Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod branik » Uto Mar 11, 2014 11:42 pm

Ako se klimaju i tresu, tu odrzavanje ne pomaze, osim da se zavare za karoseriju, sto se ne praktikuje iz vise razloga.
Tahograf i ostale komande dosle su na privremenoj konzoli kao deo samohodne sasije. Negde je morao da stoji, ali mu to nije predefinisano mesto. Uz eventualno minimalno prilagodjavanje instalacije, nogao je da dobije i manje atraktivno mesto. Ipak je to uredjaj koji se koristi max. nekoliko puta dnevno. Instalacija je dosla prilagodjena mercedesovoj karoseriji i odatle to potice. Vremenom ce verovatno otici odatle, a taj, vrlo atraktivan, ali sada neugledan prostor ce biti lepse popunjen i iskoriscen. ako nema pametnije idee tu moze da dodje radio, ili kako neko rece, displej video nadzora, sistema pracenja...
Oduvek je Ik pokazivao manjak maste na celoj prednjoj konzoli. Uporedite sanos tablu i IK iz osamdesetih godina. sanosova bi uz minimalno osavreminjavanje mogla da se koristi i danas.
Poslednji put menjao branik dana Uto Mar 11, 2014 11:52 pm, izmenjena samo jedanput
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Sponzor

Postod cuburac1993 » Uto Mar 11, 2014 11:44 pm

Ja definitivno u petak dolazim da vidim bus. Ipak treba odraditi reportazu za facebook strtanicu :D
cuburac1993
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 12:29 pm

Postod Aleks_BGD » Uto Mar 11, 2014 11:47 pm

Ima i toga,ali i sam retrovizor je los.Megabusevi su dosli sa tim retrovizorima i uopste nisu bili prakticni,jer je bus dosta dugacak,i visok pa pola toga i ne vidis.Jednom prilikom ja i debeli Velja inace gazda Bamirona smo se posvadjali u Zelezniku oko toga.Debeli je tvrdio kako su to extra retrovizori i kako bolji netreba,sve dok ga nisam naterao da sam sedne i malo bolje pogleda.Pa posle bilo..."pa dobro,znas mozda si malo i upravu,ali sta ce bolji".Mislim se "pa da a posle kad zbog takvih skrtih gazdi majstor zgazi nekog ili obori isti taj ide u na robiju a vas nigde nema."
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod cone » Sre Mar 12, 2014 12:27 am

Ikarbus sprema 2 solo autobusa IK-103 i 1 zglobni IK-206 za "Lastru" Lazarevac.
:wink:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Na dizalici je jedan IK-112 prevoznika Lui Travel.

Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod Ratomir » Sre Mar 12, 2014 12:30 am

Image
Ratomir
Član

Pridružio se: Sub Mar 30, 2013 6:10 pm

Postod Шоми303 » Sre Mar 12, 2014 4:36 am

Зашто Ласта и Ластра узимају возила са старом предњом маском? И Икарбус би могао да убаци нове слике на сајт, толико су 206-ива продали, а стоје им слике од пре 5 година..
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod patrik » Sre Mar 12, 2014 8:39 am

Super slikee momci svaka cast . Nego interesuje me da li ste culi koji motori su ugrađivani u ove Lastrine ikare da li su Euro 5 generacije ???
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod Alpino » Sre Mar 12, 2014 12:01 pm

Iako ovdje mi nije jasno što se sa strane medija suradnja sa Mercedesom diže toliko u nebesa, kao da je išta različito s obzirom na suradnju sa MAN-om, a isto kao da je MAN isšta lošiji, dapače. Opet sve na koncu što se tiče završne obrade zavisi do Ikarbusa i neće im tu niti MAN niti Mercedes pomoći. Iako nije mi jasno što se išlo na staru Mercedes Euro5 mehaniku, u zadnjim verzijama se taj OM457 motor i nije previše iskazao. Na koncu nema VDO tablu niti velike vanjske retrovizore što je inače samom Merceesu najveći plsu kod vozača i vjerojatno najbolje riješena stvar naspram konkurencije.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod Marko » Sre Mar 12, 2014 12:33 pm

Postoje više razloga zašto se to radi jedan su izbori (veoma bitan mogućnosti za slikanje ), onda imaš samo ime mercedes zna se šta ono znači kod običnog čoveka , šta bi bio gastarbajter a da ne dođe u svoje selo bez mečke ( her žika pavlović )
Ostaje samo da vidimo kako će se pokazati kvalitet završne obrade u praksi .Najbolji primerza upoređivanje će biti ovaj žuta 112 -ca i ovaj nov .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod filip » Sre Mar 12, 2014 1:16 pm

Шоми303 je napisao:Зашто Ласта и Ластра узимају возила са старом предњом маском? И Икарбус би могао да убаци нове слике на сајт, толико су 206-ива продали, а стоје им слике од пре 5 година..

Stara maska je mnooooooogo lepša od nove, nova maska nikako ne stoji na IK-103 i IK-206.
filip
Član

Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 8:32 pm

Postod Шоми303 » Sre Mar 12, 2014 3:00 pm

filip je napisao:
Шоми303 je napisao:Зашто Ласта и Ластра узимају возила са старом предњом маском? И Икарбус би могао да убаци нове слике на сајт, толико су 206-ива продали, а стоје им слике од пре 5 година..

Stara maska je mnooooooogo lepša od nove, nova maska nikako ne stoji na IK-103 i IK-206.

Мени су подједнако лепе, а нова је лакша за одржавање јер се лако уклапа/намешта. Ок стоји на 103 када су исте боје, што на пример код Бамбуса није. :mrgreen:
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod patrik » Sre Mar 12, 2014 3:41 pm

Na ik-103 ma je teska zamena sijalica na novim maskama znam da su ovi iz Presta imali problema sa tim maskama ...
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod profa_chb » Sre Mar 12, 2014 6:13 pm

Na IK103 se ne otvara maska, već samo onaj mali deo u sredini (kao na prethodnim generacijama još od '93 pa na ovamo). Sa druge strane, na IK218 iz 2012. i na ovoj najnovijoj masci (IK218M, Luijevi IK112, IK112LE), mislim da su sasvim lepo napravili mehanizam za otvaranje, nijednu do sada nisam video da landara.

@Alpino kod nas Euro 6 nije još obavezan. Sa druge strane, ne vidim čemu tolika pompa oko Euro normi, kada je sve manja razlika između svake sledeće i one prethodne. Što reče jedan naš profesor na faksu, bolje bi bilo da samo delić novca koji se troši na poboljšanje i razvoj ulože u edukaciju vozača, i postići će mnogo bolji efekat u pogledu zagađenja životne sredine.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Alpino » Sre Mar 12, 2014 7:23 pm

Ima itekako veze. Sa Euro5/EEV je bio veliki 12 litarski OM457(pumpa-duse ubrizgavanje) sa 299KS u solo kao najjača opcija koji se i nije iskazao kako potrošnjom tako i kvalitetom. Kod Euro6 je novi 7.7 litreni OM936(common-rail ubrizgavanje) sa 299KS ili 354KS za koji vjerujem ako je dobro rješen može donijeti i do 10 litara na 100km uštede u potrošnji. Znam kako to u Splitu ide kod buseva sa velikim i malim motorima slične zapremnine i redovito ovi sa manjim dosta manje troše.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod profa_chb » Sre Mar 12, 2014 7:37 pm

Iskren da budem, slabo pratim agregate, pogotovo Mercedesove, ali Euro 6 je i skuplji u startu od Euro 5. To što kažeš da se može ostvariti tolika razlika u potrošnji je ekstremna vrednost, a ne realna, to jest prosečna, te kada se sve stavi na papir, pitanje je da li bi se uložen novac vratio kroz manju potrošnju u eksploataciji. Ne znam ni sam pravo da ti kažem. Ipak je ciljno tržište Srbija, i imajući u vidu stanje voznih parkova (ne mislim na velika preduzeća), Euro 5 je i te kako napredna tehnologija :wink:

P.S. Veliku konkurenciju u manjim gradovima i dalje prave polovnjaci iz uvoza, te se Ikarbus mora boriti niskom cenom.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski