни изглед. Такође има добро урађену црвену боју која је иначе карактеристична по томе што се тешко слика.

Megapixeli nemaju to mnogo veze, razlika je samo u senzorima, međutim ako želiš profesionalne slike, tu Fuji nema šta da ponudi, ali za amaterske slike su odlični, a i relativno je pristojna cena. Mene je evo služio 3 godine, savršeno, sad je počeo da mi baguje i da prekida snimanje klipova sam od sebe, ali sem toga do pre par nedelja nije imao nijedan problem, sa njim napravio skoro 10.000 slika i radi, za tadašnjih 9.400 dinara ja sam prezadovoljan :)
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod arandjelovic » Uto Nov 05, 2013 5:28 pm

Тачно Бекс, ја стално наглашавам то да пиксели нису пресудни за квалитет фотографије а сви, макар подсвесно, гледају да узму апарат са што више пиксела. За свако аматерско коришћење у ценовном рангу 100-120 евра не можеш се нешто пуно зезнути у избору. Ја сам навео пример тог Фуџија зато што је апарат старије генерације и још има мало пиксела а правио је ок слике. Ја бих требао ускоро да узмем још један објектив са већим распоном зумирања. То је мана ДСЛР фотоапарата, увек те мами да му докупиш нешто од опреме. :D
Сремац, мислим да ти је ово ок избор за твоје потребе.
Ја сам увек за то, ако је човек у могућности, да пре купи макар половни ДСЛР него фотоапарат ниже класе. Морам признати да ми је Никон пар пута забаговао иако је доста плаћен, укључим га да сликам кад оно црн екран, онда морам да га искључим, извадим картицу, "дунем" мало у слот за картицу и вратим је.
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Postod becks89 » Uto Nov 05, 2013 11:00 pm

Pa pazi i prodavci ti podsvesno guraju megapixele u oči, prvo što vidiš su upravo oni, a zapravo oni imaju skoro pa najmanju ulogu u kvalitetu fotografije :D
Što se tiče DSLR aparata, šta znam generalno si upravu, međutim najveći problem je što 99% nas forumaša koji fotografišemo, to radimo bukvalno iz hobija i to u prolazu, na putu do posla, škole i to, zbog toga su najpraktičniji upravo ti mali, kako ih ja zovem "i d i o t" aparati. Međutim, čak i DSLR starije generacije, polovan, pa i niže klase odnosno ne neke marke, je sigurno bolje rešenje za kvalitet fotografije u odnosu na obične aparate...
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod dusanman » Sre Nov 06, 2013 4:10 pm

Ako vec mislis tu neki low budget,topla preporuka BENQ DC T1260 :) Ako ima i sad da se nadje,solidan aparat, + 720p snimci :)
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod sremacns » Ned Nov 10, 2013 9:02 pm

:shock: Šetajući se po Novom Sadu u prodajnim mestima trgovci su mi čak tri različita puta predložili ovaj CANON rekavši da neću za te pare pronaći bolji aparat ...imam još dosta vremena do januara i sve mi polako postaju uzbudljivo :mrgreen:

To je najčešća preporuka :arrow: http://www.google.rs/url?sa=i&rct=j&q=& ... 3543445880

Image

ovo su neke od slika nastale ovim aparatom bez obrade
Image
Image

cena oko 12 000 dinara
Korisnikov avatar
sremacns
Član

Pridružio se: Čet Nov 17, 2011 8:01 pm

Postod damir fido » Ned Nov 10, 2013 9:51 pm

Potpuno su u pravu a htio sam ti i ja preporucit al sam malo zaboravio.Ima za otprilike isto para i model sx 160 ali ja bi prije ovaj radi manjeg broja megapixela,sto sigurno daje bolju sliku.Najveca prednost ovog modela su uz automatska podesavanja i potpuno rucne kontrole tj sam biras blendu ili ekspoziciju a automatika odradi ostalo a naravno moze i potpuno sve manuelno sto ce ti kad se uvjezbaš davati bolje rezultate nego samo auto rezim.Ukratko-automatika je cesto priglupa i ne zna tacno šta ti hoces.Na primjer slika korektno osvijetljena a autobus u pokretu razmazan.E tu bi manuelne komande odradile posao ali treba malo prakse.E ima kad njega jedan problem a to je sto koristi 2 AA baterije koje bas i ne traju previše ali neke enelop punjive baterije i to rijesavaju.Al dobro,te se baterije kad je hitno mogu uvijek kupiti na trafici.I malo je veci po dimenzijama al mislim ne strasno.
damir fido
Član

Pridružio se: Sub Jun 25, 2011 7:28 pm

Postod becks89 » Ned Nov 10, 2013 9:57 pm

Kakve veze imaju AA baterije, kupi lepo punjive baterije, za nekih 400 dinara dobiješ odlične baterije kojima je rok 400 punjenja, manje više oko 18 meseci možeš da ih koristiš bez problema. Ne znam šta možeš da biraš, ali sve ti je automatski, dakle softwerski ti podešava parametre koje odabereš, to ti je manje više kao auto mod. Pitanje je koliko je sam aparat sposoban da bude podesiv po želji kupca, skoro 80% amaterskih aparata kakav je ovaj najbolje rade na auto modu, baš zbog te sposobnosti prilagođavanju dostupnih podešavanja. Da razjasnim, jako teško je pronaći tu čarobnu kombinaciju u datom momentu ;)
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod damir fido » Ned Nov 10, 2013 10:32 pm

Pa naravno da sam mislio na punjive ali ovaj ih ima samo 2 i malo je na zlu glasu po potrosnji.pa zato samo malo ulaganja u neke kvalitetnije.
A sto se tice podesavanja-pa napisao sam.Znaci ima potpuno rucne kontrole kao i pravi dslr i nijedan aparat ne radi na auto modu bolje nego u manuelnom al pod uslovom da znas bar osnove fotografije i uz nesto vjezbanja.
damir fido
Član

Postod arandjelovic » Ned Nov 10, 2013 11:05 pm

За форумашке потребе или друге сличне активности из свакодневног живота сваки компактни дигиталац ће одрадити посао како треба. За сликање аутобуса који је паркиран подесиш на аутоматски мод и ту он не може пуно да омаши, за покрет ставиш на спорт мод и уз мало вештине скоро свака фотографија ће бити сасвим ок без икаквих додатних подешавања. Ручна подешавања параметара су потребна људима који се мало озбиљније баве фотографијом.
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Postod becks89 » Pon Nov 11, 2013 12:49 am

Pa koliko vidim po njemu jedina razlika od običnog je samo u objektivu, koji da kažemo ima veću prilagođenost slikanju pejzaža odnosno veći kvalitet pri slikanju istih. Čisto sumnjam da je približan DSLR aparatima, za 120E ;)
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod damir fido » Pon Nov 11, 2013 9:45 am

arandjelovic

Otprilike to je to.Slikanje autobusa,pa cak i nase najkvalitetnije slike ne spadaju u umjetnost tako da je aparat i sa automatikom dovoljan.Ali sam mislio pošto je kolega sremacns napravio nekoliko hiljada slika a i cijena ovog aparata je u rangu sa obicnim idiotom,da ga zato uzme pa se mozda malo ozbiljnije zainteresuje za fotografiju.A funkcije koje sam naveo mu pomazu u tome.

becks89

Pa nije ni blizu dslr niti sam to rekao ali obrati paznju na onaj tockic gore na vrhu(otvori link).E na njemu imas polozaje M Tv Av i upravo te funkcije ga izdvajaju od drugih a i dslr to Ima.Ima još kompakta sa tim ali su puno skuplji.Sto se objektiva tice ima malo veci zum(28-336) a to mu moze pomoci pri slikanju autobusa da ga vozac ne vidi :) a ne za pejzaze iako nije ni za njih loš radi pocetne zizne daljine 28 a na to si i vjerovatno mislio.Nisam stvarno zelio nikome soliti pamet i sve ovo nisu moje rijeci,nego puno pratim foto stranice pa sam sa njih dosta naucio a nesto malo znam i od prije pošto volim fotografiju.Inace nisam ni jednu sliku uslikao sa pravim digitalcem nego sa k800.Pravog digitalca ne bi znao mozda ni upalit. :P

Toplo bi svima preporucio ovu stranicu
http://pcfoto.biz/
Tu imate i ponudu a imaju odlican forum.Slobodno se registrujte,otvorite temu i kad imate dilemu oko kupovine i oko bilo cega pitajte.Ljudi su dobri i hoce pomoci.Cak se ne morate ni predstaviti.E sad nadam se da nisam prekrsio pravilo ovog foruma.

Eto svima sretno sa slikanjem i kupovinom.Valjda i ja sebi nesto uspijem.
damir fido
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Pricaonica