Logo

Privatni prevoznici 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Privatni prevoznici 2

Postod blokovi » Sub Okt 01, 2016 6:56 pm

Kobra jeste bila na 68, ali ovi slepci iz Tamnave kupuju jos IK103, divim se "genijalcu" koji dopusta da u 2016.godini i dalje vozi autobus koji se ni u Pakistanu ne moze videti, po svemu je zaostao za modernim autobusima (mislim na IK103)... Samo da im vidim ledja od 68, jer je vec postala svakodnevno bezanje ranije sa 68 i 94!
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Sponzor

Postod Daree » Sub Okt 01, 2016 7:12 pm

Fenomenalna slika.Tamnava uzima Ikarbuse.Mozda nisu bas najbolji ali je lepo kad ista uzimaju.Mogli su i nista da ne uzmu A sta Banbus radi na liniji 601.Pa one Kobre su pravi raspad.Transprodukt uglavnom ima raspale krsine na 604 mozda sem belog Fapa i crvenog Fapa.Lekon je tek posebna prica kao i Trans jug.Sreca pa imaju samo jedan polazak na 602.Iskreno C&LC i Beobus su se najbolje pokazali na potezu 600.Dumeco nije los
Daree
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 10:22 pm

Postod Kesha » Sub Okt 01, 2016 8:00 pm

Daree

Hvala :wink:

Blokovi

Najbolje bi bilo da i ti osnuješ svoju firmu, pa onda kupuj koje god hoćeš autobuse. U normalnom društvu, prevoznik kakav je Tamnava trans bi bio pohvaljen, jer se opredeljuje za domaći proizvod za razliku od pojedinih privatnika koji su kupili bukvalno najeftinije autobuse koje su mogli da nađu na tržištu, a eto i pored toga što Tamnava ima Cobre u voznom parku, gazda se opet opredeljuje za Ikarbus. Valjda ti to nešto govori.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod MILE » Sub Okt 01, 2016 9:12 pm

FAP je na 94, vidi se lepo zadnji displej.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Miki » Ned Okt 02, 2016 12:07 am

Kesha je napisao:Najbolje bi bilo da i ti osnuješ svoju firmu, pa onda kupuj koje god hoćeš autobuse. U normalnom društvu, prevoznik kakav je Tamnava trans bi bio pohvaljen, jer se opredeljuje za domaći proizvod za razliku od pojedinih privatnika koji su kupili bukvalno najeftinije autobuse koje su mogli da nađu na tržištu, a eto i pored toga što Tamnava ima Cobre u voznom parku, gazda se opet opredeljuje za Ikarbus. Valjda ti to nešto govori.

U normalnom društvu, prevoznik kakav je Tamnava trans bi bio žešće popljuvan zato što u 2016. godini kupuje srednjepodan autobus. Koliko Dragan preteruje u pljuvanju Ikarbusa, toliko ovde ima članova koji previše potenciraju tog istog proizvođača čak i kada apsolutno nisu u pravu. Da je Tamnava naručila IK-112, M, LE, onda bi i mogla da se pohvali, jer em kupuje niskopodan autobus, em kupuje sasvim solidan domaći proizvod. A šta znači starim licima, majkama sa malom decom u kolicima, nepokretnim osobama što je IK-103 domaći proizvod, kad oni u isti mogu otežano odnosno ne mogu da uđu. Baš lepo što su na 25P i 39, koje održavaju Tamnava i Presto, sve domaći autobusi, e sad što su oni te linije ne mogu da koriste... Tako da je niskopodna Kobra svakako mnogo bolje rešenje od bilo kojeg srednjepodnog autobusa, gde god se on proizvodio, posebno na 68 gde se uglavnom voze ove, da kažem, specifične grupe ljudi. Druga stvar je porediti IK-112, M, LE gde i ja mislim da trebaju da imaju prednost nad Kobrama, Akiama i ostalim (a Kobre su mi inače prilično prirasle za srce, jer su odliči autobusi, bar ovi sa 68). Tako da i vi o'ladite malo sa hvaljenjem Ikarbusa, kad to baš nema smisla. :wink:

Pritom umite u obzir da je ugovor potpisan na 10 godina, pa da nije sramota da mi i u 2026. godini imaju srednjepodne autobuse u gradskom prevozu. :|
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Postod Sloba » Ned Okt 02, 2016 7:55 am

Miki, potpisujem od reči do reči!
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Kesha » Ned Okt 02, 2016 8:16 am

Slažem se da ne treba kupovati srednjepodne autobuse u 2016. godini, ali tu opet nije Tamnava ništa kriva, nego nakaradni propisi DJP-a. Privatnicima su date odrešene ruke po pitnju kupovine autobusa, što baš nije normalno, dok za GSP postoji zabrana nabavke srednjepodnih autobusa još od 2008. godine. GSP se i Grad zadužuju kupovinom čak 200 Solarisa, dok privatnik može da kupi šta mu padne napamet i da kao takav konkuriše ravnopravno u gradskom prevozu. Što to pojedini ne bi iskoristili i na taj način uštedeli, jer 103-jka je dosta jeftinija od bilo kog niskopodnog Ikarbusa, a pritom je i jednostavnija za održavanje. Prosto se ni grad, a ni direkcija ne mogu osloniti na savest privatnih ptevoznika, već ih propisima moraju naterati da kupuju adekvatna vozila :wink:
Kesha
Član

Postod branik » Ned Okt 02, 2016 9:02 am

Sto bi ko kupovao skuplji autobus ako na to nije obavezan?
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Kesha » Ned Okt 02, 2016 10:39 am

Čisto da ne budem shvaćen pogrešno. Ikarbus branim u odnosu na razne sklepotine koje privatnici uvoze, a tu pre svega mislim na Maz 203. Što se mene lično tiče, privatnici ne moraju kupiti nijednog Ikarbusa. Ne očekujem ja da oni uvoze Manove, Mercedese, Solarise i sl, jer činjenica je da sa njima ne bi mogli brzo da povrate uloženo, ali zar se baš mora kupiti vrhunac beloruske tehnologije, pored onoliko solidnih proizvođača pristupačnih autobusa, kakvi su Otokar, Isuzu, Temza, Gilerjiz (ne znam kako se piše), Sor i drugi.

Trebalo bi da naponem da sam i sam bio na štakama osam mesci zbog povrede kuka, tako da sam svestan ograničenja srednjepodnih autobusa. Još je to bila davna 2007. godina, kada je broj niskpodnih autobusa u Beogradu bio zanemarljiv. Tada sam redovno koristio 37-icu, i u 103-jku sam nekako i mogao da uđem na prva vrata, jer je šipka pomerena napred, a u Fap-ove nisam mogao nikako, pa sam morao da ih propuštam. Meni kao putniku, 103-jka je daleko prijatnija za vožnju od Maza, pa i Akie koja mi je doduše postala i simpatična dolaskom poslednjih Mazeva. Bamiron ih je malo dotegao i zategao, pa su koliko toliko pritojniji, ali opet tresu na leru i pri polasku, što je meni ne prihvatljivo.

To u kakvom društvu živimo govore uslovi poslednjeg tendera za dodelu prigradskih linija. Za nas je i nova 103-jka pojam nažalost. Zar je toliki problem nabaviti LE autobuse (ne mora uopšte biti Ikarbus)? Na linije kakve su 465 i 493 ne treba ni pomišljati da možete uneti dečija kolica, a pogotovo da u njih može ući osoba sa invaliditetom. Novi Sad je pojam za Beograd kada je u pitanju javni gradski prevoz.
Kesha
Član

Postod profa_chb » Ned Okt 02, 2016 1:31 pm

Miki, lepo si ovo sročio!

Branik uboo suštinu.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod EUKALIPTUS » Ned Okt 02, 2016 11:19 pm

Pa na sadašnjem tenderu su i zvanično za linije 465 i 493 namenjena turistička vozila. Ja mislim da bi za ove dve linije bila idealna zglobna vozila bez mesta za stajanje (ceo putnički prostor ispunjen sedištima i parnim sedištima, numerisanim), koja zvanično imaju ograničenje na 70 km/h, i to bi bilo nešto što je idealno, nema stajanja u vozilu na autoputu, srednjepodna ili niskopodna vozila omogućavaju lagan ulazak putnicima sa smetnjama u kretanju, a broj sedišta dovoljno veliki, i linija 493 bi mogla i dalje da zadrži doplatu za rezervaciju.
Imali smo takva vozila ranih 2000-ih pre ITS-a, i to su bila vozila privatnih prevoznika. I Lasta je prve IK-201 koje je naručivala, uzimala u ovoj varijanti, sećam se da su neki imali i numerisana sedišta.
Mi smo danas nazadovali po pitanju javnog prevoza u odnosu na devedesete.
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 10:46 pm

Postod profa_chb » Ned Okt 02, 2016 11:28 pm

Ne. Mladenovčanima treba voz kao vid masovnog brzog transporta do Beograda. 493 bi tada mogao da pokriva delove dana kada je malo putnika, pa se ne isplati imati polaske prigradske železnice (kako se to inače radi u svetu).
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod blokovi » Ned Okt 02, 2016 11:48 pm

Stigla nova tura Kobri kod pojedinih prevoznika. Danas na 94 vidjena nova Kobra, kao poslednja serija sto je stigla u Dumeko. Mozda bi mogli sa Mazom da probaju na 78 :lol: :lol: ? PS, kakva su vasa iskustva sa Bamironom? 24, 25, 78? :P
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod boltar » Pon Okt 03, 2016 7:26 am

Zglobni volvo kao Bamironov na 611, Beobus City 2015, bele boje.
Image
Korisnikov avatar
boltar
Član

Pridružio se: Sre Jul 20, 2011 9:49 pm

Postod Daree » Pon Okt 03, 2016 9:30 am

Moja iskustva sa Bamironom su fenomenalna.Prevoznik koji je i vise nego dobro odrzava liniju 94.Ima odlicnu ekipu vozaca na 94 gde uglavnom vozaci hoce da te sacekaju i ne zatvaraju vrata ispred nosa .Neki hoce i da zatvore vrata ispred nosa ali takvi su u manjini kada je linija 94upitanju.Super ekipa zaista :) C&LC je tu negde iza Bamirona i njihovi vozaci su uglavnom OK :)
Daree
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 10:22 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu