Logo

Maz

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Postod markotar » Ned Okt 11, 2009 1:20 am

Pa to je odlično rešenje za neka treća i nerazvijena (čitaj "siromašna") tržišta! I jeftinije i jednostavnije. Siguran sam da će ovaj autobus naći brojne kupce po ex SSSRu, Africi, Kubi, a možda i kod nas ako neko u BG bude naredio da krenu da se kupuju zglobnjaci. Ja lično više volim motore pozadi ali su mi prednosti motora napred više nego jasne, što ekonomske što čisto tehničke (bolje je da vuča bude na 2. osovini).
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Sponzor

Postod Sloba » Sub Okt 17, 2009 8:09 am

Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Aleks_BGD » Pet Maj 07, 2010 12:00 am

Jutros u Zemunu
Image
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod FR1GTS » Pet Jun 18, 2010 9:41 am

U nisu,MAZ 103(curdicev)nisu prepravljani...Imaju merc om906la i zf 3-obrzinski menjac...i nema tablice koja pokazuje brzine...
FR1GTS
Član

Pridružio se: Uto Jun 15, 2010 11:58 am

Postod milos265 » Pet Jun 18, 2010 9:38 pm

Curdicevi MAZ-ovi jesu prepravljani! Ne svi, samo oni koji su kupljeni sa manuelnim menjacima su prepravljani na automatiku i u njima su ostale nalepnice sa semom stepeni prenosa.
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod amm8990 » Sub Jun 19, 2010 12:49 pm

To su oni prvi kakvi rade na 35. Imaju drugačiji raspored i tvrdo tapacirana sedišta, moguće i da su na 20. takvi. Svi imalu ugrađen petostepeni Allison. Za liniju 32 su kasnije kupljena vozila, drugačiji raspored sedišta i nisu tapacirana, imaju one male luftere i zf menjač. Na 79 sam viđao one zelene MAZove, sa braon sedištima, mislim da ni oni nisu prepravljani, pošto su noviji.

EDIT:

Evo na ovim je prepravljan. Ako pronađem sliku kokpita postaviću, tačno se vidi da je rupa od ručice menjača zatvorena.
Image
Jedino ti MAZ-ovi imaju normalne luftere :roll:
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod cone » Pet Jun 25, 2010 8:47 am

Saradnja kompanija “Vulović transport” i “MAZ”
Izvor: Poslovno Jutro

Na nacionalnoj izložbi Belorusije “BelarusExpo” u Beogradu, kragujevačka kompanija “Vulović transport” je danas sa beloruskom kompanijom “MAZ” potpisala ugovor o isporuci autobuskih karoserija, koji je vredan 1,5 miliona evra.

Dogovoreno je da će isporuka autobuskih karoserija iz Belorusije ići sukcesivno, a da će montaža autobusa u Kragujevcu početi sledeće sedmice. Sa belouruskim partnerom urađen je projekat budućeg zajedničkog preduzeća, a za sada će “Vulović transport” iz Belorusije da uvozi samo školjke za autobuse, a svi ostali delovi će se montirati u Srbiji.

Serijska proizvodnja autobusa sa pogonom na prirodni gas je počela ove godine zahvaljujući prvenstveno podršci Vlade i njene uredbe o subvencionisanju proizvođača autobusa. Zahvaljujući programu Vlade, to preduzeće uspelo je da ugovori isporuku autobusa sa pogonom na prirodni gas beogradskom udruženju “Beobus”. Prvo će biti isporučena dva vozila, a zatim još 31 vozilo. Trenutno se čeka odobrenje subvencija. Veruje se da će i u drugim gradovima biti interesovanja za ove autobuse
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod cone » Pon Avg 23, 2010 8:32 am

Ekološki autobusi krenuli za Beograd

„Vulović transport” isporučio „Beobusu” prva vozila s pogonom na prirodni komprimovani gas koje je proizveo u svojim pogonima

Image
Prvi u nizu od 32 ekološki čista vozila (Foto M. Ignjatović)

Kragujevac – Ekološki autobusi „Vulović transporta”, koji se u pogonima ovog kragujevačkog preduzeća serijski proizvode od juna ove godine, našli su svoje prve kupce u Srbiji. Autoprevozniku iz Beograda „Unakopu”, koji posluje u okviru grupacije „Beobus”, juče su isporučena dva niskopodna autobusa s pogonom na prirodni komprimovani gas.

Inače, „Vulović transport” ima ugovore o isporuci ukupno 32 ekološka autobusa, a ti poslovi su sklopljeni uz pomoć Vlade Srbije koja je donela uredbu o subvencionisanju proizvođača autobusa.

– Osim ova dva, „Beobusu” će uskoro biti isporučeno još sedam autobusa, a očekujem da subvencije budu odobrene i za preostali kontingent. „Vulović transport” prema kupcima ide s cenom koja je za 30 odsto niža od tržišne, budući da u tom iznosu država subvencioniše nabavku ekoloških autobusa – objasnio je vlasnik kragujevačkog preduzeća Zoran Vulović, navodeći da je puna cena njegovih autobusa oko 190.000 evra.

Ekološki autobusi „Vulović transporta” proizvedeni su u saradnji s beloruskim gigantom MAZ, koji u Kragujevac doprema školjku i šasiju. Firma „Vulović transport” sarađuje s više od 20 domaćih kooperanata, a priprema se da učestvuje i na inostranim tenderima za nabavku autobusa.

Vlasnik „Unakopa” Boško Zmijanac, čija je firma postala prvi kupac ekoloških autobusa „Vulović transporta”, objašnjava da se kupovina autobusa s pogonom na prirodni gas isplati, iako su, kako kaže, oni skuplji od dizelaša.

– Ekološki autobusi su skuplji od dizelaša, ali je gas znatno jeftiniji od nafte. Njihova kupovina se isplati ako se gleda na duže staze, pogotovo ako postoje subvencije države – objasnio je Zmijanac za naš list.

Direktor „Beobusa” Dragan Tošić izjavio je da su članovi ove grupacije autoprevoznika izuzetno zadovoljni kvalitetom autobusa „Vulović transporta”. „Beobus”, inače, raspolaže sa ukupno 119 autobusa, ali do sada nisu imali nijedan s pogonom na prirodni komprimovani gas.

– Malo je ekoloških autobusa na našim ulicama, mislim da ih u Beogradu ima svega nekoliko, ali oni su sigurno budućnost svakog gradskog prevoza. Ukoliko lokalne uprave žele da ih imaju, moraće brzo da se rešava i problem gasnih stanica. U Beogradu, na primer, postoji samo jedna gasna stanica – naveo je Tošić u izjavi za naš list.

Firma „Vulović transport” nedavno je dobila lokacijsku dozvolu za izgradnju svoje gasne stanice u krugu fabrike. Kada bude stavljena u funkcija, ova gasna stanica će, prema Vulovićevim rečima, znatno olakšati posao, budući da se autobusi ove firme, koja se bavi i autoprevozom, sada pune u Čačku.

Kragujevački proizvođač ekoloških autobusa planira i proizvodnju novog vozila. Reč je o komunalnom vozilu za sakupljanje smeća koje će, takođe, pokretati prirodni komprimovani gas.

Inače, firma „Vulović transport”, koja trenutno na poslovima proizvodnje ekoloških autobusa zapošljava dvadesetak proizvodnih radnika i šest inženjera, planira da do kraja godine otvori još pedeset novih radnih mesta.

B. Kartalović

Izvor: Politika
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod amm8990 » Sub Avg 28, 2010 10:25 pm

I nije im baš nešto ovaj bus. :roll: Možda zbog skeniranih fotografija...

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
forum.esmasoft.com
amm8990
Član

Postod amm8990 » Sub Avg 28, 2010 10:31 pm

MAZ 107
Image
Image
amm8990
Član

Postod Sloba » Sub Avg 28, 2010 10:58 pm

Što se tiče MAZ 205, moja velika zamerka jeste što zadnja osovina nije upravljiva iako je pogon na drugoj! Takođe, ne sviđa mi se kako su ga ofarbali a i mogli bi da se reše braon toniranih stakla! :roll: :wink:
Unutra izgleda sasvim solidno.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod amm8990 » Sub Avg 28, 2010 11:25 pm

Evo malo fotografija punog kolorita sa fotobus.msk.ru

Image
Image
Image
Image

Kad su već budžili motor u sredinu mogli su napraviti zadnju prateću, kako bi smanjili radijus okretanja.
amm8990
Član

Postod markotar » Sub Avg 28, 2010 11:44 pm

Verovatno je prikolica preteška pa su morali da idu na po 2 gume na zadnjim točkovima.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod direktor » Pon Avg 30, 2010 9:30 am

Bus izgleda ok koliko para toliko muzike nego kad misle da se ratosiljaju narandzastih sipki po busu neuklapaji se cak i ikarbus farba u razne boje da prilagodi enterijeru malo off koliko bi nase nove trole izgledale bolje sa crvenim sipkama unutra nego sa narandzastim :lol:
gsp je zakon
direktor
Član

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 5:17 pm

Postod profa_chb » Uto Sep 07, 2010 10:20 am

super što je puller :) mislim MAZ 205, mogli bi da urade malo kraću verziju od 17m sa pratećom :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski