Logo

Posjeta vezirskom gradu - Travnik 13/14. maj 2011.

Reportaže članova sa putovanja.

Postod The Dubster » Uto Maj 17, 2011 6:24 pm

Evo jedna i od mene :)

Sad u petak i subotu bio sam u vezirskom gradu, Travniku. Prije ovog puta, u Travniku sam bio samo jednom na par sati i to prije nekih 8 godina. Pa sam odlučio da obnovim malo sjećanje ali i da vidim, posjetim i doživim neke nove stvari. Nadam se da će vam se svidjeti ova reportaža :D

Dakle, polazak iz Sarajeva je bio u 9.15 sa CTSom
Image
Image

ne, nisam putovao sa ovim busom hahaha :P Ovaj je bio na liniji za Ren, al sam iskoristio priliku i da se slikam sa kapitalcem CTSa :D
evo jedna zanimljiva slika - starliner je i na reklamnom posteru a i uživo :)
Image

moj put prema Travniku je bio puuuuno skormniji, Turkiz III
Image
moram priznati da sam se prvi put vozio u ovom busu i moji utisci na odnosu I. i II. generacije su odlični. Bus izgleda ljepše, ali je i iznutra poprilično dobar. Začuđujuće razmak između nogu je bio poprilično dobar, s obzirom na moju visinu (186 cm). Puno gore mi je bilo u Turkiz II kad sam se vraćao iz Tuzle sa Amarom.

U putu nisam puno toga slikao, jer nisam ni imao neke prilike, a i uglavnom smo išli autoputem....

Moj bus je bio na liniji Sarajevo-Banja Luka, a u Travnik smo stigli oko 11.20. Nakon smještanja u motel, odlučili smo odmah da krenemo u akciju - razgledavanje grada i uživanje u njegovim čarima, a bogme i kuhinji.

Krenuli smo od tako reći početka grada i naravno, prvo su na redu bili busevi, jer je bio petak i bilo je puno izleta iz raznih gradova BiH, a bome i stranaca.
Spremanje za posao
Image

i na "poslu"
Image

nakon toga krenuli smo u razgledavanje grada. Pošto imam oko 450 slika, postaviću oko 40 slika, za koje mislim da će biti dovoljne da vam dočaram Travnik i njegov duh. Prva na redu je bila Elči Ibrahim-pašina medresa
Image
Image

nakon toga smo obišli Plavu vodu :P
Image

i meni zanimljiv natpis xD
Image
naime u manjim bazenima se nalaze pastrmke, a atrakcija su žute pastrmke, koje su takve zbog nedostatka pigmenta.
Image

Pošto je već bilo vrijeme ručku, skoknuli smo na ručak i na malo odmor. Pravo mjesto za to je bila Lutvina kahvana.
Image

Nakon jela, naručili smo legendarnu lutvinu kahvu, evo kako izgleda
Image
full usluga, nema šta

Nakon što smo napunili baterije krenuli smo na glavnu atrakciju - Srednjovjekovnu utvrdu iz XV stoljeća
Image
Poslednji put menjao The Dubster dana Uto Maj 17, 2011 6:28 pm, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
The Dubster
Član

Pridružio se: Ned Mar 21, 2010 5:33 pm

Sponzor

Image

Image

na ulazu nas je odmah dočekala sprava za osuđenike :P
Image

Image

u ovoj kuli se nalazi kao neki mali muzejčić na dva sprata, na prvom spratu se nalazi razni artefakti i predmeti iz tog doba, kao i narodne nošnjem a na drugom nešto o historiji travničke regije od najstarijih vremena pa do danas
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

mene kao historičara je postavka prosto oduševila kao i sama utvrda pa sam morao ostaviti svoj utisak i komentar na sve to
Image

za kraj, jedan pogled na Travnik sa utvrde koja nudi puno uglova za slikanje
Image
Korisnikov avatar
The Dubster
Član

bilo mi je drago vidjeti i da se radi na konzervaciji utvrde tj. na zaštiti i opravci manjih oštećenja.
Image

jedna od nekoliko zaštita na utvrdi, koje su možda služile i kao jame tj. zatvor :P
Image

tu je smješten i štand sa suvenirima i pravo me je oduševila replika novca kralja Tvrtka pa sam si kupio jednu, budući da se amaterski bavim i numizmatikom. Čovjek koji radi tu, rekao je da rade na dobivanju dozvole i da kuju replike osmanskog novca.
Image

nakon toga smo sišli u centar grada i obišli Sahat kulu i Šarenu džamiju. Inače Travnik je jedini grad na svijetu koji ima dvije sahat kule
Image

Šarena džamija
Image
Image

sa time je završen prvi dan. Ostatak dana je iskorišten za slobodno vrijeme, luftanje i opuštanje...
Poslednji put menjao The Dubster dana Uto Maj 17, 2011 6:29 pm, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
The Dubster
Član

Postod The Dubster » Uto Maj 17, 2011 6:26 pm

Drugi dan je ostalo također stvari da se vidi. Travnik je jedna hajmo reći jako mala opština ali ima jako mnogo stvari da se vidi i obiđe. Ja sam obilazio dva dana i opet nisam stigao da obiđem i Zavičajni muzej koji subotom radi do 14 sati... Ostaje uvijek neki drugi put. Ali sam zato iskoristio pauzu i popio kafu, odmorio i završio fakultet :P
Image

nakon što sam pospremio diplomu u ruksak, posjetio sam Vezirska turbeta
Image
a evo i jedna noćna
Image

pa Hadži-Alibegovu džamiju i drugu Sahat kulu
Image

Katolički školski centar
Image

Primjetio sam da u Travniku ima pravo dosta kuća koje su sačuvale "starinski" izgled, kao što je npr ova
Image

nalo se mjesta i za rodnu kuću Ive Andrića, našeg nobelovca
Image

a završili smo tour sa starim ćirom, koji se nalazi pored AS Travnik, nakon čega smo otišli na autobus za Sarajevo
Image

vratili smo se kući ponovo sa CTSom ali sada je bio Cityliner N 116 H na liniji Pula-Bihać-Sarajevo gbr 313,
Image
što mi je došlo ko kec na desetku, jer sam bio preumoran, pa mi je dobrodošao da se odmorim. Inače, po ulasku u bus vidi se da je istrošen maximalno, al se jo ne da, pa ga je vozač dobro "derao"
na par mjesta a i udobnost sjedita je zadovoljavajuća.

Dakle to bi bilo to, ukratko. Posjetili smo još mnogo stvari, ali ne bih da dužim i pravim monolog. Mislim da sam ionako iznio dovoljno slika i informacija da možete steći pravu sliku o Travniku, gradu vezira i sira :)

Dosad sam obišao mnogo gradova u BiH, ali da se svi ostale ne ljute, srdačnije i prijateljskije ljude nisam sreo. Dakle, koga god smo šta pitali, gdje god smo ušli, bilo šta da smo tražili bili smo usluženi maksimalno prijateljski i svi su bili extra raspoloženi.

Dakle, ako se ikad zadesite u srednjoj Bosni, Travnik kao destinaciju toplo preporučujem :)
Korisnikov avatar
The Dubster
Član

Postod milan.nk » Uto Maj 17, 2011 6:51 pm

Adnane svaka cast za reportazu, stvarno je divna. Inace u vecini BiH gradova sam bio ali u Travniku jos uvijek ne a velika mi je zelja bila, tako da cu akobogda ubrzo i ja posjetiti taj grad...
milan.nk

Postod Mitrovcanac » Uto Maj 17, 2011 6:59 pm

Jako zanimljivo i lepo.

Priznaj da si mislio na devojke :P
Korisnikov avatar
Mitrovcanac
Član

Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 2:41 pm

Postod The Dubster » Uto Maj 17, 2011 7:15 pm

milan.nk je napisao:Adnane svaka cast za reportazu, stvarno je divna. Inace u vecini BiH gradova sam bio ali u Travniku jos uvijek ne a velika mi je zelja bila, tako da cu akobogda ubrzo i ja posjetiti taj grad...

sigurno nećeš požalit ni zbog vremena ni para, jer su cijene jako jeftine - 20 ćevapa i cijela lepina 2.5 eura kod "Karalića", a ova lutvina kafa ti je oko 75 euro centi tako da se isplati doći i sa te strane, kuhinja je predobra, a i ima puno lokacija za obici

Mitrovcanac je napisao:Jako zanimljivo i lepo.

Priznaj da si mislio na devojke :P

pa et... znaš me-znam te :oops:
Korisnikov avatar
The Dubster
Član

Postod FR1GTS » Uto Maj 17, 2011 7:35 pm

Odlicna reportaza Dubster,ja sma ovde prosle godine bio :)
FR1GTS
Član

Pridružio se: Uto Jun 15, 2010 11:58 am

Postod The Dubster » Uto Maj 17, 2011 7:45 pm

Hvala :)
Korisnikov avatar
The Dubster
Član

Postod alexandargh » Uto Maj 17, 2011 7:54 pm

Super reportaža Dubsteru. Taman sam se ponadao da si putovao Starlinerom, kad ono skromniji prevoz. :lol:
Korisnikov avatar
alexandargh
Član

Pridružio se: Uto Jun 08, 2010 11:36 pm

Postod The Dubster » Uto Maj 17, 2011 8:04 pm

alexandargh je napisao:Super reportaža Dubsteru. Taman sam se ponadao da si putovao Starlinerom, kad ono skromniji prevoz. :lol:

hahahahahah jesam vas preveslao :P

nije skromniji, nego puno skromniji, al me opet i turkiz III pozitivno iznenadio... A ko zna hoću li se ikad provozat sa starlinerom, možda nekad za 20 godina, kad ga prebace na lokal :P
Korisnikov avatar
The Dubster
Član

Postod milos265 » Uto Maj 17, 2011 8:17 pm

Tirkiz je sto se tice razmaka izmedju sedista dosta dobar ali zato njegovo vesanje ubija na duzim voznjama. A da je srece, kafa bi ovako trebala da se sluzi u svim ugostiteljskim objektima, uz obavezne karirane stolnjake i limene piksle!
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod milan.nk » Uto Maj 17, 2011 9:17 pm

The Dubster je napisao:
milan.nk je napisao:Adnane svaka cast za reportazu, stvarno je divna. Inace u vecini BiH gradova sam bio ali u Travniku jos uvijek ne a velika mi je zelja bila, tako da cu akobogda ubrzo i ja posjetiti taj grad...

sigurno nećeš požalit ni zbog vremena ni para, jer su cijene jako jeftine - 20 ćevapa i cijela lepina 2.5 eura kod "Karalića", a ova lutvina kafa ti je oko 75 euro centi tako da se isplati doći i sa te strane, kuhinja je predobra, a i ima puno lokacija za obici

Pa brate oni su bas povoljni, iznenadjujuca razlika u odnosu na CG... :wink:
milan.nk

Postod Nele Nibus » Uto Maj 17, 2011 9:31 pm

Kolega odlicna reportaza 8)
Upotreba mojih fotografija na news portalima, facebook-u i štampi nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti!

Image
Nibus 400.31 generacija 2007. Ko 397 ex 561
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Pridružio se: Ned Nov 15, 2009 2:26 am

Postod sasa-74 » Uto Maj 17, 2011 9:52 pm

odlicana reportaza inace meni je klinac bio u Travniku prosle godine. Igrao fudbal na nekom njihovom tradicionalnom turniru a ide evo sad 20 iduceg meseca ponovo . Interesantno je to sto je ovo gostovanje bilo u duhu nekadasnjih poseta odnosno bratstva i jedinstva. Kad su stigli tamo prihvatila ga porodica klinca koji igra za Travnik i bio je njihov gost svo vreme . Fini ljudi i lepo se proveo tako da ce i sad verovatno kod istih ljudi da bude . Inace lep grad i svaka cast jos jednom :wink: :wink:
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

Sledeća

Povratak na Reportaže sa putovanja