Logo

Neoplan Cityliner

Diskusije posvećene turističkim i visokoturističkim autobusima.

Neoplan Cityliner

Postod The_Mladen » Čet Feb 07, 2008 2:05 pm

Sve o novom Citylineru
The_Mladen
Član
 
Postovi: 185
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 1:55 pm
Lokacija: Sarajevo

Neoplan Cityliner

Sponzor

 

Postod The_Mladen » Čet Feb 07, 2008 2:07 pm

Image
The_Mladen
Član
 
Postovi: 185
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 1:55 pm
Lokacija: Sarajevo

Postod The_Mladen » Čet Feb 07, 2008 2:15 pm

The_Mladen
Član
 
Postovi: 185
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 1:55 pm
Lokacija: Sarajevo

Postod sasa-74 » Uto Feb 12, 2008 11:44 am

"Korak ispred napretka" bio je dugogodišnji slogan koji je inženjerima u Neoplanu davao krila. Uvijek i uvijek Neoplan je uspijevao optimizirati svoje dizajne sa inovativnim idejama i trendovima koji su oduvijek postavljali standarde, davajući snažan poticaj cijeloj autobusnoj industriji. Ime Neoplan označava vrhunski dizajn, inovativnu tehnologiju i maksimalnu udobnost. Zahvaljujući svojim konceptima Neoplan je konstantno uspijevao povećavati proizvodnju i svoj udio na tržištu. Prošlo je gotovo 14 godina prije nego je tisućiti Neoplan sišao sa proizvodnih traka, ali je već 5 godina poslije dovršen dvijetisućiti primjerak. Uzdignuće kompanije od malog karoserista do svjetski poznatog proizvođača Neoplanu je dalo poticaj i za budućnost. Tijekom godina mijenjali su se i Neoplanovi slogani, od "Korak ispred napretka", preko "Zadavajući smjernice" do sadašnjeg "VIP Class". Evo kako je tekla priča i nadam se da će i dalje teći još dugo, dugo...

1935:
01. lipnja 1935. Gottlob Auwärter je sa sedam sunarodnjaka otvorio svoju karoserističku radnju u Möhringenu kraj Stuttgarta. To je bio vrlo hrabar potez samo nekoliko godina nakon ozbiljne ekonomske krize, a u to vrijeme državni zajmovi nisu postojali. U to vrijeme proizvodnja autobusa i kamiona je bila blisko povezana. Autobusi su bili proizvođeni tako da su manje manufakture na kamionskim šasijama radile svoje nadgradnje koje bi uređivali po zahtjevima kupaca, koji su uglavnom bili iz iste regije. Gottlob Auwärter je također prve poslove sklapao sa kupcima iz blizine. Proizvodio je razne vrste komercijalnih vozila, ali autobusi su uvijek bili prioritet i glavna djelatnost. Izdašno ostakljeni rubovi krovova, kao i prednji i stražnji kraj autobusa postali su zaštitni znak njegovih dizajna.
Gottlob Auwärter:
Image

1938:
Mlada kompanija je iznimno brzo rasla. Bili su prepravljeni narudžbama i broj zaposlenih se konstantno povećavao, sve dok Drugi svjetski rat nije naglo zaustavio taj napredak. Mnogi zaposlenici su mobilizirani u rat, a Gottlob Auwärter je i sa ono malo zaposlenika morao proizvoditi materijal neophodan za ratovanje i popravljati avione u obližnjem Echterdingenu.

1948:
Nasreću, njegova kompanija je izbjegla bilo kakva veća ratna razaranja, ali tu opasnosti nije bio kraj. Okupacijske trupe uzimale su u zapljenu sva vozila za transportne potrebe, bez ikakve naknade. Ipak, Gottlob Auwärter uspio je sačuvati šest napravljenih autobusa, što je bila njegova baza za novi početak i daljnji napredak. Međutim, glavni razlog zbog kojeg se Gottlob Auwärter uspio izdići iz poslijeratnog pepela bila su njegova tehnička dostignuća. Naprimjer, razvio je potpuno čelični robusni dizajn, koji je dotada bio potpuno nepoznat u izgradnji autobusa.

1953:
Povećanje udobnosti je bilo jedan od glavnih pokretača svih Neoplanovih projekata. Gottlob Auwärter je zaključio će se za bilo kakvi daljnji napredak autobusna industrija morati odvojiti od kamionske. Zbog toga je dizajnirao potpuno novi autobus koji nije imao nikakvih dodirnih točaka s kamionima. Nije više upotrebljavao odvojenu šasiju, već samonoseću. U ovom monocoque dizajnu kostur od kvadratnih čeličnih cijevi je obavljao potpornu funkciju. Bočne stranice su zavarivane na čelični kostur, što je dodatno ukrućivalo konstrukciju. Ovaj napredni dizajn rezultirao je smanjenjem mase za nekoliko stotina kilograma. Još jedna inovacija je bila ta da je motor sada bio postavljen otraga, na lako dostupnom mjestu. I tako je rođen moderni autobus. Da osigura različitost od svojih prethodnika, brendu je dao novo ime NEOPLAN - nastalo od grčke riječi za novi plan. Ovo ime je simbol potpuno novih načina konstruiranja autobusa, kao i potpuno drugačije razine putničkog prijevoza. Kompanija je prezentirala NEOPLAN-a na showu u Reutlingenu koncem 1953. Ubrzo su uslijedile i verzije različitih duljina. Gottlob Auwärter je tako bio u mogućnosti svojim kupcima ponuditi dobro osmišljenu gamu proizvoda.
Prvi Neoplan:
Image

1957:
Futurističke tehničke inovacije su oduvijek bile karakteristika NEOPLAN-a. Jedan veoma važan korak u poboljšanju voznih karakteristika vozila razvio je 1957. Gottlob Auwärter sa svojom ekipom. U vrijeme kada su njihovi konkurenti još uvijek radili autobuse na neznatno modificiranim kamionskim šasijama, ekipa iz Mohringena je već predstavila svoj prvi model sa zračnim ovjesom i nezavisnim ovjesom na prednjoj osovini. Zračni ovjes je bio veliko okriće u razvoju autobusa, stoga je 1958. godine i patentiran. Ovo dostignuće je potpuno promijenilo osjećaj vožnje u autobusu i nije više bilo nemoguće uspoređivati udobnost autobusa s onom u automobilu.

1960:
Ove godine, NEOPLAN je napravio veliko otkriće u aerodromskom prijevozu. Uvjeti rada aerodromskih autobusa uvelike su se razlikovali od onih na normalnim putničkim linijama. Udaljenost koju oni prelaze je iznimno mala i svi putnici ulaze i izlaze iz autobusa u isto vrijeme. Gottlob Auwärter je zamijetio te specijalne zahtjeve. Kao riješenje, NEOPLAN-ovi inženjeri predstavili su POTPUNO niskopodni autobus već 1960. godine! Ovo vozilo, bilo je dizajnirano tako da je imao pogon na prednje kotače i motor smješten kraj vozača. Putnički prostor je bio potpuno ravan od početka do kraja, te nije bilo stepenica na ulazu. Visina podnice bila je 350mm. To je postignuto spuštanjem stražnje osovine i upotrebom relativno malih kotača. Sa svojim aerodromskim autobusom, NEOPLAN je uznapredovao do vodeće pozicije na svjetskom tržištu.
Prvi aerodromski autobus:
Image

1961:
Sve do 1961. zaobljeni dizajni prevladavali su u autobusnom svijetu. Prozori su bili mali, a ugrađivana su dodatna svjetla u krov, kako bi se putnicima priuštilo bolje osvjetljenje. Nasuprot toga, Albrecht Auwärter - najstariji sin Gottloba Auwärtera i perspektivni mladi inženjer Bob Lee su kao svoj disertacijski rad, dizajnirali potpuno novi, u mnogim pogledima i revolucionarni autobus. Nosio je ime grada u kojem su studirali automobilski dizajn i inženjering - Hamburg. Dizajn i uređenje podignuli su nivo na sasvim novu razinu. Ubrzo je cijela industrija slijedila Neoplanove korake. Kada je predstavljen na salonu u Ženevi 1961, model Hamburg je bio prava senzacija! Njegove dizajnerske inovacije jednostavno nitko nije mogao ni predvidjeti. Izvana se sastojao od čistih linija s izraženim rubovima, velikih zaobljenih prozora koji su zadirali u krov i pažljivo pozicioniranih krovnih nosača, kako ne bi putnicima smetali u predivnom pogledu tijekom vožnje. Unutra, sjedala su postavljena na platformama koje su se lagano uzdizale prema kraju autobusa, u odnosu na središnji prolaz. Albrecht Auwärter i Bob Lee zakoračili su na potpuno novi teritorij i u području ventilacije. Dvije cijevi za ventilaciju protezale su se duž krova, svaka na svojoj strani, a putnici su na svakom sjedalu individualno mogli namještati protok svježeg zraka pomoću usmjerivača.
Albrecht Auwärter:
Image

1964:
Ideja o proizvodnji autobusa na kat, kako bi se povećao kapacitet prijevoza putnika je stara gotovo koliko i sam autobus. Taj koncept je upotrebljavan samo u proizvodnji gradskih autobusa, sve dok ga Neoplan prvi nije upotrijebio i na luksuznim turističkim autobusima. Rezultat je bio toliko dobar i uspješan, da su ga gotovo svi suparnici pokušali kopirati. Proizvodnja autobusa na kat je i u Neoplanu započela sa gradskim autobusima. Konrad Auwärter, drugi Gottlobov sin, razvio je gradski autobus na kat, kao dio svoje disertacije 1964. godine. Zahvaljujući svojoj ekstremno maloj masi, takozvani "Do-Bus" mogao je prevesti 102 putnika. Njegove tehničke značajke su bile konstrukcija iznimno male mase i novorazvijena "niskopodna" prednja osovina. Poseban značaj ovog rješenja je naprijed postavljena upravljačka oprema, koja je omogućila ravan prolaz između prednjih kotača. Koncept je u upotrebi i dan danas kod svih niskopodnih autobusa.
Konrad Auwärter:
Image

1967:
Na osmom Međunarodnom Sajmu Autobusa u Nici 1967. godine prvi Neoplan Skyliner je zapravo sve digao na novu razinu. Naslijedio je model Hamburg kao pobjednik u izborima na ovakvim događajima. Iste godine je uz dvoosovinskog Skylinera predstavljen i troosovinski sa pratećom stražnjom osovinom.
Skyliner:
Image

1969:
Konstantno rastući Neoplanov napredak značio je da su proizvodne statistike rasle iz godine u godinu, što je na koncu dovelo do limita proizvodnje u postojećim proizvodnim pogonima. Nakon mnogo nadogradnji i konvertiranja postojećih objekata, u Neoplanu su odlučili rekonstruirati tvornicu u Stuttgartu. Proces je započet 1968. godine, kada je osnivač kompanije Gottlob Auwärter navršio 65 godina. 28. kolovoza 1969. nova tvornica je službeno otvorena na impresivnoj ceremoniji. Möhringen je sada bio dom jednoj od najmodernijih tvornica autobusa u cijeloj Njemačkoj. Srce tvornice je proizvodna hala 3840 m kvadratnih, u kojoj su postavljene tri nezavisne proizvodne trake. One su omogućavale učinkovitu proizvodnju na modularnom principu. Ovakav način proizvodnje omogućava i realizaciju individualnih zahtjeva kupaca, kao i proizvodnju maloserijskih modela. Servisni odjel je također integriran u produkciju: zbog malih udaljenosti vrijeme servisa svedeno je na minimum. Centar za rabljena vozila postavljen je u objekat na dvije etaže. Reprezentativna osmerokatna zgrada za urede akomodirala je proizvodnju i menadžment pod isti krov.

1971:
Na Međunarodnom sajmu autobusa u Monaku 1971. inženjeri iz Stuttgarta predstavili su model Cityliner N116, koji je postavio nove standarde za turističke autobuse. Nivo poda na kojem se nalaze putnici je dvije stepenice viši od nivoa na kojem se nalazi vozačko mjesto, a putnička sjedala su dodatno uzdignuta na platforme koje se protežu duž autobusa s obje strane. Zajedno s karakterističnim Neoplanovim zaštitnim znakom - zaobljenim prozorima koji se usijecaju u krov, pružio je putnicima optimalan pogled na okolinu. Ovaj Cityliner je bio prvi autobus u kojem su integrirani mini kuhinja i WC sa obje strane stražnjih vrata, što je omogućilo više sjedala za putnike. Ispod podnice bilo je mnogo prostora za prtljagu. Sa visinom od 3.55m, Cityliner je bio za cijelu glavu i ramena viši od bilo kojeg drugog turističkog autobusa u to vrijeme, te je utemeljio potpuno novu klasu visokopodnih turističkih autobusa. Zračni ovjes, nezavisna prednja osovina, kao i individualni ventilacijski sutav bili su dio serijske opreme. Ovog puta predstavljena novotarija je bila upotreba fiberglasa oko kućišta kotača i na stražnjem kraju, koji su dotada bili izrazito izloženi koroziji. Ovo je rezultiralo, među ostalim i u višoj prodajnoj cijeni na tržištu rabljenih.
Prvi Cityliner:
Image

1973:
Ako usporedimo Neoplanov model Hamburg iz ranih sedamsesetih sa tadašnjim modelima suparnika, onda je sasvim jasno da je Hamburg vodeći po pitanju inovativnosti i dizajna. Njegov jedini dostojni suparnik je bio još jedan Neoplanov model - Cityliner. Albrecht Auwärter i njegova skupina ljudi bili su odlučni u tome da korisnicima predstave još modernije autobuse, te da prikupljena sazanja prenesu u djelo. Na IAA 1973. godine predstavili su paletu autobusa, poznatiju pod nazivom Jetliner, koja se smjestila u sredini Neoplanove ponude. Imali su još dinamičniji styling, te još udobniji i funkcionalniji interijer. Udarni adut je bilo veliko jednodjelno vjetrobransko staklo. Vozačev prozor, te onaj na vratima imaju posebno oblikovane donje rubove, te su elegantno spojeni sa linijom prozora putničkog prostora. Tim dizajnera i inženjera pod vodstvom Boba Leeja postavio je pravo remek djelo na ceste. Ovo potpuno novo vozilo ukombiniralo je dokazane Neoplanove elemente sa najnaprednijim tehnološkim dostignućima. Imajući u vidu proces rasta i visoku upotrebu kapaciteta u Stuttgartu, u Neoplanu su odlučili sagraditi još jednu tvornicu. U to doba je zbog velikog ekonomskog rasta u okolici Stuttgarta bila nestašica kvalificiranih ljudi, ali u donjoj Bavarskoj je bilo dovoljno dobro školovane i visokomotivirane radne snage. To je bio glavni razlog zašto su Auwärteri izabrali Pilsting kao lokaciju nove tvornice 1973. godine.
Prvi Jetliner:
Image

1974:
U Neoplanu izvoz ima dugu i veoma uspješnu tradiciju. Čak je i u ranim godinama Gottlob Auwärter uspijevao prodavati autobuse i izvan Njemačke. Ranih sedamdesetih po prvi puta je potegnuto pitanje o lokalnoj proizvodnji, s obzirom da je nekoliko većih narudžbi bilo isporučeno za Republiku Ganu. Da bi ojačao svoju prisutnost na afričkom kontinentu i postavio temelje za daljnji razvoj, Neoplan je otišao u Kumasi. U drugom gradu Gane po veličini, Neoplan je 12. prosinca 1974. godine otvorio svoju treću tvornicu. Čak i dan danas, Neoplan tamo proizvodi robusni "Tropicliner".

1975:
Jedini pravi konkurent Skylineru je još jednom bio Neoplanov proizvod - Jumbocruiser, zglobni autobus na kat. Ovo ogromno vozilo do krajnje granice je iskoristilo zakonom propisane dimenzije za ukupnu duljinu od 18m, širinu od 2.50m, te visinu od 4m. Iako ovaj model nikada nije doživio velikoserijsku proizvodnju, to je još jedan od dokaza Neoplanove inovativne snage i dan danas.
Prvi Jumbocruiser:
Image

1976:
Niskopodna tehnologija za prijevoz putnika je također Neoplanov izum. Već u šezdesetim godinama Neoplanovi inženjeri uspjeli su napraviti potpuno niskopodni aerodromski autobus. Koncept je usavršen 1964. sa izumom niskopodne prednje osovine koju je izumio Konrad Auwärter u svojoj disertaciji za autobus na kat (Skyliner). Slijedeći korak prema modernim niskopodnim autobusima Neoplan je poduzeo 1976. izbacivši na tržište N814 - gradski autobus sa dva široka ulaza baziran na niskopodnoj tehnologiji. Ovaj princip je postao standard diljem Europe u godinama koje su slijedile.

1979:
Velika potražnja potaknula je Neoplanov menadžment na razmatranje proširenja tvornice u Pilstingu. 02. travnja otvoren je novi centar za proizvodnju "kostura", obradu plastike, servisiranje i trening osoblja. Uza sve ove ekspanzije, Neoplan je ostao vjeran svojem principu, a to je da kupcima ponudi vozila koja su ekonomična, atraktivna i udobna. Najsvježiji dokaz uspjeha tog koncepta bilo je predstavljanje Spacelinera na IAA `79. Ponudio je cijeli dodatni red putničkih sjedala, dok je vozačka platforma zapravo smještena ispod prednjih sjedala, te mu pruža potpuno neometanu radnu okolinu. Dizajn vozila također daje vozaču osjećaj sasvim nove radne okoline, koja pomalo podsjeća na okruženje u sportskom automobilu. Dodatna prednost je što je ukupna visina vozila ostala znatno niža od autobusa na kat, te je sa 3.65m samo 10cm viši od Citylinera. Vozač i suvozač su imali svaki svoja vrata, dok je ulaz za putnike bio na sredini autobusa. Vozač je to mogao dosegnuti kroz niski prolaz direktno iz svog dijela kabine. Sa obje strane stepenica prema putničkom prostoru bilo je dovoljno mjesta za sve dodatne instalacije kao što su WC, kuhinja, garderoba i kabina za spavanje vozača. Ovaj revolucionaran koncept zaokružen je ogromnim prtljažnim prostorom.
Poslednji put menjao sasa-74 dana Uto Feb 12, 2008 12:09 pm, izmenjena samo jedanput
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod sasa-74 » Uto Feb 12, 2008 11:47 am

1981:
Auwärter je dobio poziv iz Berlina za takozvani Telebus projekt. Kompanija je odlučila sagraditi još jedan pogon u i dalje razdvojenom gradu. Pronađen je odgovarajući komad zemlje u Spandauu i radovi su započeli u jesen 1980. Prvi autobus je izašao sa proizvodnih traka iz četvrte Neoplanove tvornice 27. svibnja 1981. Telebus projekt je potaknuo odluku kompanije da se proširi na Berlin, ali to nije bio jedini razlog. Nova tvornica je također bila i servisni centar za Berlinske autobusne operatore, s kojima je Neoplan oduvijek bio u dobrim odnosima. Dodatna prednost izabrane lokacije je bila veoma važna pozicija grada, koji je bio "baza" za trgovinu s Istočnom Europom. Utemeljenje Neoplana u SAD-u je bilo uspješno kao i ono u Gani, ali se dogodilo u mnogo većem razmjeru. Mnoštvo narudžbi rezultiralo je otvaranjem tvornice 1981. godine u Lamaru/Colorado. Neoplanovi linijski autobusi ubrzo su postigli zavidnu poziciju na brzo rastićem sjevernoameričkom tržištu. Velike narudžbe bile su svakodnevnica. Neoplanova dostignuća u niskopodnoj i CNG tehnologiji ovdje su se zbilja isplatila. Nekoliko godina poslije otvorena je još jedna tvornica u Honey Brooku/Pennsylvanija. 1981. Neoplan je napravio svoj aerodromski autobus na kat, diva zvanog Galaxy Lounge. Njegove domenzije - 15m duljine, 4.5m širine i 4.5m visine su jednako ogromne kao i njegov kapacitet za 340 putnika! Imao je i posebno konstruirane pokretne stube, pomoću kojih se mogao spojiti direktno na avionska vrata između 2 i 5.5m visine. Neoplan je s modelom Titan također osvojio i arapsko tržište. Koristi se u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji na jednom od najvećih aerodroma na svijetu.

1982:
Niskopodni autobusi napokon su se ustalili na tržištu gradskog prijevoza. U skladu s tim, Neoplan je počeo dizajnirati i proizvoditi standardizirane gradske autobuse, čiji se nasljednici proizvode i danas pod nazivom "Centroliner".

1985:
Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG slavi svoju 50. obljetnicu postojanja.

1987:
1987. je originalna tvornica u Stuttgartu još jednom proširena. Izgrađena je nova primopredajna hala sa reprezentativnim ulazom i velikim prostorom za urede. Zgrada ima impresivnu fasadu od stakla i čelika, stilistički element koji će kasnije karakterizirati i ostale Neoplanove zgrade. Istovremeno su reorganizirani proizvodni pogoni kako bi transport materijala bio što kraći. servisni odjel je prebačen u staru primopredajnu halu. U godinama koje su slijedile, novi raspored proizvodnje je dodatno optimiziran, pogotovo 1993, a sve u svrhu još većeg smanjenja transporta od odjela do odjela.

1988:
Svjetska premijera - pod ovim motom Neoplan je 25. svibnja 1988. pozvao goste u Stuttgart. Kompanija nije dala mnogo naslutiti što će predstaviti pod tim nazivom, dok nije predstavila potpuno novi koncept autobusa. Bio je to prvi autobus koji je u potpunosti koristio monocoque tehnologiju i nisu mu bili potrebni nikakav kostur ni podupiruća konstrukcija. Ovo vozilo bilo je u potpunosti izrađeno od jednog velikog komada plastike. Eksterijer ovog Neoplana, kojem je dano ime Metroliner je bio jednako futurističan kao i cijeli koncept. Metrolinerova mala masa učinila ga je idealnmim za ugradnju alternativnih pogonskih sistema kao što su hibridi i gorive ćelije.
Metroliner:
Image

1990:
Proširenje Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG se ubrzano nastavilo. Još jedna tvornica otvorena je u Istočnoj Njemačkoj: Neoplan 5 u Ehrenhainu. Zahvaljujući brzoj kooperaciji između obitelji Auwärter i Hiller/Kratzsch, započela je proizvodnja Translinera u veljači 1990.

1991:
Godinu dana kasnije, Neoplan je proslavio otvoreje još jedne nove tvornice u Plauenu/Vogtland. Rušenje Berlinskog zida omogućilo je još intenzivniju suradnju između Neoplana i renomiranog Vogtländische Maschinenfabrik AG. Neoplan Omnibus GmbH Plauen osnovan je 12. prosinca 1991. Neoplan Stuttgart imao je vlasništvo nad 76% dionica, dok su ostalih 24% držala tri člana odbora, koji su bili i upravitelji tvornice. Danas ova tvornica, koja se konstantno nadograđuje, igra ulogu centralne strukture unutar Neoplan grupe.

1992:
U proljeće ove godine, Albrecht Auwärter još jednom je iznenadio autobusnu industriju. Objavio je da radi na dizajniranju autobusa, čija je ukupna duljina veća od 12m i koji će moći biti registriran u Njemačkoj i diljem Europe. Isprva je samo nekoliko ljudi povjerovalo u ovaj projekt, ali na IAA 1992 bio je u mogućnosti predstaviti svoju čvrstu pobjedu koja je rezultat njegove tvrdoglave upornosti - prvi četveroosovinski autobus, Neoplan Megaliner, koji je nosio regularne njemačke registracijske pločice. U današnje vrijeme, 12m limit je stvar prošlosti.
Megaliner:
Image

1993:
10. kolovoza 1993. u dubokoj starosti umire Gottlob Auwärter, utemeljitelj Neoplana.

1994:
Nakon kratke i ozbiljne bolesti u 57 godini umire Albrecht Auwärter, stariji Gottlobov sin. Predsjedajuću ulogu preuzima Konrad Auwärter, Gottlobov drugi sin.

1995:
Na šezdesetu obljetnicu kompanije, Neoplan je predstavio ultimativni Cityliner - Platinum Edition. Napravljeno je 60 ultrasofisticiranih, luksuznih autobusa, koji su bili opremljeni tehničkim novotarijama koje će tek 2006. postati dio standardne opreme u Citylineru.

1996:
Približavajući se novom mileniju, Neoplan je na IAA `96 predstavio mnogostruko nagrađivani model - Starliner. Ekstremno atraktivan dizajn i inovativni koncept sigurnosti demonstrirali su futuristički orjentiran pristup ovog proizvođača. Sofisticirana proizvodna tehnologija osigurala je iznimnu udobnost. Sve verzije Starlinera imale su integralan prednji i stražnji kraj, te krov. Dodatne varijante kao što su 150mm povišeni model i 13.7m dugi troosovinac ubrzo su uvrštene u ponudu. Zahvaljujući svom inovativnom konceptu, Neoplan Starliner je veoma brzo postao glavni autobus i predvodnik flote u mnogih operatera.

1997:
Skup međunarodne organizacije za transport održan u Stuttgartu bio je idealno mjesto za predstavljanje nove generacije niskopodnih Centroliner autobusa. To je predstavljalo kulminaciju kompanijnog gotovo četrdesetogodišnjeg iskustva u proizvodnji niskopodnih autobusa. Centroliner je naravno bio opremljen najnaprednijom tehnologijom, iznad svega Controller Area Network sustavom (CAN). Ostala poboljšanja novog Centrolinera su bila još bolja zaštita od korozije, zahvaljujući konstrukciji poda od nehrđajućeg čelika, te nova širina od 2.55m. Standardizirani dijelovi modularnog koncepta omogućili su cijeli spektar vozila, individualno dizajniranih po vrlo niskim troškovima. Na IAA 2002. nova generacija Centrolinera krenula je u serijsku proizvodnju.

1998:
"Destinacija budućnost" bio je idealan moto za predstavljanje nove serije autobusa na IAA `98. Ovaj autobus je zaista bio orjentiran ka budućnosti sa svojim CAN sustavom, izradom podnice od nehrđajučeg čelika te integralnim prednjim i stražnjim krajem te krovom. To su bile samo neke čari Eurolinera koji impresionira unatoč svojoj širini od samo 2.55m. Njegova platforma sa standardiziranim jedinicama omogućila je proizvodnju mnogobrojnih varijanti po prihvatljivom trošku. Euroliner je bio dostupan u 5 duljina, dvije visine, te tri visine poda. Široki spektar dodatne opreme, ovog nasljednika Translinera čini pionirom u mnogo aspekata. Starlineru je magazin "Lastauto Omnibus" dodijelio nagradu "Bus of the Year" po prvi puta.
Euroliner:
Image

1999:
Starliner drugi put zaredom osvaja ETM-Verlagovu nagradu "Bus of the Year". Međunarodni žiri dodijelio je Starlineru titulu "Coach of the Year 2000". Dotada je već bilo proizvedeno 500 Starlinera.

2001:
20. lipnja 2001. Europska komisija odobrila je preuzimanje Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG od strane MAN Nutzfahrzeuge AG iz Munchena. Od 1. srpnja 2001. Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG je promijenio ime u NEOPLAN Bus GmbH. Neoplan je također integriran i u grupaciju NEOMAN koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom Neoplan i MAN autobusa. Starliner još jednom osvaja titulu "Bus of the Year".

2002:
I ove godine Starliner osvaja titulu "Bus of the Year". Prodano je već 750 Starlinera.

2003:
Predstavljen je novi autobus iz Neoplan obitelji - Tourliner. Ovaj model je iznimno ekonomičan i pouzdan, te ima odličan omjer uloženo/dobiveno. Nasljednik je legendarnog Eurolinera i proizvodi se u Ankari u Turskoj. Starliner i po peti puta zaredom osvaja titulu "Bus of the Year".

2004:
Neoplan je na IAA salonu u Hanoveru predstavio novog Starlinera. Starliner je bio omiljena tema razgovora, te glavna zvijezda showa zahvaljujući svom dizajnu koji plijeni pažnju. Tehničke inovacije poput ESP-a i trendovskog postavljanja prednjih svjetala još su jednom dale do znanja usmjerenost ka budućnosti. Predstavljen je i model Trendliner. Ovo čudo ekonomičnosti iz Neoplana je i međugradski i kombinacijski autobus. Trendiler objedinjuje pouzdanu funkcionalnost sa visokim stupnjem sigurnosti te upotrebljivosti ugrađene opreme. Prednost ovog modela je što se može upotrebljavati sedam dana u tjednu, bez skupih perioda kada se ne vozi.

2006:
Nakon zatvaranja pogona u Stuttgartu zbog restrukturiranja, tvornica u Pilstingu postala je sjedište NEOPLAN Bus GmbH-a. Predstavljen je novi Cityliner na IAA `07. Nova generacija autobusa koji je napravljen preko 6000 puta u 35 godina veoma je uvjerljiva zahvaljujući inovativnoj, ali i pouzdanoj tehnologiji preuzetoj sa Starlinera. MAN-ovi EURO 4 motori ugrađuju se u sve modele. Na samom sajmu već je prodano 30 Citylinera.

2007:
Cityliner osvaja "Red dot: best of the best " nagradu.
Poslednji put menjao sasa-74 dana Uto Feb 12, 2008 12:15 pm, izmenjena samo jedanput
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod volvos » Uto Feb 12, 2008 12:05 pm

Svake godine po nesto
Image
volvos
Član
 
Postovi: 4167
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 8:11 pm
Lokacija: Temerin

Postod Nibus-ja » Uto Feb 12, 2008 6:25 pm

Svaka cast za ove lekcije iz istorije. 8)
Korisnikov avatar
Nibus-ja
Član
 
Postovi: 12432
Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm
Lokacija: Ниш / Niš / Nis-Serbia

Postod sasa-74 » Sre Feb 13, 2008 8:49 pm

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod sasa-74 » Pet Feb 15, 2008 5:50 pm

Image
Image
Image
Image
Image
Image
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod sasa-74 » Pon Feb 18, 2008 11:12 am

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod Goran sk » Sub Mar 08, 2008 2:03 am

Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član
 
Postovi: 18840
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm
Lokacija: Stuttgart-Skopje

Postod sasa-74 » Ned Mar 09, 2008 7:35 pm

Image
Image
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod sasa-74 » Ned Mar 09, 2008 10:30 pm

e to je slika bravo :D :D :D
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod Goran sk » Pon Mar 10, 2008 12:53 am

Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član
 
Postovi: 18840
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm
Lokacija: Stuttgart-Skopje

Postod Neo » Pon Mar 10, 2008 6:03 am

Slavonija Bus..

Image
Image
Image
ImageImage
Korisnikov avatar
Neo
Gazda
 
Postovi: 405
Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 7:12 am
Lokacija: Tuzla, BiH

Sledeća

Povratak na Turisticki, Visokoturisticki

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost