Sve teme vezane za bilo šta. Samo ime kaže :)
Odgovori

Autobusi domaće proizvodnje kod naših prevoznika

Ned Avg 12, 2012 3:40 pm

Hvala bokili, jel ima tu tog videa, ne mogu da vidim s telefona pa zato pitam?

Dobri su busevi, ali treba da se promeni politika firme i da se kupuju ikarbusi i neobusi, ako treba i na tudjim sasijama! Tako bi mnogo pomogli sami sebi, a da se kupe 20 ili više Setri kao top krem voznog parka i to je to!

Re: Lasta, Beograd (4)

Ned Avg 12, 2012 9:51 pm

Da li bi pomogli sebi ?
Oni nemaju kvalitet kao Berkhof, to bi bila propala investicija. Pogledaj Ikare 4 godina stare što rade u Bg-u, pola ih komotno možeš seći. A berkhof sa 2.000.000km može da tera još koju godinu na prigradu :wink: A Ikarbus , ne navuče 700.000 km i već je za rashod. Naravno ako se održava kao u Gsp-u. Mada i sa normalnim održavanjem sumnjam da može preći 1.000.000km.

P.S. Poredim gradski i međugradski , ali dobro kvalitet se ne razlikuje kod ikarbusa ! :cry:

Ned Avg 12, 2012 10:39 pm

Pogledaj ik-412-ce u Veolii! Dakle sve se moze kad se hoce. Pride napravljeno je samo 10, a zamisli da su uradjeni negde oko 300 komada, sigurno da bi i kivalitet isao gore. Neka neka se rade i na sasijama nije problem, ali uposlices ljude u fabrikama komponentasa. Sve sto uvezemo, mi postajemo gluplji, ko to ne shvata mozda nekad shvati, a mozda i nece !!! Zasto onda proizvodimo gradske/prigradske, zasto ne dignemo fabriku ikarbus i neobus u vazduh, pa sta ce nam!

Idem po dinamit!

Ned Avg 12, 2012 10:53 pm

Negase treba napraviti dobar proizvod, pa ga mozes prodati svugdje u svijetu, ne samo Lasti i Veoliji. Ta tvoja teorija je odavno propala

Pon Avg 13, 2012 1:20 am

Koja teorija? Drzavna firma ako posluje domaćinski i društveno je odgovorna uvek treba da teži da kupuje domaći proizvod ! Nemože se napraviti kvalitetan proizvod ako se ne proizvodi u kontinuitetu-a mi to nemamo jer kupujemo ino buseve i ne ponašamo se društveno odgovornim! Slažem se da ima mnogih propusta, koji su često banalni! Uz bolju organizaciju same proizvodnje, i kontrole, doći će se do nekakvog kvaliteta. A u prilog tome treba razmišljati i o partnerstvu sa nekom ino kompanijom koja na primer proizvodi podvozja i slično!

Zamolio bih moda, da napravi novu temu sa naslovom na pr. Domaći autobusi našim prevoznicima ili slično i ubaci ova tri posta, i stavi nam ovde link da bi mogli da cepamo o tome tamo! Tema je dosta dobra po meni i lepo je čuti svako mišljenje i da napravi mod i anketu na toj temi pa da glasamo na pitanje, tipa da li domaće firme treba da više kupuju domaće autobuse ili ne (često mogu i da postoje subvencije), ili slično pitanje neko!

Pon Avg 13, 2012 1:31 am

Nijedan prevoznik koji vozi Setru sad nece ti kupiti domace vozilo. O kvalitetu su trebali voditi racuna ranije,sad mislim da im je kasno. Steta al je tako.

Pon Avg 13, 2012 2:23 am

Tomo slažem se tu sa tobom pogotovo privatnici sa posebnim obimom posla, tipa fudex i slični. Ja pre svega mislim na kavim, veoliu, lastu, i neke druge koji se bave medjugradom! Domaći bus uz subvenciju i td. Ima raznih kombinacija!

Autobusi domaće proizvodnje kod naših prevoznika 2

Pon Avg 13, 2012 10:47 am

Moglo bi se reci za Sutrans da vecinom kupuju Ikarbuse bar zadjnjih godina...i ja mislim da bi trebalo da se pojaca kupovina domacih proizvoda za prigrad i grad,samim tim Tipa Ikarbus bi dobio dobre pare a samim tim bi poboljsavali kvalitet,a sto se tice turiststickih to se zna ko je na vrhu TO JE SETRA :mrgreen: jer domaci bas nisu ja duga putovanja

Sre Avg 15, 2012 11:01 am

Ikarbus nije domaci proizvod, i ono malo delova koji su pre proizvodile fabrike iz Srbije ili ne rade ili rade veoma lose. Tako u Ikarbusu imamo Turska vrata, sedista, stakla itd... Kupovinom Ikarbusa podstices tursku privredu, ne srpsku tako da lokal patriotizam na sopstvenu stetu ne daje zeljene rezultate. Da ne pominjem katastrofalan kvalitet gotovog proizvoda ( autobusa ) koji sa povecanjem obima proizvodnje biva sve gori

Sre Avg 15, 2012 12:31 pm

kad će više ta lajk opcija, ovo bih lajkovao 3 puta za redom :D

Sre Avg 15, 2012 1:06 pm

Sedišta nisu turska osim ako priboj nije u turskoj . Stanje u Ikarbusu direktno se preslikava i kod domaćih kooperanata koji zavise porudzbina iz fabrike .Te fabrike se nalaze uglavnom u unutrašnjosti srbije .
Plata tih radnika troši se ovde na proizvode i usluge.

Sre Avg 15, 2012 1:22 pm

Sta se osim sedista proizvodi u Srbiji a da se ugradjuje u taj autobus ? Mozda osovine, upravljacki mehanizam, diskovi/dobosi/plocice/paknovi, metlice brisaca mozda ? Kod nas se vise ni najobicnija slavina ne proizvodi to je cinjenica ne treba da se zamajavamo sa tim stvarima. Ni bivsa Jugoslavija nije mogla da se ponosi nekom masinskom industrijom, sve se u najboljem slucaju svodilo na proizvodnju po licencama zapadnih firmi. No, tad se za razliku od danas nesto i radilo...
Koliko Ikarbus ima radnika ? Kolike su njihove plate ? Da li zarade oni te plate ? Treba sad jedna ogromna firma koja je ima tri puta vise autobusa nego Ikarbus radnika da zrtvuje svoj profit i ugrozava svoj ugled da bi Ikarbus mogao da proda svoje poluproizvode ?
Poslednji put menjao djole dana Sre Avg 15, 2012 1:49 pm, izmenjena samo jedanput

Sre Avg 15, 2012 1:35 pm

Lajk,Lajk,Lajk... :mrgreen: :mrgreen:

Sre Avg 15, 2012 1:57 pm

Djole ta ista firma kako je dosla do tog profita vozeci po inostranstvu ili po srbiji ?
Ta velika firma napiši lasta i ikarbus imaju istog vlasnika a ko je to ?
Po tebi je najbolje da sede i da ništa nerade i dobiju plate koje su manje nego u basenu kolubara bar 3 puta za istog poziciju .
Ako taj radnik ne dobije platu neće platiti struju , vodu porez i sta onda u zatvor i opet na državne jasle ?
Ovo važi i za neobus koji je još goroj situaciji jer je grad novi sad digao ruke od njega .

Dosli smo u situaciju da se borimo za svakog radnika u proizvodnji jer na kraju oni se voze lastom

2500 radnika kooperantskih firmi je bilo vezano za ikarbus .
Poslednji put menjao Marko dana Sre Avg 15, 2012 2:17 pm, izmenjena samo jedanput

Sre Avg 15, 2012 2:15 pm

Ima ovde dosta da se piše-, al dajte temu za to. Gde je mod na temi da uradi ono što pisah-prebaci ove postove u novu temu! Djole šta radiš brate na mfk-u, šta ćeš tamo kad ne zeliš da proizvodiš-ti si inženjer!
Lasta školski avion je napravio ko?

Dobro je da ima ljudi koji pišu lepo kao mi ovde, jer ja želim da baš utvrdimo sve mane i prednosti domaće proizvodnje i šta treba menjati u hodu!

Sedista ima u novoj varoši koliko se sećam, gume imamo, naplatke, kardane isto. Stakla može da radi pančevo i td. Dakle ima dosta stvari koje možemo raditi na karoseriji, a ako se čvrsto krene mogu se ubaciti još kooperanata na mnogim pozicijama! A mogu se i karosirath šasije i td. Marko je napisao gde se te pare radnika troše, a i njih će biti manje u obe domaće fabrike! Kad smo kod radnika, u lasti je 1500radnika višak-tako da takvo poredjenje pada u vodu!

Sor je odličan autobus, ali isti takav ako imamo kontinuitet u proizvodnji, mozemo sami napraviti! Kada krene kontinuitet otvaraju se mogućnosti velike, pa i te da u tome učestvuju ljudi sa ovog foruma, tj mi, a ovako, dok su svi u startu protiv proizvodnje unapred, od toga nema ništa. Ali verujem da će doći bolji dani za domaću proizvodnju! Dajte temu modovi i prebacite postove!
Odgovori