Logo

Mega Bus

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Mega Bus

Postod Kesha » Sre Sep 28, 2016 6:16 pm

Zar ta radionica još postoji? Mislio sam da je ugašena pre par godina. Bus izgleda fino. Na kraju to je ipak Volvo i sigurno bi ga daleko pre video na ulicama Beograda, nego Maz-eve, Akia-e i ostalu klijentelu.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Sponzor

Postod becks89 » Sre Sep 28, 2016 6:20 pm

slike nisu neke, telefonom napravljene u vožnji, ali mislim da se lepo vidi.
Lepo izgleda, sviđa mi se, samo ne verujem da je na gas, a ne znam šta je ova naprava na prednjem delu krova.
Voleo bi da saznam za koga je.

Poslato sa Huawei Honor 7 uz pomoć Tapatoka
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod Kesha » Sre Sep 28, 2016 6:31 pm

Za jednu premijeru, slike su sasvim solidne :wink:

I mene interesuje šta mu se to nalazi na krovu, ako nisu boce za gas. Volvo već dugi niz godina forsira hibride, ali sumnjam da je to u pitanju. U svakom slučaju, biće to sasvim prijatno osveženje.
Kesha
Član

Postod Sloba » Sre Sep 28, 2016 6:44 pm

Bravo za premijeru? Da li je ovo VTC kod Banovaca? :)

@Kesha
To je šasija B9SALF, sa devetolitarskim motorom iza prednje osovine. Taj motor je koncipiran da ima hladnjak na krovu pa je tako postavljen iznad samog motora. Tako je i Neobus radio sa Cittom, doduše sa motorom nazad. ;)

ImageVolvo B9L/Neobus Citta by Slobodan Kostic, on Flickr
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Kesha » Sre Sep 28, 2016 7:18 pm

Hvala za info :)

Znači i Volvo ima u ponudi zgloba sa motorom u prednjem delu i to još sa hladnjakom na krovu. Zanimljivo rešenje. Po oznaci šasije rekao bih da je potpuno niskopodan. Voleo bih da se provozam njime :)
Kesha
Član

Postod Sloba » Sre Sep 28, 2016 7:21 pm

Više nema, Volvo je suicidno izbacio devetolitarski motor iz proizvodnje na uštrb osmolitarskog usisivača, a pritom uopšte više ne nudi šasije za gradski prevoz.

Tako je, SALF znači Side (bok, položaj motora) Articulated (zglobni) Low Floor (niskopodni). Prednost šasije je što se lako može dodati još jedna prikolica pa je B9SALF uglavnom bila namenjena dvozglobnim autobusima. Osim te, postojala je i manje zastupljena šasija SALE (Low Entry) gde se pod mogao dizati i ispred druge osovine, za razliku od B12BLEA gde je niskopodan autobus do ispred treće osovine. :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Kesha » Sre Sep 28, 2016 7:49 pm

Nisam znao da nemaju više u ponudi šasije za gradske autobuse, ali opet nisam bog zna kakav poznavalac Volvo-a. Znači da je šasija za bus sa slike sa lagera. Motor od 9L je pretpostavljam u Citta-ma i Lokalo-u (varijanta od 290KS ako se ne varam). Odlično vuku, bez obzira na menjač, a Mega bus ima sve moguće varijante (ZF Ecomat i Eco life, Voith). LEA već ima 340KS, pa ne znam da li je isti motor u pitanju. Drago mi je da stiže još Volvo autobusa u Srbiju, ali mi je i žao što ih izgleda neće više biti, sem ako se neko ne otvori i kupi Volvo u originalu :)
Kesha
Član

Postod Sloba » Sre Sep 28, 2016 11:34 pm

Srednjepodne Citte i Megabusi u Beogradu su na šasiji B7R (sedmolitarski), s tim što su prvi Megabusi prepravljani sa Low Entry u srednjepodne ali imaju isto sedmolitarski motor koji je pravljen u Deutzu i jako se dobro pokazao u Novom Sadu. Ti motori su prvo imali 275 (Euro3) a potom 290 (Euro4+) konjskih snaga. LEA je na 12-litarskom motoru. :)

Inače, Volvo je postavio i ostvario cilj da od 2012. ne prodaje gradske autobuse na isključivo dizel. ;)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Kesha » Čet Sep 29, 2016 4:01 pm

Znači broj je oznaka motora. Iako je male zapremine, ne oseća se nedostatak obrtnog momenta :)

Poznato mi je da Volvo malolitražne motore radi u saradnji sa Deutz-om, a najmanji bi trebao da je četvorocilindarski D5, a te motore milsim da kroisti i DAF za LF seriju kamiona. S druge strane, Renault koristi Volvo-ove D11 i D13 motore (kod Renault-a nose oznaku DXI valjda) i oni su među poslednjima prešli na Common Rail tehnologiju pre nekoliko meseci :)
Kesha
Član

Postod Sloba » Čet Sep 29, 2016 4:21 pm

Tako je. Taj Deutz-ov sedmolitraš je ludilo i jedan je od najboljih u kategoriji ispod 10 litara. Može i Cumminsov iSBe da mu priđe i to je to. :D

Za D5 ne znam, ali mislim da ga proizvodi Nissan, kao što proizvodi i D8. :)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Kesha » Čet Sep 29, 2016 4:27 pm

E to da Nissan ima veze sa Volvo motorima prvi put čujem. Prilično složena kooperacija, ali opet ekonomski interesi su na prvom mestu, pa me ne čude takve kombinacije :)
Kesha
Član

Postod roadcrasher » Čet Sep 29, 2016 4:53 pm

Pa Volvo je vlasnik Deutza?
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod blokovi » Čet Sep 29, 2016 5:11 pm

Зглобни Волво је купио Беобус Сити. Остаје да видимо где ће бити распоређен, да ли 610 или 611... Ове две линије имају прилично велику дневну километражу, преко 300км на дан, а километри на 610 и 611, нису за игру.
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod MILE » Čet Sep 29, 2016 5:58 pm

Imaš i sa po 500 kilometara one mega trosmence...
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Kesha » Čet Sep 29, 2016 6:57 pm

roadcrasher je napisao:Pa Volvo je vlasnik Deutza?

Pa i Volvo je u tuđem vlasništvu, koliko je meni poznato. Trebalo bi da je u pitanju kineska kompanija Džili, ali opet Volvo ima u najvećem delu odrešene ruke :wink:
Kesha
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski