Reportaže članova sa putovanja.
Odgovori

Drumski saobraćaj u Monastiru i Susu (Tunis)

Sre Avg 26, 2009 3:28 pm

Evo obećao sam da ću napraviti reportažu vezanu za drumski saobraćaj u Monastiru i Susu, kao i o gradskom prevozniku u ova dva mesta.
Malo o položaju države Tunis. Tunis se nalazi u severnom delu Afrike, na zapadu i jugo-zapadu se graniči sa Alžirom, a na istou i jugo-istoku sa Libijom. Država ima oko 9 500 000 stanovnika i ima površinu od oko 1650 000 kilometara kvadratnih. Izlazi na Sredozmeno more, na kome se nalaze mnogobrojna letovališta: Monastir, Sus, Hamamet, Mahdia, Đerba i druga. Tunis je pretežno ravničarska zemlja i i nemaju neke visoke planine.
Religija u Tunisu je Islam, ali nisu toliko brojne džamij, kao u Egiptu ili Turskoj.
Za početak malo informacija vezanih za Monastir. Monastir je poznato i drugo po veličini letovalište u Tunisu (prvo je Hamamet) sa oko 35 000 stanovnika. Nalzi se u istočnom delu zemlje i izlazi na Sredozemno more. U blizini ovog mesta se nalazi i pustinja Sahara, a prestonica Tunis na oko 140 kilometara. Ima svoj aerodrom "Habib Burgiba", po njihovom prvom predsedniku, koji je kako kažu bio veliki Titov prijatelj. Pa kad čuju da ste iz Srbije, odmah znaju da je to bivša Jugoslavija i odmah viču: "Habib Burgiba and Tito big friends!"
Evo karte Tunisa:

Image

A evo i ove turističke karte, gde je označen položaj Monastira:

Image

Klima je pustinjska, leta su veoma topla sa dnevnim temperaturama i do 40 stepeni, mada kad sam ja bio nije bilo nešto pretoplo, oko 33 stepena. Noću temperatura pada, ali ne nešto mnogo, do najmanje možda 22-23 stepena. Vazduh je obično suv, međutim ja kad sam sleteo na aerodrom i izašao iz aviona vazduh je bio izuzetno vlažan, na internetu je pisalo oko 75%, ali se to brzo promenilo i vratilo u normalu.
Novčana valuta u Tunisu je tuniski dinar, za koji dobijate oko 50 srpskih dinara, odnosno 0,5 eura.
Sad saobraćaj, ono što vas verovatno najviše i interesuje. U samom Monastiru su zastupljeni skoro svi tipovi saobraćaja. Što se drumskog saobraćaja tiče preovladavaju automobili i to najviše evropska, prevashodno francuska vozila. U javnom prevozu postoji više tipova vozila kojima se možete prevesti kako na kraće, tako i na duže relacije.
Taksija ima puno, ali baš puno, taksisti su mnogo dosadni stalno staju zapitkuju vas da li vam treba prevoz, i ako ih odbijete i ako krenete da pričate sa njima isto vam se vata, oni nastavljaju sa svojom pričom o niskoj ceni i samo gledaju kako da vas navuku da vas voze. Često ne voze na taksimetar, stave neku krpu preko istog i onda kao idemo za 8, a ako ih odbijete, za 5 dinara do grada. Voze relativo dobra kola, znači evropska, prevashodno francuska, sve marke.
Taksi vozila nisam slikao, jer mi nisu nešto interesntna, ali je interesantno da su ima sva vozila u istoj kolor šemi, žuto sa nekim natpisima.

U nastavku, ostali tipovi drumskog prevoza, fotografije Monastira i Susa i fotografije autobusa, sa raznim informacijama :D
Poslednji put menjao danilo dana Sre Avg 26, 2009 8:02 pm, izmenjena 2 puta

Sre Avg 26, 2009 3:34 pm

Pored taksija postoje i drugi tipovi javnog prevoza. Tako postoje i ovi minibusi, u Turskoj i Egiptu ih zovu dolmoši, a ovde ne, za koje ne znam kako voze, nije kao u drugim zemljama gde sam letovao, da ih jednostavno zaustavite i da vas voze na postojećoj trasi, i na njoj imaju usputan stajališta, već su to ovde neke organizovane vožnje. Nisam se njima vozio, ali evo nekoliko njihovih fotografija iz ulice gde se nalazi hotel u kome sam bio.

Image

Image

Image

Sre Avg 26, 2009 8:25 pm

Idemo dalje, evo sad malo turistički vidovi javnog gradskog prevoza.
Prvo fijaker koji vozi na relaciji Monastir-Sus (udaljenost oko 20 kilometara). Možete ga zaustaviti bilo gde na ovoj trasi i da vas vozi do jednog od centra ova dva mesta ili do hotela u kojem ste odseli.

Ispred hotela

Image

U centru Susa

Image

Kod kružnog toka u Monastiru

Image

I ovo je relativo popularan vid prevoza, ne znam kako se zove, ja ga zovem rikša, a gore na tablama, na krovu, im piše "TUK-TUK". :D :lol:

Image

Sre Avg 26, 2009 8:53 pm

Sad ono glavno, AUTOBUSI!
Autobuski gradski prevoz između Monastira i Susa, a možda i između drugih letovališta koja se nalaze blizu ova dva, održava jedan prevoznik, jedno preduzeće. Zove se "StSahel" i ima svoj sajt www.stsahel.com.tn na koji nisam još išao. Vozni park se sastoji od autobusa različitih marki, a to su: Man, Mercedes-Benz, Volvo Setcar i Ikarus, ali ne naše stare Ikače već Mađarske. Vozila su im mahom stara, jedino su Man-ovi autobusi noviji i vidi se da su u boljem stanju. Ne znam koji su tip, ali možda prepoznate sa fotografija, imaju sličnu komandnu tablu kao naši Japanci. Ostale marke autobusa koje imaju su zaista stare, naročito Ikarusi, za koje pretpostavljam da su najstariji i da imaju možda 20 godina, ako ne i više.
Disciplina vezana za ispravnost instrumenata je na veoma visokom nivou, a sva vozila koja su me vozila imaju ispravne tahografe, a i ostali instrumenti su ispravni. Radio sam kontrole pa zato znam.
I disciplina oko kupovine karata je na visokom nivou. Ulaz je samo i isključivo na trećim vratima (sva vozila su zglobna, neka imaju troja, a neka četvora vrata), gde se nalazi kondukter (ima svoje sedište čim se uđe sa desne strane). Imaju savremene aparate za izdavanje karata, digitalne. Na trećim vratima stojite dok ne kupite kartu, ne smete da odete napred ka prvim vratima, jer ako to pokušate kondukter juri za vama dok ne kupite kartu. Cena karte nijeista za ceo grad, kao u Beogradu, već kažete dokle idete i u zavisnosti od kiloemetraže toliko vam košta karta. Izlaz iz vozila je isključivo na prvim vratima, dok druga (četvrta) vrata ni ne otvaraju. Jedino kako možete da "zeznete" konduktera je da kažete da npr. idete 2 stanice, a ustvari idete 10 stanica. Međutim tada vam preti opasnost od kontrole, tako da švercovanja ili nečeg sličnog tome NEMA.

Brojevi autobuskih linija su razbacani, imate i 3, ali i 65 koliko mi se čini. Imaju veliki broj slobodnih brojeva za linije (to mora da je po ugledu na nas :lol: ).
Garažni brojevi su takođe istumbani pa vas na liniji 52 (Monastir - Sus) vozi i garažni broj 154, ali i 294,903,920,936.
Inače na ovoj liniji radi 3 vozila celodnevno i radnim danom i subotom i nedeljom, i u vršnom i u vanvršnom opterećenju, šihtaša nema, za njih nepoznat pojam. Red ožnje na terminusima koji izgledaju kao oni terminali u evropskim gradovima (dobro manji i nije to baš to) nema, otpravika nema, a nisam video ni turažne tablice kod vozača.
Ispadaju stalno iz turaža, razlog je velika gužva u Susu pred njihov praznik Ramazan kad svi jure po pijacama da kupe voće, povrće i ribu. Tako da čekate nrp. autobus ka Susu, ka Monastiru za 25 minuta prođu dva vozila, a ka Susu 45 minuta nema autobusa. Sve to bi bilo lakše da imaju otpravnike, ali šta da im radim, njihov problem.
Voze, jednom rečju, brzo! Autobuse na pravcu, na bulevarima, ošinu do 80 na sat, znaju u oštru krivinu gde je ograničenje 50, ulete sa 65 i tako slično. Inače svi voze ko budale i taksisti, pretiču punu kolonu, a u susret im idu vozila, pa kad im ovaj svira, oni su opušteni i mašu. Vozači autobusa cimaju dok voze, koliko sam prmetio malo koriste retardere, pa odmah udri po radnoj kočnici.

Evo malo fotografija:

Terminus u Monastiru

Image

Ikarus na izlaznom stajalištu terminusa Sus

Image

U centru Susa, probija se kroz gore pomenutu gužvu, a na čelu nasmejani vozač :D

Image

Volvo Setcar parkiran na terminusu Sus

Image

Sre Avg 26, 2009 9:09 pm

Evo još fotografija autobusa iz Susa.

Na ove dve je malo ćale upao u kadar :wink: :lol:

Image

Image

Jedan crveni u centru

Image

Garažni broj 936 duženik na liniji 52A, inače 52A saobaraća na trasi Sus-Monastir, a 52B Monastir-Sus

Image

Image

Nastavak sledi :arrow:

Sre Avg 26, 2009 11:05 pm

Svaka cast!!!! :D

Sre Avg 26, 2009 11:47 pm

A jel pala neka kontrola :lol: :lol:

Sre Avg 26, 2009 11:50 pm

Marko je napisao:A jel pala neka kontrola :lol: :lol:

Znaci medjunarodna saradnja...:D

Čet Avg 27, 2009 11:41 am

Jeste pala je kontrola na garažnim brojevima 154 i 903.
154 je Ikarus, a 903 je Man, sve radi, sve je ispravno, šta reći :!: :lol: :D

Sledi još fotografija autobusa :wink:
Odgovori