Logo

Gradski prevoz-Užice

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Re: Gradski prevoz-Užice

Postod Sloba » Pet Dec 01, 2017 11:23 pm

Da, ali ipak je Cito po mnogo čemu različit od redovnih autobusa. On ne radi kao pravi autobus već dizel motor radi kao generator a točkove pokreću elektromotori, kao kod dizel-električnih lokomotiva.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Sponzor

Postod branik » Sub Dec 02, 2017 8:58 am

Znam to, naravno, ali kazem da Uzice prevoz svakako ni na klasicnim autobusima ne radi ozbiljnije zahvate. A posto je u zakupu, o tome brine svakako onaj ko ga je takvog kupio.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Sub Dec 02, 2017 5:31 pm

Cito nije hibrid već Dizel-električni, jer nema gotovo nikakvu autonomiju sa ugašenim dizel motorom :)

Čak se to može u neku ruku smatrati električnom transmisijom, malo uprošćeno :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod branik » Ned Dec 03, 2017 10:33 am

Na lokomotivama to ima svrhu radi izbegavanja velikih opterecenja na transmisiji ( nema kvacila bilo koje vrste, menjaca....).
Na ovako malom autobusu ne vidim svrhu, osim akocnije predvidjen za linije sa ogromnim brojem polazaka i zaustavljanja, gde vi klasican menjac trpeo strahovito opterecenje. Usteda goriva takodje mislim da nije velika. Jedno pretvaranje ne gine, samo su otpori kretanja manji
branik
Profesionalni vozač

Postod Kesha » Ned Dec 03, 2017 4:43 pm

Pored onoga što je Branik već naveo, bar što se tiče lokomotiva, velika prednost električnog pogona je svakako i konstantan obrtni moment od najnižih do najviših obrtaja, što klasičan motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne može da pruži. Zato, pretpostavljam samo manevarke, šinobusi, kao i neke kraće kompozicije, odnosno one koje nisu predviđene za neka veća opterećnja, imaju pogon direktno preko dizel motora. Sad, koliko je takav pogon potreban autobusu veličine mercedesovog Cito-a, pitanje je, ali opet, ne verujem da je Cito osmišljen iz čisto praktičnih razloga (mislim da za tako malo vozilo, pogonska grupa zazima mnogo mesta), već je tu da bi se testrirali alternativni pogoni. I ja sumnjam da su se neke značajnije uštede goriva mogle postići, i samim tim opravdati izdvajanje veće količine novca za nabavku takvog vozila. Na kraju krajeva, možemo videti da dizel električni pogon nije zaživeo u drumskom saobraćaju. Hibridi su se mnogo bolje pokazali očigledno.

Jel Cito ima samo jedan elektro motor ili su možda postavili po jedan u glavčine zadnjih točkova i dal su zadnji točkovi možda zakreću do određenog stepena?
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod profa_chb » Ned Dec 03, 2017 6:16 pm

Mislim da su elektromotori u točkovima.

Ovde je konkretno dizel motor tako postavljen da bi bilo teško izvesti prenos snage do točkova, i uz mnogo gubitaka.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Kesha » Ned Dec 03, 2017 6:33 pm

Pretpostavljam da je problem u položaju zadnje osovine, mislim što se tiče nemogućnosti direktnog povezivanja sa dizel motorom? To što je osovina postavljena na sam kraj šasije da tako kažem, treba valjda da doprinese okretnosti autobusa, pa mi se čini logičnim da se točkovi mogu bar minimalno zakrenuti, kao kod novijih Renault-a recimo. Bez obzira na to, svakako mi se čini praktičnijim postavka manjih električnih motora u glavčine.
Kesha
Član

Postod branik » Ned Dec 03, 2017 7:23 pm

У главчинама има смисла, па улогу диференцијала преузима електроника. Класичан диференцијал много енергије поједе на покретање, а није ни лак. Нема препуста позади пошто нем ни мењача, кардана, диференцијала... Пошто је релативно кратак, са точковима на углу, нема ни забацивања задњег дела, што је добро за прецизна провлачења уским уличицама старих градских језгара. А тада је и режим стани-крени и ето онда смисла производње и употребе таквог возила.
Пошто нема механичких губитака у трансмисији, требало би ипак и да мање троши, јер се повећава пут који може да пређе инерцијом па мотор највећи део времена ради на леру,, лакши је, штеди кочнице и лакше успорава јер попут тролејбуса кочи електромотором... Има смисла.
branik
Profesionalni vozač

Postod Kesha » Ned Dec 03, 2017 8:07 pm

Sa svim ovim činjenicama koje si izneo, itekako dobija smisao. Ipak, Cito nije dobio naslednika, a i sam se mislim nije prodao u bog zna kako velikom broju primeraka, što opet ne znači da je u pitanju promašaj. U poslednjih nekoliko meseci, pojavilo se više studija sa postavkom kao kod Cito-a (i mini i midi, kao i standardnih solaća od 12m). Mislim prvenstveno na postavku točkova. Dvanaestometarski Aptis francuskog Alstona je čak mislim i spreman za proizvodnju. Cito mi i jeste simpatičan na neki način (valjda zato što je minibus), ali ne mogu baš reći da mi autobusi sa takvom postavkom dopadaju. Prednosti po svemu sudeći nisu zanemarljive, pa nije isključeno da će u budućnosti njihovo prisustvo na gradskim ulicama biti daleko brojnije.
Kesha
Član

Postod Kontrolor » Ned Dec 10, 2017 4:13 pm

Malo kasnim sa odgovorom braniku... Za sada niko ne pominje povecanje cene karata, ne bi trebalo da se desi. Ovo je sistem koji jos uvek moze da pokrije troskove ali iskljucivo i samo iskljucivo ako inspekcija pocne da radi. Kao sto si i sam pitao, isto se i ja pitam. DAB vozi kuda on hoce a ostali ne mogu. Prekujuce dosao u firmu kod nas da se zali kako su mu skinuli tablice sa autobusa, kao dosao "da se dogovori"... Kolega i ja se poceli smejati. Kako sam cuo zna ljude...
Ako si prema nekome los, nista bolje od njega nemoj da ocekujes u odnosu sa tobom.
Korisnikov avatar
Kontrolor
Kontrolor gradskog prevoza

Pridružio se: Uto Dec 15, 2015 10:30 pm

Postod branik » Ned Dec 10, 2017 7:16 pm

Nisam znao da je neko Dab vozilo iskljuceno. Sigurno covek i zna, im je tako usaocu posao. Na kraju ce biti da ce opstati tu gde jeste. Lep znak ruzne pojave zvane korupcija. On tuda prolazicsvakog dana po nekoliko puta: pa raspali po firmi, pa po vozacu). Nema beskonacno vozila. Kad se skinu sa sva tri, cime ce da radi? Ko ce dacvozi ako ce na svakojcturi popiti projavu za nepostupanje po saobracajnom znaku?
Ali, ima jos onih koji otimaju nesudjene budzetske pare.
branik
Profesionalni vozač

Postod Kontrolor » Ned Dec 10, 2017 8:29 pm

Ima ih dosta koji su i pod nadleznoscu lokalne inspektorke, ali sama radi a njih je mnogo...
Ako si prema nekome los, nista bolje od njega nemoj da ocekujes u odnosu sa tobom.
Korisnikov avatar
Kontrolor

Postod branik » Ned Dec 10, 2017 10:46 pm

Nije ona sama: iza nje bi trebalo da su drzava i Grad, a radnih dana ima dovoljno da proprati i obradi svakoga..
Ali, dobro je da se ista desava na tom polju. Previse je bilo divljeg.
branik
Profesionalni vozač

Postod Kontrolor » Sre Dec 13, 2017 1:22 pm

branik je napisao:Nije ona sama: iza nje bi trebalo da su drzava i Grad, a radnih dana ima dovoljno da proprati i obradi svakoga..
Ali, dobro je da se ista desava na tom polju. Previse je bilo divljeg.

Nisam mislio sama u tom smislu. Sama je jer ih ima mnogo, asistenciju policije ne moze da dobije kada god pozeli i samim tim ne stize sve sto bi trebalo inspekcija da stigne...
Korisnikov avatar
Kontrolor

Postod branik » Ned Jan 14, 2018 4:20 pm

Da covek ne poveruje. Ova setra nije u gradskom prevozu, ali radi zatvoreni prevoz za jednu hladnjacu pa se cesto moze videti na ulicama. Evo je sad kako skrece mimo svih pravila, preko ostrva levo iz Nikole Pasica ka stadionu, izbegavajuci kruzni tok.
Slike su sa uzicke fb strane Oglasna tabla, postavljene jutros
ImageImage
branik
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u regionu