Logo

Neobus

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Postod cone » Pet Jun 25, 2010 9:29 am

Ovo je zvanični crtež idejnog rešenja Citte SLF za Lastu. Naravno, da li će na kraju tako izgledati, to ne može niko da garantuje... :P

Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Pet Jun 25, 2010 11:03 am

jel to nači da će imati klimu :shock:
p.s. bilo bi poželjno staviti luftere na sve prozore, ali i bravice za zaključavanje :idea:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod MILAN » Pet Jun 25, 2010 12:04 pm

Fino ovo izgleda.
Korisnikov avatar
MILAN
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 24, 2009 6:10 pm

Postod markotar » Ned Jun 27, 2010 5:24 pm

A kada je planirana isporuka Lasti?
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod cone » Pon Jun 28, 2010 10:17 am

Počinje početkom oktobra, a mislim da do nove godine ili u januaru treba da budu isporučena sva vozila.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod markotar » Pon Jun 28, 2010 8:14 pm

Hvala!

Inače meni je jako čudno što se Lasta i ostali privatni prevoznici u BG nisu odlučili za niskopodnu Citu...
markotar
Član

Postod Marko » Pon Jun 28, 2010 9:44 pm

Lasti je svejedno ako grad kaže moraju biti niskopodni ona Neobuse prebaciti u Obrenovac ,Lazarevac ,Smederevo .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod cone » Uto Jun 29, 2010 9:23 am

Pa postoji nekoliko razloga zbog kojih su se beogradski kupci odlučili za Cittu SLF.

Tražili su vozilo koje (osim ulaznih stepeništa) nema podeste i promenu nivoa poda u enterijeru. Ovaj uslov je iz razloga da bi se smanjila mogućnost povrede putnika. Zbog ovog će konstrukcija poda Citte SLF pretrpeti minimalne izmene.

Drugi razlog je znatno niža cena šasije B7R u odnosu na niskopodnu šasiju B9L. Šasija B7R se do sada pokazala kao najrentabilnija, a njen motor kao izuzetno ekonomičan i pouzdan.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod sboy » Uto Jun 29, 2010 12:57 pm

Tako nesto bi trebalo i u Subotici,ali ne mozes neke ljude opasuljiti,pa samo kupuju Ikarbuse za grad i prigrad,jer su se,kao,najbolje pokazali :?
sboy
Član

Pridružio se: Pet Jan 15, 2010 3:09 pm

Postod markotar » Uto Jun 29, 2010 7:54 pm

cone je napisao:Tražili su vozilo koje (osim ulaznih stepeništa) nema podeste i promenu nivoa poda u enterijeru. Ovaj uslov je iz razloga da bi se smanjila mogućnost povrede putnika. Zbog ovog će konstrukcija poda Citte SLF pretrpeti minimalne izmene.

Hvala na ovoj informaciji! Od početka sam bio ubeđen da je onaj jedan stepenik u SLF prilično nezgodan za beogradske uslove, zbog velike protočnosti putnika. Drago mi je što će to ispraviti.

Drugo, pitam se kakav će biti raspored sedišta jer mi se standardni (kao na donjem linku) opet čini prilično nezgodnim za BG uslove. Da li je tu bilo nekih promena?

http://www.neobus.rs/pic/models/citta_s ... ta_slf.jpg

Naravno u pitanju su sitnice ali koje život znače.

Inače, iskreno ne vidim preterano bitnu razliku po pitanju udobnosti putnika između Ik-103 i SLF (uglavnom mislim da je ključ dobar raspored sedišta), međutim čini mi se da u Citi kod zadnjih vrata ima znatno manje prostora nego kod svog zemunskog ekvivalenta.

Drugi razlog je znatno niža cena šasije B7R u odnosu na niskopodnu šasiju B9L. Šasija B7R se do sada pokazala kao najrentabilnija, a njen motor kao izuzetno ekonomičan i pouzdan.

Svakako, finansije su bitan razlog. Ali problem je što će na sledećem tenderu za privatne prevoznike u BG, koji treba da bude raspisan 2011. sva nova vozila kojima prevoznici konkurišu na tenderu morati da budu niskopodna. Naravno ukoliko se gradski oci u međuvremenu ne predomisle pa prihvataju konkurisanje i sa neniskopodnim vozilima. To svakako nije problem Lasti ali manjm prevoznicima može biti.
markotar
Član

Postod cone » Sre Jun 30, 2010 9:21 am

markotar je napisao:Od početka sam bio ubeđen da je onaj jedan stepenik u SLF prilično nezgodan za beogradske uslove, zbog velike protočnosti putnika. Drago mi je što će to ispraviti.

Taj stepenik kod drugih vrata je postojao zato što je šasija ispred druge osovine bila spuštana. Sada se taj deo neće spuštati, već će se spuštati samo deo ispred prednje osovine da bi pozicija vozača ostala ista. To praktično znači da će visina poda u srednjem delu biti viša, ali bez podesta. Ono što je svakako dobro je da će se šasije isporučivati sa već pripremljenim međuosovinskim rastojanjem od 6.000 mm, umesto sa transportnim od 3.250 mm, te će se izbeći veće intervencije na njoj u smislu ubacivanja umetka i njenog spuštanja između osovina. Ovo će svakako i doprineti većoj dugotrajnosti šasije.

markotar je napisao:Drugo, pitam se kakav će biti raspored sedišta jer mi se standardni (kao na donjem linku) opet čini prilično nezgodnim za BG uslove. Da li je tu bilo nekih promena?

http://www.neobus.rs/pic/models/citta_s ... ta_slf.jpg

Naravno u pitanju su sitnice ali koje život znače.

Naručilac je tražio 30 sedišta, što otprilike odgovara crtežu sa linka, više-manje. Sa tim brojem sedišta nema mnogo varijanti za manipulisanje. Naravno, idealno bi bilo (za putnike) da je traženo samo 20 sedišta, što bi otprilike bio raspored 1+1+šarage, ali prevoznici ne žele da im se vozila preopterećuju. Za njih su to sitnice koje život znače. :wink:

markotar je napisao:Inače, iskreno ne vidim preterano bitnu razliku po pitanju udobnosti putnika između Ik-103 i SLF (uglavnom mislim da je ključ dobar raspored sedišta), međutim čini mi se da u Citi kod zadnjih vrata ima znatno manje prostora nego kod svog zemunskog ekvivalenta.

Veliki broj sedišta uglavnom ne odgovara putnicima koji stoje! :lol:
Kod nas u NS je veliko nezadovoljstvo među putnicima bilo od 2005. godine pojavom velikog broja sedišta (raspored 2+2) u srednjepodnim ikarbusima. Dodatne muke su stvarali i podesti pod koje se mogu zavući noge. Sad se to rešava uklanjanjem jednog broja sedišta u levoj strani vozila. Što se tiče zadnjih vrata, kod Citte su nešto uža od ostalih, mada bi se ubacivanjem vrata sa otvranjem na spolja taj prostor mogao proširiti. Ali, to već ne zavisi od mene.

markotar je napisao:Svakako, finansije su bitan razlog. Ali problem je što će na sledećem tenderu za privatne prevoznike u BG, koji treba da bude raspisan 2011. sva nova vozila kojima prevoznici konkurišu na tenderu morati da budu niskopodna. Naravno ukoliko se gradski oci u međuvremenu ne predomisle pa prihvataju konkurisanje i sa neniskopodnim vozilima. To svakako nije problem Lasti ali manjm prevoznicima može biti.

O tom po tom, kad budemo videli uslove tendera. :wink:
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod profa_chb » Sre Jun 30, 2010 9:49 am

ođe je raspored sedišta kao kod japanca :)
slažem se što se iče motora i njegovog kvaliteta, je je volvou to uvek i bio prioritet. tako da bolje 5 putnika manje nego da bus često nije u saobraćaju (kao polovina ik103 koji imaju više prostora oko motora) :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod markotar » Sre Jun 30, 2010 4:25 pm

Sada se taj deo neće spuštati, već će se spuštati samo deo ispred prednje osovine da bi pozicija vozača ostala ista. To praktično znači da će visina poda u srednjem delu biti viša, ali bez podesta.

Hmm, jedino što ovo može biti dosta nezgodno, jer onda na 2. vratima imamo jedan stepenik više, što smanjuje brzinu ulaza/izlaza putnika (vitalno za BG)...

Kod nas u NS je veliko nezadovoljstvo među putnicima bilo od 2005. godine pojavom velikog broja sedišta (raspored 2+2) u srednjepodnim ikarbusima. Dodatne muke su stvarali i podesti pod koje se mogu zavući noge.

U BG ne postoji veći problem sa time ali pošto su ti Ikarbusi napravljeni prvenstveno uzevši u obzir potrebe BG (u njihovom dizajnu su dosta učestvovali inženjeri GSP-a) otuda se očigledno javljaju problemi u drugim gradovima, čiji građani imaju drugačije navike i potrebe. Vidiš, to je ono što govorim, različiti gradovi imaju različite potrebe i u skladu sa time bi trebalo dizajnirati te "sitne" stvari! Pođimo npr. od proste činjenice (ako gledamo na primeru NS vs BG), u NS se ulazi na 1. vrata, a izlazi na ostalima. U BG se ulazi/izlazi na svim vratima, a statistički gledano najviše putnika koristi 2. vrata (odnosno 2. i 3. na zglobovima), ovo ne govorim napamet, imao sam uvid u statistike prilikom merenja broja putnika. Jasno je da treba prilagoditi unutrašnji raspored upravo tim činjenicama! Ovo je samo jedan sitan primer da se istakne poenta, da ne idemo dublje. :wink:

A ponekad kad uđem u neki novi tip autobusa odmah pomislim da je sve to dizajnirao čovek koji se nikada tim autobusima ne vozi, pa mu je svejedno gde zabode sedište, šipku, podest itd!! :lol:

cone je napisao:Naručilac je tražio 30 sedišta, što otprilike odgovara crtežu sa linka, više-manje. Sa tim brojem sedišta nema mnogo varijanti za manipulisanje. Naravno, idealno bi bilo (za putnike) da je traženo samo 20 sedišta, što bi otprilike bio raspored 1+1+šarage, ali prevoznici ne žele da im se vozila preopterećuju. Za njih su to sitnice koje život znače. :wink:

Slažem se, međutim ja sam govorio o rasporedu sedišta, ne o njihovom ukupnom broju! :wink:

Konkretno kada sam mislio na prikladniji raspored za BG uslove mislio sam na sledeće (dakle ukupno 30 sedišta, nešto po ugledu na MAN SL 213, u BG popularnim "Japancima"):

Image

Na osnovu mog iskustva mogu da kažem da je ovakav raspored sedišta u solo vozilima, sa ogromnim prostorom za stajanje kod 2. vrata, ubedljivo najbolji za uslove Beograda.

Naravno, sve to zavisi od želje kupca, šta oni traže to će im se i napraviti ali valjda su ti isti kupci tu da prevoze nas putnike. :P

Nadam se da mi iz Neobusa neće zameriti što sam prepravio sliku uzetu sa njihovog sajta, ukoliko mi pak zamere ja se iskreno izvinjavam i obrisaću je. Inače nemam ništa protiv da gornji moj crtež i viđenje stvari Neobus u budućnosti na neki način iskoristi. :D

Izvinjavam se ako sam udavio dugačkim postom.
Poslednji put menjao markotar dana Sre Jun 30, 2010 5:15 pm, izmenjena 6 puta
markotar
Član

Postod cone » Čet Jul 01, 2010 9:27 am

Opušteno za crtež. Nije ni ovaj raspored nemoguć. Do sada takvo rešenje nije bilo moguće zato što je ispod reda sedišta koji si uklonio bio podest sa rezervoarom za gorivo. Pošto je sada kompletan pod na tom delu ravan, otvara se i ta mogućnost. Videćemo kakvo će konačno rešenje biti na kraju. :)
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod markotar » Sre Sep 08, 2010 1:29 pm

Kada će konačno doći prve Laste (da se malo pesnički izrazim :lol: ), pri tome mislim bar na slike, ja već postajem nestrpljiv!
markotar
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski