Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod Alpino » Pon Apr 01, 2013 3:29 pm

Koje uopće opcije ima mjenjač kod tih vaših IK218M. Po ovome do sada navedenom činjenica je da je tvornički Eco mod za štednju i da nema ni opcije prebacivanja u Power. Iako ovo kod vas je čak lošije i od Eco moda i da softver je u pitanju, da se riješiti ako je koga volja, čak se mogu naknadno stavljati poluge za Eco i Power mod rada.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Sponzor

Postod bockoboda » Pon Apr 01, 2013 5:04 pm

Ima opciju da ga ubacis u D,opciju n i opciju R :)
Tri opcije :P
Hehehe..nema nista,najsiromasnija oprema.
Gsp-jeste trazio neke stavke,ali je Ikarbus kao fabrika trebao da naruci i nesto vezano za nih kao proizvodjaca autobusa,a to je prekidac prvog krila prvih vrata,opcije menjaca,i slicno..jer ne radi svako vozilo na istoj liniji,i u istim uslovima. :)
Da,vrlo lako se resava,ali je problem sto to niko nece,nadam se da gresim.
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod Alpino » Pon Apr 01, 2013 8:16 pm

Smiješno je što nema popuarnog MAN špakera ili prekidača/kola ko na špakerima sa D1, D2, D3 ili kod nekih tipkala 1, 2, 3, a zna se da je Beograd brdoviti teren, o Eco i Power modovima bi bilo previše već pričat. Na kraju vjerojatno nije ni najnoviji Voith mjenjač sa SensoTop programom(ako znate što je to?), a mislim da sa druge strane će te u ZF-ovima kod Solarisa imati TopoDyn. I onda se neko pita kako Ikarbus ne može svoj proizvod prodati niti za 250 000 eura dok Solaris to može za 320 000.
Alpino
Član

Postod trosmenac » Uto Apr 02, 2013 4:38 pm

Moracu da te razocaram cena za solo bus sa MAN sasijom koju Ikarbus nudi privatnim prevoznicima u BGDu je 118000 evra tako da zglob ne izadje vise od 200000 ali predrasude....Spakera je bilo na prosloj seriji na ovoj stvarno neznam jos nisam stigao da pogledam nova vozila a i nisam se video sa kolegama koji su isli u Zagreb na obuku.
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

Postod negas » Uto Apr 02, 2013 7:03 pm

bockoboda je napisao:Nije greska,sve radi savrseno,samo je trebalo zatvoriti vrata i krenuti :)
Ne,ne postoji nikakva opcija power ekonomic,ili slicno,to ti je sto ti je,ali taj momenat,pa ja kad krecem u kruzni tok kod opstine prema zemunu,on do pola kruznog toka izmenja sve 4 brzine,ne smem se usuditi dok ne bude sve cisto,jer ume da izneveri :)
Najgore je sto krene prvom pa prbaci u drugu,pa se zaglupi,mali obrtaji,pa lupi i vrati u prvu,pa opet druga,pa nije ni do 900rpm u drugoj,a vec prebacuje u trecu pa se rastrese pa lupi pa opet u drugu do 1000 pa treca,pa tu proguta..i krene.
Jako jako,lose,svi smo nezadovoljni,ok to da mneja na nizim obrtajima,sve to stoji,ali treba tu softverski resiti da menja na bar 200-300 obrtaja vise,da kad prebaci u visu,obrtaljka ne bude ispod 900-1000rpm a ne kao sad na 600-700

Au, treba sve ove buseve jedan za drugim i u Zemun, tamo im pokazati kako salya i dok to ne srede, neka im tamo, nema trece...Polupace i kardane/krstovr pocupati, i motor na kraju krajeva skrsiti i ko zna sta vec...Ko komp sa virusom u pm...
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod bockoboda » Uto Apr 02, 2013 10:58 pm

Image

1382 sam danas oterao i ikar,i ostavio ga tamo,i pobegao kuci :D
Sta mu ne valja,nisam primetio dok sam vozio,samo je receno da ga oteram,a moj 1379 sam ostavio umesto 1382 da radi na 72 :(
Moja potrosnja inace po kompu :)
bockoboda
Profesionalni vozač

Postod SGB » Sre Apr 03, 2013 8:32 am

Један ИК218М је у дворишту Машинског факултета, сад сам га сликао кроз прозор, фотка поподне, не могу одавде да је аплоудујем.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod profa_chb » Sre Apr 03, 2013 9:11 am

upravo idem tamo, imam vežbe od 10, hvala za dojavu :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod danilo » Sre Apr 03, 2013 10:56 am

Jel zna neko da li na Ikarbusovoj N seriji ima mogućnost da menjač stavi u ekonomik iili standard režim rada i gde je dugme za to...?
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod bockoboda » Sre Apr 03, 2013 11:56 am

Da,postoji opcija ekonomik,aktivira se tako sto se na ugasenom vozilu pod kontaktom pritisne prekidac gasenja motora,prekidac prikolice(signalizator previse zalomljenosti) i nozna kocnica. Tad se upali na ekranu E ,a potom samo zavrgla.
Isto tako se i gasi opcija,ili kompletnim oduzimanjem kontakta posle gasenja.
Inace,iz iskustva,vozio sam novi N kad je dosao,i na svim vozilima moje vidjenje,i vidjenje drugih je da u E modu,vozilo ide bolje,tecnije menja,i nesto malo vise trosi.
Testirano na 3 autobusa,1 dan na ekonomik,drugi bez i tako par dana,ista linija,i sve,i na svakom vozilu je oko 10lit i vise bila veca potrosnja u E modu,ali je isao 20% bolje,to jest menjac je radio savrseno,dok bez E moda,glupirao se.
Vozilo su vozili isti ljudi,ja sam sipao gorivo na kraju,svaki dan,tako da nije bilo razlike u tome da li je nasuto vise ili manje.
bockoboda
Profesionalni vozač

Postod danilo » Sre Apr 03, 2013 12:16 pm

Čekaj, ako više troši u E modu, to onda znači da on tu šalta na većim obrtajima...?
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Alpino » Sre Apr 03, 2013 1:10 pm

Hmh, hmh, Eco mod bi trebao biti za manju potrošnju i šaltanja pri malim okretajima, dok je Power za veću snagu znači šaltanje kasnije i tu se penje potrošnja. Može se riješiti da se to mijenja i tokom same vožnje na prekidaču.
Alpino
Član

Postod danilo » Sre Apr 03, 2013 1:14 pm

Zato sam i pitao to za potrošnju, jer sam ja mislio da u E modu treba na nižim obrtajima da prešaltava da bi uštedeo gorivo, a u standardu da razvuče brzine, zbog veće snage.
A, ja mislim da na N seriji nema prekidač za to, samo sam u našim Mečkama vidao E/S prekidač.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod profa_chb » Sre Apr 03, 2013 2:40 pm

Ikarbus 218M je na homologaciji na Mašinskom fakultetu, kako sam saznao od jednog asistenta. Zahvaljujući SGB-ovoj dojavi sam poneo fotoaparat danas kada sam išao na vežbe, pa sam na pauzi stigao malo da fotkam :)

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ikarbusov trademark :twisted: No, ono što je lepo urađeno je ovaj poklopac za dolivanje rashladne tečnosti, pristupačniji je nego kod N serije :)
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod profa_chb » Sre Apr 03, 2013 2:49 pm

Nažalost, nisam mogao da uđem, ali sam uspeo nekako da uslikam neke od detalja :)

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Iskren da budem, ne sviđa mi se kako su montirali čekić, al' ajde...
Image

A, što se tiče misterioznog zatvaranje i otvaranja vrata
Image
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski