Logo

Pogon "Centrala"-tramvaji

Stare i zaključane teme

Postod Stefan Bgd » Čet Maj 15, 2008 11:17 am

Mozda ja uspem da ih sve popisem,ali ima ih puno,tako da mi treba bas dosta vremena.
Evo slike depoa na Dorcolu(slika je slikana krajem 90-ih):
Image
Slika je preuzeta sa sajta railfanbelgrade.com
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Sponzor

Postod avramovicsasa » Pet Maj 16, 2008 8:25 pm

Vozaci su se zalili kako mehanicki uredjaji za pracenje brzine,baterijskog
napona,napona u mrezi itd nisu merodavni a samim tim ispravni,zato se
pristupilo ugradnji digitalnih.
Digitalni mere brzinu kretanja,napon u mrezi,vreme,baterijski napon,
ukupno potrosenu struju u toku dana,vracenu struju u mrezu,predjenu kil
ometrazu itd.
Kada tramvaj ide brze od 50 Km/h uredjaj pisti nesto poput tahografa.

do sada sam video to na par tramvaja gr.br.304,349,395 a plan je da se
opreme sva vozila.
Sto se tice kupovine 20 tramvaja to je jos plan nije raspisan zvanican tender jer je u toku otvaranje ponude za remont i modernizaciju 60 tramvaja KT-4.
-Pre dve godine vrseni su planovi za nabavku 10 novih tramvaja koji su
trebali da budu isporuceni do 2009 godine do pocetka Univerzijade i Hrvatski proizvodjac ,,Rade Koncar,,je bio najozbiljniji kandidat cak je i
jedan model trebao da dodje u Beograd tokom Regionalne konferencije
2006 godine ali tada je izbio dobro poznati skandal o tome kako Gradske vlasti odbijaju to vozilo jer prednje vetrobransko staklo je izvedeno u vidu slova ,,U,, sto predstavlja Ustaski simbol,demantovano je i na Srpskoj i Hrvatskoj strani a izgleda da je jedan od razloga cena koja je
iznosila oko 2 miliona Eura pa se Beogradu isplati remont 4 katice za jedan novi,e sada mozda je tu jos jedan problem sto su sve trase po Novom Beogradu,Rakovici,Banjici,Banovom brdu radjene za tramvaje
KT-4 sa banderama na sredini koloseka tako da mozda novi tramvaji i ne bi mogli da voze svuda jer recimo u Zagrebu mreza je kacena putem sprajca a ne na konzolama/stubovima kao kod nas a opet ne isplati se zbog 20 tramvaja da se izmestaju sve bandere u Beogradu ali iskreno bih
voleo RK-2200 koji je ispred svog vremena.
Secate se kada su dosli Svajcarci da velike prikolice sa izlazecim stepenikom nisu radile za Novi Beograd pa su sekli i prepravljali sve Peronske stanice da bi i njih ukljucili.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod markotar » Pet Maj 16, 2008 8:53 pm

Mislim da u Zagrebu postoje delovi mreze koji se ne razlikuju mnogo od Beogradske, tj. na stubovima su koji se nalaze u sredini. Pokusacu da potrazim slike.

To oko ustaskog U je obicna glupost, to sam vec napisao na drugoj diskusiji! Da, glavni razlog je svakako cena, to mogu da potpisem! Cak se od zvanicnika tiho moglo i cuti da TMK 2200 nije za Beograd (u kontekstu cene), da se vise interesuju za TMK 2100 koji je tramvaj starije generacije (za izradu su koriscena postolja od starih TMK 201) ili za kupovinu nekog "istocnog" tramvaja (ma sta su pod tome mislili).

Drugo TMK 2200 ima problema sa uzbrdicama, nije efikasan u tim uslovima (niti je projektovan za to). Cak ne bi ni mogao da se korsiti prugom pored Kalemegdana zbog velikog uspona i krivina.

Inace da, svakako se u nasim uslovima prvo isplati remontovati Katice. Dobar deo njih jedva da je izgurao polovinu svog "zivota"; najstarije su kupljene 1980. a najmladje 1998. a kad uzmete da je prosecan zivotni vek jednog tramvaja 40-50 godina onda je sve jasno. Tek kad se remontuje svaka Katica koja bi mogla da se koristi jos najmanje 20 godina (a ja mislim da je to minimum 120 komada) treba ozbiljnije razmisljati o kupovini novih vozila. I svakako ova odluka mora da bude pametna, a ne politicka jer su tramvaji skupe igracke!
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod markotar » Pet Maj 16, 2008 9:01 pm

Evo iz prve pronadjoh na Wikipediji, sliku iz samog centra ZAG na trku Bana Jelacica, stubovi na sredini:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Slika:Tramvaj_na_Trgu.jpg
markotar
Član

Postod avramovicsasa » Pet Maj 16, 2008 9:16 pm

Svakako je cena u pitanju,ipak sam za Zagrebacke tramvaje bio bi jeftiniji transport do Beograda,bolja snabdevenost delovima,mogucnost osvajanja proizvodnje delova za tramvaje a mislim da slabi motori i njegova tezina nisu neka bitna prepreka mogu se staviti jaci motori ili veci broj motora ionako sva vozila koja su dolazila iz inostranstva
(trolejbusi i tramvaji konkretno)su imala oznaku B-Beograd jer su nase trase uglavnom brdovite i teske tako kada bi nasi izbrojali nekih 40 miliona Eura lako bi se to napravilo.
RK-2100 ispravi me ako gresim je oznacen kao promasaj i ne uspeh fabrike bar je ta informacija stigla iz Zagreba mada po mom misljenju je
simpatican tramvaj,morali su da traze alternativu.
Stubovi na onoj slici cini mi se da su malo udaljeni u odnosu na slucaj u
Beogradu gde mozes da kacis retrovizorom.
Naravno da je praksa modernizacija KT-4 tramvaja svuda u Evropi jer se
nova vozila retko kupuju a cesce remontuju ali pogledaj koliko je Katica
rashodovano zbog pozara,sudara i loseg odrzavanja tramvajski saobracaj
je bio pred gasenjem da hitno nije stigla donacija Bazela a i hitno ulaganje
u ovaj podsistem,ako se ovako nastavi Grad ce morati da kupi nove tramvaje bilo cije ako zeli kvalitetan tramvajski saobracaj.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Senke » Pet Maj 16, 2008 9:35 pm

Obavezno kupiti ČKD T4, mnogo volim taj tramvaj posle G&S, moje omiljeno vozilo u GSPu.
Poslednji put menjao Senke dana Sub Maj 17, 2008 1:59 am, izmenjena samo jedanput
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod Marko » Pet Maj 16, 2008 9:52 pm

To ne bi bilo lose da se otkupe CKD T 4 . Uz remont bi mogli da voze neko vreme :)
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod danilo » Pet Maj 16, 2008 10:41 pm

Kako sad voltmetar meri napon u mreži kad kad da gas napon skače do koliko sam video 680V, to je napon na motorima, jel tako :?: :!: :? A ovo za U mi je poznata priča, sigurno su zbog love odustali :!:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod avramovicsasa » Sub Maj 17, 2008 7:48 am

Danilo nemoj da te ovo buni to je jedinstveni displej na kojem vozac saznaje sve o trenutnoj ispravnosti vozila,nema vise pojedinacne instrumente sada je sve na jednom mestu.
Mene bi vise radovale Djure na Beogradskim ulicama,fasciniraju me tramvajske prikolice i mogucnost kombinovanja vozila,tramvaji T 4 se bas
kod nas nisu najbolje pokazali stalno im je otkazivala elektricna kocnica
nisu bas bili pouzdani valjda je to jedan od razloga sto su prerano otisli u
penziju (1973-1989)ali su bili neverovatno brzi da su danas ostali u saobracaju verovatno bi radili kao multiplicirani.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Senke » Sub Maj 17, 2008 8:09 am

Meni je krivo što nikada nisam uhvatio ovog jedinog T4 u Bgu, nadam se da će uskoro biti na 6.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod danilo » Sub Maj 17, 2008 11:38 am

To sad znači da vozač može da vivi i napon u mreži i napon na motorima, a ranije je mogao da vidi samonapon na motorima, jel tako :?: Pa mislim da je i bio red da se malo modernizuje i komandna tabla, nešto novo i savremeno :!: 8) :wink: :D Još da pitam da li tramvaji imaju glavni prekidač kao vozovi, ili nemaju pa čim se podigne pantrograf struje ide do motora :?:

Pozdrav :!: :wink:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod markotar » Sub Maj 17, 2008 3:09 pm

Moracu da vas razocaram u vezi Zagrebackih T4, svi koji iole nesto valjaju ce biti remontovani i pokolenji Osijeku, tako da nema sanse da zavrse u BG. Inace i ja obozavam taj tramvaj!

Sto se tice TMK-2100, nije oznacen kao promasaj jer nisu ni planirali da imaju veliki uspeh sa njim. U sustini to je vise bio eksperimentalni tramvaj na kome su se ucili kako bi napravili TMK-2200. Proizvedeno je samo 16 komada i to ISKLJUCIVO preradom Djura 201. Zbog toga me i iznenadjuje izjava nasih zvanicnika da se interesuju za taj tramvaj jer on se jednostavno NE PROIZVODI.

Inace, Zagreb jos uvek ne planira da unificira svoj vozni park ali ce u saobracaju pored TMK 2100 i 2200 ostati jos samo Katice (50 komada) koje takodje planiraju da modernizuju slicno nama.

Dobro, slazem se da bi 2200 mogao da se modifikuje za BG. Takodje, posto je tramvaj modularan ne mora da se kupi ona zagrebacka verzija, moze da se izbaci nekoliko segmenata pa da se kupi manja verzija ili nekoliko razlicitih. No ja sam opet pesimista jer su tramvaji jedostavno preskupi za nase trziste! Mozda bi bilo daleko jeftinije da pokusamo da nabavimo i modernizujemo polovne Katice. Mislim da su slicno uradili u nekom Madjarskom ili Rumunskom gradu.
markotar
Član

Postod WeljaBG » Sub Maj 17, 2008 3:38 pm

@markotar

da, to s katicama je uradio upravo segedin ;)
WeljaBG

Postod markotar » Sub Maj 17, 2008 3:38 pm

Eto super, istocna Nemacka je puna Katica, sigurno su ih dobro odrzavali. Trebalo bi voditi racuna kad ih neko ponudi na prodaju.

Uzgred, sad bas razmiljam u vezi "istocnih" tramvaja i jedini mi na pamet trenutno pada Belkomunmas. Kad vec kupujemo njihove trole mozda ne bi bilo lose da isprobamo i njihove tramvaje. Jedino mislim da bi morali da se modifikuju za uski kolosek.

Ovo su njihova dva najnovija modela izbacena 2003. Voze u Belorusiji, Rusiji, Litvaniji i Letoniji.

AKSM-60102 (prima oko 200 putnika)
Image

AKSM-743 (prima oko 300 putnika)
Image

Sta kazete? Nisu tako fancy niti toliko tehnicki napredni kao TMK-2200 ali sigurno mogu da konkurisu cenom i kvalitetom.

Belkomunmas trenutno razvija i 100% niskopodni tramvaj, mislim da bi trebalo da bude predstavljen ove godine i gle cuda - razmisljaju da njime konkurisu upravo Hrvatima! No, naravno, u skladu sa time ce biti i cena!
markotar
Član

Postod avramovicsasa » Sub Maj 17, 2008 5:58 pm

Da odgovorim u vezi kontrolne table,koliko sam uspeo da vidim vozac ima
sve informacije na displeju uz par dugmica pa menja stranicu naravno ne moze sve da stane na jednu.
Zao mi je za Zagrebacke T4 bas smo se nadali,imas li informaciju za Djure jer ce i oni biti poklon ili idu na otpad.
Kada sam spomenuo unifikaciju Zagrebackih tramvaja mislio sam da ce
rashodovati samo stare tipove koji su navedeni,tacno je da ce ostati KT 4
i TMK-2100 pored 2200.
Inace svidja mi se ideja da se kupe Belkommunmas tramvaji slatki su i moderni,mogu i solo vozila ako taj jedan prevozi 200 putnika GSP ne bi izgubio nista jer recimo na 7 i 9 mogu da kace po dva kao sto sada rade sa katicama nego ne znam sta vise sitnicare nek se isprse i mirni su narednih 50 godina,seti te se da je izmedju 1980 i 1990 godine Beograd kupio 200 tramvaja kako su tada imali pare a sada nemaju,jedina greska je bila gasenje tramvaja Djuro Djakovic 201 koliko sam cuo da su prikolice zavrsile u Zagrebu ne znam da li su isli i tramvaji.
avramovicsasa
Otpravnik

PrethodniSledeća

Povratak na Arhiva