Logo

Ikarus Zemun

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarus Zemun

Postod branik » Pon Apr 13, 2015 8:56 pm

Prema Pravilniku o saobraznosti rezervne sijalice vise nisu deo obavezne opreme.
Sve to potice od naseg relativnog poimanja ispravnog vozila. Stari, mehanicki, mogli su da idu sa minimmumom komponenti. Motor, supalj, menjac bez sinhrona i proklizalo kvacilo, volan sa luftom, kocnice bez gurtni...
Danasnji to nece. Kad se upali neka kontrolka, znaci da je bus neispravan. Stari bi to podneo, zavisno od tolerancije vozaca.
Zamenili smo CRT ekranima TFT, tastature tac skrinovima, dajal ap internet nevero brzinama, a smeta nam kompjuter u busu koji stedi metre i metre kablova, olaksava rad i vozacu i odrzavanju. Samo to treba znati i korisstiti i poslusati kompjuter i njegove poruke.
Ali. kod nas se to ignorise, jer to je, za boga miloga, nepotrebno i tu je da smeta. Zasto? zato sto se ne slusa struka, i zato sto svaki mehanicar kod znas misli da zna vise od inzEnjera. A ono sto ne moze da se popravi cekicem, nije ni vredno popravljanja.

@FIuMAn
Nisu IK nikad bili na visini kvaliteta vozila koje pominjes, ali postoji i ozbiljna razlika izmedju onih sa raba mehanikom i kasnijih manova. Devedesete u izolovanoj zemlji su bile pravi test kvaliteta: bez delova, odrzavanja, u konstantom preopterecenju...
Bilo je u kod nas svih vozila - i manova i tamova i ikara i sanosa i mercedesa...
Svima su sankcije opasno narusile radni vek, ali su na kraju svi ipak izdrzali dvadesetak godina, a po manjim firmama neki jos rade.
Nemoj na osnovu jednog - dva primerka koji su dopali tvojoj firmi, a koje su po predrasudu vozaci tretirali kao kaznu i trudili se da ih sto pre uniste, suditi o stotinama vozila.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Sponzor

Postod dusanman » Pon Apr 13, 2015 9:06 pm

branik je napisao:Ali. kod nas se to ignorise, jer to je, za boga miloga, nepotrebno i tu je da smeta.

Kod nas se rešava metodom izolir trake, da se ne vidi. :mrgreen:
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 9:14 pm

Svuda se to tako resava, bio pre neki dan u jednom ovlascenom servisu, kazu neki senzor je otisao, pali centralnu lampu, inace 100% ispravan bus, i baja u ovlascenom servisu mrtav ladan kaze, sta se sekiras, prelepicemo, nece svetleti vise. Senzor ne moze da se menja, bar on tako kaze.
Mnogo stvari uopste nije pokvareno, senzori mogu biti prljavi, osteceni, ometeni u radu, to je ta cena novotarija ;) :)
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod branik » Pon Apr 13, 2015 9:21 pm

Krpa je civilizacijski domet, a ne cena novotarije.
Javasluk se to zove i molim te, sagledaj to realno. Neki komentari smaraju!
branik
Profesionalni vozač

Postod Dejan Ikarbus » Pon Apr 13, 2015 9:25 pm

Jednoj našoj mušteriji je na reno masteru ABS upalio grešku,jer se blato nakupilo na glavčini...
Dejan Ikarbus
Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 5:28 pm

Postod profa_chb » Pon Apr 13, 2015 9:59 pm

branik je napisao:Prema Pravilniku o saobraznosti rezervne sijalice vise nisu deo obavezne opreme.

Da, tek sam sad video da od 2012. nisu obavezne. No, prekopaću malo po MUP-ovom sajtu, mislim da je vozač dužan da ima ispravna svetla (jerbo to čini ispravno vozilo)...

http://www.amss.org.rs/index.php?option ... &Itemid=91

Beks, obrati pažnju na članove 106-110, PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 10:05 pm

Clanovi 105,106 i 110 su ispunjeni u 99% slucajeva ispunjeni. Trouglovi i prva pomoc ne postoje, jer ih firma nije nabavila, pretpostavljam da i to treba vozac da kupi?
Elem, to sto mislis da pise i ono sto stvarno pise, nije bas isto... ;)
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Pon Apr 13, 2015 10:15 pm

Policajac piše kaznu vozaču, a ne firmi, zar ne? Druga je priča što ih niko ne zaustavlja i ne proverava, za razliku od nas B-smrtnika...

Ne kažem da vozač treba da kupi, ali ne bi smeo da vozi bez toga. Čemu sindikati, protesti, i ostalo?
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 10:20 pm

Koji konkretno od 25 registrovanih?
Sve je to bagra, koju treba razjuriti, najveci problem firme je becks89, koji s'vremena na vreme objavi neku njihovu sramotu. Gomila besposlicara i nistaka koja je toliko slobodna da na osnovu pisanija po forumu, pokrecu neke postupke, prete i slicno, gomila majmuna koji su toliko besposleni da stizu da prate sta ja pisem, aloooo zdravi razumeeee?!
Cekaj profane, firma nije u obavezi da kupi, a vozac je duzan da ima? Znaci, vozac il' da ukrade ili sam da kupi, dakle opet po ledjima vozaca...
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod vuckomv » Pon Apr 13, 2015 11:16 pm

Putni nalog overava osoba koja je zadužena za tehničku ispravnost vozila, predaje ga vozaču koji u napomeni može da navede nedostatke koje je uočio pre i za vreme vožnje. U slučaju kada je tehnička ispravnost u pitanju, pa makar to bila i sijalica, kažnjavaju se: pravno lice, kao vlasnik ili korisnik(lizing), lice odgovorno za tehničku ispravnost vozila, jer je to vozilo pustilo u saobraćaj i vozač, jer je upravljao tehnički neispravnim vozilom.
Ono što se dešava na ulicama Beograda je malo drugačije od uobičajenih situacija i podložno je diskusiji.
Inače ta žuta indikacija na tabli je, za mene, najzahvalnija stvar koja postoji. Sačuvala mi je priličnu svotu novca od kako svetla rade non-stop.
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:51 pm

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 11:22 pm

U nasem slucaju odgovara samo i samo vozac. Niko ne odgovara, puste bez kocnica auto i nista. Al' aj sve to sto je ostao bez kocnica u saobracaju, nego sto sam ja to smeo da napisem, sram me bilo, remetim red u firmi... Puste auto kome blokira osovina, na njihovo insistiranje vuku ga na silu, zapali se, izgori, odgovaraju mehanicar koji slusa naredjenje, vozac koji ga je vukao i vozac koji je sedeo za volanom, niko ne odgovara sto je sedam dana vozilo bilo iskljuceno zbog toga pa nekom puklo da ga istera, niko ne odgovara sto je hidrant neispravan, niko ne odgovara ni za sta, nastrada samo onaj krajnji... Mogu kako hoce, ***CENZURISANO***...
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Uto Apr 14, 2015 10:11 am

Tačno tako! Sve si lepo rekao. E, tu treba da se bune tih 25 sindikata, jer nije sve u plati, već je nešto i u odnosu firme prema vozaču.

Ok, moja greška, nisam se apdejtovao, od 2012 nie obavezno imati komplet sijalica. ALI, vozilo na kome ne radi neka od sijalica ne može da prođe tehnički pregled. Isto važi i ako je bilo koja od kontrolnih lampica na tabli upaljena (ABS, Check engine, Crkla sijalica, Istrošene pločice/paknovi...). Ne znam da li postoji kazna ili samo opomena kada policija zaustavi vozilo sa neispravnim svetlima.

Opet, mislim da preteruješ kada kažeš da ta lampica VADI OČI. Pogledaću ECE pravilnik koji se time bavi, ali mislim da ako je obavezna, ona mora biti izvedena kao posebna, da ne može samo preko displeja.

P.S. Nema senzora koji se ne može zameniti. Verovatno je bio u pitanju neki koji je unutar nekog dela/sklopa koji je pod garancijom, ili fabrčka greška, pa nisu hteli da prave trošak firmi, ili nisu imali čoveka koji je obučen za to. E to je već problem SVETSKIH kompanija koje dođu u Srbiju. Dođe ime, ali ne i rukovodstvo :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Uto Apr 14, 2015 8:50 pm

profa_chb je napisao:Ne znam da li postoji kazna ili samo opomena kada policija zaustavi vozilo sa neispravnim svetlima.

Šta bi se desilo da tebe savataju sa Puntom kad ne bi imao levi far? Jel bi fasov'o ili ne? Samo što je policiji zabranjeno da ih dira, jer da to rade, ne bi imali odakle kazne da plaćaju.

profa_chb je napisao:Opet, mislim da preteruješ kada kažeš da ta lampica VADI OČI. Pogledaću ECE pravilnik koji se time bavi, ali mislim da ako je obavezna, ona mora biti izvedena kao posebna, da ne može samo preko displeja.

Sedi samo jedno 5 minuta i gledaj pravo dok ti ona blješti u oči, bez da voziš isti taj bus, pa ćeš videti jel preterujem ;)

profa_chb je napisao:P.S. Nema senzora koji se ne može zameniti. Verovatno je bio u pitanju neki koji je unutar nekog dela/sklopa koji je pod garancijom, ili fabrčka greška, pa nisu hteli da prave trošak firmi, ili nisu imali čoveka koji je obučen za to. E to je već problem SVETSKIH kompanija koje dođu u Srbiju. Dođe ime, ali ne i rukovodstvo :wink:

Verovatno ga boli k. da ga menja i mrzi ga da rastavlja ko zna šta.
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod branik » Uto Apr 14, 2015 9:21 pm

Jedino u Beogradu autobusi mogu u saobracaj bez svetala. U unutrasnjosti je tako nesto jednostavno nemoguce!Mozda ne koci, ali mora da sija.
Vozac je krajnji u lancu i naravno da uvek nagrabusi. zato i ne treba da vozi bilo sta. svojevremeno smo, zbog taznih problema, samoinicijativno terali neka vozila na vanredni. Velike guzve je bivalo tim povodom.
kontrolke su tu da opomenu i podsete. Sto niko ne vozi sa ukljucenom kontrolkom od ulja, vazduha...? Opasno, a? Po dzep?
branik
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Uto Apr 14, 2015 11:18 pm

Dragi Becks, "moj" Punto ima sistem koji detektuje otkazale sijalice. Prvi put kada mi je upalio grešku, pri prvom zaustavljanju sam iz gepeka sijalicu i zamenio je, pitaj Džoa, Mića i Danila.

Kako li im smeta lampica koja signalizira neispravne sijalice, a ne smeta im lampica koja signalizira da su upaljeni farovi (i duga svetla, prednje maglenke...)? 5 bambija, ako mi navedeš koja je koje boje, i koliko "bode oči" :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski