Slike i rasprave o tramvajima, vozovima, metroima i drugim šinskim vozilima.
Čet Maj 08, 2008 9:29 am
Koji proizvoðaè pravi najlepše tramvaje?
Končar
Čet Maj 08, 2008 4:45 pm
Bombardier Eurotram

, ne znam zasto ga ljudi smatraju lakim metroom, kad u samom nazivu ima rec tram! o5 ponavljam, laki metro je isti taj tramvaj samo nataknut na normalne bogie od obicnog voza! dakle nije niskopodan al je ravan, izgleda kao podignut tramvaj, oni iz hannovera su bukvalno to, takodje je sam hannover 1 broj poklonio budimpesti

elem, i porto ga naziva lakim metroom, mozda jeste laki metro zato sto sam sistem ima tunele, ali vozilo koje vozi je nista drugo nego obican lepi niskopodni tramvaj sa normalnim sinskim razmakom od 1435mm kao i sam voz... jos 1 primer je i houston...dakle taj lrt je nista drugo nego osakaceni metro (ima mnooogo manje tunela) a vozila koristi umesto voza obican tramvaj s obzirom na to da su tramvaji "porasli" sxodno potrebama danasnjix gradova usled porasta broja stanovnika/korisnika...
Poslednji put menjao WeljaBG dana Čet Maj 08, 2008 4:53 pm, izmenjena 2 puta
Čet Maj 08, 2008 4:51 pm
Meni su becki ULF (Ultra low floor)... Prosto, lepi su i najprakticniji jer su najnizi na svetu... Klima radi, sve potaman...
Čet Maj 08, 2008 4:57 pm
p.s i ULF mi je extra sto rece s215hdh, ta 2 modela bi voleo da krstare beogradskim sinama

kombino bi mogao na 2ci ali za njega nisam glasao jer je meni bombardier mnogo lepsi...alstom je cool i lep, dakle ista prica kao s combinom

crotram tmk2200 je nekako prenatrpan kod svetlosnix grupa bas kao i autobus ik-218n... nije ni cudo sto smo do pre 20 god bili svi u istom dzaku
Čet Maj 08, 2008 5:04 pm
ULF je nekako skladan. Ni preteran, a skrozt elegantan, lep, tih...
Pon Maj 12, 2008 9:06 am
Iz GSP Beograd su nedavno objavili planove za nabavku 20 novih tramvaja iskreno bih voleo da bude Rade Končar baš bi lepo stajao na
liniji 7 i 12 ipak Hrvatska je mnogo bliža,čak bi i delove nabavljali brže.
Jedan je trebao da stigne na Probu tokom Regionalne konferencije ali ništa od toga jer ste čuli za skandal koji je izbio povodom tog modela?
Pon Maj 12, 2008 9:14 am
Znam, ustaško U na vetrobranu i to na oba(prednjem i zadnjem) a što je najsmešnije naš čovek ga dizajnirao. Slaven Tica je rekao da se boji da rizikuje da ga neki čovek kamenuje.
Ne znam, ako bude tramvaja u NS, moraće biti Crotram, sem ako naši sklepaju nešto u Goši ili ŠinVozu.
Pon Maj 12, 2008 9:04 pm
Navodno Ustasko U, mada licno verujem da je po sredi ipak puka slucajnost. No mislim da bi najmanj problem bio traziti da se prednja i zadnja strana redizajnira. Cak sam cuo neke price od ljudi iz Zagreba da njihovi vozaci smatraju da je postojeci dizajn jako los i da im smanjuje vidljivost, posebno u krivinama. Navodno je bila i neka nesreca u kojoj je jedna osoba poginula jer je vozac nije video na pesackom prelazu kad je skretao u krivini.
Inace, mislim da su Koncar/Gradelj definitivno nparavili odlican tramvaj. No, misljenja sam ipak da je takvo vozilo izuzetno skupo za nase uslove! Na stranu to da NT2200 uopste ne bi mogao da vozi prugom pored Kalemegdana (zbog velikog uspona i krivina, obratite paznju da je pravljen prvenstveno za Zagreb koji je ravan ko tepsija), dakle ne bi ga bilo na 2, 11 i 13; a takodje ga bije glas da je uopste los u brdovitim predelima!
Pon Maj 12, 2008 10:03 pm
Sloba je napisao:Znam, ustaško U na vetrobranu i to na oba(prednjem i zadnjem) a što je najsmešnije naš čovek ga dizajnirao. Slaven Tica je rekao da se boji da rizikuje da ga neki čovek kamenuje.
Ne znam, ako bude tramvaja u NS, moraće biti Crotram, sem ako naši sklepaju nešto u Goši ili ŠinVozu.

ja iskreno nista drugo i ne mogu da zamislim u novom sadu nego crotram, pa jos skroz beli
Pon Maj 12, 2008 10:17 pm
meni su najlepši naši čkd, ali novi naravno
Uto Maj 13, 2008 8:50 am
Novi ČKD???
Ma neeeeeeeeeeeeee, ti si se istripovao, verovatno misliš na remontovane katice.
Jesam li u pravu?
Uto Maj 13, 2008 9:46 pm
pojma nemam... ovi novi sa displejima
Uto Maj 13, 2008 10:32 pm
I sa crnim delom oko farova?
Da, to su ti.
Sre Maj 21, 2008 1:04 pm
WeljaBG je napisao:... i porto ga naziva lakim metroom, mozda jeste laki metro zato sto sam sistem ima tunele, ali vozilo koje vozi je nista drugo nego obican lepi niskopodni tramvaj sa normalnim sinskim razmakom od 1435mm kao i sam voz...
Pa, upravo to. Termin "laki metro" ne podrazumeva određeni tip šinskog vozila, već organizaciju tramvajskog sistema po modelu kombinacije tramvaj-metro. Za laki metro se može upotrebiti bilo koji tramvaj većeg kapaciteta. Pa čak i voz sastavljen od nekoliko ČKD-a.
A, onaj u Portu je i lep i niskopodan, sve samo ne "običan".
Čet Jun 12, 2008 9:37 pm
Ti sa displejem i crnim ramom oko farova, oni su remontovani u GOŠI, pre 3-4 godine