Logo

Vozila na probi u GSP-u "Beograd"

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod zeka » Uto Jun 23, 2009 9:22 am

Мене је пут навео до Веолијине гараже али их нисам видео кроз капије које су велике. Бероватно су у хали.
Очекујте их за време Универзијаде.
zeka
Član

Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 1:40 am

Sponzor

Postod miki222 » Sre Jun 24, 2009 5:58 pm

WeljaBG je napisao:juce sam se vozikao na svim veolijinim linijama sem 27E, 47 i 74

27E ti nije Veolijina linija, nego Tamnava trans, a Veolia drži 27 :!:
miki222
Član

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:46 pm

Postod miki222 » Sre Jun 24, 2009 9:11 pm

zeka je napisao:Мики, јел има наде да се виде те чувене слике?

evo tih slika, sa malo većim zakašnjenjem :oops:

dakle, radila tada na 1/50
Image

ovako izgledala knjižica
Image

a ovako bus
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

i na kraju mečka ulazi u garažu na pranje pa na spavanje :)
Image

samo ukratko:
nje više nema na Kosmaju, završila se proba, radila je na 50 i 37
Dule je dao izjavu i samo je iskritikovao, shodno tome kupovine nema
loše strane: jedva vuče, osetljiva vrata (da se sama otvaraju)
inače sam po sebi osetljiv bus, i nikako nije za Beograd
dobra strana svega je što klima radi perfektno :!:
miki222
Član

Postod WeljaBG » Čet Jun 25, 2009 10:15 am

jedva vuce: mercedes+voith, sta drugo ocekivati? ne racunam stari konekto jer stari motori nisu bas projektovani 100% za grad jer su ih koristili i o407 i o408 a oni nikako nisu gradski... OM906hLA je 100% gradski motor i koriste ih samo citaro solo i evo conecto. nekad ga je koristio i kamion atego ali namenjen za grad (tipa djubretarac) kao i econic ali je sada i on izbacen.

osetljiva vrata?

ja nisam primetio da su osetljiva cak sta vise najkvalitetnija su koja je beograd imao u upotrebi a klipni sistem je tako napravljen da se ne cuje za razliku od starog konekta kojem se vrata jedva vuku pa ih uvek rucno i otvaram i zatvaram i to svaki moguci covek ne samo ja, japancu mnogo siste a ikarbusu daleko najvise tj cuju se isto ko i od matorih ikara, avtomontaza, sanosa!

vrata novog konekta samo malo skljocnu za razliku od o405/n koji su jako skljocali. jedina zamerka za vrata jeste sto nema prigusivaca udara prilikom zatvaranja (suplje gume na ivici vrata ili na okviru karoserije oko vrata iznutra) ali to nije problem samo narucioc vozila treba da zatrazi taj dodatak, na kraju krajeva i citaro je veoma podlozan fabrickoj customizaciji. a kako to da se sama otvaraju vozio sam se dok je bio na probi u veoliji!?

autobus nije los nego je gsp los jer ne zna osnovnu stvar a to je da motori koji su namenjeni za gradska vozila traze odgovarajuci menjac koji je specijalno projektovan i razvijan decenijama za tu upotrebu a to je zf ecomat! za ostale se slobodno moze reci da su kamionski. ne zaboravite da zf ecomat ima ponudjenu verziju sa intarderom (garantujem da pola vozaca a kamoli direktor gsp-a ne zna sta je to kad ne znaju ni sta je retarder), da ne spominjem elektronski kontrolni sistem koji sinhronizuje menjac sa motorom i IBIS-om. ima ponudjena 3 moda rada i to: eco, normal i power.

e sad ono sto mi smeta to je sto su nadlezni izgleda coravi sto se tice japanaca jer se oni zapravo vuku a nisu na probi. mislim na sg313. sl283 idu fino zato sto imaju gradski motor tj D0836 i nadam se da ste svi primetili zvuk, cuje se vrlo slicno kao nl202 samo sto je ovaj novija generacija. zglobni se cuju slicno kao ikarbus a ti motori nisu za grad vec za integralnu upotrebu (tzv integralni autobusi tj oni koji nisu ni prigradski ni regionalni vec nesto izmedju, tipa da ide za mladenovac i imaju 5 stanica na duzini od 50km te im nije potrebno veliko ubrzanje). uz njih obicno ide voithov menjac jer je projektovan da motor radi pod normalnim uslovima. gradski motor je mnogo vise "zivcan" i startan a samim tim i zf ecomat ga muze do maksimuma. evo kako radi m.a.n lion's city T connexxion u holandiji (to je kao sl283 ali low entry) i obratite paznju na svetla pored puta i vidite koliko zapravo moze da bude brz i iako vam se cini da se muci on zapravo strasno brzo ubrzava i rekordno postize brzinu dok voith razvlaci.

http://www.youtube.com/watch?v=YK9_yQa7oPI

obratite paznju na display za brzine i na pokazivac statusa motora.
WeljaBG

Postod zeka » Čet Jun 25, 2009 10:46 am

Мики хвала за слике.
Што се коментара на замерке тиче немам коментар. :shock:
Изгледа да су многи европски градови у заблуди када су их куповали. :lol:
zeka
Član

Postod Marko » Čet Jun 25, 2009 11:00 am

Jel može neko da ukratko napiše ili da prepriča šta je velja hteo da kaže ovim postom ja sam se izgubio u čitanju kod bubanj potoka .
Šta će nam takav krš :lol: Da je vredeo slikao bih ga ?
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod WeljaBG » Čet Jun 25, 2009 12:11 pm

ne, hocu da kazem da conecto radi svugde oko nas samo nasem direktoru ne valja :evil: a gore sam naveo neke modifikacije da za koje da zna ne bi doslo do takvog njegovog misljenja. radi u turskoj, ima ga i u ceskoj, u madjarskoj, u bugarskoj samo u srbiji nema . kako to da kod njih vuce i sa voithom a da mi ni sa zfom necemo da pokusamo? uzmi nekoliko varijanti pa ih testiraj sve a ne jedno vozilo i da model koji je prilagodljiv po zelji pljujes i vredjas. znaci neko ovde ne zna ni sta je citaro pa ne vidi da su razlike veoma male!
WeljaBG

Postod miki222 » Čet Jun 25, 2009 2:03 pm

WeljaBG je napisao:osetljiva vrata?

a kako to da se sama otvaraju vozio sam se dok je bio na probi u veoliji

da osetliva, dakle kad bus stoji na semaforu ili bilo gde drugde osim na stanici
dovoljno je da samo neko malo jače (može i baba) cimne vrata i sama
će da se otvore, tako isto kad krene sa stanice da zatvara vrata, opet
ako neko cimne ona će da se otvore, i tako u krug

a nekad znaju i sama da se otvore kad je bus prepun :!:
miki222
Član

Postod markotar » Čet Jun 25, 2009 2:04 pm

Pa moguće je da neki bus ne odgovara Beogradu a odgovara nekom drugom gradu. Različiti gradovi - različite potrebe.

No, i mene baš zanimaju detaljnije stvari i zbog čega vozač koji ga je probao misli da je toliko loš. Takođe me zanima šta na to kažu inženjeri, mehaničari i ostali koji bi svi trebali da se pitaju! A najvažnije, što GSP NIKAD ne radi - nikad ne pita putnike za mišljenje!

Uzgred, mišljenja sam da su sve te probe koje je GSP odradio, kako sa Mečkom tako i sa MAZom površne. Nije dovoljno probati jedan bus 2 nedelje na 2 linije, koje su pri tome prilično slične. Npr. nije isto linija 50 i linija 84, dok prva ide preko 7 gora i 7 mora druga ima blagu uzbrdicu samo kod Gardoša i na prilazu Brankovom mostu. :-) Dalje, nije isto "seljobus" linija (izvinjavam se ako ovo nekome zvuči uvdedljivo) i nije isto gradska linija. A Beograd je grad pun različitosti, ako jedan bus ne odgovara na jednoj liniji ne znači da ne odgovara i na drugoj i obrnuto!! :-)

Po meni bi vozila na probi trebala da rade najmanje par meseci i da promene 10-ak različitih linija!

P.S.
Hvala na slikama Miki, odlične su!
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod miki222 » Čet Jun 25, 2009 2:18 pm

markotar je napisao:No, i mene baš zanimaju detaljnije stvari i zbog čega vozač koji ga je probao misli da je toliko loš.

P.S.
Hvala na slikama Miki, odlične su!

hvala, nema na čemu :wink:

ja sam naveo par primera, e sad dodatno je to što na svakoj stanici stoji po
1-2 min, dok se vrata dogovore, i što ga na liniji prestiže po 2-3 busa iza
njega, pazi on je lep čak šta više prelep bus, ali je mnogo problematičan
i kao što rekoh strašno osetljiv, sve mu smeta, oseti svaku rupaču, gori
je od ovih IK-218N i onih solo, znači uzbrdo mu je trebalo jedno minut da
uopšte krene a da negovorimo o zaletu (daleko je od toga)

nijednom privatniku se nije svideo (Ćurdić, Tamnava i Veolia) svi su ga
vratili pre vremena, kao i GSP na kraju, to valjda nešto znači , jel te :!:
miki222
Član

Postod choksi » Čet Jun 25, 2009 5:08 pm

Ubrzanje se odvija jaaako sporo i koliko god stiskali gas on neće ići brže dok ne prebaci u 2 brzinu (1400 o/min) a posle toga normalno reaguje na gas. Mislim da je to ok za ravnicu ali npr. na pola brda kad stane i krene imate utisak da bi ga peške obišli dok ubrza.Na kraju opet dolazimo do onoga da su turaže loše, putnici nevaspitani i broj vozila nedovoljan pa na kraju prevoz izgleda tako kako izgleda.
choksi
Član

Pridružio se: Ned Sep 14, 2008 6:13 pm

Postod choksi » Čet Jun 25, 2009 5:15 pm

Što se tiče aut. menjača i ja smatram da su 0405 sa zf bile bolje (ali u srbiji nema majstora za njih pa je nekoliko njih rashodovano zbog menjača).Naši su išli i na promociju novog (mislim zf) gradskog menjača sa 7 brzina ali je cena bila presudna pri odlučivanju ( za nove ikarbuse).
choksi
Član

Pridružio se: Ned Sep 14, 2008 6:13 pm

Postod WeljaBG » Čet Jun 25, 2009 5:27 pm

to je mozda zbog sonhronizacije ili je ukljucen eco mode ili prosetajte se malo po istoj temi u novom sadu, oni ce vam reci da gspovci nisu sipali adblue aditive pa vozilo radi na 60% kapaciteta i nece ni procenat vise. zato i ne moze kad ga elektronika blokira. motor ima 299ks a radi na max 40-60% bez adbue-a to je manje od nl202, dodajte toj sumi voith koji nije za grad i dobicete autobus koji je slabiji i nemocan slabiji od nekog terenca. napunite terenac sa 110 ljudi i naterajte ga da se penje uz rakovicko brdo. sve sam rekao a oni nek pogledaju sta su radili i nek se izvine evobusu pod hitno!
WeljaBG

Postod zeka » Čet Jun 25, 2009 11:47 pm

Наравно да је лошији од Ик 112 Н - зато је и јефтинији (царину не рачунамо) :lol: .
Мислим да би било фер према Мерцедесу да им ГСП отвори очи :shock: .
zeka
Član

Postod WeljaBG » Pet Jun 26, 2009 5:54 pm

nije savrsen autobus, ima on svojih mana ali kvalitet zavrsne izrade je svakako neuporedivo kvalitetniji od ikarbusa koji je tu negde u kosu sa ex sssr ako ne i gori, ikar je dobar za kinu ali imaju on mnogo plastikanera pa im nase ne treba ;) inace i novi conecto izgleda plasticno u odnosu na stari. ne znam kako ali ona svetla deluju jeftino ali jeste cudno jer solaris koji isto ima plasticna je razvukao i napravio besniju facu pa izgleda neuporedivo otmenije i kvalitetnije (sto i jeste).
WeljaBG

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu