Reportaže članova sa putovanja.
Odgovori

Rim 2014

Uto Avg 12, 2014 12:13 pm

Buongiorno i dobro došli u moju reportažu sa putovanja u "Večni grad", glavni grad bivšeg carstva a danas Republike Italije! :)

Potrudiću se da u što boljem svetlu predstavim ovaj veliki grad koji je ostavio jak utisak na mene uz osvrt na temu ovog foruma, javni prevoz, pre svega autobusi. :)

Pre svega ću da napravim mali uvod pa ćemo početi sa slikama kasnije. :wink:

Reportaža obuhvata period od 9. avgusta do 11. avgusta 2014. godine, na putovanje sam išao sa majkom tako da ću u reportaži uvek govoriti u množini, čisto da ne bude zabune. :wink:

Odmah ću reći da je Rim lak za snalaženje uz dobru mapu (u našem hotelu je bio bunt papirnih mapa) i da puno ljudi zna engleski dobro što dodatno olakšava obilazak. Javni prevoz jako dobro funkcioniše tako da za taksijem nema potrebe.
Gradski prevoznik u Rimu je ATAC čiji vozni park je većinom domaće proizvodnje, ali se na ulicama može naći i dosta Citara prve generacije. Ono što je mene iznenadilo jeste da su im gotovo svi autobusi solo, a jedini zglobni autobusi koje sam video su novi Citelisi sa troja vrata tako da pretpostavljam da ih koriste za neke manje opterećene rute koje saobraćaju bulevarima.

Sam centar grada je većinom pešačka zona ali imaju i dve-tri linije na kojima saobraćaju samo minibusi na elektro-pogon. Osim autobusa, Rim ima i nekoliko tramvajskih linija kojima se nisam vozio. Negde sam video da Rim ima zglobne Solarisove trolejbuse ali ih ja nisam nigde video.
Okosnica javnog prevoza je metro koji ima dve linije; narandžastu, liniju A, koja ide sa istoka ka zapadu i plavu, liniju B koja ide iz severnog dela ka južnom. Linije se seku na stanici Termini, glavnoj železničkoj stanici, odakle polazi mnoštvo autobusa ka aerodromima, a takođe postoji i veliki terminus za gradske linije.

Odmah ću napomenuti da najave stanica u autobusima NEMA, za razliku od metroa u kome se osim najave stanica na italijanskom najavljuju stanice i na engleskom, a takođe u metrou se najavljuje i na kojoj se strani izlazi iz voza.

Rim ima nekoliko vrsta karata, Biglietto Integrato a Tempo (BIT) koja važi 100 minuta u okviru gradske zone i košta 1,50€, zatim Biglietto Integrato Giornaliero (BIG) što je dnevna karta i košta 6,00€ ali važi samo do ponoći, ne 24h nakon prve validacije. Osim te dve karte koje su osnovne, ATAC nudi i trodnevne, nedeljne i mesečne karte. Karte se mogu kupiti u trafikama koje imaju znak T kao i na svim metro stanicama na mašinama.

Ispod je plan puta, a mi se čujemo uskoro, čim krenem da objavljujem slike, do tada Ciao! :wink:
Plan puta:

DAN 1
Let iz Beograda za Rim (aerodrom Fiumicino) avionom easyJet-a, odlazak do hotela i smeštaj, trg Republike, bazilika Santa Maria degli Angeli na istom trgu, Palazzo Barberini, Piazza Colonna, Palazzo Montecitorio, Tempio Adriano, Panteon, Piazza Navona

DAN 2 - PRVI DEO
Via Cavour, bazilika Santa Maria Maggiore, bazilika San Pietro in Vincoli, Colosseo, Via de Fori Imperiali, Vittoriano i brežuljak Kapitol

DAN 2 - DRUGI DEO
Piazza del Popolo, Via del Corso, Španske stepenice, Fontana di Trevi, Panteon, Piazza Navona

DAN 3
Vatikan, bazilika Svetog Petra, Castel Sant Angelo, most Sant Angelo, Panteon, put do aerodroma Fiumicino i sam aerodrom, let iz Rima za Beograd easyJet-om

Re: Rim 2014

Uto Avg 12, 2014 5:09 pm

Buonasera, što bi Italijani rekli, odnosno dobar dan!

Krećemo sa prvim slikama u ovoj reportaži, plan puta možete pratiti u prvoj poruci u ovoj temi a ja ću postepeno linkovati u planu puta poruke u kojima su određene stvari pokrivene.

Pa, da krenemo :)

DAN 1
Prvi dan ovog putovanja počinje oko 10:45 kada smo krenuli kolima put beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" da uvhatimo easyJet-ov let za Rim. Uz nešto veću gužvu na naplatnoj rampi, stižemo na aerodrom oko 12:20 i bez većeg kašnjenja prolazimo pasošku kontrolu. Broj leta je U2 4875, a avion je Airbus A319 registracije G-EZBX koji u 13:55 polazi sa gejta A9. Trebalo je propešačiti do kraja aerodroma, srećom pa nije toliko velik.

Usput sam uslikao i A319 naše aviokompanije Air Serbia.
Image

Avion kojim smo mi leteli nisam uspeo da uslikam iz prostog razloga što je on došao na gejt nakon što smo mi prošli skeniranje. Ubrzo počinje i ukrcavanje u Airbus A319 koji ima 144 sedišta, sva u ekonomskoj klasi. Za ukrcavanje smo koristili zadnji ulaz i zbog toga smo se peli stepenicama da uđemo, nismo išli kroz finger. Let možete pogledati ovde

Pred polazak sam uslikao unutrašnjost ovog aviona.
Image

Zbog velikog broja sedišta, prostor za noge je malo skučen, ali meni sa preko 185 cm nije predstavljao nikakav problem. easyJet je low cost aviokompanija i zbog toga više podseća na leteći autobus nego na avion; ima puno sedišta, usluga je ograničena, sve se u avionu plaća i bez doplate je dozvoljen unos samo ručnog prtljaga. Zbog toga je i duplo jeftiniji od konkurencije na istoj ruti. (Air Serbia, Alitalia)

Uz minimalno kašnjenje (5-10 minuta) se izguravamo sa gejta A9 i počinjemo voženje ka pisti 30 (u pravcu ka severozapadu). Usput sam uslikao Boeing 737-800 kompanije flyDubai...
Image

...LOT-ov Embraer 175...
Image

... kao i pogled na stajanke A i B. Levo možete videti Aviogenexov Boeing 737-200Adv
Image

Uto Avg 12, 2014 5:18 pm

Avion Airbus A319 ima odličan odnos snage i težine i zbog toga ne troši puno piste za poletanje. Kapetan našeg leta, inače Britanac, je odlučio da skrati voženje i poleti sa kraćeg dela piste (2000 metara umesto 3100). Snažni Airbus se ubrzo vinuo u nebo, i nakon poletanja smo preleteli autoput Beograd-Zagreb (u pozadini se vidi Beograd)
Image

Zatim smo skrenuli ulevo ka Valjevu i zatim ka Sarajevu. Usput prelećemo reku Drinu.
Image

Ubrzo nailazimo na prvi veći grad, Sarajevo.
Image

I ubrzo stižemo do Jadranske obale. Kroz prozor aviona se vidi grad Split kao i ostrva Hvar, Brač i Vis.
Image
Image

Uskoro se kapetan javlja preko razglasa, još jednom nam želi dobrodošlicu na let i informiše nas da se nalazimo na visini od 38000 stopa, odnosno 11600 metara, da letimo brzinom od oko 400 čvorova što iznosi nešto više od 700 km/h kao i da ćemo stići u Rim tačno na vreme. U međuvremenu, stjuardi i stjuardese prolaze kroz kabinu i nude hranu i piće za osveženje kao i duty free artikle, poput parfema, alkohola, duvana, pa čak i modela easyJetovih aviona. Prelećemo Jadransko more i prvi grad na koji nalećemo je Peskara (Pescara).
Image
Image

Uto Avg 12, 2014 5:33 pm

Kako smo ušli u Italijanski vazdušni prostor, tako smo počeli da se spuštamo da bi sleteli na aerodrom Leonardo da Vinci ili Fiumicino. Pošto dolazimo sa istoka, a aerodrom se nalazi zapadno od grada, neizbežno je preletanje preko grada.

Dok smo preletali grad, jedino što sam primetio je glavna železnička stanica. Iz aviona nismo mogli da vidimo nijednu znamenitost Rima koju bismo možda videli da smo sedeli sa leve strane.
Image

I ubrzo skrećemo naglo ulevo da bismo uhvatili signal instrumentalnog sistema za sletanje za pistu 16L. Britanac je jako lepo prizemljio avion pa je od Italijana dobio aplauz.
Image

Dok se vozimo ka gejtu možemo videti samo Airbusove avione. U redu za poletanje sa piste 25 su bili ČSA, Vueling, Alitalia i drugi, a usput smo i sreli "kolegu".
Image
Image
Image

Usred vožnje ka gejtu naš avion staje i nakon dva-tri minuta se javlja kapetan i kaže nam da se sa gejta pored našeg izgurava Airbus A380, i pošto je to grdosija od aviona, moramo da ga sačekamo da prođe. Ubrzo se i sa desne strane ukazao isti avion, uz moj pozdrav Duletu (s215hdh) :)
Image

Stajemo na gejt G2 i iskrcavamo se iz aviona. Na aerodromu nije bilo nikog osim putnika našeg aviona. Krenuli smo zatim u pravcu gde su svi išli, ka železničkoj stanici šatl voza koji vozi između zgrade gde su G gejtovi do glavne zgrade na terminalu. Vožnju, nažalost, nisam uslikao.
Prativši putnike iz našeg aviona stižemo do pasoške kontrole koju brzo prolazimo i nailazimo na prve oblike života kod traka za isporuku prtljaga. Mi smo imali samo ručni prtljag pa prolazimo taj deo i idemo da kupimo karte za šatl autobus ka gradu.

Nastavak ubrzo :)

Uto Avg 12, 2014 6:04 pm

Pozdrav, cika Slobo, pogledaj na orignial slici jel se vidi registracija :D Mislim da je EDI, ako jeste, onda je prvi 380 na kome sam radio :D Nema, kad nas pushbackuju, svi se sklanjaju :D

Uto Avg 12, 2014 7:08 pm

Jeste, A6-EDI :wink:

Uto Avg 12, 2014 10:10 pm

Po dolasku na aerodrom, nakon što smo prošli pasošku kontrolu, našli smo se na prizemlju terminala T3 gde ima nekoliko šaltera za shuttle autobuse. Svi nude prevoz do stanice Termini (glavna železnička stanica) s tim što neki prolaze blizu Vatikana pa tamo staju, neki idu preko železničke stanice Ostiense a neki idu direktno. Ima i onih koji spajaju aerodrom Fiumicino sa aerodromom Ciampino i idu preko Terminija.

Cene povratnih karata se kreću od 8 do 11 evra, a na aerodromskom terminalu smo zatekli šaltere četiri kompanije: Terravision.eu, SIT Bus Shuttle, T.A.M. i Atral-Schiaffini. Osim ovih, postoje i autobusi lokalnog prigradskog prevoznika COTRAL (koji voze do stanice Tiburtina) kao i dve linije voza; FL1 koja ide do stanice Tiburtina i košta 8 evra u jednom pravcu, kao i Leonardo Express koji vozi do stanice Termini i košta 14 evra u jednom pravcu.

Što se tiče voznih parkova, stanje je manje-više sledeće:

Terravision.eu je internacionalna kompanija koja radi shuttle servise po celoj Evropi. Ono što sam video u Rimu jeste da voze Irizar Century na Scania šasiji i MAN Lion's Coach, oba troosovinci.

SIT Bus Shuttle poseduje mahom Mercedese, ja sam video Integro i Tourismo RHD (noviji).

T.A.M. ima Irizar Century na Scania šasiji i Mercedes Tourismo SHD (stariji).

Atral-Schiaffini poseduje King Long XMQ6127, ali nude besplatan WiFi

COTRAL ima autobuse domaće proizvodnje, BredaMenariniBus i Iveco

Pa ko šta voli nek izvoli :)

Po izlasku sa terminala 3 idemo desno i pratimo znakove BUS Station. Potrebno je oko 5 minuta hoda da se dođe do autobuske stanice koja se nalazi na donjem nivou i ima nekih 20 perona. Shuttle autobusi za grad staju na prvih pet, izuzev prevoznika COTRAL koji staje ispred terminala 2. U avionu easyJeta su prodavali karte za Atral-Schiaffini i koštale su 11€. Mi smo u početku planirali Terravision.eu, ali s obzirom da je polazak sa aerodroma bio skoro sat vremena nakon našeg dolaska, odlučili smo se da idemo prevoznikom T.A.M. kod kog je povratna karta koštala 8 evra.

Pošto sam još uvek bio zbunjen i umoran, nisam uslikao stanicu ali zato jesam SIT-ov Mercedes Integro.
Image

Ubrzo je došao i naš TAM, ali, u stvari Irizar Century na Scania šasiji, dvoosovinac, i vozi nas do stanice Termini. Usput, svraćamo na stanicu Ostiense koja se nalazi na jugu grada. Nakon 45 minuta od polaska sa aerodroma Fiumicino, dolazimo na glavni transportni čvor Rima, stanice Termini. U brzini sam uslikao autobus.
Image

Zatim se spuštamo u podzemlje i tražimo peron za liniju B u smeru Rebbibia/Conca d'Oro. Nije bilo teško naći jer se na stanici Termini, osim znakova koji vise sa plafona, nalaze i nalepnice za linije na podu. Pratimo plavu nalepnicu na kojoj piše B-Colosseo. Malo mi je bilo zbunjujuće obzirom da se Koloseum nalazi u drugom pravcu ali je ipak trebalo pratiti znak Colosseo sve dok nismo naišli na znak gde piše B-Rebbibia/Conca d'Oro. Pred sam ulazak na peron potrebno je validirati kartu nakon čega se otvaraju staklena vrata.

Izlazimo na peron i slikam. Na stanici se nalaze displeji koji pokazuju u kom pravcu se čeka voz (Banchina dirrezione: Rebbibia) a na kom se i smenjuju natpisi o udaljenosti sledeća dva voza, ali i ispisuje da voz nailazi kada je blizu (Treno dirrezione: Rebbibia).
Image

Ubrzo dolazi voz u koji ulazimo, inače španske proizvodnje, CAF. Mi idemo dve stanice, do stanice Policlinico odakle peške idemo do hotela. Nije prošlo puno vremena kad smo čuli na razglasu "In arrivo Policlinico-uscita laterale destro, Arriving now Policlinico-right side exit" pa smo i izašli na desna vrata voza. Tu se nalaze i pokretne stepenice kojima se penjemo do izlaza. Inače, na stanici imaju razglas preko koga ide radio. Koliko sam uspeo da shvatim, sama kompanija (ATAC) pušta muziku i obaveštava putnike o eventualnim izmenama.

Izlazimo sa stanice, i uz pomoć mog mobilnog telefona nalazimo hotel. Dok smo pešačili ka hotelu uslikao sam par slika.
Image
Image
Image
Image
Image

Ovaj obelisk koji se nazire je u sredini kružnog toka. Odmah pored je i naš hotel ispred čijih vrata je i autobusko stajalište. Hotel se zove Regina Margherita i ima tri zvezdice. Nas je za dve noći sa doručkom koštao 100 evra uz doplatu za boravišnu taksu na recepciji (dva evra po osobi po noći, za nas dvoje za dve noći je koštalo 8 evra).
Hotel mi se jako svideo i toplo ga preporučujem svima koji se upute u ovaj grad. Jedini problem predstavlja buka na kružnom toku, uključujući autobuse koji kreću sa stanice kod hotela kao i avioni koji nadleću u prilazu za aerodrom Ciampino.

Nakon smeštaja se odmaramo nekih pola sata, a vi se odmarate do sutra, do sledećih slika. Pozdrav! :)

Uto Avg 12, 2014 10:53 pm

ŠKK? Znači čitam reportažu, sve kul, sve detaljno, preopširno ali zanimljivo, i samo iskoči Dule! :shock: Zamal' da se zadavim s'ovaj 'lebac! Dalje i ne moraš da pišeš o atrakcijama :mrgreen:

Sre Avg 13, 2014 3:42 pm

Pre svega hvala, preopširnost je tu za one koji bi hteli da se upute u ovaj grad, radi lakšeg snalaženja. Dule ti je izgleda toliko odvukao pažnju da nisi primetio da sam se vozio Skanijom. :mrgreen:

U nastavku će biti puno više slika i izvinjenje svima koje sam udavio sa uvodnim tekstom. :wink:

Dakle, nakon kraćeg odmora napuštamo hotel i krećemo laganim hodom ka
Image
gde kupujemo nove karte koje važe 100 minuta da se spustimo do grada. Ova večernja šetnja obuhvata trg Republike, palatu i trg Barberini, Panteon i pjacu Navonu.
Dok smo se spuštali ka peronima, čujemo kako dva voza odlaze (u oba smera po jedan) a čekanje nas baš i ne interesuje sada. Međutim, kad smo se spustili na peron videli smo na displeju da to čekanje neće dugo trajati.
Image
Image

Dok smo čekali voz, uslikao sam i peron ove stanice
Image
Image

Uskoro se preko razglasa čuje "Treno per Laurentina in arrivo" i osetimo vetar iz tunela. Odjednom iz tunela isplivava opet CAF-ov voz i mi se ukrcavamo. Vraćamo se do stanice Termini gde ćemo čekati voz na liniji A do stanice Repubblica.
Nema gužve pa sam nakon ulaska sam uslikao unutrašnjost; kao što sam napomenuo, ovo je plava linija pa je i sam enterijer u plavoj boji.
Image
Image

Na stanici Termini izlazimo iz voza i pratimo znakove "A Anagnina-Battistini" a potom samo "Battistini". Vozimo se jednu stanicu CAF-om koji ima narandžasti enterijer i ubrzo izlazimo iz podzemlja. Zatičemo se na trgu Republike (stanica Repubblica).

Sre Avg 13, 2014 4:00 pm

U Rimu ima nekoliko trgova koji su kružni tokovi. U sredini kružnog toka je najčešće fontana ali može biti i obelisk. Ljudi najnormalnije prelaze put da bi došli do fontane, ništa neobično. Takav je i trg Republike, odnosno Piazza della Repubblica :)
Image
Image

Tu sam uslikao i Mercedes-Benz Tourismo RHD prevoznika Mendola Bus
Image

Prelazimo preko puta i ulazimo u
Image

Unutrašnjost bazilike koju je projektovao Mikelanđelo
Image

U jednom ćošku ove bazilike se nalazi i rupica kroz koju ulazi svetlost. To je solarni sat, u zavisnosti od toga na koji deo ploče padne Sunčev zrak se određuje vreme. Izvinjavam se zbog mutne slike, osvetljenje u svim bazilikama je haotično za korišćenje aparata bez blica, koji nisam hteo da koristim.
Image
Tabla na kojoj je to sve nacrtano i objašnjeno
Image

Izlazimo iz bazilike i spuštamo se niz Via Nazionale...
Image
Image
Image

...pa skrećemo desno u Via Delle Quattro Fontane da bismo došli do palate i trga Barberini.
Image
Image

Palazzo Barberini, galerija koja poseduje najveću kolekciju Karavađovih dela kao i brojnih drugih umetnika.
Image

Spuštamo se do trga Barberini gde opet zatičemo kružni tok i fontanu.
Image

Pogled na Via del Tritone, ulicu koja nas vodi ka Panteonu.
Image

Tu sam uslikao i autobus prevoznika SIT Bus Shuttle, kog sam već pomenuo. Ono što mi je bilo zanimljivo jeste da je u pozadini fasada u renoviranju, ali da ne ruši izgled, na platnu je odštampan originalan izgled zgrade.
Image

Sre Avg 13, 2014 7:24 pm

Sloba je napisao:Zbog velikog broja sedišta, prostor za noge je malo skučen, ali meni sa preko 185 cm nije predstavljao nikakav problem.

Tebi problem predstavlja jedino širina sedišta :D :mrgreen:
Šalu na stranu, svaka čast nadam se da ima još zanimljivog materijala :)

Sre Avg 13, 2014 8:46 pm

Mislim da je ovde izostavljen jedan mnogo bitan detalj :mrgreen:

Sre Avg 13, 2014 8:48 pm

Nastavljamo niz Via del Tritone, ulicom u kojoj u jednom smeru ide samo javni prevoz a u drugom idu svi. :)
Image
Image

Nailazimo i na tunel ispod Kvirnala (predsednički dom ja mislim) i tu sam uslikao Technobusov Guliver, autobus na baterije koji saobraća u strogom centru Rima.
Image
Image

Osim već pomenutih prevoznih sredstava, moguće je i iznajmiti fijaker. Pretpostavljam da cene i nisu nešto pristupačne, nisam proveravao. U pozadini je i solo Citaro na liniji 63.
Image
Image

Sre Avg 13, 2014 9:15 pm

Ne brigaj Džo, nismo ništa zaboravili :wink:

Na kraju Via del Tritone je raskrsnica sa Korzom (Via del Corso) a pored raskrsnice je Piazza Colonna na kojoj se nalazi fontana i obelisk Marka Aurelija. Na obelisku su prikazane borbe Marka Aurelija (Marcus Aurelius) u ratu na Dunavu krajem drugog veka nove ere.
Image
Image

Zatim se penjemo do Piazza di Montecitorio. (Pjaca di Montećitorio)
Image
Image
Image

Odatle se spuštamo prvo do Hadrijanovog hrama (Il templo di Adriano) a zatim do Panteona.
Image
Image
Image

Zatim stižemo do Panteona, međutim, stigli smo oko 19:30 a bio je zatvoren u 18h.
Image

Preskačemo Panteon i idemo do Piazza Navone koja se nalazi u blizini. Na njoj je glavna trakcija "Fontana četiri reke" koju je dizajnirao Bernini u 17. veku. Kao što i samo ime kaže, predstavlja četiri reke: Dunav, Nil, Gang i Eufrat.
Image

Iz fontane se izdiže i Neptunov obelisk
Image

A sama atmosfera na ovom trgu je fenomenalna! Ima puno turista i svi se osećaju divno. Ovo je svojevrsni "hotspot" za ulične zabavljače, a na jednom delu trga se nalazi mnoštvo umetnika koji prodaju svoja dela, a po ceni od 10 evra možete dobiti i sopstvenu karikaturu. :)
Image

Takođe, ovde ima i puno restorana, na samom trgu ali i u okolnim uličicama. Jedan od restorana na trgu nudi i čokoladne tartufe. :)

Mi ovde završavamo prvi dan, tražimo trafiku koja radi da kupimo karte za javni prevoz, morali smo da idemo dve stanice peške tako da se obezbedite kad god možete! Nailazi nam autobus na liniji 64 i mi odlazimo do Terminija, a zatim na Metro B do stanice Policlinico. Umorni ali zadovoljni ulazimo u sobu i čekamo drugi dan. :wink:

Sre Avg 13, 2014 10:13 pm

Fina reportaza, nastavi ti slike da izbacujes :).
Nazalost, vecina ljudi je ovaj grad videla preko apsoventskih eksukrzija, a tamo bas i nemas mnogo vremena da slobodno obidjes grad.
Odgovori