Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod profa_chb » Uto Apr 07, 2015 11:57 am

Vozačev prostor

Image

Standardna VDO tabla:

Image

Ima i obrtomer, veliki plus od mene!

Image

Image

Ima i čiviluk :)

Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Uto Apr 07, 2015 12:26 pm

Inače, autobusi su opremljeni ručnm rampama za invalide, koje se zaključavaju

Image

Image

Sama rampa ima mikroprekidač (dva kružića na slici), koji daje signal da je rampa otvorena ili zatvorena. Verovatno je izvedeno tako da se vrata ne mogu zatvoriti kada je otvorena rampa

Image

Image

Image

Prostor za smeštanje invalidskih kolica

Image

Sviđa mi se što "daska" nije tapacirana, lepša mi je ovako. Naravno, postoji i sigurnosni pojas za obezbeđivanje kolica tokom kretanja autobusa

Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Aleksandar97 » Uto Apr 07, 2015 1:23 pm

Jedno pitanje (glupo) al' ajde. Zasto na volanu ne stoji Ikarbusov grb? :mrgreen: Autobusi su prelepi, plava boja im stoji fenomenalno, nadam se da ce dugo sluziti Jgsp-u Novi Sad i da ce sa njima preci milione kilometaraa. :D
Korisnikov avatar
Aleksandar97
Član

Pridružio se: Sub Mar 07, 2015 9:59 pm

Postod profa_chb » Uto Apr 07, 2015 3:23 pm

Još par fotki :)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Da se zna! :)

Image

A za sam kraj, snimak autobusa koji napuštaju krug fabrike :)
https://www.youtube.com/watch?v=y_j-aYAyM9Q

Primetićete da 3 od 5 vozača voze sa uplajenim kratkim svetlima, u po bela dana. No, nadam se da će im neko u JGSP-u skrenuti pažnju na to :wink:

Sve u svemu, ispraćanje ovih 5 autobusa je bilo jedno jako lepo iskustvo. Želeo bih da zahvalim ljudima iz Ikarbusa na izuzetnoj saradnji, a Novosađanima da poželim puno udobno pređenih kilometara u novim autobusima! :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Nibus-ja » Uto Apr 07, 2015 3:32 pm

Момци, хвала за труд :wink:
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod Sloba » Uto Apr 07, 2015 4:11 pm

Kao i uvek, Autobusi.NET ekskluzivno izveštava iz fabrike! Profa je uradio neverovatno dobar posao, uz moju malu pomoć vezanu za video snimke i stvarno svaka čast! :)

Sam dizajn autobusa mi se sviđa. Uz jedinu zamerku na četiri žute šipke na vratima, zaista se vidi da su inženjeri i radnici u Ikarbusu odradili posao kako dolikuje. Jedina stvar koja me jako interesuje jeste kako će se pokazati autobus u eksploataciji. Pri tome ne mislim na "dečje bolesti" prvih 10 dana u saobraćaju nego na duže staze, minimum dve godine.

Iz aspekta vozača, klasična VDO tabla je opet prisutna što mi ne smeta ali mi nije jasno staklo na vozačevim vratima i ručka. Zar nisu mogli nadležni iz JGSP da skrenu pažnju da se u Novom Sadu prodaju karte kod vozača vrlo aktivno? Ono što mi se ne sviđa jeste što je ova šipka kod prednjih vrata previše povučena unazad što ograničava protok putnika pri ulasku. A takođe me razočarava i činjenica da postoji blokada krila na prednjim vratima koja takođe smeta ulasku, a vozači vrlo rado koriste...

Sve u svemu, optimističan sam jer mi se čini da je prisutan veliki pomak u odnosu na seriju iz 2007. ali će vreme u saobraćaju pokazati svoje. Još jednom svaka čast profi za trud a o Ikarbusovom ćemo ipak detaljnije moći da kažemo za koju nedelju. :wink:
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod branik » Uto Apr 07, 2015 5:17 pm

Sa srecom!
Pre verujem da su ona dvojica koja voze pod dnevnim, jednostavno zaboravili da ukljuce kratka.
A probne tablice? Tek tako, samo sa GB na papiru kao jedinom identifikacijom,odose u saobracaj?!
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Uto Apr 07, 2015 5:26 pm

@Nibus-ja hvala!
@Sloba hvala i tebi što si sredio video, super je ispala motaža :)

@branik na snimku se vidi da svi autobusi napuštaju krug fabrike sa redovnim tablama, NS-235-U_ :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod branik » Uto Apr 07, 2015 5:36 pm

Au, zreo sam za ocnog! :oops:
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Шоми303 » Uto Apr 07, 2015 5:50 pm

Image
ОМГ! Па овде стварно могу да седну четири особе, код наших је то физички немогуће :lol:
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod patrik » Uto Apr 07, 2015 7:04 pm

Profo za tebe jos jednom sve pohvale...
Meni se jako sviđaju ova sedišta što su tapacirana i jako lepog dezena...
Napredovali su sto se tiče proizvodnje u to sam se i sam uverio ljudi su nekako radili ovo sa osećajem ...
Jedino sto bi dodao to su ostave za sitnice u vozačevoj kabini da su napravili nesto u vratima kabine kao sto je kod Solarisa...
A klima ima letos da hladi samo tako a takođe i grejanje je super odrađeno...
Za sve ostale stvari vreme i kilometri ce pokazati....
A ovo sto je Šomi komentirsao to je suvišno ljudi na tim mestima sede i u Ik-218n,112n,112,112le,218m,ik218 bez nekih problema ako su normalne visine a doduše i u solarisima je isti razmak ...
A da l iste primetili da ni jedna televizija nije objavila da je ikarbus isporučio autobuse ? :D
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod Шоми303 » Uto Apr 07, 2015 7:14 pm

:shock: Знаш ли колицки је размак у ИК112Н? Ужас, деци је неугодно..
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod profa_chb » Uto Apr 07, 2015 7:20 pm

Niskopodni iz 2008 tu imaju sedišta na podu, jer je drugačije postavljen rezervoar. Već na prvim serijama za privatnike, su ta sedišta podignuta na podest, i malo razmaknuta :wink:

@patrik Hvala! Da, deluje kao da su unapredili proizvodnju, vidim da su dosta pažnje posvetili zaštiti šasije i karoserije. Što se medija tiče, niko nije bio u fabrici, ali se zato vesti šire po društvenim mrežama, slikao je verovatno i neko od zaposlenih. Ali, šta ćeš, ne koriste svi društvene mreže, skup je poziv :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Uto Apr 07, 2015 9:54 pm

Extra je unapredjena proizvodnja, stvarno nijednoj seriji do sad se nije desilo da se pokvari na putu do kupca.
Meni se licno estetski dopada, mada mi je 'siromasan' sa prednjom i zadnjom maskom, ali jednostavnost nekad ume lepo da izgleda, takodje jos jednom pohvale za profu.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod yrraf » Uto Apr 07, 2015 10:37 pm

Meni se sviđaju ovi novi Ikarbusi, čak mi je i dizajn u redu. Čini mi se samo da bi bilo bolje da je ova linija na prednjoj masci u crnoj boji kao kod "mercedesa" i najveća estetska zamerka, koju Ikarbus konstantno pravi, je što im je znak uvek nekako malen i kilav kao da se stide da postave logo na sopstveni proizvod. Ova maska je identična kao ona na modelu sa mercedosovom šasijom, ali tamo deluje mnogo bolje samo zato što ima veliki mercedesov znak. Ne vidim nikakav razlog da se na ove autobuse ne postavi veliki ikarbusov znak na sredini (ne natpis IKARBUS kao na starijim modelima već baš znak). Ikarbusov logo je vizuelno odličan i plus ukazuje na vezu sa Ikarusom i proizvodnjom vazduhoplova i treba da dominira prednjom maskom.
yrraf
Član

Pridružio se: Pon Apr 28, 2014 12:47 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski