Logo

Gradski prevoz u Sarajevu

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Postod MILCHO » Sub Okt 01, 2011 12:13 pm

The Dubster je napisao:
milos265 je napisao:A sta fali sto u Beogradu rade privatnici?

i ja kažem isto za Sarajevo... Pa pogledajte kako je GP U Banja Luci uređen i sve ercera i niko nikom ne smeta... A ovako čim belaj GRAS nešto... Slažem se, stanje je u firmi veoma alarmanto i kriva je vlada, al ako ne možeš voziti daj nekom ko može, ha ya...

I CTS nije upao na linije, nego im je vlada odobrila rad da rade dok je GRAS u štrajku

Koliko ja znam Centrotransu niko nije napismeno odobrio da vozi nego su pušteni zbog situacije, mada mislim da je nastavljen štrajk da bi vjerovatno bilo proglašeno neko vanredno stanje i da bi pozvali sve koji imaju autobus da se uključe.

Ako je kad trebalo privatnike uvoditi onda je to bila 2004. Trebalo je raspisati konkurs za dodatne polaske, ali navodno to se nije desilo,tako da je na većini linija pojačan broj autobusa bez konkursa.

S druge strane Centrotrans je te godine uveo gradske međuentitetske linije, međutim te linije su se 100% poklapale sa linijama GRAS-a poput 27, 27a, 31, 31e, i 32 gdje su GRAS-u "skidali" mušterije, i GRAS se pobunio, pa su te linije ukinute prvog dana. Da su te linije vodile od Istočnog Sarajeva do Autobuske/Željezničke stanice mislim da bi se mogao naći dogovor
Ako se GRAS ne popravi do izlaska konkursa za linije Centrotrans će ih pocjepati ko beba zvečku, a pogotovo na "komercijali" koja je najprofitabilnija linija i gdje se nevaže mjesečni kuponi i povlastice.
MILCHO
Član

Pridružio se: Čet Maj 01, 2008 1:26 am

Sponzor

Postod GagiKs » Pon Okt 03, 2011 10:25 pm

Evo neka i od mene iz Sarajeva slikan ik-206 blizu centra
Image
Korisnikov avatar
GagiKs
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 1:14 am

Postod MILCHO » Ned Okt 09, 2011 5:10 pm

401
Image[/img]
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Uto Nov 01, 2011 12:39 pm

kovacnuno je napisao:Sanos S315 danas na Tjentištu
Image
Image

Zbog nedostatka vozila ovaj je u petak radio prvu smjenu na zamjeni trolejbusa na liniji Dobrinja-Mojmilo. Vozio sam se u njemu i mogu reći da je moja sreća da sam odmah sjeo i da sam išao do zadnje stanice, jer je mimoilaženje u njemu skoro nemoguće.
Isto tako jednu smjenu je radio i FAP A-757

Trolejbus za Dobrinju ne funkcioniše zbog izgradnje kružnog toka a zamjenu rade 3 autobusa, a u petak, subotu i nedjelju su radila 4 zbog toga što je bio zatvoren glavni ulaz u Dobrinju.
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Čet Nov 17, 2011 7:12 pm

Zbog nedostatka rezervnih dijelova gradski saobraćaj u Sarajevu je pred kolapsom. od 100 autobusa koliko minimalno treba za normalno odvijanje saobraćaja po svim redovima vožnje, trenutno je u funkciji manje od 60 i taj se broj svakodnevno smanjuje. Sa minibusima je još gora situacija pa umjesto 50 trenutno je u funkciji svega 15-20 vozila.

Nekoliko kraćih linija nikako ne radi, ili imaju samo par vožnji u toku dana. Na većini linija radi samo trećina kapaciteta, a najgore je na brdskim linijama na kojim ne mogu zglobna vozila, jer ima samo 10-tak solo autobusa koji mogu u brdo.

Stanje prema Dobrinji je jako loše zadnjih 20-tak dana jer ne radi trolejbus, pa je Dobrinja od 40.000 stanovnika sa ostatkom grada spojena sa 2-3 autobusa koja voze do trolejbuske okretnice na Mojmilu i 4 "komercijale" na kojima ne važe mjesečne. Stanje dodatno pogoršava činjenica da u zadnje vrijeme većinom nema autobusa na linijama 31 i 39.

Saobraćaj se po planu jedino odvija na prigradskim linijama gdje radi većina Ikarbusa IK-206 i MAN-ova Lion's Classic SG313

U zadnje vrijeme na linije počinju izlaziti autobusi grasove turističke agencije, FAP A757, Neoplan Jetliner, Sanos S315, a ako se stanje nastavi pogoršavati nije isključeno da će na linije MAN Lion's Coach i Neoplan Skyliner.

FAP turističke agencije na liniji 36 Nedžarići-Aerodromsko naselje
Image
Photo by avaz
MILCHO
Član

Postod Sloba » Čet Nov 17, 2011 9:56 pm

Strašno. Hoće li Centrotrans da bane u gradski saobraćaj?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod profa_chb » Čet Nov 17, 2011 11:24 pm

samo da vam ne uvedu neki kvazi DJP kao nama u BG-u...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod MILCHO » Pet Nov 18, 2011 12:44 pm

Sloba je napisao:Strašno. Hoće li Centrotrans da bane u gradski saobraćaj?

Postoji 12 linija koje će ini na konkurs, valjda iduće godine. Nebi isključio mogućnost da Centrotrans bez dozvole krene u saobraćaj, jer su vozili par dana prošle godine, kao i za vrijeme štrajka radnika GRAS-a ove godine.

Oni su tako pridobili veliku podršku javnosti, za razliku od GRAS-a čiji vozači i kontrolori svakodnevno trpe negodovanje od strane građana, a sve su češći i fizički napadi na vozače/revizore, a dešavaju se i kamenovanja vozila.
Vozači nisu krivi za ispuštene vožnje i nestašicu dijelova.
MILCHO
Član

Postod direktor » Uto Nov 22, 2011 6:40 pm

Neko namjerno oce da stuce gras nego ima li gdje karta linija zar nije bila samojedna komercjala .Koliko ima buseva gras ,trola,tramvaja u voznom stanju .Sto grad nista ne preduzima da popravi stanje u grasu :?:
gsp je zakon
direktor
Član

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 5:17 pm

Postod MILCHO » Uto Nov 22, 2011 10:48 pm

Evo šeme linija:
http://www.gras.ba/bs/attachments/artic ... stemom.pdf

Trenutno je vozno približno:

62 autobusa + 9 autobusa turističke agencije.
16 Minibusa
36 Trolejbusa
60 Tramvaja

Treba uzeti u obzir i da se svaki dan povlači jedan broj vozila radi većih ili manjih kvarova.
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Uto Nov 22, 2011 11:43 pm

Image
MILCHO
Član

Postod direktor » Sre Nov 23, 2011 1:24 pm

Hvala na brzaom odgovoru stanje je vise nego alarmantno .Vidim da je najbolje bilo 1991 zlatn godina a onda 200o danas umjesto da se povecava broj vozila on se smanjuje .Sto grad nesto ne preduzme po tom pitanju .Sto recimo neprodaju nesto starog zeljeza pa kupe djelove .Izgleda da neko hoce da sahrani gras :?: :roll:
gsp je zakon
direktor
Član

Postod MILCHO » Ned Nov 27, 2011 9:55 pm

Na današnji dan prije 126 godina Sarajevo je dobilo tramvaj. Tim povodom održana je tradicionalna parada tramvaja.

Na paradi su bili slijedeći tramvaji:
1 - Tramvaj na konjsku vuču
15 - Replika prvog električnog tramvaja
71 - PCC "Vašingtonac"
228 - ČKD K2YU "čeh"
602 - SATRA III
801 - LHB 9G "Amsterdamac"
805 - LHB 9G "Amsterdamac"

Tramvaj na konjsku vuču:
Image

Replika prvog električnog tramvaja:
Image
Image

PCC Vašingtonac
Image
Image
Image

9G Amsterdamac
Image

Unutrašnjost Vašingtonca:
Image
Image

Na kraju parade:
Image
Image

228 koji je odšlepao tramvaj na konjsku vuču do remize
Image

Stari tramvaji su se uputili prema remizi a 602, 801 i 805 su odvukli putnike na Želj. Stanicu gdje je bila izložba
Image
Image
Image

Ovo mi je drugi put da sam se vozio vašingtoncem, prvi put sam se vozio 2005. Jako udoban tramvaj.
MILCHO
Član

Postod Miki » Pon Nov 28, 2011 3:13 pm

Odlične slike Milcho! :D
Šteta što ovako nešto nema u Beogradu. Mi za razliku od vas ništa staro ne sačuvamo za muzej ili nešto drugo nego odmah na seču. :cry:
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Postod direktor » Pon Nov 28, 2011 3:27 pm

Fine slike ali moram da ispravim i tramvaj na konjsku vucu i prvi elektricni su replike jer tramvaj koji je vozio prvobitno u sarajevu imao je daleko uzi kolosjek tako da je pravi eksponat vasitonac .A bg ima sacuvana 3 tramvaja i 2 koja cekaju obnovu sori za off topic :!: :?:
gsp je zakon
direktor
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u regionu