Naravno da imam pozitivno mišljenje o D20 motorima

Ipak sam dovoljno dugo radio sa ljudima koji su ih održavali, a od njih velika većina ima i više nego pozitivno mišljenje kad su pomenuti u pitanju, naročito kad se uporede se njihovim prethodnikom D28

Ima i onih koji smatraju da to i nisu tako dobri motori, ali im argumenti to ne mogu potkrepiti. D28 jednostavno mehaničari mnogo bolje poznaju, odnosno imali su bezbroj intervencija na njima, jer retko koji da nije otvaran po ko zna koliko puta. Uglavnom stradaju klipovi i hilzne, dok recimo blok kod njih nije pucao kao na D20 motorima, pa se s toga i mogu uraditi u 90% slučajeva. Takođe, radilica kod D28 motora se može obraditi i po petoj specijali i to u ne malom broju slučajeva. D20 je nažalost dosta komplikovaniji, ali se isto tako skoro nikad i ne otvara dok funkcioniše, pa iz tog razloga još ima onih koji preferiraju D28 motore. Nema tu mnogo filozofije. Samo kvalitetno ulje, uvek antifriz, voditi računa da nikad ne radi sa nedovoljnim pritiskom ulja u motoru i D20 će nadmašiti svaki D28 bez imalo problema. Naime, naši D20 motori su najčešće crkavali nakon zamene kompresora, a ako sam dobro shvatio kolege, isti su neko vreme radili sa nedovoljnim pritiskom ulja u motoru. Po postavljanju novog ili remontovanog kompresora, odrade neko vreme i potom počnu da lupaju, nakon čega sledi prasak i definitivan kraj, odnosno najčešće pukne blok motora o čemu sam već pisao
Ne čudi me što se MAN bolje pokazao od IVECO-a kad su motori u pitanju. Kod nas ima dosta buseva sa IVECO motorima, uglavnom malolitražnim tipa Tector. Lasta ih ima najviše zahvaljujući češkom SOR-u, i po onome što se može čuti od vozača, prilično su zadovoljni njima. Opet, vaši busevi su sigurno opremeljeni automatskim menjačima za razliku od naših SOR-ova, pa su time i više izloženi mehaničkim naprezanjima. Inače, IVECO vidim forsira što je moguće manju zapreminu motora. Njihov Cursor 9 stiže čak do 400ks, dok većina konkurenata tu snagu nudi sa motorima od oko 11 ili 12L. MAN tek sa D26 motorom od preko 12L