Potrudiću se da u što boljem svetlu predstavim ovaj veliki grad koji je ostavio jak utisak na mene uz osvrt na temu ovog foruma, javni prevoz, pre svega autobusi.
Pre svega ću da napravim mali uvod pa ćemo početi sa slikama kasnije.
Reportaža obuhvata period od 9. avgusta do 11. avgusta 2014. godine, na putovanje sam išao sa majkom tako da ću u reportaži uvek govoriti u množini, čisto da ne bude zabune.
Odmah ću reći da je Rim lak za snalaženje uz dobru mapu (u našem hotelu je bio bunt papirnih mapa) i da puno ljudi zna engleski dobro što dodatno olakšava obilazak. Javni prevoz jako dobro funkcioniše tako da za taksijem nema potrebe.
Gradski prevoznik u Rimu je ATAC čiji vozni park je većinom domaće proizvodnje, ali se na ulicama može naći i dosta Citara prve generacije. Ono što je mene iznenadilo jeste da su im gotovo svi autobusi solo, a jedini zglobni autobusi koje sam video su novi Citelisi sa troja vrata tako da pretpostavljam da ih koriste za neke manje opterećene rute koje saobraćaju bulevarima.
Sam centar grada je većinom pešačka zona ali imaju i dve-tri linije na kojima saobraćaju samo minibusi na elektro-pogon. Osim autobusa, Rim ima i nekoliko tramvajskih linija kojima se nisam vozio. Negde sam video da Rim ima zglobne Solarisove trolejbuse ali ih ja nisam nigde video.
Okosnica javnog prevoza je metro koji ima dve linije; narandžastu, liniju A, koja ide sa istoka ka zapadu i plavu, liniju B koja ide iz severnog dela ka južnom. Linije se seku na stanici Termini, glavnoj železničkoj stanici, odakle polazi mnoštvo autobusa ka aerodromima, a takođe postoji i veliki terminus za gradske linije.
Odmah ću napomenuti da najave stanica u autobusima NEMA, za razliku od metroa u kome se osim najave stanica na italijanskom najavljuju stanice i na engleskom, a takođe u metrou se najavljuje i na kojoj se strani izlazi iz voza.
Rim ima nekoliko vrsta karata, Biglietto Integrato a Tempo (BIT) koja važi 100 minuta u okviru gradske zone i košta 1,50€, zatim Biglietto Integrato Giornaliero (BIG) što je dnevna karta i košta 6,00€ ali važi samo do ponoći, ne 24h nakon prve validacije. Osim te dve karte koje su osnovne, ATAC nudi i trodnevne, nedeljne i mesečne karte. Karte se mogu kupiti u trafikama koje imaju znak T kao i na svim metro stanicama na mašinama.
Ispod je plan puta, a mi se čujemo uskoro, čim krenem da objavljujem slike, do tada Ciao!
Plan puta:
DAN 1
Let iz Beograda za Rim (aerodrom Fiumicino) avionom easyJet-a, odlazak do hotela i smeštaj, trg Republike, bazilika Santa Maria degli Angeli na istom trgu, Palazzo Barberini, Piazza Colonna, Palazzo Montecitorio, Tempio Adriano, Panteon, Piazza Navona
DAN 2 - PRVI DEO
Via Cavour, bazilika Santa Maria Maggiore, bazilika San Pietro in Vincoli, Colosseo, Via de Fori Imperiali, Vittoriano i brežuljak Kapitol
DAN 2 - DRUGI DEO
Piazza del Popolo, Via del Corso, Španske stepenice, Fontana di Trevi, Panteon, Piazza Navona
DAN 3
Vatikan, bazilika Svetog Petra, Castel Sant Angelo, most Sant Angelo, Panteon, put do aerodroma Fiumicino i sam aerodrom, let iz Rima za Beograd easyJet-om