Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod profa_chb » Ned Jul 26, 2015 6:07 pm

To sam čuo sa više strana za taj problem sa retrovizorima, ne znam šta im bi da ih tako odrade :roll:

Nego, jesi dobio uputstvo? Baš sam prelistavao jedno (baš za novu Arivinu 112icu), i u njemu piše da bi trebalo da stoji u kaseti iznad vozača, da bi bilo lako dostupno. Inače ih Ikarbus isporučuje po jedno štampano uz svaki autobus, i u elektronskoj formi :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod Aleks_BGD » Ned Jul 26, 2015 6:21 pm

profa_chb je napisao:To sam čuo sa više strana za taj problem sa retrovizorima, ne znam šta im bi da ih tako odrade :roll:

Evo o ovome ti pricam,pogledaj i sam koliko je veliki ovaj desni retrovizor.Nemam sliku sa kontra strane ali i ovde se vidi dovoljno pa uporedi.
http://www.dodaj.rs/f/2v/QL/4a9klohn/20 ... 120246.jpg
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod profa_chb » Ned Jul 26, 2015 8:17 pm

Iskren da budem, kada sam fotkao isporuku za Arivu, malo sam sedeo za volanom i zagledao, i tada mi taj desni retrovizor nije privukao pažnju kao nepregledan. No, ovo za unutrašnje sam čuo da je baš problem, a tada nisam obratio pažnju.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod FiuMAN » Ned Jul 26, 2015 9:52 pm

Nema više modernog autobusa u današnje vrijeme koji je unutra pregledan. Svi imaju nekakva konkavna (ili konveksna) ogledala na kojima vidiš ko sjedi iza tebe, al nevidiš dalje od drugih vratiju. Šta me briga za širinu, oću da ima pregledno oko vrata. Pa onda još stavljaju tonirana stakla kao pregradu umjesto da su obična prozirna. Preporučavam da skinete unutarnje ogledalo na nekom starom Ikarbusu prije 2005. i stavite ga u ove nove. Preporodit ćete se.

Što se vanjskih tiče, tu su Mercedesova od Citara stvarno zakon. MAN (lion's city) ima ona velika grbava koja isto dosta loše pokazuju. Iveco Citelis ima dugačko koje lupa ljudima u glavu jer je na njemu i malo širokokutno, umjesto da je sa strane ili na nosaču. Naši su naručili Iveco Arway i Crossway sa Citarovim ogledalima i kažu vozači da su odlična. A čak mu i lijepo stoje, kao da je projektiran sa njima.
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod profa_chb » Ned Jul 26, 2015 10:15 pm

Možda su unutrašnja nepregledna, zato su tu senzori i kompjuteri koji upravljaju vratima :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Aleks_BGD » Pon Jul 27, 2015 2:06 pm

FiuMAN je napisao:Što se vanjskih tiče, tu su Mercedesova od Citara stvarno zakon.

Covek o ovome prica:

Image

Image

Image

Image

Pa ti sad profo uporedi ova i ona turska na Ikarbusu. :wink:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod FiuMAN » Uto Jul 28, 2015 10:11 am

ovo su Citarova ogledala

Image
FiuMAN
Član

Postod becks89 » Uto Jul 28, 2015 11:52 am

Profo, džabe si sedeo kad ne znaš šta treba da vidiš, no nije ti zameriti, tako je svojevremeno jedan inžinjer, nabeđivao vozača kako može da se vozi sa iskrivljenim ogledalom, kaže vidi se, a sad šta se to vidi...
Unutrašnja ogledala su tu estetike radi već serijama unazad, tu je kutija displeja unutrašnjeg, koja previše preglednosti oduzima i svodi pozicije za postavljanje ogledala na minimum. Ipak, dosta kod preglednosti i igra uloga samog tipa ogledala. Od svih buseva do sada u kojima sam bio, probavao, čačako i zagledao ih, Karosa ubedljivo, ali ubedljivo ima najveću preglednost na unutrašnjim ogledalima, u Karosi se može bez greške videti lokacija svakog od putnika u vozilu, čak i onog iza vozača.
E sad, nisam učio neke velike škole, pa priznajem da zaista ne znam da objasnim kakva su ova ogledala, nisu obična svakako :D
http://i.imgur.com/JSxI8Af.jpg
Ne može lepo ni da se vidi sa slike jer je napravljena mobilnim telefonom, ali poenta je tu, međutim tu opet dolazimo do konstrukcije vozila i te kutije za displej kod niskopodnjaka, čak i kod Solarisa se javlja taj problem preglednosti, iako je kutija izbačena...
Generalno, sama preglednost unutra i nije primarna, pošto su tu razni senzori i blokade, koji ne dopuštaju vozaču da krene, kao i sistemi protiv zaglavljivanja, tako da se postavlja pitanje i same potrebe za postojanjem tih ogledala, sem što su neophodna za odmeravanje putnica u prvom redu...
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod mix5201 » Uto Jul 28, 2015 1:38 pm

Jedan od "poslednjih" proizvedenih primeraka IK-206.

Nije dobro iznivelisan. A, niko od majstora da mu sredi nivelaciju.

Image

Image

Image

Image

Jedna od razlika naspram prethodnika jeste i pregradni zid, koji nije izrađen od poliestera i ima veći otvor.

Image

Image

Mogli su da izvuku i duže crevo za ispuštanje vode iz klime uređaja.

Image

Image

Ogledala. Za sada se desni nije rasklimao, al ubrzo će da se ljulja pri vožnji, dok će čeono okruglo verovatno četke brzo slomiti pri pranju:

Image

Unutrašnja ogledala (što bi moj ortak rekao, ogledalca za brijanje :lol: ) sa preglednošću na zavidnom nivou:

Image

Image

Image

Image

Image

Pedale:

Image

Image

Image

Pri promeni stepena prenosa dešava se da prodimi, a ne prijavljuje nikakvo upozorenje. Sa vratima trenutno nema problema, ne otvaraju se više sama od sebe. Zadnje pozicije se jedva uočavaju, dok su zadnji gabariti znatno uočljiviji. Sklepotina, pa to ti je.
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Postod Sloba » Uto Jul 28, 2015 1:51 pm

I Lasta bi sama mogla da naručuje niskopodne autobuse. Bravo za slike Mićo! :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod MILE » Uto Jul 28, 2015 3:18 pm

Neće ostati oni u gradskom pa zato i naručuju 206ice....
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod boltar » Uto Jul 28, 2015 5:36 pm

Odakle ti ta informacija?
Image
Korisnikov avatar
boltar
Član

Pridružio se: Sre Jul 20, 2011 9:49 pm

Postod profa_chb » Uto Jul 28, 2015 7:55 pm

becks89 je napisao:Profo, džabe si sedeo kad ne znaš šta treba da vidiš, no nije ti zameriti, tako je svojevremeno jedan inžinjer, nabeđivao vozača kako može da se vozi sa iskrivljenim ogledalom, kaže vidi se, a sad šta se to vidi...

Jesam lud ali nisam glup. Gledao sam II i III vrata na spoljnom ogledalu :wink:

mix5201 je napisao:Zadnje pozicije se jedva uočavaju

I ja sam to primetio, ali ne znam zbog čega se to dešava. Iste su lampe kao do sada... Možda je slabija struja ili su slabije sijalice, šta ga znam...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod FiuMAN » Uto Jul 28, 2015 7:59 pm

Pa šta nemogu LED stavit !?
FiuMAN
Član

Postod profa_chb » Uto Jul 28, 2015 8:02 pm

Ne. Ako promeniš model svetala, moraš da radiš dopunu homologacije prema ECE R48 :wink:

Ponavljam, ova svetla su se do sada koristila bez problema.
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski