Alpino je napisao:@ bockoboda
Kakav je uopće dojam IK218M u vožnji naspram IK218 i IK218N? I općeniti dojam MAN-Ikarbusa naspram Ikarbusa.
Ovako,terao sam 1381 na z venac,i na vencu seo u prethodni model,odma,i nazad,iz njega odma u moj 1379.
Generalno,kad sam seo iz 1381 u ne secam se garaznog,odusevio sam se. Potvrdio sam moje misljenje da je 2012 serija mercedes S klase za novi M
Motor se ne cuje to prvo kad krenes osetis,to jest ne osetis,totalno odsustvo buke,ne znas da li motor radi,kod M-a,tutnjava brujanje,bas prevelika buka,za motor koji je jos dalje od prethodne serije.
Sledece su sahte,neravnine,i sve ostalo sto cini Beogradski put,gde se novi M,svih 5 koje sam vozio raspadaju bukvalno,i slicno,dok 218-ka ne oseca nista,iako je svaka vec uveliko za god.dana presla preko 120.000km
Preglednost,o tome ne treba pricati,stari je extra pregledan (pogotovo 218N,ali je gori u voznji od M-a,raspada se vise),za razliku od M-a,u kome dva unutrasnja retrovizora ne sluze nicem,i to samo zbog spustanja prednej grede onoliko nisko.
Prednosti M-a,instrument tabla,kocnice,vrata(sistem blokade),sirena koja ne kasni

i MAN znak na volanu

Sve ostalo je u korist proslogodinjeg 218 modela.
Verujem,da je Ik malo poradio sa 218 modelom,i da ga je doterao estetski na visi nivo,da bi mogao da se probije na strano trziste,ali...uvek postoji ono ali..

Dakle,218N promasaj,trebalo je kupiti 5-10 komada i na njima se nauciti i napraviti 218 kakav jeste posle pa njih 100 uzeti.
M,promasaj,u neko ruku,samo zbog 32 komada,dovoljno je 5 za jednogodisnji test,pa sledecu setiju,ako je moguce ispraviti greske.
Ok,uveliko se radi na greskama,kao taster prvog krila prvih vrata,ali to je neko trebao da naruci iz MAN-a,kao i jos neke sitnice,a ne da se naknadno budzi.
Jos jedan od propusta je najjeftiniji stiropor za izolaciju,mekan kao sudjer,IK stedi na stiroporu vece gramaze koji je ujedno bolji i zvucni i termicki izolator,a njegovo oblaganje unutra..ima tragova na krovu masnog djona od cipele kako je neko nabijeo nogom stiropor.
Klima na M -u ako se ne resi pitanje ubacivanja vrelog vazduha od motora,nece nista moci da postigne,jer su gornje oplate iznad vrata,bukvalno vrele da ruku ne mozes drzati,ali leva strana je hladna,hvala Bogu.
Na otvore za klimu,izlazi topao vazduh od motora duz cele desne strane prikolice,sto je neprihvatljivo,a da ne pricamo,da je pod vreo kod motora u sred zime.
Kod japanaca,je pod bio hladan kad su dosli i na +20,ali je izolacija na nivou.
Dakle,Ikarbus je stavio izolaciju,ali zasto nije zadihtovao,sve se radi polovicno..zasto nije stavljena deblja,kvalitetnija,ili slicno,zato sluze skole i inzenjeri da se proracuna prenos toplote i sve,i srazmerno tome napravi adekvatna izolacija..
U pitanju je nerad,isto koliko i neznanje izgleda,ali nerad vise