Мој задатак је да Вам представим службу контроле и начин рада.
Дакле, главни штаб (да тако кажем) се налази у просторијама погона Нови Београд, где су били "смештени" сви контролори (њих 160), пре ове појачане контроле.
Када се првог јуна контрола појачала са још 200 нових контролора, уведене су још две испоставе и то у погонима Космај и Карабурма и у свакој по 100 контролора.
Сходно овим поделама постоје и групе, тако су у погону Нови Београд I и II група, на Космају III и IV, а на Карабурми V и VI (у којој сам Ја). У свакој групи има по 50 контролора, осим на Новом Београду.
I, III и V група су у једној смени, а II, IV и VI у другој, а ради се по принципу школе, једне недеље непарне раде прву, а парне другу, па онда следеће недеље непарне другу, а парне прву.
Дакле, радимо у две смене по седам сати, прва од 06:00 до 13:00, а друга од 14:00 до 21:00, што значи ујутру пре шест и увече после девет нема контролора, такође и кад су нам паузе, у првој од 10:30 до 11:00, а у другој од 16:30 до 17:00.
На почетку смене прво идемо до испоставе у погон по картончиће, па онда одатле сви заједно у исто време на терен (где је већ ко добио), а већ одатле почињемо контролу путника. На удару су прво линије које гравитирају поред погона, тако код Карабурме 32 (32Е), 35 (35Л) и 202, на Новом Београду трамваји 7, 9 и 13, а на Космају нема опасности по путнике, јер колеге користе гаражни локал или ти 38.
Кад завршавамо смену поново морамо да идемо до испоставе ради остављања картончића, па тако опет до гараже контролишемо путнике.
Радним даном сви раде (пун капацитет), а викендом радимо у преполовљеном броју, некада и по двоје у екипи (пошто иначе екипу чини троје контролора).
Постоје три вида контроле: кружна, тачкаста и терминусна (контрола).
Терминусна контрола се врши на одређеном терминусу где окреће већи број линија (Зелени венац, Трг Републике, Устаничка, Вождовац, Омл.стадион), а било је и периода кад су се вршиле и у Падинској скели, Сурчину и блоку 45. Раде се у међусмени од 10:00 до 17:00, са паузом од 13:30 до 14:00, са већим бројем контролора (обично око осам).
Тачкаста контрола се врши на начин који путници тешко подносе, а то је да се на једној станици (коју опет користи доста линија) постави и до двадесет контролора који имају задатак да детаљно преконтролишу свако возило које се заустави на тој станици, притом то возило стоји у станици. Ради се искључиво радним данима и то у првој смени, некада, али ретко у другој.
Кружна контрола је најстарији вид контроле и врши се сваки дан. Неколико екипа од по двоје, троје или четворо контролора контролише путнике на једном потезу. Негде тај потез чине две, негде три станице, а негде чак једна, као на пример у краља Милана, а на примеру ће бити јаснији начин рада, уђемо код Панчевачког моста у аутобус, а из тог истог изађемо код Баније, где онда чекамо аутобус да се вратимо до Панчевачког моста и тако у круг целу смену.
Тренутно, мада још од новембра се не раде тачкасте и терминусне контроле, јер нема довољно контролора, доста њих је добило отказе, а средином новембра је и неколицини истекао уговор - више нас нема по 50 у смени.
Но, свака од ове три испоставе има своје потезе у граду, тако Карабурма држи: насеља; Карабурма, Миријево и Падинска скела, улице; Вишњичка, 29. новембра, Рузвелтова, Димитрија Туцовића, Булевар краља Александра, кнеза Милоша, краља Милана, цара Душана, 27. марта и Зрењанински пут. Космај држи све остало у старом делу града, нешто од тога што знам: насеља; Браће Јерковић, Бањица, Видиковац и Сремчица, улице; Устаничка (од аутокоманде), Војводе Степе, Кумодрашка, булевар Ослобођења, Макензијева, Немањина, Савска, Сајам, Смедеревски пут итд(а мислим да нема још много). Нови Београд држи логично цело подручје новог дела града и део Земуна, где их већ шаљу - не знам, а оно што сигурно знам су улице: Михајла Пупина и Милентија Поповића.
--------------------------------------
То би било то за уводни пост, потрудио сам се да буде сажето и јасно, да неби било додатних питања, али она сигурно не сметају.
Не знам колико Вас је све ово уопште занимало, али ваља имати све на једном месту - "не тражи 'леба".
Ову тему ћу сигурно и редовно одржавати колико будем могао, јер сносим неку одговорност чим сам је направио.
За почетак лепа вест за шверцере (ако их овде има), до десетог јануара неће радити оних 200 (ако нас је толико остало) контролора, јер чекамо продужење уговора. Дакле, радиће једино стари контролори који су за стално, а њих има једва 150.
--------------------------------------------------
Aleks_BGD je napisao:Kontrolori ili ti poznatiji kao "Ridzovani".....

Аха, то нам је средње име.
Mickey je napisao:kolega hvala na informacijama o radu kontrolora....

Нема на чему, драго ми је да ће некоме значити.
Aleksandar je napisao:Evo i zašto
Bili su obučeni u uniforme, zbog kojih su (pre svega zbog kapa) dobili žargonski naziv ridže ili ridžveji, po američkom generalu u Korejskom ratu Metjuu Ridžveju (Mathew Ridgeway).
Да, то је и нама причао наш шеф, уствари шефови.