Logo

Kontrola karata; kontrolori

Diskusije

Postod MILE » Ned Jan 02, 2011 6:16 pm

Pošto imamo dosta materijala za temu o kontrolorima i kontroli karata uopšteno,otvorena je tema u kojoj će glavnu reč o informacijama imati naš član i kolega Mihajlo.

Izvinjavamo se svim članovima na izmeni originalne teme,došlo je do manje greške koja je ispravljena.Hvala na razumevanju
Urednici sekcije
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Sponzor

Postod mihajlo » Ned Jan 02, 2011 9:58 pm

Мој задатак је да Вам представим службу контроле и начин рада.

Дакле, главни штаб (да тако кажем) се налази у просторијама погона Нови Београд, где су били "смештени" сви контролори (њих 160), пре ове појачане контроле.
Када се првог јуна контрола појачала са још 200 нових контролора, уведене су још две испоставе и то у погонима Космај и Карабурма и у свакој по 100 контролора.
Сходно овим поделама постоје и групе, тако су у погону Нови Београд I и II група, на Космају III и IV, а на Карабурми V и VI (у којој сам Ја). У свакој групи има по 50 контролора, осим на Новом Београду.
I, III и V група су у једној смени, а II, IV и VI у другој, а ради се по принципу школе, једне недеље непарне раде прву, а парне другу, па онда следеће недеље непарне другу, а парне прву.
Дакле, радимо у две смене по седам сати, прва од 06:00 до 13:00, а друга од 14:00 до 21:00, што значи ујутру пре шест и увече после девет нема контролора, такође и кад су нам паузе, у првој од 10:30 до 11:00, а у другој од 16:30 до 17:00.
На почетку смене прво идемо до испоставе у погон по картончиће, па онда одатле сви заједно у исто време на терен (где је већ ко добио), а већ одатле почињемо контролу путника. На удару су прво линије које гравитирају поред погона, тако код Карабурме 32 (32Е), 35 (35Л) и 202, на Новом Београду трамваји 7, 9 и 13, а на Космају нема опасности по путнике, јер колеге користе гаражни локал или ти 38.
Кад завршавамо смену поново морамо да идемо до испоставе ради остављања картончића, па тако опет до гараже контролишемо путнике.
Радним даном сви раде (пун капацитет), а викендом радимо у преполовљеном броју, некада и по двоје у екипи (пошто иначе екипу чини троје контролора).
Постоје три вида контроле: кружна, тачкаста и терминусна (контрола).
Терминусна контрола се врши на одређеном терминусу где окреће већи број линија (Зелени венац, Трг Републике, Устаничка, Вождовац, Омл.стадион), а било је и периода кад су се вршиле и у Падинској скели, Сурчину и блоку 45. Раде се у међусмени од 10:00 до 17:00, са паузом од 13:30 до 14:00, са већим бројем контролора (обично око осам).
Тачкаста контрола се врши на начин који путници тешко подносе, а то је да се на једној станици (коју опет користи доста линија) постави и до двадесет контролора који имају задатак да детаљно преконтролишу свако возило које се заустави на тој станици, притом то возило стоји у станици. Ради се искључиво радним данима и то у првој смени, некада, али ретко у другој.
Кружна контрола је најстарији вид контроле и врши се сваки дан. Неколико екипа од по двоје, троје или четворо контролора контролише путнике на једном потезу. Негде тај потез чине две, негде три станице, а негде чак једна, као на пример у краља Милана, а на примеру ће бити јаснији начин рада, уђемо код Панчевачког моста у аутобус, а из тог истог изађемо код Баније, где онда чекамо аутобус да се вратимо до Панчевачког моста и тако у круг целу смену.
Тренутно, мада још од новембра се не раде тачкасте и терминусне контроле, јер нема довољно контролора, доста њих је добило отказе, а средином новембра је и неколицини истекао уговор - више нас нема по 50 у смени.
Но, свака од ове три испоставе има своје потезе у граду, тако Карабурма држи: насеља; Карабурма, Миријево и Падинска скела, улице; Вишњичка, 29. новембра, Рузвелтова, Димитрија Туцовића, Булевар краља Александра, кнеза Милоша, краља Милана, цара Душана, 27. марта и Зрењанински пут. Космај држи све остало у старом делу града, нешто од тога што знам: насеља; Браће Јерковић, Бањица, Видиковац и Сремчица, улице; Устаничка (од аутокоманде), Војводе Степе, Кумодрашка, булевар Ослобођења, Макензијева, Немањина, Савска, Сајам, Смедеревски пут итд(а мислим да нема још много). Нови Београд држи логично цело подручје новог дела града и део Земуна, где их већ шаљу - не знам, а оно што сигурно знам су улице: Михајла Пупина и Милентија Поповића.

--------------------------------------

То би било то за уводни пост, потрудио сам се да буде сажето и јасно, да неби било додатних питања, али она сигурно не сметају.
Не знам колико Вас је све ово уопште занимало, али ваља имати све на једном месту - "не тражи 'леба".

Ову тему ћу сигурно и редовно одржавати колико будем могао, јер сносим неку одговорност чим сам је направио.
За почетак лепа вест за шверцере (ако их овде има), до десетог јануара неће радити оних 200 (ако нас је толико остало) контролора, јер чекамо продужење уговора. Дакле, радиће једино стари контролори који су за стално, а њих има једва 150.

--------------------------------------------------

Aleks_BGD je napisao:Kontrolori ili ti poznatiji kao "Ridzovani"..... :mrgreen: :mrgreen:

Аха, то нам је средње име. :mrgreen:

Mickey je napisao:kolega hvala na informacijama o radu kontrolora.... :)

Нема на чему, драго ми је да ће некоме значити. :wink:

Aleksandar je napisao:Evo i zašto :wink:
Bili su obučeni u uniforme, zbog kojih su (pre svega zbog kapa) dobili žargonski naziv ridže ili ridžveji, po američkom generalu u Korejskom ratu Metjuu Ridžveju (Mathew Ridgeway).

Да, то је и нама причао наш шеф, уствари шефови. :D
Poslednji put menjao mihajlo dana Sub Jan 22, 2011 2:46 am, izmenjena 3 puta
mihajlo
Član

Pridružio se: Ned Apr 18, 2010 9:11 am

Postod Aleks_BGD » Ned Jan 02, 2011 10:12 pm

Sine ima ga jedan Terminator koji radi dole kod Terazija...znas kakav je,2*2 metra ko sifonjer....Kad udje u trolu imam utisak da ljudi naglavcke beze od njega... :P :P
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod mihajlo » Pon Jan 03, 2011 1:33 am

Аха знам, Иван из V (пете) групе, легенда је. :)

-----------------------------

Ево нешто нежније са тог потеза. :)

Image

П.С. мала Слађа, такође из V (пете) групе.
извор: Facebook
mihajlo
Član

Postod profa_chb » Pon Jan 03, 2011 11:38 am

podržavam to što mladi ljudi rade :!:

kako ti se čini, koji su tvoji utisci o službi?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Aleks_BGD » Pon Jan 03, 2011 12:07 pm

profa_chb je napisao:podržavam to što mladi ljudi rade :!:

kako ti se čini, koji su tvoji utisci o službi?

I kolko vas placaju za ovo "terorisanje" "postenih" gradjana? :mrgreen: :mrgreen:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Postod mihajlo » Pon Jan 03, 2011 4:01 pm

profa_chb je napisao:podržavam to što mladi ljudi rade :!:

Такође. :wink:

profa_chb je napisao:kako ti se čini, koji su tvoji utisci o službi?

Ја сам презадовољан, много добро функционишемо - све је под конац.

Aleks_BGD je napisao:I kolko vas placaju za ovo "terorisanje" "postenih" gradjana? :mrgreen: :mrgreen:

Ха, хм - ко кога терорише(?). :mrgreen:
27 000 + проценат од наплаћених казни. :wink:

------------------------------------

Ипак од сутра излази још контролора, а од понедељка се сви враћамо.
mihajlo
Član

Postod Iosis » Pon Jan 03, 2011 9:41 pm

E kad bi znao baš da će me kontorilisati mala Slađa, namjerno ne bih imao kartu. :D Pa neka me kažnjava cjelu noć... :lol:
Toliko laži oko jedne mačke...
Ako si vozač, uvjek si kriv, bez obzira na pravila...
Iosis
Član

Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 2:37 pm

Postod profa_chb » Uto Jan 04, 2011 3:01 pm

da ti da papir i olovku pa da 50000 puta ispišeš "neću se voziti bez karte, biću dobar" :P
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod mihajlo » Uto Jan 04, 2011 3:36 pm

Iosis je napisao:E kad bi znao baš da će me kontorilisati mala Slađa, namjerno ne bih imao kartu. :D

Па та би те пустила и без карте. :) :wink:
Пази само да не налетиш на Маријану која је рекордерка по броју написаних казни. :) :P

Image

profa_chb je napisao:da ti da papir i olovku pa da 50000 puta ispišeš "neću se voziti bez karte, biću dobar" :P

:lol: :D :mrgreen:

---------------------------------------------

Моје Колеге са Космаја у селу Болеч.

Image

П.С. Маријана и Дејан из IV (четврте) групе.
mihajlo
Član

Postod Aleks_BGD » Uto Jan 04, 2011 4:05 pm

E Bogami nema tog kontrolora koji ce mi napisati kaznu.....tako mi zivota mog. :wink:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Postod Aleks_BGD » Uto Jan 04, 2011 4:06 pm

profa_chb je napisao:da ti da papir i olovku pa da 50000 puta ispišeš "neću se voziti bez karte, biću dobar" :P

Profo a da mi caskom iskontrolisemo nju,onako detaljno od glave do pete.... :mrgreen: :mrgreen: Dajem garanciju da se ta vise nece nikada setiti da napise kaznu.... :P :P
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Postod mihajlo » Uto Jan 04, 2011 5:30 pm

Aleks_BGD je napisao:Dajem garanciju da se ta vise nece nikada setiti da napise kaznu.... :P :P

Слађа и не пише казне, а Маријану ништа у томе неће спречити, добијала је она шамаре од путница. :)

Aleks_BGD je napisao:E Bogami nema tog kontrolora koji ce mi napisati kaznu....

'си сигуран? :D Не бих се кладио. :wink:
mihajlo
Član

Postod cuburac1993 » Uto Jan 04, 2011 6:41 pm

A sto je primala samare od putnika ???
cuburac1993
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 12:29 pm

Postod mihajlo » Uto Jan 04, 2011 8:31 pm

Е то већ мораш да питаш њу. :wink:
Вероватно се замерала погрешним особама (путницама). Не знам детаље, јер није из моје испоставе.
mihajlo
Član

Sledeća

Povratak na Diskusije