Po dolasku na aerodrom, nakon što smo prošli pasošku kontrolu, našli smo se na prizemlju terminala T3 gde ima nekoliko šaltera za shuttle autobuse. Svi nude prevoz do stanice Termini (glavna železnička stanica) s tim što neki prolaze blizu Vatikana pa tamo staju, neki idu preko železničke stanice Ostiense a neki idu direktno. Ima i onih koji spajaju aerodrom Fiumicino sa aerodromom Ciampino i idu preko Terminija.
Cene povratnih karata se kreću od 8 do 11 evra, a na aerodromskom terminalu smo zatekli šaltere četiri kompanije: Terravision.eu, SIT Bus Shuttle, T.A.M. i Atral-Schiaffini. Osim ovih, postoje i autobusi lokalnog prigradskog prevoznika COTRAL (koji voze do stanice Tiburtina) kao i dve linije voza; FL1 koja ide do stanice Tiburtina i košta 8 evra u jednom pravcu, kao i Leonardo Express koji vozi do stanice Termini i košta 14 evra u jednom pravcu.
Što se tiče voznih parkova, stanje je manje-više sledeće:
Terravision.eu je internacionalna kompanija koja radi shuttle servise po celoj Evropi. Ono što sam video u Rimu jeste da voze Irizar Century na Scania šasiji i MAN Lion's Coach, oba troosovinci.
SIT Bus Shuttle poseduje mahom Mercedese, ja sam video Integro i Tourismo RHD (noviji).
T.A.M. ima Irizar Century na Scania šasiji i Mercedes Tourismo SHD (stariji).
Atral-Schiaffini poseduje King Long XMQ6127, ali nude besplatan WiFi
COTRAL ima autobuse domaće proizvodnje, BredaMenariniBus i Iveco
Pa ko šta voli nek izvoli

Po izlasku sa terminala 3 idemo desno i pratimo znakove BUS Station. Potrebno je oko 5 minuta hoda da se dođe do autobuske stanice koja se nalazi na donjem nivou i ima nekih 20 perona. Shuttle autobusi za grad staju na prvih pet, izuzev prevoznika COTRAL koji staje ispred terminala 2. U avionu easyJeta su prodavali karte za Atral-Schiaffini i koštale su 11€. Mi smo u početku planirali Terravision.eu, ali s obzirom da je polazak sa aerodroma bio skoro sat vremena nakon našeg dolaska, odlučili smo se da idemo prevoznikom T.A.M. kod kog je povratna karta koštala 8 evra.
Pošto sam još uvek bio zbunjen i umoran, nisam uslikao stanicu ali zato jesam SIT-ov Mercedes Integro.

Ubrzo je došao i naš TAM, ali, u stvari Irizar Century na Scania šasiji, dvoosovinac, i vozi nas do stanice Termini. Usput, svraćamo na stanicu Ostiense koja se nalazi na jugu grada. Nakon 45 minuta od polaska sa aerodroma Fiumicino, dolazimo na glavni transportni čvor Rima, stanice Termini. U brzini sam uslikao autobus.

Zatim se spuštamo u podzemlje i tražimo peron za liniju B u smeru Rebbibia/Conca d'Oro. Nije bilo teško naći jer se na stanici Termini, osim znakova koji vise sa plafona, nalaze i nalepnice za linije na podu. Pratimo plavu nalepnicu na kojoj piše B-Colosseo. Malo mi je bilo zbunjujuće obzirom da se Koloseum nalazi u drugom pravcu ali je ipak trebalo pratiti znak Colosseo sve dok nismo naišli na znak gde piše B-Rebbibia/Conca d'Oro. Pred sam ulazak na peron potrebno je validirati kartu nakon čega se otvaraju staklena vrata.
Izlazimo na peron i slikam. Na stanici se nalaze displeji koji pokazuju u kom pravcu se čeka voz (Banchina dirrezione: Rebbibia) a na kom se i smenjuju natpisi o udaljenosti sledeća dva voza, ali i ispisuje da voz nailazi kada je blizu (Treno dirrezione: Rebbibia).

Ubrzo dolazi voz u koji ulazimo, inače španske proizvodnje, CAF. Mi idemo dve stanice, do stanice Policlinico odakle peške idemo do hotela. Nije prošlo puno vremena kad smo čuli na razglasu "In arrivo Policlinico-uscita laterale destro, Arriving now Policlinico-right side exit" pa smo i izašli na desna vrata voza. Tu se nalaze i pokretne stepenice kojima se penjemo do izlaza. Inače, na stanici imaju razglas preko koga ide radio. Koliko sam uspeo da shvatim, sama kompanija (ATAC) pušta muziku i obaveštava putnike o eventualnim izmenama.
Izlazimo sa stanice, i uz pomoć mog mobilnog telefona nalazimo hotel. Dok smo pešačili ka hotelu uslikao sam par slika.

Ovaj obelisk koji se nazire je u sredini kružnog toka. Odmah pored je i naš hotel ispred čijih vrata je i autobusko stajalište. Hotel se zove Regina Margherita i ima tri zvezdice. Nas je za dve noći sa doručkom koštao 100 evra uz doplatu za boravišnu taksu na recepciji (dva evra po osobi po noći, za nas dvoje za dve noći je koštalo 8 evra).
Hotel mi se jako svideo i toplo ga preporučujem svima koji se upute u ovaj grad. Jedini problem predstavlja buka na kružnom toku, uključujući autobuse koji kreću sa stanice kod hotela kao i avioni koji nadleću u prilazu za aerodrom Ciampino.
Nakon smeštaja se odmaramo nekih pola sata, a vi se odmarate do sutra, do sledećih slika. Pozdrav!