od danilo » Čet Avg 30, 2012 11:02 pm
A, sada kontrole sa dva dvestakeca, iste generacije...
Pošto idem po redu, onda prvo pišem auto sa GB 1035 (IK-201; 2002. godište), koji je u utorak saobraćao na 7/27 (trosmenac) i tada je menjao auto sa GB 948, redovnjaka sa ovog polaska i linije.
Auto koji je, meni se čini, od dolaska u firmu redovan na liniji 65, drag mi je auto, mada ne kao auto sa GB 1005. Čuven, između ostalog, po istorijskoj reklami za mega market "Rodić".
Od kada je redukovan, odosno prepušten PP-u, polazak 7/65 (trosmenac) po zimskom redu vožnje, meni se čini da me ovaj auto nije vozio, ali od tada (pre oko mesec dana) situacija kada je ovaj auto u pitanju nije se nešto mnogo promenila.
Karoserijski je u odličnom stanju, zaista, sad da vas ne lažem, ne sećam se tačno kada mu je peglana oplata i kada je kompletno prefarban, znam da je to iblo kada je ostao bez Rodić reklame. Prav je, prikolica je u ravni sa prednjim delo vozila, visina je stalna na svim jastucima i na ok ostvarno izgleda ko prava munja.
Sad u vožnji i nije baš neka munja, znači neki prosek onako, mada ni to sad što pišem nije najmerodavnije, jer me nije vozio ni uz jedan jedini uspon, već samo po saobraćajnicama ravnim ko tepsija. Šalta mirno, tiho, ono standardno. Kočenje je u redu, mada imam utisak da malo zanese u stranu kada se aktivira nožni retarder, koji je ispravan i fino hvata, ali nema ručice retardera.
Tahograf je marke "Kienzle" (onaj koji je fabrički ugrađuje), brzinomer je ispravan, kao i sat koji je tačan, ali obrtomer nije (kazaljka je na nuli). Neispravan je još i jedino pokazivač za nivo goriva u rezervoaru. Voltaža na akumulatorima je na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru od oko 1,5 bara na leru pa ide sve do preko 5 bara pri većem broju obrtaja. Temperaturu je držao na nekoj normali, na oko 80 - 85 stepeni C. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A, juče je na 19/65 (polazak bez redovnog vozila, jednosmenac) saobraćao auto sa GB 1023...
Ostaci prethodne reklame (za "Converse" patike; ljubičasta), su vidljivi, jer ima ostatke ljubičaste boje po nekim delovima karoserije, a najviše po vratima. Tada je i prefarban ovaj auto i to kompetno, mislim tada kada je ostao vez pomenute reklame. Sada se sa strane sija za sve pare, ali i spreda i od pozadi nije ništa lošiji, barem vizuelno. Visina je isto stalna na svim jastucima nije padala, a i prikolica je u principu relativno mirna u vožnji, jer se rude prikolice ne čuju maltene uopšte, a i prikolica ne skače i ne zanosi nešto naročito.
U vožnji, opet po ravnom ide, ali čak n itu ne blista, a tek na usponima, pa evo konkretno uz Ulicu Nikole Dobrovića, tu je plač majke Božje... Uz zalet ga je do pola, malo više od pola uspona, držao u II brizini, e onda uz "kick down", ga je toliko utupio i toliko se ugušio, da ga je vratio u I brzinu i opet uz "kick down", je nekako izvukao, ali na mišiće. Dobro bilo je puno putnika u njemu, to je tačno. Šalta mirno, ti je u vožnji sve u redu. Kočenje je u principu u redu, nema ručice retardera i stanične kočnice na komandnoj tabli, mada se povremeno čuju gurtne sa II osovine kada se skroz zaustavlja.
Tahograf je marke "Kienzle" (onaj koji je inače fabrički ugrađuje), a brzinomer je jedino ispravan, dok je obrtomer neispravan (kazaljka je pala na nulu), a sat ne znam da li mu mrdaju kazaljke, pokazuje neko šljampavo vreme.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan (kazaljka je pala na nulu), a voltaža je na oko 26 - 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od nešto manje od 2 bara na leru pa zabije kazaljku tamo na više od 5 bara. Temperaturu je nagruvao posle uspona u Ulici Nikole Dobrovića i do dobranih 95 stepeni C. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu, porpilično stalni i izjednačeni, na oko 7,5 do celih 8 bara.
Fali nekoliko prekidača na komandnoj tabli.
Curka voda iz hladnjaka (konkretno mislim da iz neke cevi ili iz nekog creva curi voda).
Pamtim ovaj auto još kada je bio redovan na 12/27 (trosmenac), a to je bilo pre oko godinu i po dana i više i sada ne da nije bolji nego što je tada bio, već je i dosta gori.
Mirko GSP