posto vidim da je o prevozu u Pragu manje vise sve receno necu nista dodavati osim slika i nekog komentara.
prevoz je organizovan fenomenalno. gde god sam krenuo nisam cekao vise od 4min. u bilo koji kraj grada stizete za maximum pola sata.
guzvi u saobracaju nema. vozila su cista i uredna. nema prljavih sedista, propalih podova i karoserija, neispravnih signalizatora, ili polupanih tabli i stajalista.
ono sto mi fali su pokazatelji vremena pristizanja vozila na stajalistima bar u centru.
kretao sam sa stanice Strasnicke Divadlo. sto je u prag X - zapad. svako "drugo" stajaliste u pragu zove se Divadlo sto i ne cudi s obzirom da je prag prestonica srednjeevropske kulture, pa ima bar 20 pozorista u sirem centru.

stanicni stubovi DPP-a nisu bas najsrecnije sredjeni ali su zato stajalista veoma cista. negde sam procitao da se stanicni stub razlikuje da li ima mesta ili pa stoji na jednoj sipki. vidjao sam na raznim platoima stupove sa 1 sipkom, tako da ne znam koliko je to tacno ali moguce.
low entry midibus Urbino 8.9 LE.

-Karte za voznju mozete kupiti na aparatima, koji su cesti ali i nisu, ponegde u kvartovima morate se spustiti na metro da bi uzeli kartu. a ako necete da se vozite metroom penjete se zatim nazad gore sto zna da bude cimanje. Karte se mogu kupiti sem na aparatima i kod vozaca autobusa po cenama nesto visim, recimo kartu od 110 kč za 24h bi platili negde oko 130-140kč. sto dodje skoro 1e vise. kod vozaca autobusa se ne mogu uzeti a svim linijama, vec samo na pojedinim dok kod vozaca tramvaja ne mogu uopste.
postoje karte:
od 30min - 27 Kč
90min - 32 Kč
24h - 110 Kč
3 dana - ne znam tacno cenu.
-s obzirom da je 27 českih kruna (Kč) 1 evro to i nije jeftino, ali kad uporedite koliko mozete obici sa dnevnom kartom ovog lepog grada to se ispostavi kao dobra investicija.

Citac karata a SOR-u

dobra stvar je sto karte vaze i za Zicaru koje vodi na brdo Strahov, koje voznje organizje DPP.

U vozilima postoje vizualne i glasovne naznake stanica. sve je vrlo lepo obelezeno. ovo su nove table u novim skodinim tramvajima i sorovima. u starijim tramvajima postoje takodje digitalne ali malo drugacije table.

Mesto za trudnice i invalide gde taster za vrata i Zahtev za izlaz nije do vrata vec do sedista

Tramvaji stare srednje i nove generacije, nemam pojma oznake ali su sve domaca radinost kako autobusi, tako i tramvaji

Tlačite dugme

kad smo vec kod zahteva za izlaz, zanimljiva situacija je bila kada su putnici stanicu pred moju trazili izlaz, medjutim vozac nije stao, ves je samo produzio na sledecu,...putnici su se malo nasmejali, pogledali, i sacekali sledecu stanicu pola km dalje.
ja se samo setim busa na liniji 32 u novom sadu pre uvodjenja ulaza na prva vrata. vozac otvori prva a ostala 3 zatvorena. ali putnici rucno razgrnu vrata, pobede hidrauliku da bi seli na mesto. ako bi promasio stanicu, morao bi da zaustavi autobus makar van stajalista.

Zuta linija stanica Nove Butovica, poznata igracima OMSI simulatora.
postoje crvena zelena i zuta linija, koje se ukrstaju na 2 masta, u starom gradu, Namesti Republike, i Mustek.

Plato preko puta Staropramen pivare
Autobusove nadrazi
Praha na Knizeci

Vaclavske Namesti, mesto na kom se 1968 spalio jan palah (u znak protesta protiv ruske okupacije), zavrsivsi na sinama koje su ovuda isle medju kaldrmom. Trg je asfaltiran gotovo u potpunosti a tramvaju sklonjeni iz najuzeg centra.
inace tramvaji idu do sireg centra, a autobusi povezuju stanice sa periferijom jer zbog smanjivanja zagadjenosti, ne voze u uzem jezgru grada vec samo po obodu.

na kraju za ljubitelje OMSI, pozdrav sa linije 235 i 219