Logo

Ikarus Zemun

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Postod Dejan Ikarbus » Ned Apr 12, 2015 11:51 am

Ok.Upravu si.I ja sam možda malo preterao,opet to je samo autobus,15t gvoždja.E sad još samo kad bi imali muzej...
Dejan Ikarbus
Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 5:28 pm

Sponzor

Re: Ikarus Zemun

Postod branik » Ned Apr 12, 2015 11:56 am

profa_chb je napisao:Za 15ak godina će klinci da kukaju za Solarisima, kako su imali dušu :mrgreen:

I ja ih volim, ali stari autobusi su rupa bez dna. Treba ostaviti za muzej, i to je to.

Ne moze se ni svaki stari autobus spakovati muzej. tamo je mesto samo onima koji su se u dugom periodu dokazali kao legendarni, bez obzira kakave bismo emocije imali prema njima. Sta sam sve radio u pojedinim farmericama, pa ih ne ostavljam za uspomenu. Pravo mesto za takve autobuse je ipak Smederevo.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Dejan Ikarbus » Ned Apr 12, 2015 12:04 pm

Dobro ne može baš svaki u muzej ali IK 105B IK161 IK4...S115 S200 S415...To su legende i njima je mesto u muzeju,a ne u Smederevu.
Dejan Ikarbus

Postod profa_chb » Ned Apr 12, 2015 12:15 pm

@branik +1 za farmerice!
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod branik » Ned Apr 12, 2015 12:19 pm

:D
U duhu danasnjeg praznika!
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod becks89 » Ned Apr 12, 2015 2:34 pm

profa_chb je napisao:I ja ih volim, ali stari autobusi su rupa bez dna. Treba ostaviti za muzej, i to je to.

Ne mogu se složiti sa tobom. Problem kod nas je što tokom kriznih godina ta vozila nisu imala održavanje,znaš i sam da je bilo sipaj i vozi dok ide. E sad kao imaju održavanje i onda im ne valjaju vozila? Pa ne može da se za 10 dana srede propusti koji su trajali desetak godina... U odnosu na Buljarise, nove Ikare i sve to, kod ovih vozila ti nemaš kvar koji ne možeš da popraviš, sve je čista mehanika, niti ima senzore za ovo i ono, niti ima elektroniku, kad ti stane, ako umeš i sam možeš kao vozač da ga popraviš, pored Buljarisa možeš da sedneš i plačeš, ne ti, nego i mehaničar. Kako Alamanis dan danas radi Atinu sa O303? Kako su Pazarci do pre godinu dana sa tim kolima radili Istanbul? To su vozila neprevaziđena, možete da pričate šta hoćete, lepo je voziti nova kola, Setre, Mečke, Solarise i sve to, ali i to ima svoju cenu, i to popriličnu cenu ;)
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod patrik » Ned Apr 12, 2015 3:41 pm

Vreme gazi sve pred sobom tako i te buseve ...
Novo vreme ,novi ljudi , novi autobusi ...
Ipak 21 vek je .
Kući imam Skodu favorit 91god to je jednostavan auto mogu polu generalku da uradim na putu ali taj auto vise nije za neku preteranu upotrebu prosto ga vreme pregazilo a od prosle godine sam vlasnik nove Octavie elegance+ 2014 ipak novo je novo tu je klima sto kojekakvih stvari koje olaksavaju putovanje .... Tako je i sa ovim autobusima ....
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod Dejan Ikarbus » Ned Apr 12, 2015 5:27 pm

Tačno tako 21.vek je,i ono što se danas pravi je lepo i kratkotrajno.Stari autobusi jesu zastareli,ali su ipak dosta pouzdaniji i kvalitetniji od novih.Tako je i sa automobilima,za mene lično su fića i buba dva najbolja auta na svetu.Možda bi i te stare ikače i dan danas radile kako treba da su se sve vreme dobro održavale i da danas ima kvalitetnih delova za njih...
Dejan Ikarbus

Postod dusanman » Ned Apr 12, 2015 5:47 pm

Kako bi firme (fabrike) profitirale da nema novih modela, jednostavno se tako pravi, da te tera da kupiš nov proizvod, posle određenog vremena. ;)

Npr. Microsoft izbaci novi Windows, ukine kompletnu podršku za stari operativni sistem, i tera te da se prebaciš na novi.
Ukidanjem podrške za stari, raste potražnja za novim, i raste profit firme. Isto kao i u auto industriji, menjaju se standardi, ne mogu se nabaviti novi delovi za stare modele, i primoran si da kupiš novo vozilo. :)
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod Dejan Ikarbus » Ned Apr 12, 2015 5:57 pm

Tačno tako,nekad su autobuse, kamione,automobile i sve ostalo pravili dobri majstori a danas ih prave vešti trgovci...
Dejan Ikarbus

Postod Шоми303 » Ned Apr 12, 2015 6:19 pm

Правили су их да дуго трају па је гомила фабрика банкротирала јер наком тога није имала посла.
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod FiuMAN » Ned Apr 12, 2015 7:34 pm

Ikače 115 ili 160 sigurno nisu pravili da dugo traju. Gdje god su vozili nisu se pokazali. Eventualno kod firmi za prijevoz radnika ili na nekim neopterećenim linijama gdje je vozač imao vremena natezat svoje mehaničare po garaži da mu nešto naprave. Kod nas u Rijeci je bio samo 1, sa Raba motorom i non stop su mu padale štangice jastuka, pucale cijevi goriva, grijanje nije nikako radilo, a ljeti je bilo 200 stupnjeva nutra i uvijek je bio pun prašine. Prodan je u Split nakon 3 godine. Zagrebački su isto bili katastrofalni, ni Split se nije njima hvalio. Za starije serije IK4 ili IK5 neznam, ali ovi 110/111/115 — 160/161 su bili katastrofalne kvalitete. Nemožeš taj auto po ničemu usporedit sa MAN SG220 iz Avtomontaže ili sa SANOS-om S-200, a o stranim vozilima iz tog vremena da ne govorim.

Koliko god ih vi volili jer su vam prirasli srcu dok ste se u njima vozili, činjenica je da je to bio užasno loš autobus
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod becks89 » Ned Apr 12, 2015 8:16 pm

Sa druge strane ti 161 su u Beogradu izdržali što tenkovi ne bi izdržali, tako da ne znam gde je problem. Takođe, 110 i 111 su radili do duboko u prvu deceniju 21. veka, što ti dođe punih 20 godina rada, da nisu valjali, ne bi izdržali...
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod FiuMAN » Ned Apr 12, 2015 8:24 pm

uz kolike troškove ? Koliko je samo polazaka otpalo, koliko puta su kola za popravke izlazila van, kolko puta su šlepani u garažu, kolko para je utrošeno na djelove. Nemože mi niko reć da je taj bus bio jednako dobar ko MAN SU220. Da se razumemo, nisam ja nikakav obožavatelj MAN-a, ja sam ih mrzio vozit, al je činjenica da su autobusi bili nepoderivi, isto kao i Sanos. Gradski TAM je bio najbolji za vozit, al je bio osjetljiv.
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod becks89 » Ned Apr 12, 2015 8:37 pm

Uz kolike troškove, prijatelju 90tih je bilo sipaj i vozi, nikakvi delovi nisu postojali, prepravljalo se od starih kanturina da se skrpe vozila za rad, ostajali su bez vazduha ali su vozili, danas jel se malo iskrenuo, popali 20 grešaka na tabli. Daleko od toga da su bili savršeni, ali daleko od toga da su bili raspad kao što ih predstavljate.
Korisnikov avatar
becks89
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski