shtex je napisao:sad mi pade na pamet, a ne znam gde da nadjem odgovor pa reko da pitam ovde. Kako rade oni "preklopnici" sto razdvajaju kontaktnu mrezu na raskrsnici? kako se njima upravlja?

branik je napisao:shtex je napisao:sad mi pade na pamet, a ne znam gde da nadjem odgovor pa reko da pitam ovde. Kako rade oni "preklopnici" sto razdvajaju kontaktnu mrezu na raskrsnici? kako se njima upravlja?
Ako mislis na skretnice, uvek imaju mogucnost da se nastavi pravo ili da se skrene levo ili desno. ko se nastavlja pravo, taj deo se prolayi pod zaletom, po inerciji, polako (na leru). Za skretanje, potrebno je dodati gas (ukljuciti vucu, kako se to kaze kod trolejbusa i tramvaja) naposredno ispred skretnice i struja koju vucni motor povuce aktivirace elektromagnete u skretnici ipomerice jezicke za usmeravanje. Primetices da vozaci pred skretnicu iskljucuju potrosace visokog napona (grejace npr.) ukoliko nastavljaju pravo da struja koju oni vuku ne bi aktivirakla magnete. jednostavno i vrlo prakticno. Stani ispod kad trola prolazi i gledaj.
danilo je napisao:Ne može jedna skretnica istovremeno da bude i za leveo i za desno, koliko ja znam. Znači, ako ti KM ide i levo i desno, onda imaš dve skretnice. Jednu za levo, a drugu za desno. Sad u zavisnosti od toga da li hoćeš da ideš levo ili desno, odnosno na koju skretnicu prvo nailaziš, tako i upravljaš.

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju