Logo

Pogon "Dorćol"

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Dorćol"

Postod shtex » Pon Jun 30, 2014 1:31 am

sad mi pade na pamet, a ne znam gde da nadjem odgovor pa reko da pitam ovde. Kako rade oni "preklopnici" sto razdvajaju kontaktnu mrezu na raskrsnici? kako se njima upravlja?
Korisnikov avatar
shtex
Član

Pridružio se: Ned Jan 29, 2012 5:29 am

Sponzor

Postod Stefan94 » Sre Jul 02, 2014 5:01 pm

Image
Korisnikov avatar
Stefan94
Član

Pridružio se: Sub Okt 26, 2013 4:52 pm

Postod avramovicsasa » Pet Jul 04, 2014 1:38 am

2029 i 2031 pozeleneli :D
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod branik » Ned Jul 06, 2014 9:20 am

shtex je napisao:sad mi pade na pamet, a ne znam gde da nadjem odgovor pa reko da pitam ovde. Kako rade oni "preklopnici" sto razdvajaju kontaktnu mrezu na raskrsnici? kako se njima upravlja?

Ako mislis na skretnice, uvek imaju mogucnost da se nastavi pravo ili da se skrene levo ili desno. ko se nastavlja pravo, taj deo se prolayi pod zaletom, po inerciji, polako (na leru). Za skretanje, potrebno je dodati gas (ukljuciti vucu, kako se to kaze kod trolejbusa i tramvaja) naposredno ispred skretnice i struja koju vucni motor povuce aktivirace elektromagnete u skretnici ipomerice jezicke za usmeravanje. Primetices da vozaci pred skretnicu iskljucuju potrosace visokog napona (grejace npr.) ukoliko nastavljaju pravo da struja koju oni vuku ne bi aktivirakla magnete. jednostavno i vrlo prakticno. Stani ispod kad trola prolazi i gledaj.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod ArthasUE » Ned Jul 06, 2014 11:06 am

Lepo objasnjeno, i mene je to zanimalo. Samo sam bio ubedjen da postoje neki prekidaci za to...
Korisnikov avatar
ArthasUE
Član

Pridružio se: Ned Avg 12, 2012 10:51 am

Postod severac » Ned Jul 06, 2014 3:07 pm

A, ako moze da se skrene levo ili desno, kako ce uredjaj znati da li hocemo levo ili desno kada damo vucu?
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Ned Jul 06, 2014 10:17 pm

Ne može jedna skretnica istovremeno da bude i za leveo i za desno, koliko ja znam. Znači, ako ti KM ide i levo i desno, onda imaš dve skretnice. Jednu za levo, a drugu za desno. Sad u zavisnosti od toga da li hoćeš da ideš levo ili desno, odnosno na koju skretnicu prvo nailaziš, tako i upravljaš.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod branik » Pon Jul 07, 2014 10:47 pm

branik je napisao:
shtex je napisao:sad mi pade na pamet, a ne znam gde da nadjem odgovor pa reko da pitam ovde. Kako rade oni "preklopnici" sto razdvajaju kontaktnu mrezu na raskrsnici? kako se njima upravlja?

Ako mislis na skretnice, uvek imaju mogucnost da se nastavi pravo ili da se skrene levo ili desno. ko se nastavlja pravo, taj deo se prolayi pod zaletom, po inerciji, polako (na leru). Za skretanje, potrebno je dodati gas (ukljuciti vucu, kako se to kaze kod trolejbusa i tramvaja) naposredno ispred skretnice i struja koju vucni motor povuce aktivirace elektromagnete u skretnici ipomerice jezicke za usmeravanje. Primetices da vozaci pred skretnicu iskljucuju potrosace visokog napona (grejace npr.) ukoliko nastavljaju pravo da struja koju oni vuku ne bi aktivirakla magnete. jednostavno i vrlo prakticno. Stani ispod kad trola prolazi i gledaj.

Прочитај пажљиво прву реченицу. Или настављаш право или скрећеш.
branik
Profesionalni vozač

Postod roadcrasher » Pon Jul 07, 2014 11:41 pm

danilo je napisao:Ne može jedna skretnica istovremeno da bude i za leveo i za desno, koliko ja znam. Znači, ako ti KM ide i levo i desno, onda imaš dve skretnice. Jednu za levo, a drugu za desno. Sad u zavisnosti od toga da li hoćeš da ideš levo ili desno, odnosno na koju skretnicu prvo nailaziš, tako i upravljaš.

Ima kod narodnog pozorista, skretnica za garazu, kad ides iz garaze mores samo ljevo ili desno al nemozes pravo. U tom slucaju ja mislim jedna linija je staticna (default) a drugu moras selektovati, ima jos jedno mjesto (Takovska i makedonska ?) gdje mozes ljevo ili desno.
Ukratko mozes imati pravo i ljevo, pravo i desno, ili ljevo i desno, nemozes imati ljevo desno i pravo na jednoj raskrsnici.
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod branik » Uto Jul 08, 2014 9:59 am

Ne gledaj u raskrsnicu, već u žice. Uvek ima pravo i skretanje, bez obzira što ćeš na raskrsnici ići ili levo ii desno. U Svetogorskoj, pre Takovske, iako trole skreću i levo i desno, na 41 se ide pod vučom (skretanje), a na 28 pravo, bez vuče. Nema tu nikakve filozofije. Kud kasnije žice vode, to nema nikakve veze.
branik
Profesionalni vozač

Postod severac » Uto Jul 08, 2014 12:13 pm

Opet nije nista jasno. Evo, imamo primer Takovske, recimo, imate da hocete pravo i levo u Makedonsku ka Politici. Kako se skrece?
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod Miki » Uto Jul 08, 2014 12:16 pm

Pa pre raskrsnice imaš skretnicu, ako na skretnici ideš pravo i na raskrsnici ćeš nastaviti pravo, a ako na skretnici ideš levo i na raskrsnici ćeš skrenuti levo. :lol:
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Postod danilo » Uto Jul 08, 2014 4:19 pm

Nema šta to je jasno, kad se skreće ide se pod vučom, kad se ide pravo pod zaletom, to je sve ok.
A, ovo za raskrsnicu, evo branike je lepo objasnio na primeru raskrsnice Svetogorska - Takovska. Pošto KM gde ide linija 28 idu pravo tu se ide pod zaletom, a za liniju 41, se KM odvaja u desno, tako da s etu ide pod vučom kako bi se pomerila skretnica.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod branik » Uto Jul 08, 2014 5:09 pm

Gledaš malo uvis, u žice, a ne samo u miniće i s...će i sve ćeš shvatiti. Jedino, u oba slučja može neka bandera da bude problem.
Postoje dve skretnice u Takovskoj (uzbrdo, razdvaja 28 i 40, i nalazi se tridesetak metara pre raskrsnice, odmah posle stanice. Nizbrdo, skretnica je odmah iza stanice kod RTS.) U oba slučaja se u makedonsku ulazi pod vičom, a na 40 nastavlja pravo, znači bez vuče.

Davno, dok sam vozio, prilazi mi čovek u Svetogorskoj, neposredno pre skretnice i pita kako se skreće kad ne primećuje da vozač bilo šta uključi. Odgovorim mu, malo mrzovoljno, da onaa radi na misao i da moram dobro da se skoncentrišem. Pogleda me vrlo čudno i taman htede da još nešto kaže, naiđem na skretnicu, kad: TRAS! Padoše motke, a ja mu, uzimajući rukavice, rekoh da me je dekokncentrisao i da su zato pale. Ode, ne pita više ništa!
branik
Profesionalni vozač

Postod avramovicsasa » Sre Jul 09, 2014 12:41 am

Znate li da narandžasti niskopodnjaci ne funkcionišu po standardnom principu otvaranja skretnice kako je branik objašnjavao,jedino oni otvaraju skretnicu putem prekidača iz kabine vozača ili je blokiraju ukoliko je otvorena u željenom smeru,nešto slično radu tramvaja,kod njih vuča preko skretnice ne znači otvaranje.
Sećam se jednom da mi je vozač pokazivao to u poslednjem polasku na 28-ci sa gr.br. 186,dao je vuču preko skretnice u Takovskoj i pale su mu motke jer ne rade po starom principu.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu