Logo

Vozila na probi u GSP-u "Beograd"

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Vozila na probi u GSP-u "Beograd"

Postod avramovicsasa » Sre Avg 07, 2013 12:50 am

nisam siguran da je godina u redu jer po biltenu došli su 1986 godine zajedno sa novom serijom IK-110,ovo nije bila klasična proba verovatno su kupljeni sa namerom da ostanu,doduše sećam se da su mi vozači pričali da su bili prilično tvrdi,trošili su ulje i da su ih se rastociljali tako što su ih donirali.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod zeka » Sre Avg 07, 2013 9:09 am

У праву си, жешћи кршеви. Замисли мотор Дојц који троши уље :!: Камо среће да су препознали квалитет и уградили Рабу.
zeka
Član

Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 1:40 am

Postod avramovicsasa » Čet Avg 08, 2013 3:54 am

Image

Domaći trolejbus IK-170 na Salonu Automobila u Beogradu 1982 godine,zanimljivo je prema tvrdnjama iz Ikarbusa da je ovaj prototip zajedno sa solo varijantom IK-173 pokazao odlične rezultate u Beogradskim uslovima ali da GSP nikada nije bio zaintresovan za serijsku proizvodnju,kasnije ovi trolejbusi su prepravljeni u autobuse i služili su za prevoz radnika.

Ne znam da li se neko seća originalne kolor šeme koja je bila na sajmu,po analizi ove crno bele fotografije rekao bih da je šema išla
krem bela-narandžasta sa braon štraftom a krov i branik u svetlo beloj boji. :?
avramovicsasa
Otpravnik

Postod zeka » Čet Avg 08, 2013 1:46 pm

Људи из Икаруса рекли....па то је спрдња.
Тролејбус је био скуп за одржавање а како су правили аутобусе тако су и ово направили.
Замисли да ти неки произвођач годину дана након истека гарантног рока не да сервисна упутства (пример са ИК4). Даље не бих писао-никад краја.
Браници и кров бели, основна боја жута, доња линија црвена горња наранџаста.
zeka
Član

Postod profa_chb » Čet Avg 08, 2013 1:54 pm

Ne znam, Lasta je dobila servisna uputstva i katalog rezervnih delova za 110ke :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod zeka » Čet Avg 08, 2013 2:54 pm

И Фоча транс исто.
zeka
Član

Postod avramovicsasa » Čet Avg 08, 2013 4:52 pm

Vezano za Ikarusove trolejbuse razgovarao sam sa tadašnjim Direktorom prodaje koji mi je rekao da su pokazali dobre rezultate i da GSP nije imao primedbe na rad,svakako je bio skuplji najverovatnije zbog opreme koja je bila ugrađena a GSP je sigurno odabrao Ruse zbog cene i ranijih nabavki čim su Gošu i Ikarus odbijali na svakom tenderu.
Neozbiljnost pri ustupanju tehničke dokumentacije ih je koštala tako što nikada nisu pokrenuli serijsku proizvodnju,da su bili ozbiljniji u nameri da proizvode trolejbuse mnogi gradovi poput Niša,Novog Sada,Zagreba,Ljubljane,Skoplja bi elektrifikovali javni prevoz a Beograd i Sarajevo bi kupovalo domaće trolejbuse ali verujem da u to vreme su trolejbuse gledali sa nipodaštavanjem a više pažnje su posvetili autobusima i izvoznoj politici.

Zeko da nemaš sliku trolejbusa u boji ?
avramovicsasa
Otpravnik

Postod zeka » Čet Avg 08, 2013 10:47 pm

Градови не би куповали тролејбусе јер је дизел био јетинији а аутобуси практичнији па чак и у време нафтних криза.
Мислим да су ИК троле имале и дизел агрегате као помоћне.
Што се слике тиче, имам, али за књигу која јеј у припреми па ми не замери на не објављивању.
zeka
Član

Postod avramovicsasa » Pon Okt 28, 2013 10:32 pm

Image

Na fotografiji je prototip autobusa serije IK-103 koji je 1993 godine IKARBUS poklonio Gradonačelnici Beograda Slobodanki Gruden,ovaj autobus je dolazio u GSP i bio je smešten u Pogonu Novi Beograd,kao klinac sam čuo da je ovaj autobus trebao da ostane u GSP-u ali je netragom nestao,nije mi poznato ko ga je na kraju dobio.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Stefan Bgd » Pon Okt 28, 2013 11:45 pm

To je prvi, sajamski primerak modela ik-103 koji je kupljen od strane Subotica-transa gde i dan danas radi, i nosi gar.broj 82. :wink:
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod Nibus-ja » Uto Okt 29, 2013 7:38 pm

Један овакав је био и у Борском Борпревозу :wink: има слика мислим са календара у матичној теми па ако Вас интересује погледајте мада је браник префарбан у црно и има траку исте боје по бочној страни али видео сам га уживо и био је као овај са ваше слике, чини ми се да је саобраћао на линији за Борско језеро и електроисток-брезоник, Борани ће знати боље
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod dusanman » Pet Nov 15, 2013 9:04 pm

Stefan Bgd je napisao:To je prvi, sajamski primerak modela ik-103 koji je kupljen od strane Subotica-transa gde i dan danas radi, i nosi gar.broj 82. :wink:

Upravo tako,uvek se zna po najgluplje moguce odradjenim "šaragama",naime 2 sedišta iza zaštitne šipke kod zadnjih vrata su nepristupačna,i ako uspe neko da se progura do njih,noge ce mi viriti te ce ih vrata poklopiti,to mi je jedino ne jasno kod onog sto je dizajnirao ovaj bus,inace bus pegla ko lud,jes da se vec raspada :wink:
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod Stefan Bgd » Sub Nov 16, 2013 3:20 am

Dobro se i ne raspada s obzirom da 20 godina na njemu nije bilo većih intervencija... Svojevremeno je bio nagrađen za industrijski dizajn, mora se priznati da je zaista izgledao prilično lepo i moderno! :)
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod avramovicsasa » Pet Mar 14, 2014 10:03 pm

Pre par dana je u pogon ,,Dorćol,, stigao Hibridni autobus kineske marke ,,BYD,,(Built Your Dreams) ili što bi trolejbusdžije rekle ,,trola bez motki,,.
Kako saznajem nezvanično kretanje mu obezbeđuju baterije težine 3 tone koje sa punjenjem obezbeđuju kretanje do 300 Km,sobzirom da je zaključan do daljnjeg i ne može se videti u krugu predpostavljam da se radi o ovom modelu,

Image
izvor: bigstory.ap.org

Image
izvor: blogs.windsorstar.com

Nezvanične su najave da ga već iduće nedelje možemo očekivati u saobraćaju :)
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Sloba » Pet Mar 14, 2014 10:06 pm

Zanimljivo! Voleo bih da ga vidim i u Novom Sadu. Inače, ovaj autobus, iako je poreklom iz Kine, je već imao probne vožnje po velikim svetskim metropolama, Njujorku, Kopenhagenu, Varšavi... :)

EDIT: BYD K9, autobus sa slike, nije hibridni već je skroz električni :wink:
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu