Logo

Neobus

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Postod CKD-KT4 » Pon Feb 28, 2011 7:51 pm

Stefan Bgd je napisao:Pravi i originalni Volvo kvalitet ti je onaj koji se sklapa u matičnoj fabrici u Švedskoj,to su oni Volvoi 7700 koje ima Veolija

"Volvo" (ako sam dobro razumeo, ako nisam, isprevite me) nema fabriku za pravljenje karoserija pod svojim imenom, već ili ima ugovore sa manjim proizvođačima (tipa "Neobus") ili kupuje akcije određenih karoserista, pa tako postaje većinski vlasnik, i pritom ostavlja (uglavnom) stari naziv. Evo nepotpunog spiska sa "Vikipedije":
Acquired companies

Bus makers owned/acquired by Volvo:

* Säffle Karosseri AB, Säffle, Sweden (1981, now Volvo Bussar Säffle AB)
* Leyland Bus, United Kingdom (1988, all Leyland products ceased production by July 1993)
* Steyr Bus GmbH, Steyr, Austria (early 1990s)
* Aabenraa Karrosseri A/S, Aabenraa, Denmark (1994)
* Drögmöller Karosserien GmbH & Co. KG, Heilbronn, Germany (1994, later known as Volvo Busse Industries (Deutschland) GmbH, plant closed in 2005)
* Prevost Coaches, Quebec, Canada (1995), now known as Prevost Car
* Carrus OY, Finland (1998, later known as Volvo Bus Finland OY)
* Nova Bus, St-Eustache, Quebec, Canada (1998)
* Mexicana de Autobuses SA (MASA), Tultitlán, Mexico (1998), renamed Volvo Buses de México[1]
* Alfa-Busz, Székesfehérvár, Hungary, (2002)
* Merkavim (Israel) - Jointly owned by Volvo Bus Corporation & Mayer Cars & Trucks Ltd., importer of HONDA cars & bikes in Israel
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Sponzor

Postod markotar » Uto Mar 01, 2011 1:48 am

A ako bi krenuli da nabrajamo ko sve karosira Volvo šasije spisak bi bio bar 4x duži! Uostalom, nije li baš i Ikarbus bio jako blizu posla sa Volvoom i pre Neobusa? N serija je dobrim delom razvijena baš na nacrtima HESS-a i Volvoa...

Na kraju Ikarbusov "uspeh" je najviše zaslužan tome što su, iz političkih razloga, kupci naručivali njegova vozila (dakle od samog početka). Bar 97% njegove proizvodnje je plasirano na taj način! OK, možemo govoriti o kvalitetu do sutra ali nikako ne smemo zapostaviti i tu činjenicu, ruku na srce, jer kvalitet i prodaja ne idu ruku pod ruku! Da li bi i kvalitet Ikarbusa bio veći da je konkurencija bila ravnopravna... ili bolje rečeno ravnopravnija (jer se tenderi svuda manje-više nameštaju)? Sigurno! Naravno, imao je i Neobus svoje nameštene posleove, prvenstveno dok se još zvao Autokaroserija.

No odosmo mi malo predaleko. Mislim da ovo ubeđivanje ko šta više voli polako naliči priči: "Supermen vs Betmen"... :wink:

Neobus sada svakako ima ogromnu šansu da se probije na tržište Beograda ali i Srbije uopšte. Da li će u tome uspeti i na šta će njihova vozila ličiti videćemo!

P.S.
Apropo tendera, nije li Neobus učestvovao na tenderu za Sarajevo i ponudio neuporedivo bolje uslove pa je i taj posao namešten Ikarbusu...
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod 1011 » Uto Mar 01, 2011 7:37 pm

sto se mene tice neobus u beogradu nikada necu prihvatiti niti je dobrodosao,kao i liaz,maz,kobra,fap...

da se ja pitam ulicama beograda bi jedino mogli da voze IKARBUS,MAN i MERCEDES...ostale marke nisu dobrodosle...
1011
Član

Pridružio se: Čet Dec 30, 2010 5:58 pm

Postod profa_chb » Uto Mar 01, 2011 7:58 pm

a inače si se često vozio neobusom pa znaš da ne valja....
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Iosis » Uto Mar 01, 2011 8:38 pm

Ikarbus je solidan, ne kažem da je loš. I ja ga volim zbog nekih svojih osobina. Ali isto tako volim i Neobus koji ima svoje osobine. No ipak mi se viša Neobus zbog toga što je napravio autobus bolji za putnike, a i za vozače. Jeste da Ikače idu ko mećava, potežu iz mjesta ko bjesni, ali za gradski prevoz nije važna brzina i startnost nego funkcionalnost.
Evo moje mišljenje:

Neobus: ima bolja sjedišta za vozača, bolji prostor (vi nemate u Bg mašinice za karte pa vam svedno) mašinice su postavljene na dobrom mjestu, da kažem na ruku su, sa ljeve strane ima prostora za staviti se torba, mobilni teleon, flašica vode ili već šta kome treba (ovo ne važi za Citte jer kod njih nema). Niskopodni jesu uski ali su opet širi nego Ikarbusi što je bolje za prolaz putnika, sjedišta su na dobrom rastojanju tako da nema udaranja koljenima u sjedište ispred. Visokopodni (ili kako već, oni na B10M) takođe imaju širi prolaz između sjedišta, čak i oni koji imaju po 2 sjedišta sa obe strane, prostora za koljena ima dovoljno.
Udobnost vožnje bolja je kod Neobusa, nema onog cimanja pri kočenju (čak i kod onih kod kojih su lošije kočnice ipak nije strašno, Citte su kao i Ikari trzaju), prikolice se ne zanose kao kod na Ik-201 i nema ljuljanja.
Jedino što Neobusima fali ubrzanje, moglo bi ipak biti malo bolje (osim Citta one lete).

Ikarbus: Ono što mi se sviđa što ti autobusi idu ko mećava, na Ik-201 ima dovoljno mjesta za koljena, ali zato 218N je užas, jedino gdje mi nije tjesno su par sjedišta napred, ona koja su posljednja u prednjem djelu do zgloba i ona 4 što su kod motra okrenuta na suprot jedni drugima. Ako sjednem bilo gdje drugo koljena udaraju u sjedište ispred, kao da su pravili za prevoz osnovaca. Ik-218N ne ljulja, nema trzanja pri kočenju, ali zato se često dešava da ''padne'' srednja osovina i harmonika struže po asfaltu. Prostor za prolaz je prilično uzak i kod 201 i 218N (mada nije loše se u nekim situacija očešat o neku djevojku :wink: ) Veliki nedostatak kod 201 je prostor za vozača, jeste dobro zaštićen ali je onaj otvor kroz koji se primaju pare na nezgodnom mjestu, kada sjediš i uzimaš pare od putnika uvrneš se kao pletenica i poslje jedne takve smjene leđa bole, ubijaju.

Sve u svemu ja ih volim sve, volim da se vozim i Ikarima i Neobusima, svaki ima svoje. :wink:
Toliko laži oko jedne mačke...
Ako si vozač, uvjek si kriv, bez obzira na pravila...
Iosis
Član

Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 2:37 pm

Postod djole » Uto Mar 01, 2011 10:48 pm

Ja sam se dosta vozio Lunom, i mane u odnosu na Ik103 su po meni ( kao putnika ) nacin na koji su resena sedista iznad tockova ( ja ne mogu da sednem na ta sedista koliko moraju kolena da se saviju tj mala visina izmedju sedalnog dela i poda, jeste da su nabijena sedista, ali opet siguran sam da je moglo to bolje da se osmisli ), plafon je mnogo "siromasan" ( kao da je bus star 20 godina, ali to i moze da prodje ), ne znam na ovim za BG kako su vrata uradjena, ali na Lunama sam bio svedok da su se cupala iz lezista kod guzvanja na vratima kojih ce u Beogradu sigurno biti :roll:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod 1011 » Sre Mar 02, 2011 4:00 pm

profa_chb je napisao:a inače si se često vozio neobusom pa znaš da ne valja....

dovoljno je da mu je estetika losija strana...ne volim da vidim ruzan bus na ulici,a kamoli da se vozim u njemu...
1011
Član

Pridružio se: Čet Dec 30, 2010 5:58 pm

Postod cone » Sre Mar 02, 2011 4:17 pm

Isporuka prvih 5 Citta SLF za Lastu je u četvrtak oko podne. Već će nositi garažne brojeve od 4105 do 4109.
:)
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod ferdinand » Sre Mar 02, 2011 11:36 pm

markotar je napisao:A ako bi krenuli da nabrajamo ko sve karosira Volvo šasije spisak bi bio bar 4x duži! Uostalom, nije li baš i Ikarbus bio jako blizu posla sa Volvoom i pre Neobusa? N serija je dobrim delom razvijena baš na nacrtima HESS-a i Volvoa...

Na kraju Ikarbusov "uspeh" je najviše zaslužan tome što su, iz političkih razloga, kupci naručivali njegova vozila (dakle od samog početka). Bar 97% njegove proizvodnje je plasirano na taj način! OK, možemo govoriti o kvalitetu do sutra ali nikako ne smemo zapostaviti i tu činjenicu, ruku na srce, jer kvalitet i prodaja ne idu ruku pod ruku! Da li bi i kvalitet Ikarbusa bio veći da je konkurencija bila ravnopravna... ili bolje rečeno ravnopravnija (jer se tenderi svuda manje-više nameštaju)? Sigurno! Naravno, imao je i Neobus svoje nameštene posleove, prvenstveno dok se još zvao Autokaroserija.

No odosmo mi malo predaleko. Mislim da ovo ubeđivanje ko šta više voli polako naliči priči: "Supermen vs Betmen"... :wink:

Neobus sada svakako ima ogromnu šansu da se probije na tržište Beograda ali i Srbije uopšte. Da li će u tome uspeti i na šta će njihova vozila ličiti videćemo!

P.S.
Apropo tendera, nije li Neobus učestvovao na tenderu za Sarajevo i ponudio neuporedivo bolje uslove pa je i taj posao namešten Ikarbusu...

pre bih reako da su pitanju boogerman i bananaman :lol: :lol:
Korisnikov avatar
ferdinand
Član

Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 4:26 pm

Postod cone » Čet Mar 03, 2011 4:11 pm

Evo slika sa današnje primopredaje. :D

Image

Image

Image

Image

Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod cone » Čet Mar 03, 2011 4:12 pm

Image

Image

Image

Image
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod Mitrovcanac » Čet Mar 03, 2011 4:19 pm

Prelepo! A i sema im je odlicno legla. Zanimljivo da se Lasta odlucila za cirilicu, sto u potpunosti podrzavam. Nadam se da ce se Neobusi odlicno pkazati u beogradskim uslovima.
Korisnikov avatar
Mitrovcanac
Član

Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 2:41 pm

Postod MILE » Čet Mar 03, 2011 4:25 pm

Odlično izgledaju, ako dobro podnesu uslove u Beogradu onda su kvalitetno urađeni.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Se7en » Čet Mar 03, 2011 4:27 pm

Kako su lepi ovi autobusi... :)
Meni je lepši nego običan Volvo koji se pravi u Švedskoj.
Ova zatamnjena stakla daju baš dobar izgled autobusu! :D
Poslednji put menjao Se7en dana Sre Maj 30, 2012 11:48 pm, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
Se7en
Član

Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 10:41 am

Postod profa_chb » Čet Mar 03, 2011 4:36 pm

prelepi su :) sad, neka nam je sa srećom i da nam traju :D
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski