Logo

Pogon "Karaburma" 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Karaburma" 2

Postod Markic » Sre Sep 05, 2012 10:25 am

Na 23 je bio ik 112n zglobni.
Korisnikov avatar
Markic
Član

Pridružio se: Čet Maj 31, 2012 9:49 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Sre Sep 05, 2012 10:41 am

to je onda IK218N :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod danilo » Sre Sep 05, 2012 10:54 am

Još dve kontrole... obe sa dvestakečeva iz 2002. godine...

Idem po redu, pa onda prvo pišem auto sa GB 1095, juče je saobraćao na 13/65 i menjao je auto sa GB 902... Redovan je inače na 3/96.

Reklma za "Bekament" je tu, nije nešto mnogo stara, ali ona folija na pojedinim mestima već je počela da se odvaja i da visi na sve strane. Pogotovu sa donje strane je to izraženo. Pošto je prošlog proleća/leta ovaj auto sređivan i to mislim u Centralnom Remontu, u odličnom je stanju. Dobro oplatu ne videh od reklame, ali je ovako baš prav, stvarno ko strela, a i prikolica je stabilna, ne zanosi, ne lupa, a visina je opet stalna, ne pada, pa je i vožnja u ovom autu relativno udobna.

Kada je reč o startnosti i karakteristikama u vožnji moglo bi se reći da je ovo dosta dobra makina, "jaka" i pouzdana... Naime, uz Brankovu ulicu pun putnika ide dosta dobro, mirno prima gas, ne guši se, ne trese, ne trokira. Izvlači dosta dobro, a nije morao da mu se da "kick down". Menjač je "Voithov", mirno prešaltava, ne oseti se trenutak kada prebacuje. Kočenje je dosta dobro, nema ručice retardera i stanične kočnice, ali ispravan je nožni retarder i ovako fino hvata.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je jedino ispravan, kazaljka obrtomera je pala na nulu, sat je zaboo na neko levo vreme...
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan (kazaljka je na nuli), voltaža je stalna na oko 25 - 26 V. Pritisak ulja u motoru je nešto niži, ler na oko 1,5 bar, a u vožnji pokazuje do 4 bara, pa mislim da davač pritiska zeza, neverujem da mu je tako nizak pritisak. Temperaturu je držao na nekih 90ak stepeni C, mislim malo digne, pa spusti, ali nije gruvao nešto do kuvanja. Pritisci vazduha za kočenje, na oba kočiona kola, drži na oko 7 bara, u proseku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na 5/27 je juče saobraćao auto sa GB 1083, auto iz rezerve...

E iako je auto sa GB 1000 ostao bez udentične reklame, auto sa GB 1083 je i dalje uredno nosi... Mnogo je već ofucana, stvarno se nadam da će da je u najskorije vreme skidaju, onih rezanaca ima na sve strane, visi, stvarno je nikakva. Ovako karoserijski, vizuelno, baš nešto i ne obećava, prikolica zanosi, ne nešto baš mnogo, ali zanosi. Visina pada i to prevashodno na I osovini i to obično na jednu stranu, mada i na III osovini zna na obe strane da padne visina.

U vožnji je onako, nije ni tako loš, eto koliko je karoserijski propao, motor se još i drži. Uz Partizanski put on izvlači jako dobro, opet ne uz neki preterano jak gas, vuče više nego zadovoljavajuće. Menjač je Voithov, isto nema nikakvih izraženih problema, krajnje mirno i tiho prešaltava. Kočenje, koliko sam primetio, jer u redu po ponašanju u vožnji, bez ručnog retardera i ručice stanične kočnice, ali nožni retarder hvata dosta dobro.

Tahograf je marke "Kienzle", ispravni su brzinomer i sta, dok obrtomer nije.
Još od instrumenata nisu ispravni i pokazivač za nivo goriva u rezervoaru i voltmetar, kojima su kazaljke pale na nulu. Pritisak ulja u motoru manje - više u redu, raspon od oko 2,5 bara na leru pa ide do oko 5 - 5,5 bara. Temperatura do 90ak stepeni C, što je odlično, s obrzirom na uspone i na preopterećenost. Vazduh i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu je nabijao do maksimum 7,5 bara, ali jako teško, kada je počela da mu pada visina i u rezervoarima je pao pritisak vazduha na oko 6 bara, pa je moralo da se nadrukava (turira).

LED osvetljenje salona je odlično, sprovedeno je celom dužninom slaona sa dve strane.
Zagljavjuje desno (gledano sa spolje strane) krilo III vrata.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Još i da ovo spomenem... Auto sa GB 971 je malo doveden u normalno stanje.
Unutra dotegnute šipke i rukodržači, komandna tabla pokrpljena (sada fale samo dva prekidača, mislim za noćni retarder i za ASR, isključenje), koliko toliko je napred čist. Pritisak ulja ud 3 do 6 bara, temperatura u granicama između 85 i 90 stepeni C.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod Nikola Pejasinovic » Sre Sep 05, 2012 10:48 pm

926 iz dva ugla
Image
I iz drugog
Image
danilo je napisao:Pa kad ti na tako nekoj jakoj liniji između dva privatnika (solaša) dođe lepo šihta isto solo, uuu ne da je milina, nego nema reči. Sauna i pena parti unutra, a sve češće imamo to zadovoljstvo na ulicama grada!
Nikola Pejasinovic
Član

Pridružio se: Uto Jun 19, 2012 10:53 pm

Postod danilo » Sre Sep 05, 2012 10:59 pm

-Auto sa GB 1075 je sada redovan na 6/16 (dvosmenac), dok je auto sa GB 996 u rezervi.
-Auto sa GB 914 je redovan na 12/16 (dvosmenac), a auto sa GB 968 je redova na 15/16 (dvosmenac), dok je auto sa GB 1000 u rezervi.
-Auto sa GB 912 je redovan na 21/23 (trosmenac), a auto sa GB 941 je sada redovan na 4/96 (trosmenac).
-Auto sa GB 946 je redovan na 2/31 (dvosmenac), a još nije sigurno šta je redovno na 1/109 (trosmenac).
-Auto sa GB 951 vraćen u saobraćaj na 15/65 (trosmenac).
-Pošto je auto sa GB 1097 van saobraćaja, sada je na 9/96 (trosmenac) redovan auto sa GB 1094.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Sre Sep 05, 2012 11:07 pm

Ne kapiram, zar je #1000 toliko loš da mora u rezervu?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Sre Sep 05, 2012 11:09 pm

A nit smrdi, nit miriše... Nije baš tako loš, mislim da može da posluži na 15/16, ipak je to dvosmenac, nije trosmenac.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Sre Sep 05, 2012 11:43 pm

danilo je napisao:-Auto sa GB 914 je redovan na 12/16 (dvosmenac), a auto sa GB 968 je redova na 15/16 (dvosmenac), dok je auto sa GB 1000 u rezervi.
Na sve ovo 17/16 i dalje nema redovna kola.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Marko » Čet Sep 06, 2012 2:55 pm

Image
Linija 13A gb 1036
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod danilo » Čet Sep 06, 2012 6:55 pm

Još dve kontrole sa vozila ovog pogona...

Pre par dana me je na 14/26 (dvosmenac) vozio redovnjak sa ovog polaska i linije, MAN SL 283, auto sa GB 798.

Prvo što se karoserije, oplate tiče, tu nemam šta mnogo da kažem, manje - više ovako vizuelno stanje je isto kao i kod ostalih Japanaca. Nema nekih većih i izraženijih oštećenja, mesta gde je izudaran, a što je najvažnije nema ni tragova korozije. Visina je stalna na obe osovine, na svim jastucima, a čak u vožnji toliko i ne trese kao ostali solo Japanci. Kao da mu se trap malo bolje drži, mekši je u vožnji, udobniji, bolje izamortizovan.

Kada govorimo o ponašanju u vožnji ni tu nije tako loš, eno recimo uz Maksima Gorkog sasvim se dobro pokazao i to uveče, pa ne mogu reći dupke pun, ali je bilo dosta putnika u njemu. Nema doziranja "kick down-a", ne guši se, pa ne znam deluje kao da jeste dosta jaka makina. Šalta mirno, ne trza, ne cima, ne trese. Kočenje je u redu, ne zanosi, ne lupa ništa, a isprvne su obe komande retardera.

Brzinomer je ispravan, kao i sat koji pokazuje tačno vreme, dok obrotmer nije ispravan (kazaljka je stalno na nulu).
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru očigledno da nije ispravan, jer je kazaljka pred kraj II smene zabijena na maksimum. Pritisak ulja u motoru je normalan, na leru je na oko 2 bara, a ovako ide do oko 5 bara. Temperaturu je u toku te vožnje držao na ravno 85 stepeni C, a pritisci vazduha u rezervoarima za kočenje bije do 10 bara, pa i malo više od toga.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na 13/26 (trosmenac); III smena i auto sa GB 900 (IK-201, 2004. godište)...

Tu je reklama za "Luk Oil", folija je onako, već je počela da se odlepljuje, mislim nije u najsrećnijem stanju, mada i nije tako loše. Jedino sa donje strane, celom dužinom i gore, na krovu, na prikolici se folija odvojila malo više. Prav je, prikolica je isto prava, drži se u ravni sa prednjim delom vozila. Visina je isto stalna, ok održava, niveliše dosta dobro, pa karoserijski je na oko sve ok.

U vožnji je munja i po... Fino ide, jako mirno prima gas, dosta dobro ide, onu uzbrdicu posle krivine u Todora Dukina savladao je ko da ide po ravnom terenu. Menjač je "Voith-ov", šalta mirno i tiho. Ispravan je samo nožni retarder, nema ručice retardera i stanične kočnice.

Tahograf ima, ispravan je brzinomer, kao i sat koji pokazuje tačno vreme, a obrtome je neispravan. Stalno gori crvne lampica na tahografu.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan, voltaža na akumulatorima je na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru je držao od oko 2 bara na leru, posle ide i do preko 5 bara. Temperaturu je držao na 90ak stepeni C, možda stepen, dva iznad. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu je držao na oko 7,5 bara, u proseku.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Sep 06, 2012 7:10 pm

Vozio sam se danas u redovnom autu sa 3/27E (trosmenac) i to u autu sa GB 1013 (IK-201; 2002. godište)...

Kao što već znate pre možda dve godine, nisam sad siguran da li tačno pre dve godine, je generalno remontovan u Centralnom Remontu, na Dorćolu i tada mu je sređivana šasija, u Karoserijskoj radionici, varen je, sređen je, ispravljen... Oplata je takođe rađena, mislim da je čak komplet menjana i, naravno, tada je i kompletno prefarban. Prikolica je prava, ne može stajati pravije. Visina je stalna, mada zna malo da padne na svim jastucima, ne mnogo, ali opet zna da se oseti u vožnji.
Odlično je odrađen remont, stvarno za svaku pohvalu, jer karoserijski, i posle dve godine posle remonta, stvarno izgleda kao da je sada sišao sa fabričke trake...

U vožnji već nije baš tako dobar, malo slabije vuče, zna malo da se guši, pogotovu na usponima, još kada je pun putnika, mada ne trokira, ne guši se, prima gas. Šalta krajnje mirno i tiho, neprimetno. Kočenje je veoma dobro, ispravne su obe komande retardera, ima ručice retardera i stanične kočnice, sve je ispravno.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka je na nuli), a sat je ispravan i tačan je.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan (kazaljka je na nuli), a voltaža je na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru, standardno, od oko 2 bara, možda malo manje, na leru, pa ide do preko 5 bara. Temperaturu je držao na oko 75 do najviše 80 stepeni C, što je definitivno fenomenalno. Pritisci vazduha za kočenje, pa drži, na oko 7 bara, možda nadruka do 7,5 bara.

Svi validatori kao i panel kod vozača su ispravni.

Higijena enterijera nije na zavidnom nivou, pogotovu horizontalni rukodržači. Ima slojeva prašine.

Imamo i fotikce...

IK-201, auto sa GB 1013 sa 3/27E, oko 12:40, na terminusu Mirijevo IV:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Putnički salon:

Image

Komanda tabla:

Image

Malo je bilo oblačno, nije bilo Sunca, pa su foke onako malo tamnije...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Stefan Bgd » Sub Sep 08, 2012 1:58 am

Mali poklon svim nostalgičarima na forumu, od pre par dana... gar.broj 1061 na liniji 23: :)
Image
Image
Par minuta kasnije pristiže i gar.broj 1093 takođe na 23-ci:
Image
Image
Zajedničke fotke gar.brojeva 1061 i 1093:
Image
Image
Gar.broj 1066 na liniji 7A, prilično iskrivljen... :roll:
Image
I kasnije u kvaru kod Delta City-ja: :(
Image
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod danilo » Sub Sep 08, 2012 10:13 pm

Pošto su preko leta Stare Rabe ovog pogona bile imobilisane, baš sam s uželeo da se malo u nekoj od njih i provozam i ta želja mi se upravo juče i ostvarila...

Na 26/65 (jednosmenac) juče je u saobraćaj izašla Stara Raba, auto sa GB 1082 (IK-166; 1992. godište)...
Nisam tempirao da idem na ovaj polazak, ali je moja sreća bila zaista iskrena i neizmerna kada sam video koji mi auto nailazi.

Realno gledano limarijski, karoserijski je ovaj auto propao i to podosta. Limovi su već dosta puta krpljeni i sređivani, peglani, vide se tragovi gde je oplata rađena i sređivanja, ali opet to nije to. Visina na III osovini je bila malo niža, pa je auto malo legao pozadi, prikolica. Prikolica podosta zna da zanese, a visina na I i II osovini je stalna, ne pada, dobro je iznivelisana i ne pada, a opet je puno putnika bilo, poslepodnevno vršno opterećenje.

U vožnji je relativno dobar, mada uz Brankovu je onako izvukao, doduše bez ijednog "kick down-a", u II brzini. Bolje vuče od kola sa GB 1061 i sa GB 1062, to je definitivno. Šalta mirno i tiho, automatik, menjač je marke "Voith". Kočenje je zadovoljavajuće, s ispravnim je nožnim retarderom.

Tahograf ima na komandnoj tabli, ali je jedino sat ispravan i pokazuje tačno vreme, dok su brzinomer i obrtomer neispravni (kazaljke su na nuli).
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan (kazaljka je na nuli). Voltaža je na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru je u rasponu od oko 2 bara na leru do preko 5 bara pri većem broju obrtaja. Temperaturu je držao ravno na 85 stepeni C, u toku cele vožnje. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu druka ko od šale do ravno 8 bara.

Svi validatori u putničkom salonu, ali i panel kod vozača su ispravni.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Sep 10, 2012 8:54 am

Kontrola sa jednog Karaburminog dvestakeca, kojeg ne pamtim kada sam kontrolisao, pa tim je možda ovo i premijera... :D :D :D

U pitanju je auto sa GB 1067 kojim sam se juče vozio na 4/65 (menjao je auto sa GB 950), a inače isti ima svoje redovno zaduženje, radnim danom na 6/101.

Kada je stanje karoserije, šasije u pitanju sa strana je oplata u dosdta dobrom stanju, zaista nije loša, pa ni sa prednje strane onaj poklopac napred, nije u nekom alarmantnom stanju, mađutim pozadi, sa bokova, ima oštećenja i ulubljenja po oplati, a mestimično se javila i korozija, na nekim mestima i u većoj meri. Takođe ceo zadnji kraj je isčukan, oštećena je dosta oplata, onaj spoj oplate na sredini se jasno vidi, tako da pretpostavljam da će mu raditi taj zadnji kraj, kao što su recimo sređivali na kolima sa GB 1042 i sa GB 1099.

Mogu reći da me je ovaj auto donekle demantovao i veoma prijatno iznenadio po ponašanju u vožnji. Naime, dosta dobro vuče, zaista je povozit, fino ide, uspon u Ulici NIkole Dobrovića, osrednje popunjen, je savladao sa normalnim doziranjem gasa, bez davanja ijednog "kick down-a", mirno prima gas, stvarno je dosta dobra mašina, iako to, ne znma ni sam zašto, nisam očekivao od ovog auta. Menjač je marke "Voith", manje - više mirno šalta, mada trzne po koji put kada vraća iz više u nižu brzinu. Kočenje je dosta dobro, ima ručicu retardera, ali ne i stanične kočnice. Malo je razglavljena papučica gasa.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer i sat koji je i tačan su ispravni, dok obrtomer nije.
POkazivač za nivo goriva u rezervoaru je neipsravan, voltaža na akumulatorima je između 25 i 26 V. Pritisak motornog ulja je u rasponu od oko 2 do preko 5 bara. Temperaturu je držao ravno, ali ni stepen gore, ni stepen dole, na 80 stepeni C, tokom cele vožnje, što me je takođe oduševilo, čak ni posle dužeg uspona i nekog drugog opterećenja ne diže temperaturu. Vazduh na oba kočionca kola je između 7 i 7,5 bara.

Rade svi validatori u panel kod vozača.
Osdlično je osvetljenje putničkog salona (LED tehnika).
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Sep 10, 2012 5:48 pm

A, danas je na 4/65 saobraćala zamena, auto sa GB 950 nije izašao na 4/65 i na isti je izašao auto sa GB 921, koji me je i vozio...

Već samo skoro pisao kontrolu sa ovog auta, kada me je vozio na 6/27E, pa sada neću mnogo detaljisati oko njega...
Karoserijski, je dosta loš, propao je podosta, limovi (oplata) su iskuckani, naročito sa zadnje strane, gde je stanje možda i najalarmantnije, dok se strana kako - tako i drži, mada ni prednja strana nešto ne blista. Prikolica poskakuje u vožnji, prilikom skretanja, malo zanosi. Visina je stalna, dosta visoko, mislim normalno, održava visinu, s tim zaista nema problema, a i samim tium u vožnji dosta dobro izamrtizuje i udarne rupe i neravnine.

Sada kada govorim o stanju i ponašanju u vožnji, nije neka mašina, zaista, najveći problem mu je ustvari da krene iz mesta, a posle kada prešalta u II brzinu već brže "puni" i bolje povuče. Po Zvezdari se penje relativno dobro, mada sa ne mnogo putnika. Šalta mirno i tiho, odlično, bez poteškoća izraženih u vožnji, a menjač je "Voith-ov". Kočenje je manje - više ok, ispravan je nožni retarder.

Tahograf je "Kienzleov", ispravan je samo sat, dok su brzinomer i obrtomer neispravni.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru i voltmetar su takođe neispravni.
Pritisak ulja na leru je na oko 1,5 bara, posle ide do oko 5 bara pri većem broju obrtaja. Temperaturu non-stop drži na 80ak stepeni C, jedino posle uspona na Zvezdari digne do 90ak stepeni C, a posle vrlo brzo spusti na 80 stepeni C. Vazduh za kočenje na oba kočiona kola ide do najviše 8 bara, ali obično drži na nekih 7 do 7,5 bara.

Rade svi validatori kao i panel kod vozača.
Ima slabiji ler gas, dosta se guši na leru, kao da će se svaki čas ugasiti.
Da, ovo zaboravih da navedem, bučan je ko mitraljez ili ko Kalašnjikov, ne znam šta je merodavnije.

Fotke...

IK-201, auto sa GB 921 na 4/65, oko 12:10 na terminusu Zvezdara II:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Putnički salon:

Image

Image

Volan i komandna tabla:

Image
Poslednji put menjao danilo dana Pon Sep 10, 2012 11:17 pm, izmenjena samo jedanput
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu