Logo

Ikarbus

Diskusije posvećene turističkim i visokoturističkim autobusima.

Re: Ikarbus

Postod Nibus-ja » Sub Feb 16, 2013 2:22 pm

negas je napisao:Da, da, njih zaboravih. Dosta su se dobro drzali, ali ih ne videh skoro, ali svo vreme su radili i dosta su pouzdani, jer sam ih stalno vidjao na KOP-KG-BG :wink:

Зар није један икарбус био 401 па су му ставили маску од ик-412 :shock: :?: ако се варам онда нисам приметио да имају 2 икарбуса 412 :shock:
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Sponzor

Postod MILE » Sub Feb 16, 2013 4:11 pm

Imaju jedan IK 401 i dva IK 412, možda postoji i drugi IK 401 ali nisam siguran....
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod patrik » Sub Feb 16, 2013 6:50 pm

da li neko ima tehničku specifikaciju ik-401 i 415 :?: treba mi za moju kolekciju :D
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Re: Re:

Postod conte » Uto Mar 12, 2013 3:40 am

negas je napisao:Conte, promasio si godinu. 95-te je izasao prototip napravljen za Litas i predstavljen je na sajmu u Martu. Posle njega dolaze svi ostali, medju prvima je odmah uzeo Nis-ekspres dva, pa svi ostali, Jedinstvo, Jugekspres i td...Inace, imam snimljene te dogadjaje na VHS kaseti, pa cu da postavim kad prebacim na HDD. :wink:

Generalno na zalost, ni IK-401-ca zbog opste besparice nije bilo mnogo proizvedenih i mogu se izbrojati sigurno. Ne verujem da ih ima vise od 100, mozda je i to mnogo. A ik-412ca na prstima ruku, jedan u Mup, jedan u Streli u FMP-u, dva u Litasu, i ja ne videh više njih. Užas. Za to je kriva Lasta :mrgreen: :oops:
Odusevio me je samo vozac Laste kada mi je rekao da je 401-kecom radio nekoliko godina Pariz, bez ijedne zamerke !!!

ne mogu u secanju da proverim tacnost svog navoda sada
ali seticu se vec
samo je definitivno je sigurno da je prototip Ikarbus poklonio Beogradskom univerzitetu (odnosno tadasnjem ZPU tursu) i ta cinjenica je sigurno tacna - jer je razlog poklanjanja bio ispitivanje autobusa na uslove eksploatacije
pored motora od 400 ks sto sam vec rekao, zanimljivo je i da je posedovao instaliranu crno belu kameru za voznju unazad
ali i neka rekao bih poljska jako neudobna sedista, dok je plastika od koje je izradjena instrument tabla i deo ispred suvozaca bila katastrofalnog izgleda
vise puta sam se vozio tim autobusom do 2001.godine i generalno nisam bio zadovoljan njim ni po kojoj stavci
mada je kasnije Ikarbus doterao kvalitet izrade autobusa iz serije 400 jer sam se vozio u mladjem proizvedenom 2000.godine u vlasnistvu omladinskog saveta srbije i mogu reci da je taj autobus bio veoma udoban, ali je spoljasnost tada vec pocela jako da zaostaje za izgledom autobusa proizvedenih na zapadu
sto se tice IK 404 vise puta pominjanog na ovom forumu zelim da iskoristim ovu priliku i da dodam da je to verovatno jedan od autobusa koji bi trebalo da se uvrste u najruznije autobuse ikada napravljene (mada ikarbus ima jos jedan koji moze da konkurise za ovu kategoriju - minibus predstavljen kada i IK 401 - toliko ruzan da nisu uspeli ni da ga poklone)
zanimljivost za IK 404 je da je nakon njegove proizvodnje mercedes oduzeo dozvolu ikarbusu da postavlja mercedesov znak na svoja vozila (dozvolu su dobili malo pre toga kada su napravili prototip niskopodnog autobusa sa mercedesovim motorom) jer su toliko bili nezadovoljni izradom ovog ik 404
neko vredniji bi mozda mogao i da nadje izjavu direktora odseka privrednih vozla u mercedes benc - jugoslavija milana ilica sa neke od televizija datu povodom prekida saradnje
conte
Član

Pridružio se: Sub Feb 09, 2013 5:47 am

Postod negas » Čet Mar 14, 2013 3:32 am

Pazi Conte, prototip je predstavjen 95-te i bio Litasov. Nema vise prototipova...e sad mozda je taj jedan u medjuvremenu dat njima, mislim na sledeci proizveden, ali znam da je 95-te Litas uzeo prvi ikarbus 401 ikad napravljen...Imas to i u casopisu Infotok iz 95-te :wink:

Pa u njemu su bile prezentacije i sve, zasto bi sakrili prvi... :wink: ima i videa, pa bio predstavljen na SAT-u imam snimke i td...svi ostali su posle njega izasli.

Evo jednog sitnog detalja u tom prilogu.

Prvi ik-401 prototip iz 95-te, imao je oba retrovizora na starim drskama, tj drske koje su se kacile na stub stranice u dve tacke-kao kod sanosa 415, a tek u sledecim napravjenim primercima, krece se sa tada modernim retrovizorima tzv visecim ili brzoskidajucim kao na s 315-cama sto je bilo.

Za univerzitet su viseci retrovizori... :wink: Ne pisem naravno da sam mnogo pametan, nego cisto hocu da te ubedim da znas ko je prototip :D :wink: a gledacu da postavim te snimke sa VHS kasete.

Postavio bi ih ja i sada, ono usnimim klip, ali mi je VHS video neispravan...mrsi kasetu.
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod gospodin dzo » Pet Mar 22, 2013 9:06 pm

Od kada NBS ima Ik-401?
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod negas » Pon Mar 25, 2013 11:31 am

Sta je to NBS?
negas

Postod Nibus-ja » Pon Mar 25, 2013 1:34 pm

Народна Банка Србије :?:
Nibus-ja
Član

Postod gospodin dzo » Pon Mar 25, 2013 4:22 pm

Da da...
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod negas » Uto Mar 26, 2013 6:05 pm

Njihov nisam video! :oops:
negas

Postod Nibus-ja » Uto Mar 26, 2013 10:21 pm

Ни ја :shock:
Nibus-ja
Član

Postod sremacns » Pet Jul 05, 2013 8:46 am

Image
Korisnikov avatar
sremacns
Član

Pridružio se: Čet Nov 17, 2011 8:01 pm

Postod profa_chb » Sre Jul 24, 2013 12:15 pm

A sad, raritet! Pandurski IK412 :)
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Utiske njegovog vozača bolje da vam ne prepričavam :mrgreen: Ali, kaže da vuče kao zmaj, MAN motor od 420KS i ZF 4+4 menjač 8)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod patrik » Sre Jul 24, 2013 2:06 pm

Profo znaci napravio si ekstra slike .
Ja licno verujem da bi autobusi Ikarbusa serije 400 uz malo ulaganje u proizvodnju danas mogli parirati Vdl-u .
Ovaj ik-412 je najlepsi srpski autobus i kvalitetno su uradjeni.
Ovo je prvi proizvedeni ik-412 ako se ne varam .
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod Stefan Bgd » Sre Jul 24, 2013 2:11 pm

Tako je, druže Profo imao si čast da detaljno uslikaš prvi proizvedeni ik-412 iz 2001-e godine! :D
Sve pohvale za detaljne fotke... U to vreme definitivno najlepši i najmoderniji domaći turistički autobus. 8)
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

PrethodniSledeća

Povratak na Turisticki, Visokoturisticki