od markotar » Pon Mar 31, 2008 6:48 pm
Zivotni vek tramvaja je oko 50 godina uz odgovarajucu modernizaciju posle 20-30 godina zivota (ono sto se trenutno planira u Beogradu). To je zaista dugorocna investicija. Primera radi, u Zagrebu trenutno voze tramvaji koji su proizvedeni pocetkom 1950-tih i tek ce ih sledece godine zameniti novi NT; tramvaji koje je Beograd dobio kao donaciju iz Svajcarske proizvedeni su oko 1970-te, a izgledaju kao novi (i mnogo su udobniji od Katica ako mene pitate)! Neke od prikolica koje su dosle uz te tramvaje su cak iz 1950-tih. Najstarije Katice, poredjenja radi, su sa pocetka 1980-tih. Slicna situacija je svuda po svetu, niko nece da da 2-3 miliona po vozilu ako nece da mu traje bar pola veka!
Sto se tice nesrecnog Combina, mozda jeste lep i mozda jeste udoban ali taj tramvaj se pokazao kao jako los i nepouzdan. Posle manje od 10 godina eksploatacije javile su se pukotine u njegovoj konstrukciji, a takodje ga bije glas da zbog greske u dizajnu kod eventualnog sudara krov tramvaja moze da se srusi, delimicno ili kompletno, pravno na putnike! Amsterdam je imao velikih muka sa tim tramvajima, kao i Potsdam (Nemacka) i Poznanj (Poljska) sto je dovelo do masovnog otkazivanja narudzbina! Na kraju je Siemens morao da na istim izvrsi brojne modifikacije na onima koji su vec bili u upotrebi. Danas se ti tramvaji vise ne proizvode vec je u ponudi potpuno novi tip Combino Supra koji se znacajno razlikuje od prethonika.
Sto se tice Variotram-a negde sam procitao da ni njegovi korisnici nisu bas zadovoljni. Mislim da je Helsinki imao puno problema sa njima pa je zato odlucio da proba novi tramvaj iz Hrvatske. Mada mozda to zavisi od grada do grada, jer nije isto tramvaj za brdovit i za ravnicarski grad. Sto se NS tice ja bih svakako odmah isao na kolosek standardne sirine.
Da li neko ima Generalni urbanisticki plan Novog Sada do 2021. tj. deo o saobracaju?