Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod Alpino » Ned Apr 07, 2013 6:49 pm

@ bockoboda

Kakav je uopće dojam IK218M u vožnji naspram IK218 i IK218N? I općeniti dojam MAN-Ikarbusa naspram Ikarbusa.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Sponzor

Postod bockoboda » Ned Apr 07, 2013 7:28 pm

Alpino je napisao:@ bockoboda

Kakav je uopće dojam IK218M u vožnji naspram IK218 i IK218N? I općeniti dojam MAN-Ikarbusa naspram Ikarbusa.

Ovako,terao sam 1381 na z venac,i na vencu seo u prethodni model,odma,i nazad,iz njega odma u moj 1379.
Generalno,kad sam seo iz 1381 u ne secam se garaznog,odusevio sam se. Potvrdio sam moje misljenje da je 2012 serija mercedes S klase za novi M
Motor se ne cuje to prvo kad krenes osetis,to jest ne osetis,totalno odsustvo buke,ne znas da li motor radi,kod M-a,tutnjava brujanje,bas prevelika buka,za motor koji je jos dalje od prethodne serije.
Sledece su sahte,neravnine,i sve ostalo sto cini Beogradski put,gde se novi M,svih 5 koje sam vozio raspadaju bukvalno,i slicno,dok 218-ka ne oseca nista,iako je svaka vec uveliko za god.dana presla preko 120.000km
Preglednost,o tome ne treba pricati,stari je extra pregledan (pogotovo 218N,ali je gori u voznji od M-a,raspada se vise),za razliku od M-a,u kome dva unutrasnja retrovizora ne sluze nicem,i to samo zbog spustanja prednej grede onoliko nisko.
Prednosti M-a,instrument tabla,kocnice,vrata(sistem blokade),sirena koja ne kasni :) i MAN znak na volanu :)
Sve ostalo je u korist proslogodinjeg 218 modela.
Verujem,da je Ik malo poradio sa 218 modelom,i da ga je doterao estetski na visi nivo,da bi mogao da se probije na strano trziste,ali...uvek postoji ono ali.. :(
Dakle,218N promasaj,trebalo je kupiti 5-10 komada i na njima se nauciti i napraviti 218 kakav jeste posle pa njih 100 uzeti.
M,promasaj,u neko ruku,samo zbog 32 komada,dovoljno je 5 za jednogodisnji test,pa sledecu setiju,ako je moguce ispraviti greske.
Ok,uveliko se radi na greskama,kao taster prvog krila prvih vrata,ali to je neko trebao da naruci iz MAN-a,kao i jos neke sitnice,a ne da se naknadno budzi.
Jos jedan od propusta je najjeftiniji stiropor za izolaciju,mekan kao sudjer,IK stedi na stiroporu vece gramaze koji je ujedno bolji i zvucni i termicki izolator,a njegovo oblaganje unutra..ima tragova na krovu masnog djona od cipele kako je neko nabijeo nogom stiropor.
Klima na M -u ako se ne resi pitanje ubacivanja vrelog vazduha od motora,nece nista moci da postigne,jer su gornje oplate iznad vrata,bukvalno vrele da ruku ne mozes drzati,ali leva strana je hladna,hvala Bogu.
Na otvore za klimu,izlazi topao vazduh od motora duz cele desne strane prikolice,sto je neprihvatljivo,a da ne pricamo,da je pod vreo kod motora u sred zime.
Kod japanaca,je pod bio hladan kad su dosli i na +20,ali je izolacija na nivou.
Dakle,Ikarbus je stavio izolaciju,ali zasto nije zadihtovao,sve se radi polovicno..zasto nije stavljena deblja,kvalitetnija,ili slicno,zato sluze skole i inzenjeri da se proracuna prenos toplote i sve,i srazmerno tome napravi adekvatna izolacija..
U pitanju je nerad,isto koliko i neznanje izgleda,ali nerad vise :)
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod gospodin dzo » Ned Apr 07, 2013 7:44 pm

Pa sa desne strane gd eje onaj tzv. WC direkto izbija vreo vazduh na zadnje staklo.Zato je i toliko bucan,jer nije zatvorena rupa...
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod bockoboda » Ned Apr 07, 2013 8:08 pm

Tako je,tuda sve tutnji,i jos na nekim mestima,ali bice problem ako se to ne vrati na doradu/resavanje,vec ako se ostavi tako!
Bilo bi dobro da neko ovo od rukovodecih u IK procita,pa da ima u vidu i jos neke od problema koje bi valjalo resiti da bi se ubuduce moglo bolje raditi.
bockoboda
Profesionalni vozač

Postod Alpino » Ned Apr 07, 2013 8:25 pm

Al ne mogu vjerovati koliko štede na materijalu i koliko je završna obrada aljkava, a ja se prepao već da sa MAN strane pošlo nešto po krivu.

U svakom slučaju bravo i hvala na ovoliko iscrpnim informacijama. Još me nešto zanima. razlika MAN i VDO table, koja se čini bolja? I MAN je nekada imao VDO iako je sada opcija al je zbog manje cijene razvio svoju tablu.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod bockoboda » Ned Apr 07, 2013 8:43 pm

Za tablu cu reci samo moje misljenje,priznajem svako drugo.
Man tabla mi se vise svidja,pogotovo sto imam pred sobom lepsu obrtaljku,kilometar sat,temperaturu,pritisak ulja,gorivo,manometra za vazduh,dok kod VDO uvek moram da razmisljam kolika je temperatura,i da se pitam da li je sigurnosni senzor ispravan,ili da drzim uvek displej na temperaturi,ali onda gubim osnovnu funkciju displeja a to je monitoring vozila,vrata,stop tastera i ostalo na osnovnom displeju.
Prednost VDO bi dao samo na tome sto prikazuje na displeju koja vrata su otvorena,to jest koje krilo kojih vrata se nije otvorilo,ili zatvorilo,i podesavanje cele table.
Da je manova tabla vislje postavljena,to bi za vecinu bilo idealno,jer i kod VDO table jos nisam sreo nekoga da vozi sa spustenom,svi voze u max polozaju.
MAN tabla nema kasnjenje sirene,sto je za mene neprihvatljivo da mi sirena svirne tek posle pustanja tastera,ili cak ni ne svirne ako je ne zadrzis dovoljno dugo,takodje MAN tabla za razliku od VDO nema kasnjenje tastera vrata,niti preskakanja istih prilikom slabijeg pritiska,ili kraceg,sto je kod VDO sve vozace dovodilo do nerviranja.
Kod MAN-a nema onih neprijatnih zvukova migavaca kao kod VDO niti stanicne kocnice koja kmeci,i iritira,jos ako je dat migavac,onda slobodno mozes u ludnicu posle odradjene smene.
Moje licno misljenje,je da je MAN tabla,daleko bolja za vozaca od VDO,ali bila bi i najbolja da ima opciju podesavanja cele,a ne samo volana.
Moje misljenje mogu i dati u ime svih kolega iz GSP-a koje poznajem,jer smo o tome diskutovali,ali naravno,uvek ima i drugih misljenja.
E sad,ne znam da li je do table,ali na VDO tablama se deblokada stanicne vrsi preko nozne kocnice,sto je apsolutno glupo,dok kod MAN-ove to ide na gas.
Stari man-ovi su imali slicno,ali samo ako je doslo do izbacivanja menjaca iz brzine,pa ponovnog ubacivanja,morao si razblokirati na kocnicu,svako sledece otvaranje zatvaranje vrata se razblokiralo na gas,to je mozda neki vid dodatne sigurnosti,a da li je IK to povezao samo tako ne znajuci za drugo,ne znam..
Poslednji put menjao profa_chb dana Ned Apr 07, 2013 10:58 pm, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Citiranje prethodnog posta
bockoboda
Profesionalni vozač

Postod SGB » Ned Apr 07, 2013 9:55 pm

bockoboda je napisao:Sledece su sahte,neravnine,i sve ostalo sto cini Beogradski put,gde se novi M,svih 5 koje sam vozio raspadaju bukvalno,i slicno,dok 218-ka ne oseca nista,iako je svaka vec uveliko za god.dana presla preko 120.000km

Амин. М серија осећа сваки каменчић на који налети.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod negas » Pon Apr 08, 2013 5:12 am

bockoboda je napisao:Image

Image

Image

BRAVO Bodo za fotke! Vidimo mi, napravićeš ti dobar bus od ovog IK-a, a sledeći će biti bez grešaka!

Hvala za fotke, vrh su, a ovu masku je bolje da u falcuju direktno na oplatu stene, bez ovog jaza, kao što smo pisali, a to sam i želeo da mi fotkaš! Dakle direktno se izreže maska i onda nema ovu krivinu, tamo se napravi ispod ispust da možeš čak i da je ušrafiš, ili uguraš u šine. Bolje vijčana veza nego nešto drugo na kraju krajeva...
Hvala!
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod profa_chb » Pon Apr 08, 2013 1:06 pm

ta maska se otvara, zato i ne može da se zašrafi :roll:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod negas » Pon Apr 08, 2013 8:27 pm

Može, može, gabariti se ušrafe, a onda imaš šarke koje otvaraju masku, ko tri fioke...prosto :D :wink:
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod Ratomir » Pon Apr 08, 2013 8:30 pm

Jel ima neko slike Ikarbusa IK-103 (2004) u krugu fabrike? Na internetu ima samo ovaImage
Image
Ratomir
Član

Pridružio se: Sub Mar 30, 2013 6:10 pm

Postod ljubalasta » Pon Apr 08, 2013 8:45 pm

imam ja 356 kad je stigao iz fabrike na tehnicki u nbgd
radim u lasti kao referent saobracaja
ljubalasta
Član

Pridružio se: Pon Jan 03, 2011 12:20 am

Postod Ratomir » Pon Apr 08, 2013 8:48 pm

Možeš li da mi je pošalješ na PP ili da je ovde postaviš?
Image
Ratomir
Član

Pridružio se: Sub Mar 30, 2013 6:10 pm

Postod Petar 535 » Pon Apr 08, 2013 9:48 pm

Bilo bi lepo da stavi ovde da je vidimo svi . Ima po nekim knjigama i casopisima dok su ih sklapali u fabrikama . :)
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod profa_chb » Pon Apr 08, 2013 10:14 pm

negas je napisao:Može, može, gabariti se ušrafe, a onda imaš šarke koje otvaraju masku, ko tri fioke...prosto :D :wink:

da li me zezaš, pa na šta bi tek to ličilo?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski