Logo

Pogon "Kosmaj" 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod danilo » Sub Jun 12, 2010 5:14 pm

Juče sam uradio čak tri kontrole na vozilima ovog pogona, pa idemo redom.

Prvo me je na 1/44 vozio Kosmajev IK-103 sa GB 45, koji je menjao GB 113 na pomenutom polasku. Vozilo je 2001. godište i nema redovno zaduženje, a vozio me je od Beograđanke, stajališta "London" do Dunav stanice u prepodnevnim časovima. Spolja gledano vozilo izgleda sasvim zadovoljavajuće, pa i više od toga, limarija u dosta dobrom pa, moglo bi se reći, i odličnom stanju. Nije u skorije vreme farban, mislim poslednjih možda mesec, dva, ali nema veze, ni nema potrebe. E sad zašto toliko pričam o spoljašnosti, jer se posle ispostavilo da me je prevario spoljni izgled. Naime prilikom prešaltavanja iz prve u drugu i iz dvuge u treću menjač stravično lupa, cima i trese, ali ono je nečuveno, ja sam mislio da samo Fapovi i stariji i noviji, imamu taj problem, međutim ovaj tako lupi da je to baš neprijatno, onako čoveka cimne u stomaku, ko da ga je neko tresnuo nečim.
Isto tako tokom kretanja se tiho čuje neka lupnjava, koja kako se vozilo brže kreće tako je ona učestalija, ko da ima neke prečage na gumama, tako to deluje iznutra.
Motor vuče OK, nije me nigde vozio uzbrdo, ali se ne muči.
Ima tahograf, brzinomer ne radi, pokazivač za gorivo isto neispravan (kazaljka konstantno na nuli), temperatura se negde drži na oko 80 stepeni, što je za svaku pohvalu, bar je bila tolika kad me je vozio, pritiska ulja u redu, onaj uobičajeni. Pritisak na oba kočiona kola na oko 7,5 bara, neka srednja vrednost, isto za svaku pohvalu.

Onda me je odmah posle pomenutog GB 45 vozio me je Connecto sa GB 167 na 3/33, gde je i redovan, do Trošarine.
On je u dobrom stanju, ovako nemam nikakve zamerke u vezi sa njim, bar ništa alarmantno neispravno nisam primetio.
Ide fino, mirno šalta, ne cima uopšte, ovako nije rastrešen, tako da je vožnja u njemu dosta prijatna. Motor dobro vuče, uz Vojvode Stepe ide ko munja bez kick down-a, i to iako je bio pun.
Ima tahograf, ne radi pokazivač za gorivo i manometar za pritidak ulja, ostali svi instrumenti su u potpunosti ispravni.
Pritisak na oba kočiona kola je na oko celih 8 bara, temperatura na oko 80 stepeni.
Kažem, jednom rečju, dosta dobar auto, hvala Bogu da nije upropašten na daljim gradskim linijama, ali mislim da tamo nije ni radio ranije, tako da za tako nešto nije bilo prlike da se desi.

E onda na kraju u poslepodnevnim časovima, kao šlag na tortu, vozio me je IK-103, starije generacije tačnije prve, sa GB 15, koji je ja se nadam radio šihtu na liniji 47.
Žaštokažem nadam se...? Jer je vozilo potpuno propalo, on npr. ovako odlično vuče i sve to, da mu jači gas pretekne Veoliu ispred nas ko od šale. šalta ga sasvim OK, on je manuelac, menjač ne krči, ne izbacuje iz brzine sve to znači stoji, ali stanje iznutra je horor, jeza.
Naime, ima samo pola tahografa i to onaj donji deo, a gornji na kome je brojčanik, kazaljke nema i to prvi put vidim od kad radim kontrole. Zatim nema pokazivač za gorivo, rupa, kazljaka voltmetra je ispod 20V, kljoknula skroz u levi deo skale, znači ne radi, zatim kazaljka termoetra je zaglavljena na sredni skale, na nekih 75 stepeni, znači ni on ne radi, manometrima za pritisak vazduha su kazaljke za pritisak vazduha u cilindrima stalno na nuli i kad se koči, ni to ne radi, a ove za pritisak u rezervoarima se na 8 bara okruglo, možda ni to ne radi, nisam siguran. A manometar za pritisak ulja pokazuje niži pritisak od onog normalnog, uobičajenog, pa tako na leru pokazuje 08,-1 bara, umesto nekih 2 bara.
Iznad ručice parkirne kočnice, na ovom malom kao pultu ima rupu prečnika oko 10 cm, a ovamo na onom velikom pultu, desno od komande table gde se nalaze osigurači, nema plastičnog poklopca, vrata ne duhtuju, mislim na one četkice iznad vrata, fali par sijalica u salonu.
Komandna tabla se sva trese, fali nekoliko šrafova, fali nekih 5 prekidača i oko 6-7 lampica, ima 4 čitave lampice, ali mislim da ne rade.
Auto je sav rastrešen i mislim da bi trebao da se sredi u što je moguće skorije vreme, nije za rashod, ajde može da posluži u šihti, eto kažem fino vuče, menjač je ja mislim OK, to onome što sam video ali ove neke stvari koje sam naveo bi trebalo srediti, malo ga dovesti u red i eto.
Gledam onaj GB 6, imarije mu je u kritičnom stanju, sav je isčukan i krpljen na sto mesta, trebalo bi ga i prefarbati i on može isto kao i GB 15 za šihtu i tako to.

Pozdrav :!: :wink: :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod Stefan Bgd » Ned Jun 13, 2010 1:45 am

Gar.broj 84 na liniji 534 na Ibarskoj magistrali:
Image
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod Marko » Pon Jun 14, 2010 1:17 pm

Image
Image
Linija 504 gb58 ispred njega linija 3 gb 1095
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod mihajlo » Sub Jun 19, 2010 12:16 am

auto 75 na liniji 20 ..... na 3/20. *od skora zadužen na tom polasku.

Image
mihajlo
Član

Pridružio se: Ned Apr 18, 2010 9:11 am

Postod avramovicsasa » Sub Jun 19, 2010 4:35 am

fantastično :)
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod Marko » Sub Jun 19, 2010 11:55 am

Image
Mercedes Conecto linija 42 gb 188 na Slaviji
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

Marko
Član

Postod mihajlo » Ned Jun 20, 2010 11:55 am

avramovicsasa je napisao:fantastično :)

Hvala Sale.

* sinoć sam od jednog drugara koji je vozač u Kosmaju dobio informacije za par vozila:
- auto 43 je remontovan, stoji u garaži i čeka motor.
- auto 66 je poslat na remont.
- auto 219 nije u rashodu nego je imao sudar pa mu je pukla šoferka i čeka se nova, a samo da su malo pametni da skinu sa 218.
- auto 234 je zvanično rashodovan, poslednja vožnja mu je bila 9. Juna na liniji 27L kada je posle kvara odvučen za garažu.
mihajlo
Član

Postod Marko » Ned Jun 20, 2010 9:32 pm

Image
Linija 532 gb 15 na stanici u centru Žarkova

Marko
Član

Postod MILE » Ned Jun 20, 2010 9:41 pm

Kad je Kosmaj držao liniju 532?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod avramovicsasa » Pon Jun 21, 2010 5:44 am

Verovatno su ga preusmerili sa linije 50.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod MILE » Pon Jun 21, 2010 12:24 pm

avramovicsasa je napisao:Verovatno su ga preusmerili sa linije 50.

Moguće da je sa B. Brda poslat sa 50 na 532.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Pon Jun 21, 2010 1:40 pm

Hoće li još koji Kosmajev Ikar ići na generalni remont...?
Znači GB 67 je sređen, sad je i GB 43, a sledeći je GB 66, odlično :!: :)
Hvala Bogu da će srediti GB 219, ja kad sam čuo ono kao u rashodu, isto kao GB 218, već sam bio digao ruke od njega.
A hoće li sređivati GB 234 ili ide na sečenje, i šta mu je crklo kad je radio na liniji 27l...?

Pozdrav :!: :wink: :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod mihajlo » Pon Jun 21, 2010 7:46 pm

Ne znam da li će ići još koji na remont, 234 se neće sređivati nego ide u Železnik, a ne znam tačno šta mu je riknulo taj dan.
mihajlo
Član

Postod Momcilo (putnik) » Pon Jun 21, 2010 7:58 pm

Nek mu je večna slava. :cry:
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod mihajlo » Pon Jun 21, 2010 10:04 pm

Pored njega u staro gvožđe idu i 013, 250 i 255.
mihajlo
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu