Stefan Bgd je napisao:Tako je, nova generacija ik-101/ik-102 je izgledala poput kasnijih ik-103.![]()
Raba je svojevremeno proizvodila motore sa oznakom D10:
http://www.youtube.com/watch?v=4P1w9Uxremw
Imale su karakterističan zvuk, nalik na ovom sa ovog snimka, a koji je bio blaži u odnosu na MAN-a:
http://www.youtube.com/watch?v=HEGwG-c6Pvk
Na kasnijim serijama ik-202, na zadnjoj steni su se nalazile pločice sa istoimenim natpisom.roadcrasher je napisao:za ovaj neznam nista, sto znam da je 94 - 95 bio isti ovakav potpuno beli zglob vozio na 17ci, znam da nije bila brena jer je imo ista ovakva vrata (jel se zovu turska vrata ili kako pojma nemam)je
Nije bio baš isti, taj prvi zglob je ovde puno puta pominjani ik-201L sa garažnim brojem 1161, nije bio potpuno bele boje već je na sebi imao roze trake sa crvenim natpisima Ikarbus 1923-1993, inače sajamski primerak koji je bio izložen na sajmu automobila 1993-e godine, prototip/prvenac nove generacije Ikarbusovih vozila. Evo i slike...
Turska vrata je Ikarbus počeo da ugrađuje tek pre par godina, i to na novim modelima ik-103 i ik-206. Na 1161 su bila postavljena jednodelna vrata koje je izrađivao Ikarbus, sa malim staklima koja su se ugrađivala u modele ik-161/ik-166. 5. septembra 1994-e godine, godinu dana nakon ispitivanja prototipa započeta je serijska proizvodnja modela ik-201, nešto kasnije ik-202 i naposletku ik-203, kao i solo ik-101/ik-102/ik-103 na kojima su se ugrađivala veća jednodelna vrata sa većim staklenim površinama, koja su u početku bila lepljena, da bi od generacije 2000 počela da se ugrađuju sa staklima koja su imala kedere. Njihova instalacija je za razliku od ovog ik-201L koji je imao veliku kutiju iznad vrata poput ik-161/ik-166, prebačena u gornji nivo, u ravni sa panelima, što je i omogućilo ugradnju većih vrata.
U ovom modelu se nalazio motor MAN D2866 sa Voith-ovim automatskim menjačem, zbog kojeg je ovaj autobus nažalost posle nešto više od 5 godina zaradio veći kvar, a ubrzo i rashod, zbog tadašnje krize sa delovima. Nažalost nije doživeo da ga ponovo vrate na drum, 2003-e godine je i zvanično odnet na inos. U svakom slučaju ostaće legenda, začetnik generacije koja je prošla mnogo faza redizajna i tehničkog usavršavanja, a kojom se i danas još uvek vozimo.

avramovicsasa je napisao:
Ovaj model je otac svih budućih serija IK-103,malo ko se seća da je zapravo njega 1993 godine dobila na poklon od Ikarbusa tadašnja Gradonačelnica Beograda Slobodanka Gruden,autobus je bio stacioniran u Pogonu Novi Beograd,nikada nisam imao prilike da vidim da li je testiran na linijama ali u pogonu jeste.
Ne znam ni sam zbog čega je završio u Subotica Trans-u ako su mediji preneli svečano uručenje ključeva Gradonačelnici.
danilo je napisao:Jesu.
IK-101 je kao IK-103, ali sa motorom na sredini (između I i II vrata).
IK-102 je kao IK-111, ali nije manuelac kao IK-111, nego automatik.
danilo je napisao:Pa kad ti na tako nekoj jakoj liniji između dva privatnika (solaša) dođe lepo šihta isto solo, uuu ne da je milina, nego nema reči. Sauna i pena parti unutra, a sve češće imamo to zadovoljstvo na ulicama grada!
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju