Logo

Pogon "Karaburma" 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Karaburma" 2

Postod Sloba » Sre Avg 23, 2017 6:01 pm

A kako se stanice najavljuju? Poznata je trasa vozila unapred? Da li BusPlus naglasi kad vozilo silazi sa redovne trase?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Sponzor

Postod mix5201 » Sre Avg 23, 2017 6:59 pm

Nisam koristio liniju 31 od kako su aktuelni radovi, te ne mogu da ti potvrdim šta se događa po tom pitanju. :| Koliko se sećam od ranije, najavljuje postojeća stajališta i na izmenjenom delu trase, ali ne naglašava kada vozilo silazi s redovne trase.
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Postod MILE » Sre Avg 23, 2017 7:54 pm

@Sloba
Pre početka radova odredi se trasa i uradi se spisak stajališta koja će biti korišćena a ovo R potiče iz oznaka BUSPlusa i njkihovog označavanja.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod profa_chb » Pon Avg 28, 2017 7:52 pm

I tako neko nije bio pametan kada je pisao softver, tako da nije razdvojio tehnički (pozadniski) broj linije i broj koji se prikazuje, tako da sam jednom čak video 41LTR :roll:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Pavle » Pon Avg 28, 2017 10:32 pm

944 na 16
Image
Pavle
Član

Pridružio se: Ned Jun 04, 2017 2:34 pm

Postod MILE » Pon Avg 28, 2017 10:50 pm

profa_chb je napisao:I tako neko nije bio pametan kada je pisao softver, tako da nije razdvojio tehnički (pozadniski) broj linije i broj koji se prikazuje, tako da sam jednom čak video 41LTR :roll:
GSP i kodiranje su dva totalno različita sveta, ima mnogo grešaka koje nikome u fotelji ne smetaju...
MILE
Član

Postod Stefan Bgd » Sre Avg 30, 2017 12:54 am

Novajlija 3265 u šihti na liniji 16, slikan prvog dana u redovnom saobraćaju za vreme pauze na terminusu Karaburma II: 8)
Image
Image
Image

Ujedno i prvi ik-218M iz te nove serije kojim sam se provozao, barem nakratko. Iz ugla putnika najveće zamerke trenutno idu na račun izuzetno neefikasnog rada klima uređaja, tokom vožnje jednom od putnika u prikolici je pozlilo zbog nesnosne vrućine, a efekat hlađenja je generalno jako slab duž celog vozila, pa su prozori bivali otvoreni uprkos njenom radu što se da videti na slikama. Iako je broj otvora na panelima i više nego dovoljan, za sada je to daleko od onoga kako bi trebalo da bude, premda je vozilo novo (inače ista situacija je i kod novobeogradskih, provereno). Udobnost, nivo buke i vibracija je za sada OK, primetan je napredak, ali u završnoj obradi svakako postoji još dosta mesta za poboljšanja. Kao i na prethodnim serijama, i kod ove se javlja problem sa učestalim ponovnim otvaranjem vrata nakon njihovog zatvaranja pri polasku iz stanice, što dodatno iritira vozača ali i ugrožava putnike, budući da je blokada neaktivna i da je moguće kretanje čak i kada su vrata otvorena. Standardna boljka koju nikako da reše. Takođe, ni displeji se nisu pokazali baš najbolje, barem unutrašnji koji na 3265 još prvog dana rada nisu bili u funkciji. Sa pozicije vozača zamerke se uglavnom tiču starijeg modela Pilot sedišta, koje je ergonomski i funkcionalno daleko iza onog kakvog viđamo u Solarisima, kao i jako slabe preglednosti u unutrašnjim ogledalima (posebno u desnom, manjem koje je okruglo) što zbog njihovog položaja tako i zbog neshvatljivo niskog panela za unutrašnji displej, koji dosta zaklanja pogled. Da dodam i to da su fabričke rupičaste zavesice jako tanke, tako da ne pružaju dovoljnu zaštitu od sunca. Sitnica, ali izuzetno bitna stvar tokom vožnje. Povozitost je odlična, MAN u saradnji sa Voithom se jako lepo ponaša, kako na ravnom tako i na brdovitom terenu, te bih to svakako naveo kao najjači adut novih Ikara. Sve u svemu lepo, i preko potrebno osveženje obzirom na broj starih i dotrajalih vozila koja su još uvek u radu. Do početka zimskog reda vožnje, još nekoliko dana se razrađuju u šihtama, nakon čega će dobiti svoje redovne linije i posade u smenama. Pratićemo njihov rad, pa ćemo videti kako će se vremenom pokazati. :)
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod Kesha » Sre Avg 30, 2017 11:46 am

Ja sam se provozao novim M-om skoro celom trasom 16-ice od Pohorske do Diljske na Karaburmi. Jutro je bilo sveže, pa nije bilo potebe za klimom, ali stvarno mi nije jasno u čemu je problem sa M serijom kad je klima u pitanju. Iste je snage kilima, pretpostavljam, kao kod LE-a, a ona se itekako oseća u njemu, nešto slabije u zadnjem delu doduše, al zato kad je ventilator na maksimumu, čak i u prednjem delu gde je visina plafona znatno veća od bilo kog drugog Ikarbusa, duva taman toliko da se poprilično oseti i na stolicama. Kod M-a radi kao da je ventilator stalno na minimumu, tako se i čuje, a inače se oseća da duva hladno kad se ruka primakne otvorima na krovnim panelima. Takođe, svi Ikarbusi imaju zaista solidnu klimatizaciju, uključujući i 103-jku koja se čak možda i najlakše rashladi, a dobra je i u 112-icama. Za nove 218-ice ne znam, pošto se njima nisam vozio, a i za sad ih imamo samo u Novom Sadu. Šta je problem kod M-ova, i solo i zglobnih, da klima nema očekivanog efekta, stvarno mi nije jasno.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod Шоми303 » Sre Avg 30, 2017 12:38 pm

Проблем је то што врео ваздух улази у салон иза задњег реда седишта, то + постављена клима скроз напред (код соло серије) даје за резултат пакао унутра. Следећи пут кад се будеш возио ако буде слободно неко седиште позади седи и видећеш о чему се ради, мотор или шта већ удувава врео ваздух као калорифер.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod MILE » Sre Avg 30, 2017 1:53 pm

Negde je šupalj sanduk u kome je smešten motor pa tuda ulazi topao vazduh, loše je odrađena izolacija....
MILE
Član

Postod Kesha » Sre Avg 30, 2017 2:11 pm

Ok. To objašnjava zašto je klima slaba u zadnjem delu, odnosno u prikolici kod zgloba, a zašto se ne oseća nešto preterano i u prednjem delu, naročito kod zgloba? Loša izolacija može da umanji efekat klime, al ne bi trebalo da je u potpunosti eliminiše. Jednostavno, osećaj je da uopšte slabo izduvava vazduh u poređenju sa ostalim modelima Ikarbusa. Čak se i kod matore N serije itekako oseća klima. Verovatno ste i sami bili svedoci kako se klima čuje kad je na maskimumu. Poprilično bruji ako me uši ne varaju, a kod M serije se jasno čuje kompresor, a opet ventilator skoro pa se uopšte ne čuje, bukvalno kao da je stalno na minimumu.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod MILE » Sre Avg 30, 2017 7:00 pm

Onda bi trebalo prekontrolisati izduve i proveriti kako vozači podešavaju klimu, verovatno negde postoji neki problem....
MILE
Član

Postod FiuMAN » Čet Avg 31, 2017 9:35 am

Ova roletna za zaštitu od sunca je poprilično loše ozvedena. Osim što je trebal abit barme za 3/4 širine prednjeg stakla još je i rupičasta kako je netko rekao. Neznam zašto to rade, odakle im ideje za takvo nešto. Pa daj brate mili napravi od punog materijala. Sad će opet bit one ciganije od ljepljenja papira, folija raznih boja. Vašar živi će bit za dva meseca.
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod mix5201 » Čet Avg 31, 2017 10:41 am

Zato što to nikog ne zanima u GSP-u, a ni u fabrici (lično zapažanje). Te zavesice u kabini bukvalno ničemu ne služe, samo skupljaju prašinu. Čoveče, uskoro će 10 godina kako poručuju to isto ''pilot" sedište, nikome iz GSP-a na pamet nije palo da promeni (tek je JGSP NS prošle godine pri nabavci 218-ca tražio drugi model sedišta, koji je bolji od ovog krša). Da nije stiglo 200 "urbina" mislim da bi imali problema s bolovanjima vozača usled bolova u leđima (poznajem čoveka kog je u 39. godini uhvatio išijas nakon par godina provedenih za volanom IK). A, tek kod tramvaja je cirkus sa sedištima (u "katice" ubacuju šta nađu u otpadu pri rashodu autobusa).
Već 60 autobusa su prodali GSP-u na kojima se farba vidno ljušti usled neadekvatnog materijala i ne verujem da je bilo nekih reklamacija od strane GSP-a. :(
Da nije ova kombinacija šasije, motora i prenosa, ne znam zaista šta na 218M valja (i instrument tablu su ukazili s onim dodatnim različitim tasterima).
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Postod Sloba » Čet Avg 31, 2017 10:54 am

Nije Novi Sad tražio drugi model sedišta već ga je dobio. ISRI sedišta u novosadskim IK-218N (i u dva M&M Transova IK-112M) su, preko Sejarija ja mislim, potekla sa rasprodaje lagera u Neobusu. :D
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu