Logo

Pogon "Karaburma"

Stare i zaključane teme

Postod WeljaBG » Pon Jun 09, 2008 2:19 pm

i jos nesto, vozac nije odgovoran za kvar ukoliko se ispostavi da on nije kriv, tj da on nije svojim postupcima tokom voznje (ili nepaznje tj manjka dodatnog pregleda vozila na okretnici) uticao da do kvara dodje, onda se sve svodi na obican servis kod ovlascenih lica za to, vozac vozi, i apsolutno je odgovoran onda kada njegovom krivicom dodje do sudara pored ovog gore navedenog ;) , dakle, on se ne ophodi prema vozilu kao prema svom vlasnistvu, nego kao prema firminom vlasnistvu, on ga treba gledati ko oci u glavi ne sto je njegovo zaduzeno jer vozilo NIJE njegovo vlasnistvo i upravo iz tog principa mora da gagleda ko oci u glavi da nebi bio odgovoran pred citavim preduzecem i da ne bi bio sankcionisam, ipak 1 ik-218n kosta 220.000 evra , i ne sme nista da menja, samo, sedi, vozi, i konstatuje kvarove i kaze serviserima, njega ne treba ni najmanje da zanima sta ce oni da rade s doticnim vozilom, nego samo da mu vrate na zaduzenje "zdravo" i citavo da bi mogao da radi na svom radnom mestu ;)

ovo sam rekao cisto strucne prirode, tako da nema nikakvih licnih misljenja izmedju tebe i mene 8)
WeljaBG

Sponzor

Postod Stefan Bgd » Pon Jun 09, 2008 2:42 pm

Znam Weljo,tacno je to sto si rekao.Ali si rekao i da vozaca ne treba da zanima njegovo vozilo.odnosno sta ce neko raditi s njegovim vozilo.To i te kako treba da zanima vozaca,koji je obavezan da bude upoznat sa njim,a ne da ne zna ni koji motor taj autobus ima :!: :?: :!:
I da,da li znas da je vozac u potpunosti kriv ako je doslo do bilo kakve nezgode(primer sa srafovima tockova)jer je on to vozilo primio ili isterao na ulicu.Takodje to isto pise i u svakom putnom nalogu,da treba da se kompletno vozilo vizuleno i tehnicki pregleda,pa onda da izadje.A covek je mom caletu predao "Japanca" na liniji 18 sa tockom koji je imao samo jedan sraf!Naravno moj cale nije hteo da ga tera,pozvao je ljude iz servisa da dodju i nameste tocak,pa tek onda da ide.A ovaj odradio celu smenu tako+nije ni primetio... :?
A sto se tice onoga oko paznje,moj cale je radio prvih 15 dana sihtu sa novim 1352,i posle prve smene 5 puta terao njega u servis i u fabriku(iako mu je isteklo radno vreme,i iako on nije u potpunosti obavezan da to radi).Znaci,ako hoces dobar autobus,ti si obavezan da se zalozis,a ne samo da popunjavas listu kvara u knjizici,ne isklucujes vozilo u garazu,a autobus ako poprave,porave,a ako ne nikom nista.Tako ne moze.Ako treba,i posle smene,otidi u garazu(ili ako je nov u serivs ili fabriku uz dopustenje sefa naravno)i sredi autobus,a ne bitno da si ti odradio,a kolegi sta bog da.
Poslednji put menjao Stefan Bgd dana Pon Jun 09, 2008 2:47 pm, izmenjena samo jedanput
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod Stefan Bgd » Pon Jun 09, 2008 2:52 pm

Ma znam Danilo.Ja pricam za bilo koj autobus i za bilo kog vozaca. 8)
A i te Mecke se nisu bas proslavile.Caletov kolega,koji zivi kod mene u naselju,i koji radi kao vozac u pogonu "Kosmaj" kaze da su oni prvi, crveni dosli do generalne.Takodje iscukali su ih na svim mogucim mestima,unutra je su se rastresli...Svaki autobus iziskuje veliku paznju.
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod avramovicsasa » Pon Jun 09, 2008 5:31 pm

Hajde da i ja nesto dodam pa da zavrsimo ovu off topic temu,Autobus nije
licna svojina vozaca ali ga duzi na liniji,sto ukljucuje redovan rad,tehniku
voznje,cuvanje,ne imanje sudara i pracenje stanja vozila,ukoliko primeti
neki kvar duzan je da prijavi Otpravniku na terenu ili Rasporedu Pogona
odakle se javlja Terenskom/Terminusnom majstoru ili Poslovodji ili sada
po novom fabrici.
Vozac u okviru svog radnog vremena vozi autobus u Ikarbus ili ako je proslo radno vreme vozi ga rezervni vozac.
Velika je sramota za Ikarbus sta su nam poslali,zbog velikog obima posla
Ikarbus je trebao da angazuje dodatne radnike,uvede 3 smene ili radi u
kooperaciji sa FAP-om da bi se posao uradio sto pre i bolje a ne ovako da
se nova vozila raspadaju.
Nadam se da se Stef nece naljutiti ali taj 1352 uglavnom ne radi na liniji 75 bar ne u III smeni kada sam ja na Vencu,uvek je drugi auto ili ga Zika
doteruje iz servisa,1351 nije nista bolji,bar je 498 iako rastresen najredovniji.
Ikarbus je uvek radio po sistemu ,,corava koka neko zrno ubode,,pa se
slucajno desi da neki auto urade kako treba,recimo 1349 na 52 radi bez
problema trenutno,sta mislite zasto ih IKARBUS odrzava trenutno,pa svesni su da su ih lose uradili trebace im godinu dana da ih dovedu u red.

Slazem se sa idejom da su trebali da uzmu Mercedese koji su najbolje resenje i Stef jedna mala replika,mecke su se itekako dobro pokazale i to
crvene,radili su godinama bez iskljucenja bili su nosioci glavnih linija u
Beogradu,trpeli velika opterecenja pa ako je i neki rastresen podsetimo se
da su oni vec skoro 6 godina u saobracaju a nisu imali ni remont ni bilo kakvu intervenciju,retko su se povlacili iz saobracaja samo ako je u pitanju servis ili neki sitniji kvar.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod avramovicsasa » Pon Jun 09, 2008 5:48 pm

To jeste ne rade mecke svuda,cuvaju se ali oni su univerzalni autobusi tako da im nije problem da rade na drugim linijama.
Recimo Karaburma je cuvala vozila iz Nemacke donacije,pa je 702 radio
na lin.25,704 lin.23,933 na lin.108,934,935 na lin.27 itd dok nisu dosli novi
busevi,i sada ovako stari su dobri,znaci kvalitet izrade je itekako vazan.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Pon Jun 09, 2008 6:06 pm

Mercedes i MAN su uvek bili ponos GSP-a odusevio sam se kada sam cuo
neke vesti da su Mercedes,Volvo i jedna Izraelska firma zaintresovani za
kupovinu IKARBUS-a valjda ce ih oni nauciti da prave autobuse ali nasa
vlada ne zeli da ga proda u potpunosti.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Pon Jun 09, 2008 6:12 pm

Stefan Bgd je napisao:Ma znam Danilo.Ja pricam za bilo koj autobus i za bilo kog vozaca. 8)
A i te Mecke se nisu bas proslavile.Caletov kolega,koji zivi kod mene u naselju,i koji radi kao vozac u pogonu "Kosmaj" kaze da su oni prvi, crveni dosli do generalne.Takodje iscukali su ih na svim mogucim mestima,unutra je su se rastresli...Svaki autobus iziskuje veliku paznju.

Izvinjavam se sto se na sekund vracam u OT. Taj vozac kaze da se nisu se dobro pokazale, ali u odnosu na koji tip autobusa? Ne moze se tek tako bez ikakvog poredjenja reci da se nisu dobro pokazale, sve mora da se stavi u neku proporciju! Mozda su sad pred generalkom i rastresene - ali dajte poredjenje sa FAP-ovima i Ikarbusima koji su kupljeni u isto vreme i koji su vozili na istim linijama i u istim uslovima!! Mecke su neuporedivo imale manje problema, neuporedivo manje kvarova i u neuporedivo su boljem stanju! A da ne govorim o udobnosti putnika koja ne na znatno visem nivou.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Stefan Bgd » Pon Jun 09, 2008 6:21 pm

avramovicsasa je napisao:Hajde da i ja nesto dodam pa da zavrsimo ovu off topic temu,Autobus nije
licna svojina vozaca ali ga duzi na liniji,sto ukljucuje redovan rad,tehniku
voznje,cuvanje,ne imanje sudara i pracenje stanja vozila,ukoliko primeti
neki kvar duzan je da prijavi Otpravniku na terenu ili Rasporedu Pogona
odakle se javlja Terenskom/Terminusnom majstoru ili Poslovodji ili sada
po novom fabrici.
Vozac u okviru svog radnog vremena vozi autobus u Ikarbus ili ako je proslo radno vreme vozi ga rezervni vozac.
Velika je sramota za Ikarbus sta su nam poslali,zbog velikog obima posla
Ikarbus je trebao da angazuje dodatne radnike,uvede 3 smene ili radi u
kooperaciji sa FAP-om da bi se posao uradio sto pre i bolje a ne ovako da
se nova vozila raspadaju.
Nadam se da se Stef nece naljutiti ali taj 1352 uglavnom ne radi na liniji 75 bar ne u III smeni kada sam ja na Vencu,uvek je drugi auto ili ga Zika
doteruje iz servisa,1351 nije nista bolji,bar je 498 iako rastresen najredovniji.
Ikarbus je uvek radio po sistemu ,,corava koka neko zrno ubode,,pa se
slucajno desi da neki auto urade kako treba,recimo 1349 na 52 radi bez
problema trenutno,sta mislite zasto ih IKARBUS odrzava trenutno,pa svesni su da su ih lose uradili trebace im godinu dana da ih dovedu u red.

Slazem se sa idejom da su trebali da uzmu Mercedese koji su najbolje resenje i Stef jedna mala replika,mecke su se itekako dobro pokazale i to
crvene,radili su godinama bez iskljucenja bili su nosioci glavnih linija u
Beogradu,trpeli velika opterecenja pa ako je i neki rastresen podsetimo se
da su oni vec skoro 6 godina u saobracaju a nisu imali ni remont ni bilo kakvu intervenciju,retko su se povlacili iz saobracaja samo ako je u pitanju servis ili neki sitniji kvar.

Cekaj Sale,kako ne radi?Nidza,koji ga vozi popodne Ziki redovno predaje 1352.Jedino ga je prosle srede doterao iz Ikarbusa(nisu imali rezervnog vozaca)i to na zahtev mog caleta.
A sto se tice drugog busa,koji je dan radio taj drugi bus?
Jedina mogucnost postoji da Zika vrsi trampu sa Slobom "obrazom" koji radi zadnji polazak ali sa 1133,pa onda ovaj uzme nov za zadnji polazak,a ovaj tera 1133 u garazu sto bas i nije pametno,i sto vise nece moci.
Nemam razlog za ljutnju,ali moj bus radi,pa cak i vise nego sto bi trebalo,jer ako je tako,onda on drzi i prvi i poslednji polazak :!: A veruj mi Sale,provozaj se mojim i nekim drugim ik-218 i reci mi sta mu fali,ili kakvu ima manu.
498 je haos,ostaje bez antifriza,dize temperaturu na 95,stalno mu gori centralna lampica i lampica od turbine...Juce ili prekjuce je stajao na Vencu zbog temperature,danas nije ni izlazio u saobracaj...I kako je onda on redovniji od mog?
Moj je jedino zbaog postavljanja reklame,prosle subote bio u garazi,i jos jednom kada su mu je stavljali spolja.Inace,ovako,radi redovno 100%.
Za Mercedese znam,ali ja kazem sta mi je pricao covek koji vozi u tom pogonu.Inace,nemam nista protiv Merdzi,meni su oni super. 8)
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod avramovicsasa » Pon Jun 09, 2008 6:52 pm

933 je sredjen bar tehnicki i redovan je sada na liniji 101.

GSP remont sve improvizuje tako i kada bi remontovali mecke cisto sumnjam da bi im vratili originalni izgled.

Stef ja na Vencu radim 3-4 dana u nedelji i vodim papirologiju tako da ti
ne mogu navesti sve dane kada radi/ne radi 1352 ali govorim konkretno u
mojoj trecoj smeni da retko radi iskljuci se obicno u drugoj smeni,neki dan je radio 1107,pa neki dan 1126 a za vikend nije izlazio navodno kazu
da Sef neda nova kola vikendom da rade.
Ja koliko sam na Vencu 498 se nijednom nije iskljucio niti se bilo ko pozalio na njega,pitacu vozace za njegove mane sta mu tacno fali.
Provozacu se sa 1352 kada budem imao vremena pa cu ti preneti svoje utiske.

Sto se mecki tice u GSP-u vlada jedno ne pisano pravilo da se izrazim malo prosto ,,rdjavom.......i .........smetaju,,tako da losem vozacu koji ne
voli svoj posao ne odgovara ni jedan autobus,kada bi mogli nesto da naprave da vozac spava a autobus sam vozi,kada ga probude da ode i primi platu.
Znate li kako je govorio stari majstor Ljuba sa lin.83 koji je otisao skoro u
penziju ,,Nema losih kola ima losih vozaca,,
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Stefan Bgd » Pon Jun 09, 2008 7:09 pm

avramovicsasa je napisao:933 je sredjen bar tehnicki i redovan je sada na liniji 101.

GSP remont sve improvizuje tako i kada bi remontovali mecke cisto sumnjam da bi im vratili originalni izgled.

Stef ja na Vencu radim 3-4 dana u nedelji i vodim papirologiju tako da ti
ne mogu navesti sve dane kada radi/ne radi 1352 ali govorim konkretno u
mojoj trecoj smeni da retko radi iskljuci se obicno u drugoj smeni,neki dan je radio 1107,pa neki dan 1126 a za vikend nije izlazio navodno kazu
da Sef neda nova kola vikendom da rade.
Ja koliko sam na Vencu 498 se nijednom nije iskljucio niti se bilo ko pozalio na njega,pitacu vozace za njegove mane sta mu tacno fali.
Provozacu se sa 1352 kada budem imao vremena pa cu ti preneti svoje utiske.

Sto se mecki tice u GSP-u vlada jedno ne pisano pravilo da se izrazim malo prosto ,,rdjavom.......i .........smetaju,,tako da losem vozacu koji ne
voli svoj posao ne odgovara ni jedan autobus,kada bi mogli nesto da naprave da vozac spava a autobus sam vozi,kada ga probude da ode i primi platu.
Znate li kako je govorio stari majstor Ljuba sa lin.83 koji je otisao skoro u
penziju ,,Nema losih kola ima losih vozaca,,

Da,kao sto sam ti rekao,on radi uvek 100%,ne bi ga Nidza niti Milan iz Rume iskljucio ni za zivu glavu jer stvarno nema razloga.
To kada je radio 1107 je bilo kada je imao servis na 5000km,a kada je radio 1126 je bilo u subotu,imas slike 1126 i moje objasnjenje pa procitaj u temi pogon "Novi Beograd". :) :wink:
A,to naredjenje Sefa da vozila ne izlaze vikendom u saobracaj je u potpunosti tacna,ali ne vidim neki razlog za nju,i verovatno je to vazilo samo prvih nedelja,evo,i predprosle i prosle nedelje je moj cale vozio 1352. 8)
Moj cale ima jednu izreku koju cu uvek postovati:"Kad je vozac dobar,i autobus je dobar". :D
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod Senke » Pon Jun 09, 2008 7:16 pm

Ja sam juče iz autobusa video u garaži karaburma, jednog MB O4o5 zutog i pored još jedan autobus koji ne znam koji je ali baš se razlikuje po bolji od svih možda je i on 405.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod avramovicsasa » Pon Jun 09, 2008 7:19 pm

i ta izreka je tacna ali nazalost malo vise je onih drugih,pa su ovi dobri u
manjini,ako duzis svoja kola i brines se o njemu samo ces dobiti cir ili visoki pritisak,upadas u oci ljudima kojima ne odgovara da GSP prosperira
stalno ces biti na meti pratice se tvoj rad i cim pogresis raskrinkace te ako
si ne radnik to je dobro.
Radim 8 godina u GSP-u i video sam i vidim mnoge vozace kako pate i
nerviraju se na taj nacin i na kraju dignu ruke,ja kao Otpravnik imam svoje ideje,svoj nacin rada,komunikaciju,zalaganje ali mom sefu to ne valja,8 godina nemam svoje redovno mesto pa se izivljavaju nadamnom
zivim na Novom Beogradu a isao sam da radim na Banjici,Karaburmi,Padinskoj Skeli kao nema nista blize,a Otpravnici koji su narkomani,lopovi,u vezi sa GSP funkcionerima,Svalerke rade preko puta svoje kuce i oni su dobri otpravnici,sada vam je jasno zasto vise nema ljudi koji duze i vole svoje autobuse,razocarani su ja recimo volim
Psihologiju i svojim maketama sam uspeo da probudim davno zaspalu ljubav kod nekih vozaca za koje mi napamet nije palo da vole autobuse i
svoj posao.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod profa_chb » Pon Jun 09, 2008 7:22 pm

weljo, za japance (SOLO!!!) nisi upravu jer se svaki dan vozim njima, svaki dan mi prolaze pored kuće, i u sasvim su dobrom stanju. Jedan od njih ima zamenjen neki panel na podu u zadnjem kraju, i jedan nema jedno svetlo, svi ostali su U DOBROM STANJU... inače pre par nedelja sam video pokvareni 781 i to mi je bio jedini susret sa pokvarenim japancem... ne kažem ništa protiv mb-a ali ne želim da se pljuju japanci jer su POKLON a poklonu se u zube ne gleda. što se tiče njihovog motora možda je bučniji od mb-a ali zvuk nije neprijatan. a nama mogu da poklone i citaro ili neki niskopodni najmoderniji mb/man/volvo a mi bi mu o5 našli manu. ja pre mislim da je problem u nama a ne u busevima
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod WeljaBG » Pon Jun 09, 2008 7:34 pm

more ja iso 3 godine u skolu, motori poceli da "vriste" i cice posle 4 meseca exploatacije, cim su dosli, svi smo se cudili kad smo se vozili, sad su im sredjivali motore pa ne kukaju toliko kad se penju po onim "vratolomijama" od ulicica, ali konstrukcija se istio ponasa kao kod zglobnih sg313, isto "drnda", ali sad to sve zavisi od "pojedinca" do "pojedinca, npr 792 se jednmo vreme toliko drao kroz zaplanjsku da smo odma znali svi da je on, a posle su njega sradili, pa onda poceo 788 da kaslje ko bolesna krava, otiso hladnjak, svasta, svaki bus je prica za sebe i dan danas, ipak je to man a ne mercedes ;)
WeljaBG

Postod Stefan Bgd » Pon Jun 09, 2008 7:37 pm

Nije Mercedes toliko bolji od MAN,po meni je slabiji.
Najbolji primer za to je Novobeogradski 1285 sa MAN-ovim motorom.Secam se,"Kosmajci" su dobijali koprivanjacu na semaforima na Banovom brdu.Uzalud su pokusavali da budu brzi u startu... :D
To sam trebao da snimam,pa da vidite kako MAN dere Mecku. 8)
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

PrethodniSledeća

Povratak na Arhiva