CKD-KT4 na www.railserbia.net/forum je napisao je napisao:Evo mojih fotki Tranvia di Opicina iliti Openskog tramvaja (kako kažu braća Slovenci):
- u Trst sam stigao u prošli ponedeljak uveče i odšetao sam do Trga Vilhema Oberdanka (Piazza Guglielmo Oberdan) da pogledam vozni red i tamo sam zatekao 407 na spavanju:

- narednog dana sam se vozio, a pre nego što tram nije krenuo slikao sam par detalja:

(nemojte se čuditi što je tramvaj nakrivljen, tako su postavljene šine, razlog ne znam)

- potom sam se vozio do Opićine (ili na slovenačkom do Opčina);
- prvo šta sam tamo fotkao jeste obrtno postolje na 402 sa zanimljivim ogibljenjem:

- remiza kraj krajnje stanice kod Opčina, ispred nje 405 i kola za popravku gornjeg voda:

- rasklopac ili sekcioner:

- krenuo sam malo prema Trstu peške, ubrzo nakon remize počinju vinjol-šine (ovde se vidi nezavareni spoj):

- konzola za KM:

- stanična oznaka:

- pretpostavljam da je ovako nekako nekada izgledala Drajzerova:

- "drumsko - železnički prelaz":

- opet 407, ovaj put krećući se prema Opićini:

- potom sam uhvatio 407 na terminusu (zamalo da mi pobegne) i iz njega napravio dve fotke i filmić (a onda mi su se ispraznile baterije u aparatu

):

[youtube]OORn3OVvet4[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=OORn3OVvet4Vagoni su nedavno remontovani, dobili su klimu i tiristore (vada su tiši nego u našim 'katicama').
Što se tiče gurača po kome je ova pruga poznata upšte mi se nisu svideli, bolje da su ostavili stare narandžaste sa pantografima.
Sada na mestu gde su vagoni gurani, KM je skinuta (vozači ne kontrolišu vožnju, to se vrši na vrhu uspinjače), pa pantografi vise u vazduhu. Odnosno ostavljeno je tek toliko KM da tramvaji mogu samostalno izvrše pripajanje sa guračima i otkačinjanje.
Evo kako su izgledali stari gurači sa pantogfarima (izvor Wikipedia):
(---)
Naloženo mi je od strane administratora da obrišem fotose koji nisu moji.
ČKD-KT4