Logo

Pogon "Novi Beograd" 4

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Novi Beograd" 4

Postod danilo » Čet Dec 13, 2012 10:29 am

lukabeograd je napisao:da li neko zna koliko goriva potrosi Ikarubs IK201 na 100km gradske voznje....i koliko potrosi Ik166 na 100km gradske voznje?

Po karakteristika za IK-201 oko 30 litara, ali u gradskoj vožnji je to možda i duplo više.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod lukabeograd » Čet Dec 13, 2012 12:03 pm

znaci minimum 30l na 100km puta 1000 autobusa dnevno,koji prelaze i vise od 100km,litar nafte kosta oko 150 dinara,znaci dnevno to su milioni dinara...trebalo bi kroz ceo grad postaviti trolejbusku kontaktnu mrezu,kupiti gomilu trolejbusa i samo trole da voze,koja bi to usteda bila...i drzati autobuse u rezervi za svaki slucaj,ako dodje do nekog nestanka struje ili tako nesto....izvinjavam se za ot
Korisnikov avatar
lukabeograd
Član

Pridružio se: Sub Jun 04, 2011 4:53 pm

Postod Miki » Čet Dec 13, 2012 3:06 pm

gbr 1190 na liniji 71
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Postod tomidzeri » Pet Dec 14, 2012 11:22 pm

GB 1117 na liniji 42
Image
Nemanja
tomidzeri
Član

Pridružio se: Sre Maj 04, 2011 10:08 pm

Postod nemac » Pet Dec 14, 2012 11:51 pm

lukabeograd je napisao:znaci minimum 30l na 100km puta 1000 autobusa dnevno,koji prelaze i vise od 100km,litar nafte kosta oko 150 dinara,znaci dnevno to su milioni dinara...trebalo bi kroz ceo grad postaviti trolejbusku kontaktnu mrezu,kupiti gomilu trolejbusa i samo trole da voze,koja bi to usteda bila...i drzati autobuse u rezervi za svaki slucaj,ako dodje do nekog nestanka struje ili tako nesto....izvinjavam se za ot

Da je to bas tako lako svi gradovi bi to uradili. Treba mrezu prosiriti narocito u brdskim delovima,a onda kupovati autobuse na gas, mozda cak razmisljati o vodoniku. No meni je trenutno najzanimljiviji elektricni autobus sa induktivnim petljama u asfaltu kome ne trebaju zice kao trolejbusu, i cije se baterije stalno dopunjavaju (bilo pre oko mesec dana na vestima na sajtu) a koji je mnogo fleksibilniji.

Realnost je pak EURO 5 motor i nista vise. Nije ni to lose,ali...
nemac
Član

Pridružio se: Ned Avg 05, 2012 12:50 pm

Postod Maki187 » Sub Dec 15, 2012 1:57 am

Trole umesto autobusa ? definitivno ne, manje bi se para trosilo an gorivo, al definitivno bi bilo svakodnevno zastoja, iskakanja trola itd.
Uostalom, u trolama je leti ubitacno vrelo.

Nikad mi nece biti jasno, zasto ne urade samonapajajuci autobus(polovicno), bez toga u asvaltu, bus dok ne radi i dok je u garazi, da puni akomulator, a kad treba da izadje na liniju, dok se krece da generatori stvaraju struju i dopunjavaju akomulator. Verovatno ce vecina vas reci ne moze (ja sam uveren da moze, kao i za elektrane koje opet pomocu generatora stvaraju struju i napajaju motore koje porkecu generator, al to je vec OT), pa ako se bolje pogleda, sve se moze, ali takvim postpukom propali bi svi proizvodjaci autobusa, jer sumnjam da bi bio taj bus nesto mnogo skuplji od trole, kupisga jednom i nemas brige oko goriva.
Maki187
Član

Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 11:23 pm

Postod profa_chb » Sub Dec 15, 2012 10:37 am

i sve to nema veze sa pogonom Novi Beograd :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod danilo » Pon Dec 17, 2012 12:50 am

Večeras, jeste da samo jednu stanicu, ali opet vozio sam se u autu sa GB 459 (IK-103; 2000. godište) i to na 1/82 (trosmenac), uveče (III smena), a inače je menjao redovanjaka sa ovog polaska i linije, auto sa GB 503.

Pošto je neki poluremont imao negde u maju ove godine sada je karoserijski, limarijski u dosta dobrom stanju. Onako, u principu jeste prav, nisam primetio da se igde nešto mnogo iskrivljen, a oplata je isto "zdrava", nema, barem ne većih, tragova korozije. Visina stalna, iako je bio onako podosta popunjen, inače karoserija ne štosuje, dosta je dobeo izamortizovan.

Vuče odlično, stvarno je makina i po, dosta dobro i brzo ubrzava, uspon u Ulici Nikole Dobrovića samo tako je savladao, bez davanja ijednog "kick down-a". Menjač je trobrzinac marke "Voith", šalta samo tako, gotovo neosetno. Kočenje je isto odlično, naravno, ono što je svojstveno za sve IK-103ke, sa dosta jakim retarderom.

Tahograf je marke "Kienzle" i iz aviona se vidi kom pogonu pripada... Standardna situacija, brinomer i sat su ispravni (sat je i tačan), dok obrtomer nije ispravan.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan. Voltaža na AKU baterijama je na oko 25 do 26 V. Pritisak motornog ulaj u rasponu je od oko 2,5 bara na leru pa do preko 6 bara na većem broju obrtaja. Temperatura stalna na oko 80ak stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje u vozačevom prostoru je dosta dobro, ispravni su cirkulaciona pumpa i ventilator i dosta dobro greje.
Slabo je osvetljenje putničkog salona.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod boltar » Uto Dec 18, 2012 10:04 pm

1310 je komplet ofarban :)
Image
Korisnikov avatar
boltar
Član

Pridružio se: Sre Jul 20, 2011 9:49 pm

Postod Petar 535 » Sre Dec 19, 2012 1:14 am

Tako i treba , mada i ovako je bio dobar , jedino su isarali .... treba malo vise obratiti paznju na Karaburmine Japance
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod Nikola Pejasinovic » Sre Dec 19, 2012 1:17 am

To sto im cuvaju retrovizore ne znaci da cuvaju celo vozilo. Isaran sam video ukupno njih 10 mozda jedino ako ne mislim na jedan te isti. :lol:
danilo je napisao:Pa kad ti na tako nekoj jakoj liniji između dva privatnika (solaša) dođe lepo šihta isto solo, uuu ne da je milina, nego nema reči. Sauna i pena parti unutra, a sve češće imamo to zadovoljstvo na ulicama grada!
Nikola Pejasinovic
Član

Pridružio se: Uto Jun 19, 2012 10:53 pm

Postod Petar 535 » Sre Dec 19, 2012 1:23 am

Gresis mnogo ..... malo bolje zagledaj uporedjuj Japance iz oba pogona ... isarali su ih putnici , a na Karaburmi i vozaci saraju po vozilima , na nekom Japancu na Karaburmi na roletnici za sunce sa strane pise '' Nesa pece rakiju .... '' , ne cuvaju samo retrovizore vec sve .
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod Nikola Pejasinovic » Sre Dec 19, 2012 1:26 am

Nesa pece rakiju HAHAHAHAH!! Koja je to dijabola napisala samo da mi je znati. Elem 1157 jutros zavrsio polazak u 6:26 i u 7:10/20 se povukao za garazu iz ne poznatog razloga. Imao sam osecaj da je malo salbije vukao i da nije imao snage u jednom momentu da krene. Ja mislim da to nije razlog da se povuce sa linije.

Srecna slava onima koji slave Svetog Nikolu
danilo je napisao:Pa kad ti na tako nekoj jakoj liniji između dva privatnika (solaša) dođe lepo šihta isto solo, uuu ne da je milina, nego nema reči. Sauna i pena parti unutra, a sve češće imamo to zadovoljstvo na ulicama grada!
Nikola Pejasinovic
Član

Pridružio se: Uto Jun 19, 2012 10:53 pm

Postod danilo » Sre Dec 19, 2012 11:29 am

Pa sa I dela šihte se isključuje za garažu :!: :wink: :)
A, ima na dosta Karaburminih kola natpis na roletni: "Čuvaj ono što imaš", ali nikako da provalim ko to piše...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Sre Dec 19, 2012 11:32 am

#1157 je krš.... Šta radi umesto #478 na 4/551? #451? Znam da je u početku bio #1280 koji je posle dat na 10/511 da menja #1338.

@danilo
Da on je povlači za garažu oko 7:30, inače 6/551 je dopuna + smena.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu